| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: groszek

poniedzia貫k, 30 marca 2015
Sa豉tka jajeczna z chrzanem

Szybka i smaczna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Jej sk豉dniki s 豉two dost瘼ne, ma這 wyszukane i niezbyt drogie. Po陰czenie by這by mo瞠 ma這 zaskakuj帷e, gdyby nie dodatek chrzanu, kt鏎y nadaje sa豉tce charakteru i czyni j ciekawsz. Chrzan oraz jajka idealnie pasuje do Wielkanocy, wi璚 taka potrawa z pewno軼i b璠zie mile widziana na 鈍i徠ecznym stole.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

salatka z chrzanem

Sk豉dniki:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3-4 造磬i kukurydzy z puszki
  • 3-4 造磬i groszku konserwowego
  • 100g szynki w kawa趾u
  • 3 鈔ednie konserwowe og鏎ki
  • p璚zek szczypiorku
  • 1,5 造磬i chrzanu ze s這iczka (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • 3 造磬i majonezu (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Jajka obra i pokroi w drobn kostk. W podobn kostk pokroi szynk i obrane og鏎ki. Kukurydz oraz groszek os帷zy na sitku. Szczypiorek posieka. Wszystko razem po陰czy w misce. Majonez wymiesza z chrzanem, doprawi sol i pieprzem. Doda do sa豉tki. Wymiesza i sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Smacznego :)


salatka z chrzanem

poniedzia貫k, 16 marca 2015
Pasta kanapkowa z groszku i fety

Smaczna, szybka i bardzo 豉twa w przygotowaniu pasta kanapkowa. Zgodna z Montignakiem (danie t逝szczowe). Pi瘯nie zielona, przez co idealnie nadaje si do akcji "Zielono mi" prowadzonej po raz kolejny przez Pinkcake.

Inspirowane przepisem z bloga Gotuje, bo lubi.

pasta z groszku i fety

Sk豉dniki:

  • szklanka mro穎nego zielonego groszku
  • 100 g sera feta
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • 造磬a oliwy
  • posiekana natka pietruszki i koperek
  • pieprz, ew. s鏊

Wykonanie:

Groszek wrzuci do osolonego wrz徠ku i gotowa go przez 4-5 minut. Odcedzi, przela zimn wod.  Umie嗆 w blenderze razem z serem feta, oliw, posiekan natk pietruszki, koperkiem i czosnkiem. Zmiksowa wszystko na g豉dk mas. Doprawi pieprzem i sol do smaku. Sch這dzi w lod闚ce przez 1-2 godziny. 安ietnie smakuje np. z grzankami. Smacznego :)

wtorek, 27 stycznia 2015
Potrawka z kurczaka

Szybka, prosta, ponadczasowa. Czy jest kto, kto jej nie zna? Przewa積ie u篡wa si do niej mi瘰a, kt鏎e zosta這 np. z gotowania roso逝. Ja wykorzystuj do niej filety z kurczaka. Do tego marchewki, zielony groszek i du穎 koperku. Smakuje dobrze zar闚no z ziemniaczanym puree, jak i kasz gryczan lub j璚zmienn.

potrawka z kurczaka

Sk豉dniki:

  • dwa filety z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • p馧 szklanki mro穎nego zielonego groszku (w sezonie mo瞠 by 鈍ie篡; nie polecam groszku z puszki)
  • 500-700 ml bulionu drobiowego
  • 2-3 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • koperek
  • natka pietruszki
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Opr鏀zy sol, pieprzem i s這dk papryk. Podsma篡 przez kilka minut na oleju. Prze這篡 do garnka. Doda obran i pokrojon w s逝pki marchew. Zala bulionem i gotowa pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dorzuci mro穎ny groszek i gotowa kolejne 5 minut. Dosypa posiekany koperek i natk. Gdy warzywa zmi瘯n, zaprawi sos 鄉ietan wymieszan z m彗. Zagotowa, doda posiekany koperek i natk. Doprawi do smaku. Podawa z ziemniakami lub kasz. Smacznego :) 


poniedzia貫k, 20 pa寮ziernika 2014
Risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne risotto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Ma貪osi. Od siebie doda豉m troch kurczaka, by by這 bardziej syc帷e, ale my郵, 瞠 bez niego te by這by pysznie. Dorzuci豉m te parmezan i mas這, bo bez nich nie wyobra瘸m sobie dobrego risotta. To naprawd 鈍ietna propozycja na pa寮ziernikowy obiad :) Polecam :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.

