| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ga趾a muszkato這wa

wtorek, 27 listopada 2012
Musaka vel Moussaka czyli przepyszna grecka zapiekanka z bak豉瘸nem w roli g堯wnej

Musak robi豉m jeszcze latem i by這 to moje pierwsze samodzielne podej軼ie do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacj trzech przepis闚 znalezionych w sieci na blogach Czerwie i b喚kit, Niezbyt perfekcyjna pani domu oraz Kaczodajnia. My郵, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie. Daleko jej co prawda, do tej kt鏎 mia豉m okazj kosztowa w jednej z restauracji, ale w tym por闚naniu nie wypad豉 jako strasznie 幢e :) Marzy mi si spr鏏owa jak smakuje ta zapiekanka w Grecji, robiona z tamtejszych 鈍ie篡ch warzyw przez ludzi, kt鏎zy si naprawd na tym znaj :)

Zapiekank dodaj do Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi, ze wzgl璠u na ga趾 muszkato這w w beszamelu oraz cynamon dodany do sosu. Ju nieraz 陰czy豉m t przypraw z mi瘰em (Picadillo, Zapiekanka z kurczaka i cukinii, Kurczak Jerk, Steki cynamonowe oraz Cynamonowy kurczak) i uwa瘸m, 瞠 to naprawd fajny miks :)

Tak prezentowa豉 si musaka zaraz po upieczeniu:



Sk豉dniki:
  • 500 g zmielonego mi瘰a wo這wo-wieprzowego
  • 4 du瞠 bak豉瘸ny
  • 6 du篡ch ziemniak闚
  • dwie du瞠 cebule
  • 2 z帳ki czosnku
  • 3-4 造磬i przecieru pomidorowego
  • 400 g przetartych pomidor闚 z puszki
  • 1/2 造瞠czki mielonego cynamonu
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej natki pietruszki
  • 2 造磬i 鈍ie穎 posiekanej mi皻y
  • s鏊, pieprz, oliwa do sma瞠nia

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i m彗i
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 100 g startego, 鄴速ego sera

Wykonanie:

Bak豉瘸ny pokroi na plastry (ok. 0,5 cm grubo軼i), posoli i odstawi na p馧 godziny, aby pozby造 si goryczy. Po tym czasie op逝ka bak豉瘸ny pod bie膨c wod i osuszy. Nast瘼nie podsma篡 plastry na patelni grillowej i os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym.

Ziemniaki obra, pokroi w plastry, podgotowa przez kilka minut, a nast瘼nie sma篡 porcjami z obu stron do z這tego koloru.

Przygotowa sos mi瘰ny. Mi瘰o mielone przesma篡 na oliwe z posiekan cebul oraz przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Doda pomidory wraz z zalew oraz koncentrat, wymiesza. Doprawi sol, pieprzem, cynamonem oraz posiekan mi皻 i natk. Zdj望 z ognia.

Przygotowa beszamel. Mleko podgrza w rondelku prawie do zagotowania. W innymrondelku o grubym dnie rozpu軼i mas這. Doda m彗.Ca造 czas mieszaj帷, dolewa ciep貫 mleko (uwa瘸, 瞠by nie porobi造 si grudki). Gdy sos zg瘰tnieje, doprawi dosmaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w.

Form do zapiekania wysmarowa mas貫m. Uk豉da w niej kolejno warstwami: po這w bak豉瘸na, po這w mi瘰nego sosu, ziemniaki, reszt mi瘰nego sosu oraz drug cz窷 bak豉瘸na. Z wierzchu pola beszamelem i posypa startym 鄴速ym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 30-40 minut (do czasu a ser si rozpu軼i i lekko zrumieni). Smacznego :)



A tak wygl康a豉 na drugi dzie:





pi徠ek, 23 listopada 2012
Korzenne ciasto dyniowe z dyniow glazur

Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dyni i moich ulubionych przypraw korzennych. Dodatek dyni sprawia, 瞠 babka nie jest sucha, tylko lekko wilgotna. Smaczku ca這軼i dodaje przepyszna glazura...tak pyszna, 瞠 najch皻niej zjad豉bym j c掖 przy pomocy 造瞠czki. Przepis pochodzi z bloga S這dka magia od kuchni, a w oryginale od Marthy Stewart. Polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasi.



