| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: grzyby

sobota, 20 grudnia 2014
Wigilijne pierogi z kapust i grzybami

Do pierog闚 z kapust i grzybami musia豉m dorosn望. D逝go nie lubi豉m ich smaku i kiedy podczas wigilii trzeba by這 spr鏏owa ka盥ego dania, mia豉m du瞠 trudno軼i z ich prze趾ni璚iem. Pami皻am, 瞠 moja babcia robi豉 wtedy specjalnie dodatkowo kilka pierog闚 ruskich. Takie ma貫 odst瘼stwo od tradycji. Dzi wspominam to z u鄉iechem na twarzy, a pierogi z kapust i grzybami poch豉niam z apetytem. Zw豉szcza, je郵i dodatkowo polane s cudownym sosem grzybowym mojej te軼iowej. Wszyscy czekamy na to ca造 rok, a jesieni zbieramy do niego prawdziwki w pobliskim lesie.

Ale 瞠by nie by這 tak r騜owo...nie cierpi pierog闚 przygotowywa. Je郵i kto chcia豚y mnie jako ukara, m鏬豚y kaza mi przez ca造 dzie na zmian lepi pierogi i r璚znie wyrabia dro盥穎we ciasto. Moje dwie najwi瘯sze kuchenne traumy ;) Nie cierpi tego tak bardzo, 瞠 pierogi w domu robi baaardzo rzadko, mimo, 瞠 jest to jedno z moich tzw. comfort food. Moja siostra, gdy napisa豉m jej, 瞠 lepi pierogi, zdziwiona odpisa豉: To Ty robisz pierogi?? Owszem, robi. I wychodz mi nawet ca趾iem niez貫. Naprawd :)

Przepis na ciasto mam od mamy. M彗a i gor帷a woda, troch soli i oleju. Nic wi璚ej. Takie zaparzane ciasto jest elastyczne i fajnie si z nim pracuje. Pomys na farsz z przepisu na kulebiak, pomin窸am tylko pieczarki. Ja sw鎩 farsz zmiksowa豉m, ale nie jest to oczywi軼ie konieczne (zrobi豉m to ze wzgl璠闚 technicznych: 豉twiej mi si wtedy pierogi lepi這 ;))

pierogi z kapust i grzybami

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m彗i
  • ok. 2 szklanek gor帷ej wody (takiej, aby nie parzy豉 r彗)
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oleju

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150-200 g suszonych grzyb闚
  • 2 du瞠 cebule
  • s鏊, pieprz, cukier
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Farsz (mo積a przygotowa dzie wcze郾iej):

Suszone grzyby namoczy w ciep貫j wodzie(ja moczy豉m je przez ca陰 noc). Na drugi dzie odcisn望 je i drobno pokroi (wody z moczenia nie wylewa). Kapust pokroi na mniejsze kawa趾i, odcisn望, je郵i jest zbyt kwa郾a. Umie軼i j w garnku, podla wod, w kt鏎ej moczy造 si grzyby oraz ew. odrobin zwyk貫j przegotowanej wody.Dorzuci pokrojonegrzyby. Ca這嗆 gotowa oko這 p馧 godziny,a kapusta zmi瘯nie.Je郵i ci庵le jest zbyt kwa郾a, doda szczypt cukru. Mi瘯k kapust z grzybamiodcedzi, dobrze odcisn望. W mi璠zyczasie na drugiej patelnipodsma篡 posiekane cebule, doda do nich kapust zgrzybami, doprawi sol i pieprzem. Sma篡 ca這嗆 kilka minut. Wystudzony farsz drobno posieka lub zmiksowa (ja u篡豉m blendera).

