| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bor闚ki

wtorek, 23 sierpnia 2016
Dietetyczne ciasto z owocami - bez m彗i, jaj i t逝szczu

Sezon na pyszne, 鈍ie瞠 owoce ci庵le trwa, dlatego staram si z nich korzysta, ile si da. Dzi proponuj Wam bardzo smaczne ciasto, takie po kt鏎e si璕a si z troch mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Nie zawiera ono m彗i, nie zawiera t逝szczu, jaj, cukru...no dobra, ma w sobie sporo miodu, ale przecie mi鏚 jest zdrowy, prawda? Przynajmniej tak to sobie t逝macz :) Przepis na nie znalaz豉m tutaj. Z owoc闚 da豉m p馧 na p馧 maliny z bor闚kami. Dorzuci豉m w ostatniej chwili te bardzo dojrza貫go banana, kt鏎y domaga si zjedzenia. Mas z p豉tk闚 przygotowa豉m z 1,5 porcji i doda豉m do niej troch rodzynk闚 oraz suszonej 簑rawiny. Smakowa這 ca趾iem fajnie i my郵, 瞠 warto si na nie skusi :)

dietetyczne ciasto z owocami

Sk豉dniki (piek豉m w blaszce o wymiarach 24x24 cm - zwi瘯szy豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 na mas z p豉tk闚 o po這w, warstw owocow pozostawi豉m bez zmian):

Masa z p豉tk闚:

  • 3 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soku jab趾owego
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia.
  • gar嗆 rodzynk闚
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Owocowe nadzienie:

  • szklanka jag鏚 (u mnie bor闚ki ameryka雟kie)
  • 1,5 szklanki malin
  • jeden bardzo dojrza造 banan
  • 1/3 szklanki miodu

Wykonanie:

Owocowe nadzienie:

Owoce wrzuci do garnka. Doda mi鏚 i gotowa na wolnym ogniu do momentu, a woda wyparuje, a masa odpowiednio zg瘰tnieje (ci庵le powinna by jednak p造nna). Przestudzi.

Masa z p豉tk闚:

Po這w p豉tk闚 (1,5 szklanki) zmiksowa dok豉dnie na m彗 w blenderze. Wymiesza z pozosta陰 ich cz窷ci (1,5 szklanki p豉tk闚 - niezmiksowanych). Doda sok jab趾owy, wod, mi鏚, cynamon i proszek do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Po這w masy z p豉tk闚 roz這篡 dok豉dnie na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Na niej rozsmarowa mus owocowy. Przykry pozosta陰 cz窷ci masy z p豉tk闚. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

dietetyczne ciasto z owocami bez m彗i

owocowe ciasto fit

ciasto z owocam bez m彗i i jaj

dietetyczne ciasto z owocami

鈔oda, 18 maja 2016
Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

Zapiekan owsiank robi豉m ju kilkakrotnie. Nigdy wcze郾iej nie dodawa豉m do niej twarogu. Tym razem postawi豉m w豉郾ie na tak wersj i wiecie co? Zakocha豉m si w niej! Co pysznego :) Smakuje po prostu rewelacyjnie. Idealna propozycja na 郾iadanie, podwieczorek czy kolacj. 安ietnie nadaje si do zabrania ze sob do pracy lub szko造. Czekam na 鈍ie瞠 maliny i jagody..z nimi z pewno軼i b璠zie r闚nie pyszna. Bardzo Wam polecam :)

Przepis znaleziony na blogu Filozofia Smaku.

Przepisy na inne zapiekane owsianki na moim blogu:

sernikowa owsianka

Sk豉dniki (ma豉 blaszka 15x15 cm):

  • 250 g twarogu (u mnie chudy twar鏬)
  • 2 jajka
  • 4 czubate 造磬i jogurtu naturalnego
  • 3-4 造磬i cukru z prawdziw wanili
  • niepe軟a szklanka p豉tk闚 owsianych g鏎skich (u mnie p馧 na p馧 p豉tki g鏎skie oraz owsiane pe軟oziarniste)
  • kilkana軼ie 鈍ie篡ch truskawek i bor闚ek

Wykonanie:

Twar鏬, jajka i cukier dok豉dnie zmiksowa - tak, aby nie by這 grudek (najlepiej w rozdrabniaczu: ko鎍闚ka mieszaj帷a z ostrzami). Wymiesza dok豉dnie z jogurtem. Doda p豉tki owsiane i po這w owoc闚 (truskawki pokrojone w kostk, bor闚ki w ca這軼i). Wymiesza. Gotow mas wyla do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Wierzch posypa pozosta造mi owocami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.

