| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: dla dzieci

pi徠ek, 07 grudnia 2018
Ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Co roku staramy si z c鏎ci upiec dla Miko豉ja domowe ciasteczka. Nie inaczej by這 i tym razem. Pad這 na ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad, wg przepisu Dorotus. Ich pieczenie nie sprawi這 nam 瘸dnej trudno軼i. Ciastka wysz造 lekko chrupi帷e, ale przyjemnie mi瘯kie i ci庵n帷e si w 鈔odku. Dla mnie ciut za s這dkie, wi璚 nast瘼nym razem pewnie zmniejszy豉bym ilo嗆 cukru. M捫 i c鏎ka zajadali si nimi ze smakiem :)

ciastka z 簑rawin i bia陰 czekolad

Sk豉dniki: (wg Dorotus powinno wyj嗆 ok.20 sztuk, ja mia豉m ich 30):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki drobnego cukru do wypiek闚 (lub mniej)
  • p馧 szklanki mia趾iego jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko
  • 造磬a brandy lub ciemnego rumu (lub ekstraktu z wanilii)
  • 1,5 szklanki (225 g) m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki bia造ch drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej bia貫j czekolady
  • szklanka suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem bia造m i br您owym do powstania puszystej i lekkiej masy ma郵anej. Doda jajko i brandy. Ci庵le ucieraj帷, doda m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na ko鎍u dosypa bia陰 czekolad i suszon 簑rawin. Ca這嗆 kr鏒ko wymiesza z ciastem, do po陰czenia si sk豉dnik闚. Z ciasta (pe軟ej 造磬i) formowa kulki i uk豉da je na blaszkach, wy這穎nych papierem do pieczenia, w sporych odst瘼ach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 8-10 minut. Upieczone ciastka b璠 bardzo mi瘯kie (po ostudzeniu lekko stwardniej). Wyj望 je z piekarnika, przestudzi na blaszce, a nast瘼nie przenie嗆 delikatnie na metalow kratk do ca趾owitego wystudzenia. Przechowywa w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni. Smacznego :)

ciastka 簑rawina czekolada

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

wtorek, 12 grudnia 2017
Kruche ciastka z reniferkami

Mam dzi dla Was przepis na pyszne i efektowne ciasteczka, kt鏎e skradn serce niejednemu maluchowi. Znacie je pewnie bardzo dobrze: kilka lat temu spopularyzowa豉 je Dorotka i od tego te czasu mia豉m ci庵le plan, by je wypr鏏owa. Ciastka te robi si bardzo 豉two i szybko, podczas pieczenia zachowuj sw鎩 kszta速, nie rozlewaj si na boki. Upieczone s kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Ze swojej strony dodam, i skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty, gdy m鎩 piekarnik troch za bardzo przypiek pierwsz parti. Wszystko zale篡 od mocy waszych urz康ze, warto wi璚 obserwowa ciastka podczas pieczenia.

ciastka renifery

Sk豉dniki (ok. 35-40 ciastek):

  • 180 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g m彗i pszennej
  • 1 du瞠 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • p馧 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kolorowe dra瞠tki

Wykonanie:

M彗 po陰czy z cukrem pudrem i sol. Doda posiekane, zimne mas這, ekstrakt, jajko oraz 鄴速ko. Szybko zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Owin望 je foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez p馧 godziny. Z gotowego ciasta odrywa mniejsze kawa趾i, wa趾owa je na grubo嗆 oko這 3 mm, podsypuj帷 delikatnie m彗. Wykrawa k馧ka np. za pomoc szklanki. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 10-12 minut (o lekkiego zez這cenia). Przestudzi.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Umie軼i j w r瘯awie cukierniczym i narysowa ni na ciastkach rogi oraz oczy renifera. Kolorow dra瞠tk posmarowa kropl czekolady i przyklei w miejsce nosa. Smacznego :)