A mo瞠 macie ochot na risotto z innymi sk豉dnikami? Na moim blogu znajdziecie jeszcze takie przepisy na to pyszne w這skie danie:

- risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
- risotto z cukini i marchewk




Sk豉dniki:
  • 300 g dyni pokrojonej w grub kostk
  • p馧 造瞠czki garam masala
  • 1/4 造瞠czki zmia盥穎nych ziarenek kardamonu
  • 2 造瞠czki curry
  • 1 造磬a oliwy
  • 3 造磬i mas豉
  • 1 cebula
  • szklanka ry簑 arborio
  • ma造 filet z kurczaka
  • ok. 100 ml bia貫go wytrawnego wina
  • gor帷y bulion warzywny (ok. 400-500 ml)
  • du瘸 gar嗆 zielonego groszku (mo瞠 by mro穎ny)
  • 2 造磬i parmezanu (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

W miseczce wymiesza 造磬 oliwy, curry, kardamon i garam masal. Do przygotowanej mieszanki wrzuci pokrojon w kostk dynie. Dok豉dnie j w niej obtoczy, po czym umie軼i na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, a dynia zmi瘯nie.

W garnku o grubym dnie rozgrza 2 造磬i mas豉. Zeszkli na nim posiekan drobno cebul. Doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Wla do garnka bia貫 wino. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y przez ry, dolewa stopniowo po jednej chochelce gor帷ego wywaru, za ka盥ym razem czekaj帷, a ca造 p造n zostanie wch這ni皻y. Na osobnej patelni podsma篡 kurczaka, pokrojonego w kostk i opr鏀zonego sol, pieprzem i curry. Doda go do ry簑, wraz z groszkiem i ostatni chochelk wywaru, gdy ry b璠zie ju niemal mi瘯ki. Na chwil przed zdj璚iem z ognia – doda upieczon dyni. Doda przyprawy, parmezan i 造磬 mas豉. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)






wtorek, 19 listopada 2013
Sa豉tka 郵edziowa po meksyka雟ku

To jedna z tych sa豉tek, kt鏎a im d逝瞠j si przegryza, tym jest lepsza. Po nocy w lod闚ce nie smakowa豉 mi za bardzo. M捫 te nie by zachwycony. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi spora porcja sa豉tki, wi璚 martwi豉m si nawet, kto to wszystko w takim razie zje. Ale ju kolejnego dnia by豉 ca趾iem smaczna, a na trzeci dzie zachwyca豉 smakiem. Je郵i kto lubi 郵edzie, b璠zie zadowolony. Przepis znalaz豉m na blogu Kuchnia bez vat.



Sk豉dniki:

  • ok 500 g solonych filet闚 郵edziowych
  • 4 po堯wki papryki konserwowej
  • 4 og鏎ki konserwowe
  • 1 puszka sa豉tki meksyka雟kiej (mo積a j kupi w ka盥ym supermarkecie, ale je郵i kto b璠zie mia z tym problem, to my郵, 瞠 spokojnie mo積a da po 1/3 puszki kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli)

Sos:

  • 3/4 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 造瞠czki koncentratu pomidorowego
  • 3 造瞠czki cukru
  • 3 造磬i oleju
  • 2 czubate 造瞠czki g瘰tego miodu
  • 3 造磬i wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

奸edzie moczy w wodzie przez ok. 2 godziny, po czym osuszy r璚znikiem papierowym i pokroi w wi瘯sz kostk. Papryk i og鏎ki r闚nie pokroi w kostk i po陰czy z ods帷zon z zalewy sa豉tk meksyka雟k. Doda pokrojone 郵edzie.

Sos:

W rondelku doprowadzi do wrzenia ketchup wymieszany z olejem, koncentratem pomidorowym i 3 造磬ami wody. Nast瘼nie doda cukier, s鏊 i mi鏚. Zagotowa i odstawi do wystudzenia.

Wszystkie sk豉dniki sa豉tki zala zimnym sosem. Wymiesza dok豉dnie, przykry i odstawi na min. 8 h do lod闚ki. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3