| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mi皻a

czwartek, 25 sierpnia 2016
Greckie placki z pomidor闚 (Tomatokeftedes)

Robili軼ie kiedy placki z ...pomidor闚? Ja nie. I musz przyzna, 瞠 by豉m zdziwiona, gdy u Panny Malwinny znalaz豉m ten przepis, bo nie mia豉m poj璚ia o ich istnieniu. Greckie Tomatokeftedes zaciekawi造 mnie do tego stopnia, 瞠 od razu posz豉m je wypr鏏owa. Teraz, gdy pomidory s najsmaczniejsze, zawsze mam ich w domu spor ilo嗆, 鈍ie瞠 zio豉 r闚nie si znalaz造, wi璚 problemu ze sk豉dnikami nie by這 瘸dnego. Placki wysz造 bardzo smaczne. Nietypowe i ciekawe. Najlepsze wg mnie od razu po usma瞠niu, polane sosem czosnkowym, cho m捫 stwierdzi, 瞠 na zimno te mu smakuj. Na pewno do nich wr鏂 :)

placki z pomidor闚

Sk豉dniki (na ok. 8-10 placuszk闚):

  • 3-4 du瞠 pomidory (ok. 500 g) - najlepsze takie, kt鏎e b璠 mi瘯kie i pe軟e soku
  • du篡 z帳ek czosnku
  • cebula (bia豉 lub czerwona)
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • gar嗆 natki pietruszki
  • 造瞠czka suszonego oregano
  • 1/2 -34 szklanki m彗i
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzy, obra ze sk鏎ki i pokroi w ma陰 kostk. Posoli i odstawi na 30 minut, by pu軼i造 sok. Po tym czasie doda posiekane zio豉, oregano, posiekan cebul i przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wymiesza. Dosypywa po 造盧e m彗i (stopniowo - do uzyskania g瘰tego ciasta). Sma篡 placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na z這ty kolor. Ods帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym. Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

tomatokeftedes

Warzywa psiankowate 2016

Pora na pomidora!

poniedzia貫k, 21 grudnia 2015
Mi皻owe glazurowane pierniczki

Szybkie pierniczki, nadaj帷e si od razu do jedzenia. Nie musz le瘸kowa. Zaraz po upieczeniu twardniej, ale polukrowane i przechowywane w metalowej puszce przyjemnie mi瘯n. Nieoczywistym dodatkiem jest mi皻a, kt鏎a orze德ia i zostawia ciekawy posmak po spr鏏owaniu. Przepis znalaz豉m na blogu S這dka Magia od Kuchni. Przygotowa豉m pierniczki z podw鎩nej porcji, natomiast sam glazur z ilo軼i podanych w przepisie (lukrowa豉m pierniczki bardzo cienko, bo nie przepadam za grub polew). Te smaczne ciasteczka dodaj oczywi軼ie do "Festiwalu Pierniczk闚" u Majanki.

pierniczki mi皻owe

Sk豉dniki (ciasto robi豉m z podw鎩nej porcji i uzyska豉m ok. 50 pierniczk闚):

Ciasto:

  • 130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kakao
  • 2-3 造瞠czki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
  • 330g m彗i pszennej

Lukier:

  • 4-6 造瞠k gor帷ej wody (ilo嗆 regulujemy wg tego jak g瘰ty lukier chcemy otrzyma; ja doda豉m 6 造瞠k, bo zale瘸這 mi na rzadkiej glazurze, kt鏎a tylko lekko pokryje pierniczki)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Wykonanie:

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻. Ca這軼 ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 12 minut. Jeszcze ciep貫 pierniczki, zaraz po wyj璚iu z piekarnika, pokry lukrem. Gotowe pierniczki przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

Lukier:

Cukier puder utrze z gor帷 wod i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier (jego g瘰to嗆 regulujemy wod lub cukrem). Smacznego :)

pierniczki mi皻owe glazurowane

pi徠ek, 26 czerwca 2015
Przepyszny tr鎩warstwowy deser z truskawkami

Z okazji Dnia Ojca nie piek豉m w tym roku 瘸dnego ciasta. Postanowi豉m p鎩嗆 na 豉twizn i przygotowa deser. Szuka豉m jakiej ciekawej propozycji, przegl康aj帷 znajome blogi i w oko wpad mi ten w豉郾ie deser dodany chwil wcze郾iej przez Wiosenk27 . Od razu wiedzia豉m, 瞠 to jest to :) I nie pomyli豉m si. Deser wyszed bajecznie dobry. Dolna warstwa - najbardziej zwarta i s這dka, dzi瘯i dodatkowi bia貫j czekolady, 鈔odkowa - kremowa i delikatna, lekko owocowa i wierzch: intensywnie truskawkowy. "Kropk nad i" s chrupi帷e, posiekane pistacje. Od siebie do warstwy z bia陰 czekolad dorzuci豉m gar嗆 posiekanej, 鈍ie瞠j mi皻y, bo po陰czenie to 鈍ietnie zagra這 ju wcze郾iej w deserze z malinami. Niebo w g瑿ie. Bardzo polecam np. dzisiaj, dla wszystkich dzieciaczk闚 ko鎍z帷ych rok szkolny i zaczynaj帷ych upragnione wakacje :)

deser tr鎩warstwowy z truskawkami

Sk豉dniki (3 niedu瞠 porcje):

