| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: garam masala

pi徠ek, 19 sierpnia 2016
M這da kapusta z nut indyjsk

M這d kapust uwielbiam. Latem zajadam si ni bardzo cz瘰to, obowi您kowo z ogromn ilo軼i koperku. Ostatnio jednak wpad mi w oko przepis, w kt鏎ym warzywo to przygotowano na spos鏏 indyjski. Jako, 瞠 m鎩 m捫 jest wielbicielem takiej kuchni, postanowi豉m go wypr鏏owa. I powiem Wam, 瞠 wersji z koperkiem nie pobi豉, ale by豉 naprawd ca趾iem niez豉. Warto poeksperymentowa ;)

m這da kapusta po indyjsku

Przepis znalaz豉m tutaj.

Sk豉dniki:

  • p馧 g堯wki m這dej kapusty
  • du瘸 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 鈍ie瘸 papryczki chili lub pepperoni
  • 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i oleju kokosowego lub oliwy
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, starty imbir i pokrojon papryczk. Sma篡 kilka minut. Dosypa wymieszane przyprawy. Sma篡 1-2 minuty, po czym doda posiekan kapust. Ca這嗆 wymiesza i dusi do mi瘯ko軼i kapusty (ma pozosta al dente - im m這dsza kapusta, tym kr鏂ej dusimy). Gotow kapust posypa posiekan natk pietruszki. Smacznego :)


wtorek, 09 kwietnia 2013
Klopsiki z soczewicy z sosem pomidorowym

Soczewic najcz窷ciej do tej pory jada豉m w zupie. Ostatnio jednak szukam dla niej te innych zastosowa. St康 w豉郾ie pieczony niedawno pasztet, jak i dzisiejsze klopsiki. Te pieczone, wegetaria雟kie kotleciki wszystkim nam bardzo smakowa造. Niestety, nie mia豉m w domu mas豉 orzechowego, wi璚 go tym razem nie doda豉m, ale koniecznie musz zrobi to danie ponownie z udzia貫m tego sk豉dnika, bo strasznie ciekawa jestem, jak taki sos b璠zie smakowa. Robi豉m z 1,5 porcji i od siebie doda豉m jeszcze p馧 kartonika przecieru pomidorowego. Przepis znaleziony u Mirabelki.

Update: Wersja z mas貫m orzechowym du穎 lepsza :) Polecam wypr鏏owa :)



Sk豉dniki:
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 造磬a mielonego siemienia (pomin窸am)
  • 3-4 造磬i bu趾i tartej (da豉m wi璚ej, chyba z 6 造瞠k)
  • 1 cebula
  • 1 z帳ek czosnku (da豉m dwa)
  • 1 puszka krojonych pomidor闚 (doda豉m jeszcze p馧 kartonika przecieru pomidorowego)
  • 1 kopiasta 造磬a mas豉 orzechowego (pomin窸am)
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka musztardy
  • 1 造瞠czka przyprawy garam masala
  • 1 造瞠czka przyprawy curry
  • 1/2 造瞠czki pieprzu cayenne
  • s鏊 i pieprz
  • 1 造磬a oleju
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Cebul drobno posieka i zeszkli na odrobinie oleju. Soczewic przep逝ka i ugotowa w osolonej wodzie do mi瘯ko軼i (ok. 15-20 minut). Odcedzi na sitku, prze這篡 do miski i zmiksowa blenderem. Doda jajko, po這w podsma穎nej cebuli, mielone siemi i tyle bu趾i tartej, aby powsta豉 do嗆 g瘰ta masa. Doda przypraw garam masala, s鏊 i pieprz do smaku oraz szczypt posiekanej natki pietruszki. Wilgotnymi d這闓i formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego i k豉嗆 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.

Przygotowa sos. Na patelni z reszt cebuli wyla pomidory w puszce, przecier i bulion warzywny, doda mas這 orzechowe, przeci郾i皻y przez prask czosnek, musztard, curry, pieprz cayenne oraz s鏊 i pieprz do smaku. Wszystko razem gotowa, mieszaj帷, ok. 10 minut. Upieczone klopsiki doda do sosu i jeszcze chwil gotowa, a sos si odpowiednio zag窷ci. Przed podaniem posypa po wierzchu natk pietruszki. Smacznego :)

pi徠ek, 14 stycznia 2011
Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewaj帷a zupa, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Okre郵enie "dal" (czasami mo積a spotka r闚nie nazw "dhal") wywodzi si z Indii i stosuje si je og鏊nie do produkt闚 z rodziny grochowatych, jak r闚nie do potraw z nich przyrz康zonych. Sama zupa jest do嗆 smaczna, cho zapewne nie ka盥emu takie smaki przypadn do gustu. Od siebie doda豉m 造磬 przecieru pomidorowego, a 鈍ie膨 kolendr zamieni豉m na suszon. Jest to r闚nie dobra propozycja dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Dal dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1 du篡 pomidor
  • 1 造磬a klarowanego mas豉 lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka kuminu
  • 1 p豉ska 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki pieprzu cayenne
  • p馧 造瞠czki kurkumy (da豉m prawie ca陰 p豉sk 造瞠czk)
  • posiekana 鈍ie瘸 kolendra (da豉m suszon kolendr)
  • od siebie doda豉m 造瞠czk przecieru pomidorowego
Wykonanie:

Posiekan cebul zeszkli na oleju lub ma郵e. Doda posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masal, pieprz cayenne oraz kurkum. Sma篡 razem przez chwil, ca造 czas mieszaj帷. Doda op逝kan na sitku czerwon soczewic. Zala wszystko bulionem i gotowa, a soczewica b璠zie mi瘯ka i zacznie si rozpada (oko這 30-35 minut). W po這wie gotowania doda sparzonego pomidora, bez sk鏎ki i pestek, pokrojonego w kostk oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa kolendr. Smacznego :)