kruche ciastka waniliowe

kruche ciastka 鈍i徠eczne

pi徠ek, 24 marca 2017
Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiek豉m w ostatni weekend z okazji wizyty te軼i闚. Chcia豉m zrobi co, po co ch皻nie si璕nie moja c鏎ka. Od jakiego czasu jest ona fank galaretek, wi璚 ten wypiek znaleziony u Kasi wyda mi si idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, cho musz przyzna, 瞠 wymieszanie zimnych galaretek z lekko st篹a陰 ju krem闚k wymaga這 szybko軼i i dok豉dno軼i. Efekt ko鎍owy okaza si jednak zadowalaj帷y - ciasto by這 smaczne i efektowne. Nast瘼nym razem pokusz si tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdy ten nie do ko鎍a mi odpowiada. Nas帷zy豉m go wod z cytryn, aby by bardziej wilgotny i udekorowa豉m polew z bia貫j czekolady.

galaretkowiec

Sk豉dniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka m彗i pszennej tortowej
  • p馧 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i gor帷ej wody
  • 2 造磬i oleju

Poncz:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a cukru
  • 3 造磬i soku z cytryny

Masa:

  • 4 r騜nokolorowe galaretki
  • 650 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny

Polewa:

  • 100 g bia貫j czekolady
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubi z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasn, puszyst mas. Doda gor帷 wod oraz olej. Nast瘼nie wsypywa po 造盧e wymieszanych ze sob i przesianych sypkich produkt闚 (obie m彗i i proszek do pieczenia). Miksowa na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzi.

Masa:

Ka盥 z galaretek umie軼i w osobnym, p豉skim naczyniu i zala 400 ml wrz徠ku. Dok豉dnie wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawi do zastygni璚ia do lod闚ki (ja galaretki przygotowa豉m rano, a ciasto sk豉da豉m wieczorem). Zastygni皻e pokroi w niedu膨 kostk.

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Przestudzone ciasto przekroi na 2 blaty. Jeden z nich umie軼i ponownie w foremce i nas帷zy ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj帷 瞠latyn (dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek).Ubit 鄉ietan wymiesza szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (鄉ietana w zetkni璚iu ze sch這dzonymi galaretkami zastyga). Gotow mas wy這篡 na biszkopt w blaszce. Wyr闚na i przykry drugim blatem ciasta, lekko dociskaj帷. Wierzch lekko naponczowa. Ciasto umie軼i na noc w lod闚ce. Rano udekorowa polew (bia陰 czekolad i mas這 rozpu軼i w gor帷ej krem闚ce). Smacznego :)

galaretkowiec

sobota, 12 listopada 2016
Jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

Pieczone jab趾a to fajny pomys na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W 鈔odku skrywaj nadzienie z p豉tk闚 owsianych, rodzynek, orzech闚 i 郵iwkowych powide. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Co pysznego, m闚i Wam. Najlepsze jeszcze ciep貫, zaraz po wyj璚iu z piekarnika.

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

pieczone jab趾a

Sk豉dniki:

  • 2 jab趾a
  • 4 造磬i p豉tk闚 owsianych
  • 2 造磬i rodzynek
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka miodu
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych

Wykonanie:

G鏎ne cz窷ci jab貫k odci望. 字odek owoc闚 delikatnie wydr捫y, uwa瘸j帷, by nie uszkodzi sk鏎ki. Na dno ka盥ego jab趾a w這篡 po 造盧e powide. P豉tki owsiane wymiesza z rodzynkami, miodem, posiekanymi orzechami, cynamonem i pozosta陰 造磬 powide. Gotow mieszank wype軟i jab趾a. Przykry odci皻ymi cz窷ciami jab趾a. U這篡 w naczyniu 瘸roodpornym i piec ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (d逝go嗆 pieczenia zale篡 do wielko軼i oraz gatunku jab趾a). Podawa najlepiej ciep貫. Smacznego :)

jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

pieczone jab趾o

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5