| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cytryna

pi徠ek, 20 listopada 2015
Tarta cytrynowa z bez (Lemon Meringue Pie)

Macie tak czasami, 瞠 zobaczycie co, co natychmiast chcecie wypr鏏owa? Zapisujecie to w pami璚i, wyobra瘸cie sobie cudny smak, aromat. Wiecie, 瞠 to na pewno b璠zie co pysznego. Ja tak mia豉m z t tart. Niestety, happy endu nie by這. Ale po kolei. Wiedzia豉m, 瞠 upiek t apetyczn tart pr璠zej czy p騧niej, kiedy tylko zobaczy豉m j w filmie "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du". W obrazie tym m這dy Nigel konkuruje ze swoj macoch o wzgl璠y ojca, kt鏎ego ulubionym ciastem jest w豉郾ie lemon meringue pie. Nowa 穎na ojca jest wspania陰 kuchark. Gotowanie jest r闚nie ulubionym zaj璚iem Nigela. Metod pr鏏 i b喚d闚 stara si odwzorowa przepis na idealn tart macochy. Czy mu si to uda這? Tego Wam nie zdradz. Si璕nijcie po film, bo naprawd warto. Dodam tylko, 瞠 film ten jest autobiografi Nigela Slatera, popularnego kucharza, krytyka kulinarnego i autora kilku ksi捫ek kucharskich.

Wracaj帷 do mojego ciasta. Zawiod豉m si na nim. Nie smakowa這 mi tak, jak sobie wyobra瘸豉m. By mo瞠 oczekiwa豉m za du穎. Kruche ciasto, kwa郾y krem, s這dka beza. Niby wszystko ok, ale jako nie porwa這 mnie to po陰czenie. Troch lepsze by這 po nocy w lod闚ce - bardziej orze德iaj帷e, cho beza straci豉 wtedy niestety na jako軼i. Po upieczeniu te wyciek這 z niej do嗆 sporo s這dkiego p造nu - podejrzewam, 瞠 beza nie by豉 dostatecznie dobrze ubita. Du穎 bardziej smakowa豉 mi tarta cytrynowa, na kt鏎 podawa豉m ju kiedy przepis. Ta by豉 zaledwie poprawna wg mnie. Ale kto wie, mo瞠 Wam posmakuje ona bardziej?:)

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

lemon meringue pie

Sk豉dniki (forma o 鈔ednicy 22-24 cm):

Ciasto:

  • 180 g m彗i
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1-2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 125 ml soku z cytryny (z oko這 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomara鎍zy
  • 125 ml wody
  • sk鏎ka starta z 2 cytryn
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 3 鄴速ka

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Owin望 je foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na 60minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i wy這篡 nim form do tarty, wysmarowan mas貫m. Sp鏚 ponak逝wa widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 13-15 minut, ju bez obci捫enia, a ciasto lekko si zez這ci. Wystudzi. 

Krem:

Cytryny sparzy i zetrze z nich sk鏎k. Wycisn望 sok z cytryn i pomara鎍zy. Przecedzi przez sitko. Wymiesza z wod, sk鏎k, cukrem i m彗 ziemniaczan. Zagotowa (masa powinna zg瘰tnie). Zdj望 z ognia i do gor帷ej masy doda pokrojone na kawa趾i mas這. Miesza energicznie, a si roztopi i po陰czy z mas. Nast瘼nie doda jajko i 鄴速ka. Szybko wymiesza (je郵i na tym etapie masa nie jest jeszcze wystarczaj帷o g瘰ta mo積a j podgrzewa na ma造m ogniu, stale mieszaj帷, a do zg瘰tnienia). Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚 (na czas przygotowania bezy mo積a przykry krem foli spo篡wcz, co zabezpieczy go przed wysuszeniem i utworzeniem ko簑cha).


Beza:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru, ca造 czas ubijaj帷 Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ubit pian wy這篡 na cytrynowy krem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20-25 minut, a beza b璠zie z wierzchu chrupi帷a i lekko zrumieniona. Wyj望 i dok豉dnie ostudzi. Smacznego :)

tarta cytrynowa z bez

tarta cytrynowa z bez toast film

Kadr z film "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du":

Jesienne s這dko軼i!