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 2 fili瘸nki m彗i (w przepisie stosowana jest miara "cup" r闚nowa積a 200ml - tyle ma przeci皻na fili瘸nka)
  • 1/2 fili瘸nki mas豉 (115g)
  • 3/4 fili瘸nki cukru
  • 1/2 fili瘸nki ma郵anki
  • 3/4 fili瘸nki dobrze ods帷zonego dyniowego puree (wykonanego wg tego przepisu)
  • 2 ma貫 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 1/2 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚

Na glazur:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 2 造磬i dyniowego puree
  • 1 造磬a mleka
  • 1/4 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

M彗 z cukrem, proszkiem do pieczenia, sod oraz przyprawami wymiesza w osobnej misce. Mas這 utrze z cukrem. Podczas ucierania doda jajka. Nie przestaj帷 miksowa wsypa po這w suchych sk豉dnik闚, wla ma郵ank, nast瘼nie drug cz窷 m彗i z przyprawami, na ko鎍u doda puree z dyni. Ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasza mann. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Przygotowa glazur. Wszystkie jej sk豉dniki umie軼i w rondelku i podgrzewa na wolnym ogniu, mieszaj帷 ca造 czas do po陰czenia sk豉dnik闚. Zagotowa. Przestudzi kilka minut, a nast瘼nie posmarowa glazur ostudzone ciasto. Smacznego :)



鈔oda, 06 czerwca 2012
Pieczarki faszerowane szpinakiem i fet

Bardzo fajny pomys na ciep陰 przystawk. W internecie znalaz豉m kilka przepis闚 na tak przyrz康zone pieczarki, ale 瘸den mi do ko鎍a nie pasowa. Zrobi豉m wi璚 swoj w豉sn wersj, kieruj帷 si zawarto軼i lod闚ki, i musz przyzna, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie :) Jedyne moje zastrze瞠nie to to, 瞠 farsz by jak na m鎩 gust zbyt rzadki i po upieczeniu, nie da這 si elegancko przekroi takiej pieczarki. Mo瞠 doda do niego troch bu趾i tartej nast瘼nym razem? Zobaczymy :)

Danie to nadaje si jako danie t逝szczowe dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.



Sk豉dniki (farszu wysz這 mi za du穎, jak na 12 pieczarek, dlatego nast瘼nym razem zmniejsz jego ilo嗆 o 1/4):
  • 12 du篡ch pieczarek
  • opakowanie mro穎nego szpinaku
  • 3 z帳ki czosnku
  • cebula
  • 100 g fety
  • kawa貫k 鄴速ego sera
  • pieprz, s鏊, ga趾a muszkato這wa
  • starty parmezan
  • oliwa

Wykonanie:

Pieczarki dok豉dnie wytrze 軼iereczk, odci望 ich n騜ki i drobno je posieka. ㄊ瞠czk lekko wydr捫y pieczarki. Na patelni rozgrza oliw. Podsma篡 na niej posiekan cebul i posiekane n騜ki pieczarek. Zdj望 z patelni. Wrzuci na ni zamro穎ny szpinak. Sma篡 go tak d逝go, a odparuje z niego woda, Doprawi do smaku sol, pieprzem, ga趾 muszkato這w i czosnkiem. Doda podsma穎ne n騜ki pieczarek z cebul i pokruszon fet. Wymiesza. Gotowym farszem wype軟i kapelusze pieczarek. Posypa je startym parmezanem i 鄴速ym serem. Piec w temperaturze 200 stopni przez oko這 20 minut. Smacznego :)

I przed zapieczeniem:




Czas na szpinak!
鈔oda, 23 maja 2012
Tarta szpinakowa z mozzarell

Smaczny pomys na szybk kolacj. Przepis znalaz豉m TUTAJ. Tarta na kolana mo瞠 mnie nie powali豉 i z pewno軼i wymaga jeszcze dopracowania, ale wyszed z tego ca趾iem przyzwoity posi貫k, kt鏎ego g堯wn zalet jest z pewno軼i szybko嗆 wykonania.