zapiekana sernikowa owsianka

Sernikowa zapiekana owsianka z truskawkami i bor闚kami

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok

wtorek, 26 sierpnia 2014
Smoothie jaglany z morelami i bor闚kami

Kasza jaglana w nieco innym wydaniu. Kiedy moja szwagierka podsun窸a mi ten przepis, pomy郵a豉m, 瞠 warto by by這 takie co wypr鏏owa. Okazja nadarzy豉 si kilka dni temu. Nie oby這 si bez niespodzianek podczas przygotowywania tego napoju: zepsu豉m sw鎩, nie tak dawno kupiony blender (R.I.P.) pierwsza partia smoothie zosta豉 wylana, bo jedyne co w niej czu造鄉y, to smak metalu i dymu, kasza ugotowana po raz drugi, szwagierka bieg豉 po nowe morele...ech, b璠zie co wspomina ;) W ko鎍u jednak si uda這. Efekt ko鎍owy do嗆 ciekawy. Smoothie smakowa這 dobrze, cho przyznam, 瞠 po wypiciu po這wy mia豉m do嗆. Jest mocno syc帷e. My郵, 瞠 鈍ietnie sprawdzi si jako 郾iadanie.

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki (dwie porcje):
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 造磬i ksylitolu (zast徙i豉m cukrem; da豉m ok. 4 造瞠k)
  • 3 morele
  • 100 g bor闚ek (lub jag鏚)
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Kasz jaglan wyp逝ka, przela na sitku gor帷 wod, aby pozby si goryczki. Wyp逝kan wrzuci do garnka z lekko osolonym wrz徠kiem. Gotowa oko這 15-20 minut pod przykryciem, a do wch這ni璚ia ca貫j wody, od czasu do czasu mieszaj帷. Nale篡 ca造 czas kontrolowa ilo嗆 wody, uwa瘸j帷, by kasza si nie przypali豉 i w razie potrzeby dolewa jej co jaki czas. Zdj望 z ognia, zostawi pod przykryciem na kilka minut. Wystudzi. 3/4 porcji kaszy zmiksowa z 3/4 porcji mleka, 2 造磬ami cukru, pokrojonymi morelami i ekstraktem waniliowym. Przela do szklanki. Osobno zmiksowa pozosta陰 cz窷 kaszy, mleka i cukru razem z bor闚kami. Wyla delikatnie na wierzch poprzedniej warstwy. Udekorowa wg. uznania. Smacznego :)






Ps. Buziaki dla szwagierki za zdj璚ia i s這mki ;**
czwartek, 14 sierpnia 2014
Rolada biszkoptowa z kremem malinowym i owocami

Moja pierwsza s這dka rolada (bo z wytrawn mia豉m ju do czynienia: rolada szpinakowa). Jeszcze nie do ko鎍a taka jak bym chcia豉. Jeszcze nie zwini皻a, tak jak powinna. Lekko ko郵awa. Ale moja :) Zrobiona w豉snor璚znie. I jestem z niej dumna :))

Ch耩 zrobienia samodzielnie tego ciasta nasz豉 mnie ostatnio u mojej te軼iowej, gdzie mia豉m okazj je嗆 naprawd dobr rolad z owocami. Wypyta豉m si o szczeg馧y, us造sza豉m zapewnienia, 瞠 nie jest to trudne i postanowi豉m spr鏏owa swoich si. Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Kabamaigi. Krem zrobi豉m z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj). Wysz這 ca趾iem smacznie.Ciasto lekko mi p瘯這 podczas ko鎍owego zwijania, ale wydaje mi si, 瞠 powodem by這 zbyt d逝gie pieczenie, przez co biszkopt nie by ju tak elastyczny. Przetrzyma豉m go w piekarniku kilka minut d逝瞠j, przez co by troch przesuszony - nie powtarzajcie tego b喚du :) Mam nadziej, 瞠 kolejne pr鏏y b璠 jeszcze lepsze :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (standardowa blaszka z piekarnika - moja mia豉 wymiary 30x40 cm):
  • 4 jajka
  • 6 造瞠k cukru
  • 6 造瞠k m彗i pszennej
  • 2 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 200 g malin
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 250 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • Dodatkowo: 1-2 gar軼i 鈍ie篡ch owoc闚 (u mnie maliny i bor闚ki)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa przesiane obie m彗i. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze. Piec 12-14 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt prze這篡 na obsypan cukrem pudrem 軼iereczk, zdj望 papier i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.


Masa:

Maliny zmiksowa z 造磬 cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze masy). 疾latyn zala wod, odstawi na 10 minut do nap璚znienia. Nast瘼nie podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi. Wymiesza z musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Doda do niej serek mascarpone. Kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym z 瞠latyn. Ostawi do lod闚ki do cz窷ciowego st篹enia.

Gdy masa b璠zie bardziej zwarta, rozwin望 biszkopt i rozsmarowa j na nim r闚nomiernie, zostawiaj帷 ok. 2 cm margines. Posypa owocami i ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, do ca趾owitego st篹enia. Przed podaniem udekorowa cukrem pudrem. Smacznego :)



 
1 , 2