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, zrobi w niej wg喚bienie, doda s鏊 i olej. Stopniowo dodawa gor帷 wod i wyrabia ciasto przez kilka minut, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka wg喚bienia. Ciasto powinno by elastyczne i mi瘯kie. Podzieli je na 2-3 cz窷ci (te, z kt鏎ymi akurat nie pracujemy przykry 軼iereczk by nie wysch造). Ka盥 cienko rozwa趾owa. Szklank wycina k馧ka. Na ka盥e k馧ko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Sk豉da na p馧, dok豉dnie zlepiaj帷 brzegi.Gotowa w osolonym wrz徠ku 4-5 min od wyp造ni璚ia. Smacznego :)

pierogi z kapust i grzybami

pierogi z kapust i grzybami

czwartek, 04 grudnia 2014
Sos pieczarkowy

D逝go si zastanawia豉m, czy dodawa przepis na co tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale dosz豉m do wniosku, 瞠 mo瞠 znajdzie si kto, kto nie wie jak go przyrz康zi. Mo瞠 komu przyda si taka informacja, zw豉szcza teraz, przed wigili. Zwykle podaje si w t wyj徠kow noc sos z suszonych grzyb闚, ale my郵, 瞠 je郵i kto nie ma do nich dost瘼u, to pieczarki mog by spokojnie ich zamiennikiem. Ten sos przygotowuj do嗆 cz瘰to: 鈍ietnie smakuje z makaronem (wtedy zdecydowanie z du膨 ilo軼i posiekanej natki pietruszki), jako dodatek do kopytek, pierog闚 czy kotlet闚 ziemniaczanych. Prosty i smaczny :)

sos pieczarkowy

Sk豉dniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • odrobina sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • olej lub mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Cebule drobno posieka i zeszkli na ma郵e/oleju. Doda pokrojone w plasterki pieczarki, posoli i dusi ca這嗆 pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie doda bulion i gotowa ca這嗆 kilka minut. Zaprawi 鄉ietan wymieszan z m彗. Zagotowa. Doprawi do smaku sol, pieprzem, papryk i sosem sojowym. Doda posiekan natk. Podawa np. z makaronem. Smacznego :)

sos pieczarkowy

sos pieczarkowy

pi徠ek, 12 wrze郾ia 2014
Makaron z kurkami w sosie 鄉ietanowym

Do pewnych smak闚 trzeba dojrze. Tak by這 u mnie z kurkami. Nigdy mnie do nich nie ci庵n窸o, nigdy ich sama nie przyrz康za豉m. Na s造nne jajecznice na kurkach patrza豉m oboj皻nie, nie wierz帷 w ich ob喚dny pono smak. Tak by這 do czasu, gdy po raz pierwszy spr鏏owa豉m kurek u mojej te軼iowej. Zasmakowa造. Postanowi豉m przyrz康zi je sama. Z makaronem, bo tego nie mo積a zepsu. I faktycznie, nie zepsu豉m. Powiem wi璚ej, wyszed mi z tego naprawd smaczny obiad :) Gor帷o polecam :)



Sk豉dniki:
  • 300 g kurek
  • cebula
  • 2 造磬i mas豉
  • p馧 p璚zka natki pietruszki
  • 200-250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • s鏊, pieprz
  • makaron

Wykonanie:

Kurki dok豉dnie oczy軼i (ja wybra豉m spos鏏 znaleziony w internecie: zasypa豉m je sol i pola豉m wrz徠kiem - piach i inne zanieczyszczenia opad造 na dno). Wi瘯sze grzyby przekroi na p馧. Cebul posieka. Podsma篡 j na ma郵e. Nast瘼nie doda kurki. Sma篡 razem kilka minut, a kurki puszcz sok. Doda krem闚k i posiekan natk pietruszki. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Wymiesza i dusi razem ok. 5 minut, a sos zg瘰tnieje. Gor帷y sos wymiesza z makaronem ugotowanym al dente. Na talerzu posypa dodatkowo natk pietruszki. Smacznego :)


鈔oda, 15 stycznia 2014
Placki z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami

Pierwszy raz mia豉m okazj je嗆 placki zrobione z kaszy. By豉m pe軟a obaw co do ich smaku, ale niepotrzebnie, bo okaza造 si ca趾iem smaczne. Bardzo smakowa造 mojemu m篹owi, co mocno mnie ucieszy這. Zdrowe, syte, polane sosem z suszonych grzyb闚, mog by naprawd fajnym zimowym obiadem. Przepis znalaz豉m na blogu Ja tu gotuj.