Sk豉dniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie mro穎nego szpinaku
  • czosnek (da豉m 4 z帳ki)
  • 1 jajko
  • 4 造磬i 鄉ietany 18%
  • kulka sera mozzarella
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa, bazylia
  • mas這
Wykonanie:

Form na tart wysmarowa mas貫m i wy這篡 ciastem francuskim. Sp鏚 z ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 8-10 minut (ja dodatkowo sp鏚 obci捫y豉m fasol, aby nie ur鏀 mi zbytnio). Szpinak rozmrozi na patelni. Gdy odparuje z niego woda, doda 造磬 mas豉, czosnek przeci郾i皻y przez prask. Doprawi do smaku sol, pieprzem, bazyli i ga趾 muszkato這w.

Przygotowa mas serowo-jajeczn. 妃ietan wymiesza z roztrzepanym jajkiem i pokrojon w kostk mozzarell. Doprawi do smaku.

Na podpieczony sp鏚 z ciasta francuskiego na這篡 szpinak (najpierw jednak zdj望 z niego fasol ;)) Wierzch zala mas. Tart piec w 180 stopniach przez oko這 25 minut, do czasu a wierzch b璠zie 軼i皻y. Smacznego :)


Czas na szpinak!
wtorek, 07 czerwca 2011
Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Takie pyszne danie, a takie nie豉dne zdj璚ia mi wysz這 :( Raz, 瞠 puree samo w sobie nie jest fotogeniczne, a dwa, 瞠 tego dnia nic mi si nie udawa這: wszystko dos這wnie lecia這 mi z r彗, nabi豉m sobie dwa du瞠 siniaki, biegn帷 do telefonu i wpadaj帷 przy okazji na st馧, masakrycznie wr璚z przesoli豉m sur闚k do obiadu, a kotlety musia豉m sma篡 na ca趾iem suchej patelni, bowiem ostatnie resztki jakiegokolwiek t逝szczu w domu doda豉m sekund wcze郾iej do puree. No i jeszcze na koniec te fatalne zdj璚ie...nie mia豉m w czym wybiera, bo oczywi軼ie po trzech pstrykni璚iach pad造 mi baterie od aparatu. Zniech璚ona do granic mo磧iwo軼i i z豉 na ca造 鈍iat posz豉m si zdrzemn望, zostawiaj帷 w kuchni ogromny ba豉gan i nieruszony obiad. Gdy wsta豉m, w kuchni by這 ju czysto, naczynia by造 pozmywane, a przy stole siedzia m鎩 m捫, z apetytem zajadaj帷 dziwne kotlety, przesolon sur闚k i puree, kt鏎e okaza這 si przepysznym dodatkiem... :))
D逝gi wst瘼 mi dzi wyszed :) Nie pozostaje mi nic innego jak zach璚i do przyrz康zenia ziemniak闚 z dodatkiem szpinaku, natki i szczypiorku. Spos鏏 ten znalaz豉m u Ireny i Andrzeja. Na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :)
A tu fatalne, prze鈍ietlone zdj璚ie, kt鏎e owego dnia przepe軟i這 czar goryczy, i sprawi這, 瞠 mia豉m wszystkiego do嗆 ;)



Sk豉dniki:
  • ok. 1,3 kg ziemniak闚
  • 造磬a soli
  • ok. 30 dag 鈍ie瞠go szpinaku
  • p馧torej szklanki natki pietruszki
  • p馧 szklanki 鈍ie瞠go szczypiorku
  • 4 ga陰zki 鈍ie瞠go estragonu (opcjonalnie)- pomin窸am
  • 8 造瞠k niesolonego mas豉 (da豉m mniej, bo tylko 3)
  • 鈍ie穎 mielony pieprz, szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:

Ziemniaki obra i ugotowa do mi瘯ko軼i w osolonej wodzie. W mi璠zy czasie do rondelka w這篡 posiekany szpinak, pietruszk, szczypiorek i estragon. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Poddusi przez ok. 10 minut. Ziemniaki i zielone sk豉dniki przepu軼i przez prask (ja zrobi豉m inaczej: ziemniaki dok豉dnie rozdusi豉m, a podduszone warzywa wrzuci豉m na sekund do blendera, po czym wszystko dok豉dnie wymiesza豉m). Doda mas這, pieprz i ga趾 muszkato這w. Z dodatkiem mleka wyrobi na puree. Smacznego :)

Czas na szpinak!