Tagi: beza cytryna
09:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
czwartek, 28 maja 2015
Tort Andaluzja

Nie planowa豉m niczego specjalnego na moje urodziny, ale szukaj帷 czego w zamra瘸rce, znalaz豉m 10 bia貫k. kt鏎e prosi造 o wykorzystanie. Pierwsz moj my郵 by豉 Pavlova. Po chwili stwierdzi豉m jednak, 瞠 b璠zie na ni czas latem, kiedy pojawi si 鈍ie瞠 maliny czy jagody. Wymy郵i豉m wi璚, 瞠 wezm si za barki z przepisem, kt鏎ego strasznie unika豉m z powodu trudno軼i i pracoch這nno軼i. Tort Andaluzja znajdowa si na mojej li軼ie do zrobienia od jakich...hmmm...dobrych 6 lat. Przysz豉 w ko鎍u na niego pora. Przepis znalaz豉m u Dorotus. Jego d逝go嗆 i fakt, 瞠 Dorotka radzi podzieli sobie prac na 2-3 dni, przera瘸豉 mnie. Postanowi豉m jednak spr鏏owa. I wiecie co? Upora豉m si z nim w ci庵u jednego dnia. Ca這嗆 nie jest trudna, tylko do嗆 mocno czasoch這nna. Potrzeba tu du瞠j dawki cierpliwo軼i - czekanie na st篹enia krem闚, zg瘰tnienie polewy itd. Jak podzieli豉m sobie prac? Rano przygotowa豉m bazy pod oba kremy. Umie軼i豉m je w lod闚ce i zabra豉m si za pieczenie trzech blat闚. Gotowe zostawi豉m do przestudzenia. Po ok. 5 h doko鎍zy豉m kremy i prze這篡豉m nimi blaty. Ca這嗆 umie軼i豉m w lod闚ce i przygotowa豉m polew. Czyta豉m w komentarzach u Dorotki, 瞠 sporo os鏏 mia這 z ni problem. U mnie na szcz窷cie oby這 si bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie g瘰tnia豉 (zaj窸o jej to dobre 2 h). Co jaki czas sprawdza豉m, czy ju nadaje si do polania ni ciasta. Gdy mia豉 odpowiedni konsystencj, udekorowa豉m ni tort i w這篡豉m go na noc do lod闚ki. I tyle. Na drugi dzie mo積a ju by這 si nim zajada. A jak smakowa? C騜, by naprawd mocno wytrawny. Na pierwszy plan wybija豉 si zdecydowanie gorzka czekolada. Jest jej w torcie bardzo du穎 i mimo, 瞠 jestem jej fank, tutaj mnie troch przyt這czy豉. Je郵i jej nie lubicie, nawet nie zabierajcie si za ten wypiek. Nie b璠zie Wam smakowa. Czekolada zdominowa豉 ca趾owicie smaczny krem cytrynowy. Troch si przez to zawiod豉m, bo liczy豉m na wyra幡iejszy jego posmak. Ciasto jest bardzo syc帷e - jeden kawa貫k sprawi, 瞠 b璠ziecie mie do嗆 s這dko軼i na ca造 dzie. Najlepiej smakuje, gdy zostanie wyj皻y 1-1,5 h wcze郾iej z lod闚ki. Bardzo dobrze si kroi, a polewa jest elastyczna i nie 豉mie si.

Nie wiem czy wr鏂 do tego przepisu. Ciesz si, 瞠 mia豉m okazj go wypr鏏owa i przekona si, jak smakuje to eleganckie cudo. Je郵i mia豉bym go powt鏎zy to z pewno軼i zmniejszy豉bym o 1/3 ilo嗆 czekoladowego kremu, za to krem cytrynowy zrobi豉bym z podw鎩nej porcji.

tort andaluzja

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm):

Migda這we blaty (ilo嗆 sk豉dnik闚 podana na 3 blaty):

  • 10 bia貫k
  • 160 g zmielonych migda堯w
  • 160 g cukru pudru
  • 125 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 37 g kakao

Krem cytrynowy:

  • sok oraz sk鏎ka z dw鏂h cytryn (soku powinno by ok. 80-90 ml)
  • 70 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 40 g mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 6 g 瞠latyny
  • 75 g 鄉ietany krem闚ki (30%)

Krem czekoladowy:

  • 250 g gorzkiej czekolady (zawarto嗆 kakao oko這 60%)
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki (30%)
  • 80 g mi瘯kiego mas豉

Polewa:

  • 200 ml mleka (da豉m 160 ml)
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 30 g cukru
  • 30 g mas豉

Wykonanie:

Blaty migda這we:

Zmielone migda造 wymiesza z cukrem pudrem i kakao. Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Ubite w ten spos鏏 bia趾a delikatnie wymiesza z przesianymi suchymi sk豉dnikami. Gotowe ciasto rozdzieli r闚no (najlepiej wa膨c jednakowe porcje) mi璠zy 3 tortownice*, w kt鏎ych dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane mas貫m. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez oko這 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyj望 z piekarnika, ostudzi. Blaty w piekarniku urosn, a po wyj璚iu z niego - opadn (tak ma by).

*Je郵i nie posiadacie tylu tortownic, mo積a podzieli powy窺ze sk豉dniki na 3 cz窷ci i przygotowa ka盥y blat osobno. Ja piek豉m dwa blaty razem, a surowe ciasto na pozosta造 kr捫ek, czeka這 na swoj kolej (nic si z nim nie sta這).

