| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: bataty

czwartek, 18 listopada 2010
Karaibska zupa z zielonego groszku i s³odkich ziemniaków

Pozostañmy jeszczê przez chwilê za oceanem :) Przepis na t± zupê znalaz³am na stronie Thiessy.  Wygl±da³a tak apetycznie i zachêcaj±co, ¿e od razu nabra³am na ni± ochoty. Jedynym problemem by³o znalezienie s³odkich ziemniaków. Zwiedzili¶my z mê¿em tego dnia w ich poszukiwaniu chyba z 5 sklepów, na szczê¶cie z sukcesem (mê¿u, dziêkujê za cierpliwo¶æ ;*). Swoj± drog±, nie wiedzia³am, ¿e kupno batatów w naszym mie¶cie bêdzie, a¿ takim problemem. To by³o moje pierwsze spotkanie ze s³odkimi ziemniakami. Wra¿enia raczej pozytywne :) Sama zupa nam smakowa³a. By³a s³odkawa, zarówno ze wzglêdu na obecno¶æ batatów, jak i zielonego groszku. Je¶li kto¶ lubi taki smaki, bêdzie z pewno¶ci± zadowolony. Nie posiada³am ¶wie¿ej miêty, wiêc jej nie doda³am. Nastêpnym razem to naprawiê. My¶lê te¿, ¿e interesuj±ca mog³aby byæ zamiana ¶mietany na mleczko kokosowe.

Zupa ta jest moj± kolejna propozycj± w ramach akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk³adniki:

- 1 i 1/4 szklanki ugotowanego, posiekanego kurczaka

- 3 szklanki mro¿onego groszku

- 1 ¶redni batat ( ok. 400 g), pokrojony na centymetrowe kawa³ki

- 1 ¶rednia czerwona papryka, pokrojona w kostkê

- 2 ¶rednie pomidory, obrane ze skóry, wypestkowane i posiekane

- 3 drobno posiekane szalotki

- pó³ szklanki ¶mietany

- 50 g mas³a do sma¿enia (da³am mniej)

- ok. 2 l bulionu

- 2 ³y¿ki ¶wie¿ych li¶ci miêty, drobno posiekanych (pominê³am)

- sól, pieprz

Wykonanie:

Na ma¶le podsma¿yæ posiekane szalotki. Dodaæ pokrojonego batata oraz paprykê i sma¿yæ razem przez minutê. Do³o¿yæ pomidory i sma¿yæ kolejn± minutê, ci±gle mieszaj±c. Dodaæ bulion, groszek i gotowaæ ca³o¶æ razem przez 20 min. Po tym czasie dorzuciæ ugotowanego wcze¶niej kurczaka i gotowaæ bez przykrycia kolejne 5 minut. Pod koniec dolaæ ¶mietankê. Wymieszaæ z zup±, ale nie doprowadzaæ do wrzenia. Doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Posypaæ posiekan± miêt±. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchniê obu Ameryk