| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: parmezan

czwartek, 08 listopada 2018
Pieczone frytki z ...cukinii :)

Mia豉m w lod闚ce cukini, kt鏎a domaga豉 si szybkiego zjedzenia i nie do ko鎍a wiedzia豉m, co z ni zrobi. W ostatniej chwili przypomnia mi si ciekawy przepis na pieczone, cukiniowe..frytki :) Brzmia這 fajnie, wszystkie sk豉dniki mia豉m pod r瘯 i ju po 20 minutach mog豉m sprawdzi, czy te cudaczne patyczki s faktycznie smaczne. Aromatyczne, chrupi帷e z wierzchu, w 鈔odku mi瘯kie - test wypad zdecydowanie pozytywnie: oboje z m篹em zajadali鄉y si nimi ze smakiem. C鏎ka nie da豉 si przekona - no c騜, wi璚ej pozosta這 dla nas :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

cukiniowe frytki

Sk豉dniki:

  • 1-2 cukinie
  • jajko
  • s鏊
  • oregano
  • tarty parmezan (oko這 30 g)
  • bu趾a tarta lub mielone migda造 (u mnie p馧 na p馧 - ok. 50 g)

Wykonanie:

Cukinie umy, osuszy i pokroi w s逝pki. Starty parmezan wymiesza z bu趾/migda豉mi, oregano i odrobin soli. Cukiniowe s逝pki macza w rozbe速anym jajku, a nast瘼nie w mieszance bu趾i i parmezanu. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.10-15 minut. Smacznego :)

pieczone frytki z cukinii

wtorek, 13 marca 2018
Chrupi帷e pa趾i z kurczaka

Kiedy zobaczy豉m ten przepis w jakiej kolorowej gazecie, od razu wpisa豉m go na list do wypr鏏owania. Po bli窺zym przyjrzeniu si jednak li軼ie sk豉dnik闚, z豉pa豉m si za g這w. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, pra穎na cebula...eeee..stwierdzi豉m, 瞠 albo wyjdzie z tego co niejadalnego, albo b璠zie to naprawd fajny pomys na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy si z m篹em do opcji nr 2. Ca這嗆 naprawd nam smakowa豉. Mi瘰o by這 delikatne, nie przesuszone, panierka wyra幡a i mocno chrupi帷a. Nawet nasza c鏎ka stwierdzi豉, 瞠 jej smakuje. Mo瞠 i Wam przypadnie do gustu? :)

chrupi帷y kurczak w panierce

Sk豉dniki:

  • 8 pa貫k z kurczaka
  • p馧 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Panierka:

  • 2 造磬i pra穎nej cebulki
  • 6 造瞠k pokruszonych p豉tk闚 kukurydzianych
  • 6 造瞠k panierki panko
  • s鏊, pieprz, s這dka i ostra papryka (lub 造磬a przyprawy z這cistej do kurczaka)

Wykonanie:

Majonez wymiesza z parmezanem. W powsta貫j emulsji zanurzy pa趾i z kurczaka . Odstawi w ch這dne miejsce na ok. 30 minut. Sk豉dniki na panierk wymiesza ze sob. Mi瘰o partiami obtacza w mieszance i u這篡 na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego :)

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

pi徠ek, 21 pa寮ziernika 2016
Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i orzechami

Dzi mam dla Was przepis na nietypowe kieszonki z kurczaka. W 鈔odku skrywaj smaczne nadzienie z kremowego zio這wego serka i orzech闚 w這skich. Do panierowanie u篡豉m bu趾 tart wymieszan z parmezanem. Ca這嗆 piek豉m i musz Wam powiedzie, 瞠 tak przygotowany kurczak smakowa naprawd nie幢e. Mo瞠 skusicie si i wypr鏏ujecie go w weekend? :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

kieszonki z kurczaka z serkiem i orzechami

Sk豉dniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • du篡 z帳ek czosnku
  • 3 造瞠czki posiekanej 鈍ie瞠j natki
  • 3 造瞠czki posiekanego 鈍ie瞠go szczypiorku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • 2-3 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich
  • 1/3 szklanki bu趾i tartej
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • 1 jajko
  • mas這

Wykonanie:

Filety umy i osuszy. Opr鏀zy je sol i pieprzem. Ka盥y filet naci望 wzd逝, tworz帷 kieszonk. Serek kremowy wymiesza z przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem, posiekan natk i szczypiorkiem. Doprawi sol, pieprzem i pieprzem cayenne. Doda orzechy. Wymiesza. Gotowym serkiem wype軟i kieszonki w filetach (w razie potrzeby mo積a ca這嗆 spi望 wyka豉czk). Bu趾 tart wymiesza ze startym parmezanem. Kieszonki macza w roztrzepanym jajku, a nast瘼nie w przygotowanej panierce. U這篡 je w naczyniu 瘸roodpornym. Na ka盥ej kieszonce po這篡 ma造 kawa貫k mas豉. Piec ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia zale篡 od wielko軼i u篡tych filet闚). Smacznego :)

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


 
1 , 2 , 3 , 4