  • 2 szklanki truskawek
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 100 g bia貫j czekolady
  • 3 造磬i cukru pudru
  • gar嗆 鈍ie篡ch listk闚 mi皻y
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • kilkana軼ie pistacji do dekoracji

Wykonanie:

Truskawki dok豉dnie umy, odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki. Zmiksowa na mus razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Bia陰 czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi. Zimn krem闚k ubi na sztywno. Po這w ubitej 鄉ietany prze這篡 do miski z roztopion czekolad, doda drobno posiekan mi皻 i delikatnie wymiesza. Do pozosta貫j cz窷ci 鄉ietany doda kilka 造瞠k musu truskawkowego. Wymiesza. W pucharkach uk豉da poszczeg鏊ne warstwy deseru: na samym dnie warstw z bia陰 czekolad, nast瘼nie warstw krem闚ki z truskawkami, a na wierzchu mus truskawkowy. Ca這嗆 posypa posiekanymi pistacjami. Najlepiej smakuje po sch這dzeniu w lod闚ce. Smacznego :)

deser tr鎩warstwowy z truskawkami2


鈔oda, 10 czerwca 2015
Tabbouleh

Tabbouleh to sa豉tka maj帷a korzenie w krajach arabskich. Jej g堯wnymi sk豉dnikami s kuskus (lub kasza bulgur), pomidory, og鏎ki oraz du瘸 ilo嗆 posiekanych 鈍ie篡ch zi馧: natki pietruszki i mi皻y. Aromatyczna i smaczna propozycja, nie wymagaj帷a zbyt wiele czasu i umiej皻no軼i. Idealna jako lekki obiadem w gor帷e dni lub dodatek np. do grillowanych potraw. Przepis闚 na t sa豉tk jest mn鏀two. Kuskus do niej u篡ty mo積a przygotowa w dwojaki spos鏏: tradycyjnie zala go wod i odczeka kilka minut lub wsypa suchy do pokrojonych warzyw i poczeka, a zmi瘯nie od ich soku. Ja podaj Wam wersj, kt鏎a najcz窷ciej go軼i u mnie w domu.

tabbouleh

Sk豉dniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 2 du瞠 pomidory
  • p馧 du瞠go og鏎ka
  • cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • du篡 p璚zek natki pietruszki
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠j mi皻y
  • 3-4 造磬i oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • s鏊

Wykonanie:

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem). Obranego og鏎ka, pomidory oraz papryk pokroi w kostk podobnej wielko軼i. Cebul, natk pietruszki i mi皻 posieka. Czosnek przecisn望 przez prask. Wszystkie te sk豉dniki wymiesza i doda do ugotowanej i przestudzonej kaszy. Doda oliw i sok z cytryny. Doprawi do smaku sol. Wg mnie najlepiej smakuje sch這dzona. Smacznego :)

Nowalijki w kuchni

pi徠ek, 03 pa寮ziernika 2014
Czekoladowo-mi皻owe brownie

To ciasto zrobi豉m jakie 1,5 roku temu. Niedawno odnalaz豉m przypadkiem jego zdj璚ie i pomy郵a豉m, 瞠 je Wam przedstawi. S康zi豉m, 瞠 b璠zie to idealny przepis dla mnie: osoby lubi帷ej po陰czenie mi皻y i czekolady. I o ile sam czekoladowy sp鏚 bardzo mi smakowa, o tyle bia豉 warstwa by豉 po prostu przeokropnie s這dka. Kojarzycie pewnie s造nne, p豉skie czekoladki, kt鏎e w 鈔odku maj w豉郾ie tak bia陰, mi皻ow warstw, prawda? Masa w dzisiejszym brownie smakuje podobnie, ale wg mnie jest z 2 razy s這dsza. Zdecydowanie dla lubi帷ych wyzwania :))

Przepis znalaz豉m tutaj. Autorka ma inne zdanie ni ja: wg niej warstwa mi皻owa jest 鈍ietna, a samo brownie - bez sza逝 ;) Jak wida, ka盥y ma inny gust. W sumie bardzo dobrze: bez tego by這by nudno na 鈍iecie :) Ciekawa jestem, jak Wam posmakowa豚y ten wypiek? :)



Sk豉dniki (kwadratowa blaszka o boku 23 cm):

Warstwa brownie:
  • 113g mas豉
  • 114g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 250g cukru
  • 70g m彗i
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 造瞠czki soli

Warstwa mi皻owa:

  • 55g mi瘯kiego mas豉
  • 230g cukru pudru
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki
  • 4 造磬i likieru mi皻owego lub 2 造磬i ekstraktu z mi皻y

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Warstwa brownie:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m. W misce wymiesza 造磬 jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Doda roztopion czekolad, a nast瘼nie m彗 i s鏊. Wymiesza. Gotow mas wyla do blaszki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasto przestudzi.

Warstwa mi皻owa:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie ze sob zmiksowa.

Zimne brownie posmarowa mas mi皻ow. Wstawi do lod闚ki na czas przygotowania polewy.

Polewa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Polew wyla na ciasto i rozprowadzi r闚nomiernie po powierzchni. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30min. Przed podaniem pokroi na ma貫 kwadraciki. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3