| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bor闚ki

pi徠ek, 18 sierpnia 2017
Sernik z malinami, bor闚kami i p豉tkami migda堯w

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, kt鏎y znikn掖 ze sto逝 w oka mgnieniu, zbieraj帷 po drodze same pochwa造. Lekki, aromatyczny, zwie鎍zony 鈍ie篡mi malinami, bor闚kami i p豉tkami migda這wymi. Nie mo積a przej嗆 obok niego oboj皻nie. Zapewniam Was :)

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i bor闚kami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach(30x23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 5 du篡ch jajek
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z migda堯w
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • du瘸 gar嗆 bor闚ek
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 migda堯w
  • Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m i cukrem. Doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Uformowa z niego kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wylepi nim dno formy, wy這穎nej wcze郾iej papierem od pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 15-20 minut (do momentu zez這cenia si ciasta). Wyj望 z piekarnika, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Jajka roztrzepa w misce widelcem. Doda do nich cukier i wymiesza. W misie miksera umie軼i twar鏬, krem闚k, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migda堯w oraz obie przesiane m彗i. Wszystkie sk豉dniki kr鏒ko zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Na wierzchu masy serowej pouk豉da maliny i bor闚ki. Posypa p豉tkami migda堯w.Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzin i 15 minut (lub d逝瞠j, do momentu a 鈔odek sernika b璠zie 軼i皻y i spr篹ysty). Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku.
Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny bor闚ki migda造

pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem

wtorek, 23 sierpnia 2016
Dietetyczne ciasto z owocami - bez m彗i, jaj i t逝szczu

Sezon na pyszne, 鈍ie瞠 owoce ci庵le trwa, dlatego staram si z nich korzysta, ile si da. Dzi proponuj Wam bardzo smaczne ciasto, takie po kt鏎e si璕a si z troch mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Nie zawiera ono m彗i, nie zawiera t逝szczu, jaj, cukru...no dobra, ma w sobie sporo miodu, ale przecie mi鏚 jest zdrowy, prawda? Przynajmniej tak to sobie t逝macz :) Przepis na nie znalaz豉m tutaj. Z owoc闚 da豉m p馧 na p馧 maliny z bor闚kami. Dorzuci豉m w ostatniej chwili te bardzo dojrza貫go banana, kt鏎y domaga si zjedzenia. Mas z p豉tk闚 przygotowa豉m z 1,5 porcji i doda豉m do niej troch rodzynk闚 oraz suszonej 簑rawiny. Smakowa這 ca趾iem fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

dietetyczne ciasto z owocami

Sk豉dniki (piek豉m w blaszce o wymiarach 24x24 cm - zwi瘯szy豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 na mas z p豉tk闚 o po這w, warstw owocow pozostawi豉m bez zmian):

Masa z p豉tk闚:

  • 3 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soku jab趾owego
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia.
  • gar嗆 rodzynk闚
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Owocowe nadzienie:

  • szklanka jag鏚 (u mnie bor闚ki ameryka雟kie)
  • 1,5 szklanki malin
  • jeden bardzo dojrza造 banan
  • 1/3 szklanki miodu

Wykonanie:

Owocowe nadzienie:

Owoce wrzuci do garnka. Doda mi鏚 i gotowa na wolnym ogniu do momentu, a woda wyparuje, a masa odpowiednio zg瘰tnieje (ci庵le powinna by jednak p造nna). Przestudzi.

Masa z p豉tk闚:

Po這w p豉tk闚 (1,5 szklanki) zmiksowa dok豉dnie na m彗 w blenderze. Wymiesza z pozosta陰 ich cz窷ci (1,5 szklanki p豉tk闚 - niezmiksowanych). Doda sok jab趾owy, wod, mi鏚, cynamon i proszek do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Po這w masy z p豉tk闚 roz這篡 dok豉dnie na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Na niej rozsmarowa mus owocowy. Przykry pozosta陰 cz窷ci masy z p豉tk闚. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

dietetyczne ciasto z owocami bez m彗i

owocowe ciasto fit

ciasto z owocam bez m彗i i jaj

dietetyczne ciasto z owocami

鈔oda, 18 maja 2016
Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

Zapiekan owsiank robi豉m ju kilkakrotnie. Nigdy wcze郾iej nie dodawa豉m do niej twarogu. Tym razem postawi豉m w豉郾ie na tak wersj i wiecie co? Zakocha豉m si w niej! Co pysznego :) Smakuje po prostu rewelacyjnie. Idealna propozycja na 郾iadanie, podwieczorek czy kolacj. 安ietnie nadaje si do zabrania ze sob do pracy lub szko造. Czekam na 鈍ie瞠 maliny i jagody..z nimi z pewno軼i b璠zie r闚nie pyszna. Bardzo Wam polecam :)

Przepis znaleziony na blogu Filozofia Smaku.

Przepisy na inne zapiekane owsianki na moim blogu:

sernikowa owsianka

Sk豉dniki (ma豉 blaszka 15x15 cm):

  • 250 g twarogu (u mnie chudy twar鏬)
  • 2 jajka
  • 4 czubate 造磬i jogurtu naturalnego
  • 3-4 造磬i cukru z prawdziw wanili
  • niepe軟a szklanka p豉tk闚 owsianych g鏎skich (u mnie p馧 na p馧 p豉tki g鏎skie oraz owsiane pe軟oziarniste)
  • kilkana軼ie 鈍ie篡ch truskawek i bor闚ek

Wykonanie:

Twar鏬, jajka i cukier dok豉dnie zmiksowa - tak, aby nie by這 grudek (najlepiej w rozdrabniaczu: ko鎍闚ka mieszaj帷a z ostrzami). Wymiesza dok豉dnie z jogurtem. Doda p豉tki owsiane i po這w owoc闚 (truskawki pokrojone w kostk, bor闚ki w ca這軼i). Wymiesza. Gotow mas wyla do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wierzch posypa pozosta造mi owocami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

zapiekana sernikowa owsianka

Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok

 
1 , 2