Sk豉dniki:
  • woreczek (100g) ugotowanej kaszy gryczanej
  • spora gar嗆 suszonych grzyb闚
  • cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 czubate 造磬i zmielonych p豉tk闚 owsianych (lub zwyk貫j m彗i pszennej)
  • s鏊 i pieprz
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Grzyby zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na 2 h (u mnie le瘸造 tak ca陰 noc), a nast瘼nie ods帷zy je i drobno pokroi (wody z moczenia grzyb闚 nie wylewa). Cebul pokroi w kostk, czosnek posieka. Na patelni rozgrza oliw i podsma篡 na niej cebul z czosnkiem i grzybami. Przyprawi sol i pieprzem. Doda ugotowan kasz gryczan i podla wod z moczenia grzyb闚 (tyle, by kasza nie by豉 zbyt rzadka). Przemiesza, zdj望 z ognia i wystudzi, ewentualnie doprawi. Do masy doda jajka, zmielone p豉tki/m彗 i dok豉dnie wymiesza. Na patelni rozgrza oliw i sma篡 na niej placki, nak豉daj帷 kasz 造磬. Sma篡 z dw鏂h stron na rumiano. Podawa najlepiej na ciep這, w towarzystwie jakiego sosu lub gulaszu. Smacznego :)

wtorek, 17 grudnia 2013
Wigilijne uszka z grzybami

Moje pierwsze, samodzielnie zrobione uszka. I chyba na jaki czas b璠 to te moje ostatnie uszka - bo ich klejenie to zdecydowanie nie jest co, co chcia豉bym cz窷ciej powtarza :) Tak, leniwa jestem, przyznaj bez bicia :) Potrawy m帷zne uwielbiam je嗆, ale nie znosz ich przygotowywa. Przepis na uszka znalaz豉m u Dorotki. Ich wygl康 co prawda pozostawia du穎 do 篡czenia, bo tak ko郵awych uszu (tak, uszu, bowiem uszka s ma貫, a moje zdecydowanie takie nie by造 ;) ) to ju dawno nie widzia豉m, ale ich smak nadrabia t ma陰 niedogodno嗆. By造 naprawd pyszne. Z barszczem stanowi造 idealny duet. Taki, jaki powinni鄉y kojarzy z tradycyjn wieczerz wigilijn..



Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 0,5 kg m彗i
  • 造磬a oleju
  • szczypta soli
  • woda (tyle, ile m彗a zabierze; ja da豉m gor帷 wod, bo tak zawsze robi moja mama)

Farsz:

  • 15-20 dag suszonych grzyb闚
  • 3 du瞠 cebule
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Farsz:

Suszone grzyby zala woda i zostawi na noc. Nast瘼nego dnia ugotowa je do mi瘯ko軼i w wodzie, w kt鏎ej si moczy造. Wystudzi i drobno posieka. Cebul pokroi w drobn kostk. Zeszkli na oleju. Doda do niej posiekane grzyby, dusi razem przez chwil i doprawi do smaku sol i pieprzem (mo積a w razie potrzeby podla wywarem grzybowym, kt鏎y zosta z gotowania).

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic. Zrobi wg喚bienie, doda spor szczypt soli, olej i niewielk ilo嗆 wody. Wyrabia ciasto, w trakcie dolewaj帷 wod (ciasto musi by do嗆 g瘰te, zwarte i elastyczne i nie lepi si za bardzo). Gotowe ciasto wa趾owa cienko. Ma陰 szklaneczk wycina k馧eczka. Na ka盥e k馧eczko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Zawija, tak jak pierogi, tylko zlepia oba ko鎍e ze sob. Gotowa w osolonym wrz徠ku 2-3 min od wyp造ni璚ia. Podawa najlepiej z barszczem. Smacznego :)


 
1 , 2