Krem cytrynowy:

W szklanej, wysokiej misce umie軼i sok z cytryny, start sk鏎k, cukier, mas這, 鄴速ka i ca貫 jajko. Przygotowa k徙iel wodn czyli naczynie z wszystkimi sk豉dnikami ustawi nad garnkiem z paruj帷 wod (miska nie mo瞠 dotyka wrz帷ej wody). Sk豉dniki ubija delikatnie, a masa zg瘰tnieje. Doda sypk 瞠latyn. Szybko wymiesza, by si rozpu軼i豉 i po陰czy豉 z mas cytrynow. Ostudzi i przykry foli spo篡wcz (folia powinna dotyka kremu, by nie zrobi si na nim ko簑ch). Wstawi do lod闚ki na kilka godzin lub ca陰 noc do ca趾owitego st篹enia. Bezpo鈔ednio przez sk豉daniem tortu, wyj望 krem z lod闚ki (mo積a zmiksowa go blenderem, je郵i jest zbyt 軼is造). Zmiksowa go z ubit na sztywno sch這dzon krem闚k. Tak przygotowany krem nadaje si od razu do przek豉dania.

Krem czekoladowy:

Zagotowa po這w krem闚ki (100g), nie doprowadzaj帷 jej do wrzenia i wyla na posiekan czekolad. Odczeka 30 sekund i dok豉dnie wymiesza. Powinna powsta g豉dka, czekoladowa masa. Odstawi do lod闚ki, aby masa zg瘰tnia豉. Z gotowej i ch這dnej masy odj望 250 g (reszt zachowa w lod闚ce na potem). Podgrza w k徙ieli wodnej (krem nie mo瞠 by zbyt gor帷y i lej帷y si). Mi瘯kie mas這 dok豉dnie utrze. Doda podgrzan mas czekoladow i zmiksowa tak, 瞠by powsta puszysty krem. Na ko鎍u doda pozosta陰 krem闚k (100g), ubit na sztywno. Wymiesza.

Polewa:

Posiekan czekolad zala zagotowanym, bardzo gor帷ym mlekiem. Doda cukier i mas這. Delikatnie miesza do powstania b造szcz帷ej, g豉dkiej masy (polewa na pocz徠ku jest bardzo rzadka - w temp. pokojowej zg瘰tnia豉 mi do odpowiedniej konsystencji po ok. 2 h; w lod闚ce nast徙i to du穎 szybciej).

Z這瞠nie ca這軼i:

Na paterze u這篡 pierwszy migda這wy blat. Wok馧 niego zamkn望 obr璚z tortownicy, w kt鏎ej go piekli鄉y (zabezpieczy to kremy przed wyp造waniem). Na blat wy這篡 mas czekoladow, przykry drugim migda這wym blatem. Wy這篡 mas cytrynow, przykry ostatnim blatem migda這wym. Sch這dzi w lod闚ce przez godzin. W k徙ieli wodnej podgrza pozosta陰 cz窷 masy czekoladowej, kt鏎a pozosta豉 z wykonania kremu czekoladowego. Posmarowa ni wierzch sch這dzonego tortu. W這篡 do lod闚ki na kilka godzin lub na ca陰 noc. Gotowy tort obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Przechowywa w lod闚ce. Przed podaniem wyj望 go z niej godzin wcze郾iej. Smacznego :)

tort andaluzja2

鈔oda, 29 kwietnia 2015
Cytrynowa kasza manna

Dzi zapraszam Was na 郾iadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci najwi瘯szych niejadk闚. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowan kasz zajada豉m si ze smakiem ju kilkakrotnie. No i ten kolor - zachwyca i sprawia, 瞠 dzie staje si pi瘯niejszy. Polecam bardzo :)

Przepis od Mirabelki. 

cytrynowa kasza manna

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 czubate 造磬i kaszy manny
  • 3 造瞠czki cukru (ilo嗆 wg uznania)
  • 3 造磬i soku z cytryny
  • 1 造瞠czka sk鏎ki otartej z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • dodatkowo: p豉tki migda這we, czekoladowe groszki, mak

Wykonanie:

