| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: parmezan

pi徠ek, 21 pa寮ziernika 2016
Kieszonki z kurczaka z kremowym serkiem i orzechami

Dzi mam dla Was przepis na nietypowe kieszonki z kurczaka. W 鈔odku skrywaj smaczne nadzienie z kremowego zio這wego serka i orzech闚 w這skich. Do panierowanie u篡豉m bu趾 tart wymieszan z parmezanem. Ca這嗆 piek豉m i musz Wam powiedzie, 瞠 tak przygotowany kurczak smakowa naprawd nie幢e. Mo瞠 skusicie si i wypr鏏ujecie go w weekend? :)

Przepis znalaz豉m tutaj.

kieszonki z kurczaka z serkiem i orzechami

Sk豉dniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • du篡 z帳ek czosnku
  • 3 造瞠czki posiekanej 鈍ie瞠j natki
  • 3 造瞠czki posiekanego 鈍ie瞠go szczypiorku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony pieprz
  • 2-3 造磬i posiekanych orzech闚 w這skich
  • 1/3 szklanki bu趾i tartej
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • 1 jajko
  • mas這

Wykonanie:

Filety umy i osuszy. Opr鏀zy je sol i pieprzem. Ka盥y filet naci望 wzd逝, tworz帷 kieszonk. Serek kremowy wymiesza z przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem, posiekan natk i szczypiorkiem. Doprawi sol, pieprzem i pieprzem cayenne. Doda orzechy. Wymiesza. Gotowym serkiem wype軟i kieszonki w filetach (w razie potrzeby mo積a ca這嗆 spi望 wyka豉czk). Bu趾 tart wymiesza ze startym parmezanem. Kieszonki macza w roztrzepanym jajku, a nast瘼nie w przygotowanej panierce. U這篡 je w naczyniu 瘸roodpornym. Na ka盥ej kieszonce po這篡 ma造 kawa貫k mas豉. Piec ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (czas pieczenia zale篡 od wielko軼i u篡tych filet闚). Smacznego :)

wtorek, 28 czerwca 2016
Makaron z pesto, szparagami i suszonymi pomidorami

Przepyszny, letni obiad - makaron pachn帷y domowym pesto, z dodatkiem pieczonych, zielonych szparag闚 i ulubionych suszonych pomidor闚. Posypany hojnie parmezanem. Idealny i poprawiaj帷y humor. Bardzo Wam polecam.

Przepis zaczerpni皻y z tej strony.

makaron ze szparagami, pesto i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 250 g makaronu - u mnie penne
  • 3-4 造磬i domowego pesto
  • kilkana軼ie zielonych szparag闚
  • gar嗆 suszonych pomidor闚
  • s鏊, pieprz
  • 造磬a oliwy
  • starty parmezan

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. Opr鏀zy je sol, pieprzem i skropi oliw. Wymiesza. W這篡 do naczynia 瘸roodpornego i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Makaron ugotowa al dente. Gor帷y wymiesza z pesto, upieczonymi szparagami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Posypa startym parmezanem. Smacznego :)

makaron pesto szparagi


poniedzia貫k, 27 czerwca 2016
Domowe pesto z bazylii

Dosta豉m ostatnio pi瘯n, du膨 bazyli od te軼iowej. W豉軼iwie od razu wiedzia豉m na co j spo篡tkuj. Domowe pesto ju od dawna czeka這 w kolejce do wypr鏏owania. Skorzysta豉m z tego przepisu. Zamieni豉m jedynie orzechy piniowe na w這skie, a oliw z oliwek na olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego. Wysz這 przepysznie. 安ietnie pasowa這 do makaronu, ale smakowa這 mi r闚nie na kanapce czy wyjadane po prostu 造瞠czk ze s這ika. Du穎, du穎 lepsze ni wszystkie sklepowe wersje jakie do tej pory wypr鏏owywa豉m. B璠zie go軼i u mnie zdecydowanie cz窷ciej.

domowe pesto z bazylii

Sk豉dniki:

  • 4 szklanki 鈍ie篡ch li軼i bazylii
  • 1/3 szklanki orzech闚 piniowych (zamieni豉m na orzechy w這skie)
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ok. p馧 szklanki oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego)
  • p馧 szklanki startego parmezanu
  • 1/2-3/4 造瞠czki soli

Wykonanie:

