| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: krakersy

pi徠ek, 05 grudnia 2014
3 bit

Czy jest tu kto, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To ju klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia si na blogu. To s這dkie i smaczne ciasto bez pieczenia 豉dnie si prezentuje i z pewno軼i mo瞠 by ozdob np. 鈍i徠ecznego sto逝. Przepis na nie zaczerpn窸am od Dorotus, ale zmodyfikowa豉m go troch, dodaj帷 warstw krakers闚. Podpatrzy豉m kiedy ten spos鏏 u kuzynki i 瘸dna inna wersja ju mi smakuje. S這ne krakersy 鈍ietnie podbijaj s這dki smak karmelu. Zdecydowanie polecam wypr鏏owa tak wersj :)

3-bit

Sk豉dniki (forma 25x35 cm)

  • herbatniki (5-6 paczek po 100g)
  • du瘸 paczka krakers闚
  • du瘸 puszka (500g) masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g mas豉
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36 %
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotowan form wy這篡 papierem do pieczenia. Na dno formy wy這篡 pojedyncz warstw herbatnik闚. Kajmak podgrza w garnuszku na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷. Wy這篡 na herbatniki, wyr闚na, przykry warstw krakers闚.

Przygotowa budy:

2 szklanki mleka zagotowa z cukrem i mas貫m. Pozosta陰 szklank zmiksowa z jajkami i m彗, po czym wla do gor帷ego mleka. Gotowa 1-2 minuty, energicznie mieszaj帷, by pozby si ewentualnych grudek. Gor帷y budy wyla na krakersy, wyr闚na i przykry warstw herbatnik闚. Ca陰 form owin望 szczelnie foli spo篡wcz, sch這dzi i w這篡 do lod闚ki na ca陰 noc (herbatniki i krakersy musz zmi瘯n望). Na drugi dzie form wyj望 z lod闚ki, odwin望 z folii. Zimn 鄉ietan krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 造磬 cukru pudru. Wy這篡 na wierzch ciasta. Udekorowa start czekolad. Ciasto przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

3-bit

3-bit

niedziela, 03 pa寮ziernika 2010
Kurczak w krakersach

Ciekawy pomys na przyrz康zenie kurczaka. Ba豉m si po陰czenia mi瘰a z ciastkami, ale wysz這 ca趾iem smacznie.Kurczak, dzi瘯i marynowaniu w jogurcie jest niezwykle soczysty i mi瘯ki, panierka zaokaza豉 siprzyjemnie chrupi帷a.Przepis znalaz豉m u Majanki,ona za wyszpera豉 go na blogu Na Grabinie.Jest to receptura Nigelii Lawson.

Sk豉dniki:

-1filet z kurczaka

- 1 jogurt naturalny

- paczka krakers闚

- s鏊, pieprz (u mnie dodatkowo s這dka papryka)

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy, pokroi na mniejsze kawa趾i. Doprawi je przyprawami izala jogurtem naturalnym. Zostawi naminimum godzin w lod闚ce. Krakersy pokruszy. Obtacza w nich kawa趾i mi瘰a wyci庵ni皻e z jogurtu. Piec przez oko這 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego:)