| < Sierpie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: parmezan

wtorek, 13 marca 2018
Chrupi帷e pa趾i z kurczaka

Kiedy zobaczy豉m ten przepis w jakiej kolorowej gazecie, od razu wpisa豉m go na list do wypr鏏owania. Po bli窺zym przyjrzeniu si jednak li軼ie sk豉dnik闚, z豉pa豉m si za g這w. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, pra穎na cebula...eeee..stwierdzi豉m, 瞠 albo wyjdzie z tego co niejadalnego, albo b璠zie to naprawd fajny pomys na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy si z m篹em do opcji nr 2. Ca這嗆 naprawd nam smakowa豉. Mi瘰o by這 delikatne, nie przesuszone, panierka wyra幡a i mocno chrupi帷a. Nawet nasza c鏎ka stwierdzi豉, 瞠 jej smakuje. Mo瞠 i Wam przypadnie do gustu? :)

chrupi帷y kurczak w panierce

Sk豉dniki:

  • 8 pa貫k z kurczaka
  • p馧 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Panierka:

  • 2 造磬i pra穎nej cebulki
  • 6 造瞠k pokruszonych p豉tk闚 kukurydzianych
  • 6 造瞠k panierki panko
  • s鏊, pieprz, s這dka i ostra papryka (lub 造磬a przyprawy z這cistej do kurczaka)

Wykonanie:

Majonez wymiesza z parmezanem. W powsta貫j emulsji zanurzy pa趾i z kurczaka . Odstawi w ch這dne miejsce na ok. 30 minut. Sk豉dniki na panierk wymiesza ze sob. Mi瘰o partiami obtacza w mieszance i u這篡 na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego :)

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

pi徠ek, 21 pa寮ziernika 2016
Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i orzechami

Dzi mam dla Was przepis na nietypowe kieszonki z kurczaka. W 鈔odku skrywaj smaczne nadzienie z kremowego zio這wego serka i orzech闚 w這skich. Do panierowanie u篡豉m bu趾 tart wymieszan z parmezanem. Ca這嗆 piek豉m i musz Wam powiedzie, 瞠 tak przygotowany kurczak smakowa naprawd nie幢e. Mo瞠 skusicie si i wypr鏏ujecie go w weekend? :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

kieszonki z kurczaka z serkiem i orzechami

Sk豉dniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • du篡 z帳ek czosnku
  • 3 造瞠czki posiekanej 鈍ie瞠j natki
  • 3 造瞠czki posiekanego 鈍ie瞠go szczypiorku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • 2-3 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich
  • 1/3 szklanki bu趾i tartej
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • 1 jajko
  • mas這

Wykonanie:

Filety umy i osuszy. Opr鏀zy je sol i pieprzem. Ka盥y filet naci望 wzd逝, tworz帷 kieszonk. Serek kremowy wymiesza z przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem, posiekan natk i szczypiorkiem. Doprawi sol, pieprzem i pieprzem cayenne. Doda orzechy. Wymiesza. Gotowym serkiem wype軟i kieszonki w filetach (w razie potrzeby mo積a ca這嗆 spi望 wyka豉czk). Bu趾 tart wymiesza ze startym parmezanem. Kieszonki macza w roztrzepanym jajku, a nast瘼nie w przygotowanej panierce. U這篡 je w naczyniu 瘸roodpornym. Na ka盥ej kieszonce po這篡 ma造 kawa貫k mas豉. Piec ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia zale篡 od wielko軼i u篡tych filet闚). Smacznego :)

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


poniedzia貫k, 27 czerwca 2016
Domowe pesto z bazylii

Dosta豉m ostatnio pi瘯n, du膨 bazyli od te軼iowej. W豉軼iwie od razu wiedzia豉m na co j spo篡tkuj. Domowe pesto ju od dawna czeka這 w kolejce do wypr鏏owania. Skorzysta豉m z tego przepisu. Zamieni豉m jedynie orzechy piniowe na w這skie, a oliw z oliwek na olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego. Wysz這 przepysznie. 安ietnie pasowa這 do makaronu, ale smakowa這 mi r闚nie na kanapce czy wyjadane po prostu 造瞠czk ze s這ika. Du穎, du穎 lepsze ni wszystkie sklepowe wersje jakie do tej pory wypr鏏owywa豉m. B璠zie go軼i u mnie zdecydowanie cz窷ciej.

domowe pesto z bazylii

Sk豉dniki:

  • 4 szklanki 鈍ie篡ch li軼i bazylii
  • 1/3 szklanki orzech闚 piniowych (zamieni豉m na orzechy w這skie)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ok. p馧 szklanki oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego)
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • 1/2-3/4 造瞠czki soli

Wykonanie:

Li軼ie bazylii utrze z sol, przeci郾i皻ym czosnkiem, parmezanem i orzechami. Mo積a do tego wykorzysta mo寮zierz, kt鏎y jest bardziej polecany przy produkcji pesto, lub tak jak ja, pos逝篡 si blenderem. Gdy ca這嗆 b璠zie mia豉 konsystencj pasty, dolewa strumieniem oliw, do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawi do smaku sol. Przechowywa w zamkni皻ym s這iku w lod闚ce. Smacznego :)

pesto bazyliowe

domowe pesto

 
1 , 2 , 3