| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: rukola

poniedzia貫k, 23 stycznia 2017
Sur闚ka z rukol, cukini i pestkami dyni

Nowy tydzie zaczynamy od zdrowej sur闚ki. Po陰czenie rukoli z cukini, marchwi, kie趾ami broku堯w i pestkami dyni oraz z sosem czosnkowym, podkr璚onym szczypt curry, okaza這 si naprawd udane. Ca這嗆 wysz豉 lekko pikantna i wyra幡a.

sur闚ka z cukini i kie趾ami

Sk豉dniki:

  • 2 gar軼ie rukoli
  • 2 du瞠 marchewki
  • ma豉 cukinia
  • czerwona cebula
  • p馧 opakowanie kie趾闚 broku逝
  • kilka 造瞠k pestek dyni

Sos:

  • 3 造磬i majonezu
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • du瘸 szczypta curry

Wykonanie:

Marchewki obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Cukini pokroi najpierw w plasterki, a te nast瘼nie w s逝pki. Cebul pokroi w p馧plasterki. W du瞠j misce wymiesza rukol z pokrojonymi warzywami, kie趾ami i podpra穎nymi na patelni pestkami dyni. W osobnej miseczce po陰czy sk豉dniki sosu. Pola nim sa豉tk. Delikatnie wymiesza. Smacznego :)

鈔oda, 02 lipca 2014
Sa豉tka z rukol, mozzarell, malinami i kurczakiem w glazurze malinowo-miodowej

Lubicie po陰czenie mi瘰a z owocami? Je郵i tak, to koniecznie wypr鏏ujcie t sa豉tk. Duet maliny-rukola chcia豉m wypr鏏owa ju dawno. Lato to najlepsza pora na takie eksperymenty. Do sa豉tki doda豉m jeszcze mozzarell, p豉tki migda堯w oraz kurczaka pieczonego w glazurze malinowo-miodowej. Pomys na niego znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku. Zamieni豉m tylko powid豉 郵iwkowe na maliny. Ca這嗆 wie鎍zy przepyszny sos. Rewelacja :)



Sk豉dniki:

Mi瘰o:
  • pier z kurczaka
  • 2 造磬i ciemnego sosu sojowego
  • 3 造磬i miodu
  • 1 造磬a octu ry穎wego lub winnego
  • 3 造磬i zmiksowanych malin

Dodatkowo:

  • 2-3 gar軼i rukoli
  • kilka mini mozzarelli
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Sos:

  • 3 造磬i oleju Kujawskiego z saszetki z bazyli
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 2 造磬i zmiksowanych malin
  • 造瞠czka miodu

Wykonanie:

Kurczaka umy, osuszy. Sk豉dniki marynaty wymiesza ze sob. Zagotowa. Ostudzi i zala ni kurczaka. Odstawi na minimum 2 h. Po tym czasie marynat zla do kubeczka, a kurczaka umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podczas pieczenia kilka razy smarowa mi瘰o pozosta陰 marynat. Gotowego kurczaka wystudzi i pokroi na plasterki. U這篡 na rukoli razem z mozzarell i malinami. Posypa p豉tkami migda這wymi. Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki sosu. Gotowym pola sa豉tk. Smacznego :)


Sa豉tka bierze udzia w konkursie "Kujawski ze smakiem do sa豉tek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

O鈍iadczam, 瞠 akceptuj regulamin konkursu.



poniedzia貫k, 17 marca 2014
Zielony koktajl z rukoli, banana i pomara鎍zy czyli Dzie 安i皻ego Patryka troch inaczej :)

Bomba energetyczna, w ma貫j szklance, wype軟ionej samymi pyszno軼iami :) Rukola, banan, jab趾o, mi鏚, sok z pomara鎍zy...ogromna dawka witamin, kt鏎a przyda si ka盥emu podczas wiosennego przesilenia. Zdaj sobie spraw, 瞠 pewnie nie ka盥emu przypadnie do gustu ten lekko ostrawy smak - ja jednak jestem jego du膨 fank. Koktajl ten robi豉m ju niejednokrotnie, zmieniaj帷 za ka盥ym razem proporcje. Dzi podam te wg kt鏎ych ca這嗆 smakowa豉 mi najbardziej. Przepis na to cudo wynalaz豉m u Pinkcake czyli gospodyni akcji "Zielono mi" i jednocze郾ie jest to moja ostatnia propozycja w tej zabawie :)

Koktajl ten idealnie nadaje si na dzisiejsze obchody Dnia 安i皻ego Patryka. Bo kto powiedzia, 瞠 w tak uroczysto嗆, toasty mo積a wznosi tylko zielonym piwem? ;)



Sk豉dniki:
  • 1-2 du瞠 gar軼i rukoli
  • ma貫 jab趾o
  • banan
  • sok z po這wy cytryny
  • mi鏚 do smaku
  • sok pomara鎍zowy (ilo嗆 taka, kt鏎a zapewni odpowiedni dla nas konsystencj - jedni wol koktajle bardziej g瘰te, inni rzadsze ;) )
  • czasami dodaj te 2-3 造磬i p豉tk闚 owsianych

Wykonanie:

Rukol, obrane jab趾o, banana, p豉tki owsiane oraz soki z pomara鎍zy i cytryny umie軼i w blenderze. Zmiksowa. Dos這dzi do smaku miodem. Smacznego :)