
Nasze sobotnie ¶niadanie. Po³±czenia truskawek ze szpinakiem ju¿ kiedy¶ próbowa³am i poniewa¿ bardzo mi podpasowa³o, postanowi³am spróbowaæ go ponownie. Tym razem towarzyszy im orze¼wiaj±cy melon, s³odka ¿urawina i chrupi±ce orzechy. Zestaw bardzo udany. Polecam na ¶niadanie lub lekki obiad.
Przepis znalaz³am w gazetce "Przy¶lij przepis", a poda³a go tam pani S. Burdach. Sa³atkê t± dodajê do akcji "Sezon truskawkowy" prowadzonej przez Olgê Smile.

Sk³adniki (podajê ilo¶ci podane przez autorkê; ja robi³am z po³owy porcji):
- 50 dag ¶wie¿ego szpinaku
- 20 dag truskawek
- pó³ melona
- 8 dag suszonej ¿urawiny
- 15 dag orzechów w³oskich
Sos (zrobi³am z po³owy porcji, a i tak wysz³o go bardzo du¿o):
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
- 2 ³y¿eczki cukru
Wykonanie:
Szpinak przebraæ, przep³ukaæ i os±czyæ. Truskawki pokroiæ w plasterki, melona w kostkê. W misce lub na talerzu umie¶ciæ szpinak i pokrojone owoce. Dodaæ ¿urawinê i orzechy. Sk³adniki sosu po³±czyæ ze sob±. Polaæ nim sa³atkê tu¿ przed podaniem. Smacznego :)