Li軼ie bazylii utrze z sol, przeci郾i皻ym czosnkiem, parmezanem i orzechami. Mo積a do tego wykorzysta mo寮zierz, kt鏎y jest bardziej polecany przy produkcji pesto, lub tak jak ja, pos逝篡 si blenderem. Gdy ca這嗆 b璠zie mia豉 konsystencj pasty, dolewa strumieniem oliw, do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawi do smaku sol. Przechowywa w zamkni皻ym s這iku w lod闚ce. Smacznego :)

pesto bazyliowe

domowe pesto

pi徠ek, 06 maja 2016
Mini frittaty ze szparagami

Sezon szparagowy w pe軟i. Korzystajcie z niego p鏦i si da - trwa tak kr鏒ko! Nie od dzi wiadomo, 瞠 te pyszne 這dygi 鈍ietnie dogaduj si z jajkami. Moja dzisiejsza propozycja zawiera oba te sk豉dniki. Mini frittaty z zielonymi szparagami i parmezanem s 鈍ietnym pomys貫m na wiosenne 郾iadanie lub piknik. Najlepsze wg mnie zaraz po upieczeniu, cho i na zimno smakowa造 ca趾iem nie幢e. Mo瞠 przygotujecie je jutro rano? :)

Przepis znalaz豉m na blogu Lepszy smak. Pomin窸am jedynie szynk parme雟k, bo akurat nie mia豉m jej w lod闚ce.

Podobne przepisy, kt鏎e by mo瞠 Was zainteresuj to:

- najprostsza jajecznica ze szparagami

- pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

mini frittaty ze szparagami

Sk豉dniki (6 sztuk):

  • 3 du瞠 jajka
  • p馧 cebuli
  • 50 ml mleka
  • 40 g startego parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • 6 zielonych szparag闚
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. G堯wki obgotowa osobno przez 3-4 minuty w osolonym wrz徠ku. Odcedzi. Reszt 這dyg pokroi na 1-centymetrowe kawa趾i. Na patelni rozgrza 造磬 oliwy. Zeszkli na niej posiekan cebul, a nast瘼nie doda poci皻e 這dygi szparag闚. Sma篡 6-7 minut. Zdj望 z ognia. Przestudzi.

Jajka ubi z mlekiem i 3/4 startego parmezanu. Doprawi sol i pieprzem. Doda podsma穎ne szparagi z cebul. Wymiesza. Mas jajeczn wype軟i foremki na muffinki. Na wierzchu ka盥ej babeczki u這篡 po 1 g堯wce szparagowej. Ca這嗆 opr鏀zy z wierzchu parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, a frittaty b璠 delikatnie przyrumienione. Smacznego :)

mini frittaty ze szparagami i parmezanem


frittaty szparagi zielone parmezan


鈔oda, 10 lutego 2016
Pyszna brukselka z boczkiem i parmezanem

Po陰czenie brukselki z podsma穎nym boczkiem i parmezanem sprawdzi豉m ostatnio przy okazji przygotowywania tego makaronu. Trio to okaza這 si bardzo udane, dlatego te, nie waha豉m si ani minuty, aby wykorzysta je ponownie, jako dodatek do obiadu. Tym razem brukselka gotowana, nie sma穎na.Nie zniech璚ajcie si jednak: w takim towarzystwie smakuje bowiem wy鄉ienicie :) Do wrz徠ku, w kt鏎ym gotuj brukselk, dodaj odrobin cukru i mleka, co zmniejsza jej gorycz. Warto wypr鏏owa ten patent.

brukselka z boczkiem

Sk豉dniki:

  • 400 g brukselki
  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • parmezan
  • s鏊, odrobina cukru
  • p馧 szklanki mleka
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk od spodu naci望 na krzy. Tak przygotowane kapustki wrzuci do osolonego i lekko pos這dzonego wrz徠ku. Doda mleko. Gotowa brukselk ok. 8-10 minut, a b璠zie mi瘯ka, ale ci庵le j璠rna. Odcedzi. Prze這篡 do miski. W mi璠zyczasie boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni i prze這篡 do brukselki. Ca這嗆 posypa 鈍ie穎 startym parmezanem. Delikatnie wymiesza. Podawa jako dodatek np. do ziemniaczanego puree. Smacznego :)

brukselka z boczkiem i parmezanem

 
1 , 2 , 3