Mleko zagotowa z cukrem. Wsypa kasz mann, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, 瞠by nie porobi造 si grudki. Doda kurkum, sok i sk鏎k z cytryny. Gotowa kilka minut, a kaszka zg瘰tnieje (je郵i b璠zie zbyt g瘰ta - dola mleka). Ugotowan kaszk przela do miseczek i udekorowa wg uznania. Smacznego :)

pi徠ek, 21 listopada 2014
Sernik nowojorski

Cz瘰to na blogu wspomina豉m, 瞠 moim ulubionym serialem s "Przyjaciele". Ogl康a豉m wszystkie serie ju kilka razy i pewnie jeszcze nie jeden raz je obejrz. 安ietny, ponadczasowy humor, ciekawi bohaterowie..to nie mo瞠 si znudzi. W serialu tym znale潭 mo積a te du膨 porcj kulinarnych inspiracji. Na moim blogu mo瞠cie znale潭 np. s造nne ciasteczka z czekolad babci Phoebe. Dzi przysz豉 kolej na sernik nowojorski. Gdy po raz pierwszy zobaczy豉m odcinek, w kt鏎ym Rachel i Chandler przez pomy趾 dostaj to przepyszne ciasto i nie mog przesta si nim zajada, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej je wypr鏏uj. Sernik nowojorski jest o tyle specyficzny, 瞠 piecze si go w k徙ieli wodnej i to wzbudza這 w sumie moje najwi瘯sze obawy. Ale nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Przepis na ten wypiek znalaz豉m u Dorotus. Wyszed pyszny: kremowy, niesamowicie delikatny, rozp造waj帷y si w ustach. Z lekkim kwaskowatym smakiem cytryny i pyszn polew wie鎍z帷 ca這嗆. R闚niutki, nie opada i nie p瘯a. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ca這嗆 zapieka豉m jeszcze z polew przez 15 minut. Wyd逝篡豉m te czas pieczenia do ok. 70 minut. To zdecydowanie jeden z najlepszych sernik闚 jakie jad豉m. Bardzo polecam :)

sernik nowojorski

Sk豉dniki: (torotownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 70 g roztopionego mas豉
  • 140 g ciastek digestive

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!)

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1,5 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • sk鏎ka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 造瞠czki soku z cytryny

Polewa:

  • 220 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 1 造磬a drobnego cukru
  • 2 造瞠czki soku z cytryny

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie miksera i zmiksowa, do g豉dko軼i. Nie miksowa zbyt d逝go, by niepotrzebnie nie napowietrza masy serowej. Gotow mas wyla na sch這dzony ciasteczkowy sp鏚. Wyr闚na.

Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Form z sernikiem wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Po tym czasie obni篡 temperatur do 110 stopni i piec dodatkowe 30 minut (ja piek豉m o wiele d逝瞠j, bo ok. 70-80 min; nale篡 piec tak d逝go, dop鏦i ca豉 powierzchnia sernika nie b璠zie 軼i皻a i spr篹ysta - sprawdzamy dotykaj帷 delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na 鈔odku).

Polewa:

妃ietan wymiesza z cukrem i sokiem z cytryny. Gotow polew delikatnie rozprowadzi po upieczonym serniku, wyr闚na i piec jeszcze 10-15 minut. Wy陰czy piekarnik, sernik pozostawi w nim do przestudzenia na 1 godzin, lekko uchylaj帷 drzwiczki. Wyj望 z piekarnika, ostudzi w formie. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 12 godzin. Smacznego :)

sernik nowojorski kawa貫k

sernik nowojorski

A tu jeszcze wspomniana wy瞠j scenka z serialu, w formie zdj耩 i filmiku:

poniedzia貫k, 07 kwietnia 2014
Babka kajmakowa z pra穎nymi migda豉mi

T babk piek豉m rok temu na Wielkanoc. Zapomnia豉m jednak doda wtedy jej zdj璚ia. Ostatnio odnalaz豉m je na dysku i pomy郵a豉m, 瞠 opublikuj je teraz. Pami皻am, 瞠 babka ta by豉 ca趾iem smaczna, o wyra幡ym karmelowym smaku i pi瘯nym zapachu. Nie za s這dka, jak dla mnie jednak ciut za sucha. Z herbat lub kaw smakowa豉 jednak ca趾iem fajnie. Du篡 plus za smakowity karmelowy sos i chrupi帷e migda造.

Przepis na babk znalaz豉m na blogu S這dka Pasja.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3 造磬i cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g mas豉
  • 300 g masy kr闚kowej
  • 180 g m彗i pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Sos kajmakowy:

  • 100 g masy kr闚kowej
  • 3-4 造磬i mleka lub 鄉ietanki krem闚ki
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 30 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Ciasto:

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania partiami dosypywa cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku oraz dola sok z cytryny. Mas kr闚kow i mas這 po陰czy, delikatnie podgrzewaj帷 na ma造m ogniu. Lekko przestudzi i doda do ubitej masy jajecznej. Na koniec wmiesza delikatnie obydwie m彗i, przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przela do formy na babk, wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. W trakcie pieczenia przygotowa sos, mieszaj帷 mas kr闚kow z krem闚k i ekstraktem. Gotowym sosem pola jeszcze ciep陰 babk. Ca這嗆 obsypa upra穎nymi na suchej patelni p豉tkami migda這wymi. Smacznego;)



 
1 , 2 , 3