| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ciasto filo

poniedzia貫k, 18 maja 2015
Spanakopita

Kulinarn zabaw "Czas na szpinak 5" rozpoczynam daniem z kuchni greckiej. Spanakopita to rodzaj placka z ciasta filo. Nadzienie w g堯wnej mierze stanowi szpinak oraz ser feta. Przygotowuj帷 to danie po raz pierwszy mia豉m do czynienia z tym rodzajem ciasta. Musz przyzna, 瞠 nie zachwyci這 mnie ono tak bardzo jak uniwersalne ciasto francuskie. By這 bardzo chrupi帷e, do嗆 mocno si kruszy這 i smakowa這 ca趾iem w porz康ku, ale zabrak這 mi efektu "wow". Spr鏏uj jednak da mu jeszcze jedn szans i przygotowa je w wersji s這dkiej. Mo瞠 ona bardziej przypadnie mi do gustu? Sama spanakopita warta jest jednak wypr鏏owania. Przepis na ni znalaz豉m u Iwonki, zmieni豉m jednak troch proporcje.

spanakopita

Sk豉dniki (blaszka 20x30 cm):

  • 2 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • 300 g sera feta
  • ciasto filo (15 p豉t闚 dopasowanych do wielko軼i blaszki; ok. 300 g)
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • p璚zek natki pietruszki
  • 2-3 造磬i 鈍ie瞠go koperku
  • 2 jajka
  • p馧 szklanki oliwy z oliwek lub roztopionego mas豉
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Szpinak przebra i dok豉dnie wyp逝ka. Wrzuci do wrz徠ku na 2-3 minuty. Po tym czasie dok豉dnie odcisn望 go z nadmiaru wody i drobno pokroi. Doda do niego posiekan natk pietruszki, koperek oraz pokrojon drobno cebul. Dorzuci pokruszon fet, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz przyprawy. Wmiesza rozbe速ane jajka. Ca這嗆 dok豉dnie ze sob wymiesza. Przygotowan blaszk wysmarowa oliw lub roztopionym mas貫m. Wy這篡 j pi璚ioma arkuszami ciasta filo (p豉ty ciasta mog nachodzi na brzegi blaszki, a nawet z niej wychodzi). Ka盥y arkusz dok豉dnie posmarowa za pomoc p璠zelka oliw/mas貫m. Nieu篡wane arkusze ciasta przykry wilgotn 軼iereczk, aby nie wysch造. Na ciasto w blaszce wy這篡 po這w szpinakowego farszu. Przykry go kolejnymi pi璚ioma arkuszami ciasta, pami皻aj帷 o smarowaniu ka盥ego oliw/mas貫m. Wy這篡 reszt szpinaku, a na nim ostatnie, posmarowane oliw, p豉ty ciasta. Arkusze ciasta wystaj帷e po bokach blachy zawin望 na wierzch. Wierzch placka posmarowa oliw/mas貫m i spryska wod. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec okolo 1 h. Ciasto na wierzchu powinno by 豉dnie zrumienione. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu np. z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego :)


spanakopita

spanakopita3

Czas na szpinak!