Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: curry
¶roda, 14 stycznia 2009
Zupa tajska
Moj± pierwsz± propozycj± w ramach "Zimowego Festiwalu Zup" by³a zupa fasolowa. Znana chyba wszystkim, nale¿±ca do naszej polskiej kuchni i czêsto gotowana w naszych domach. Dlatego te¿ chcia³am, aby moja kolejna propozycja by³a inna, trochê bardziej egzotyczna. Nie mam jednak do¶wiadczenia w przygotowywaniu takich zup, s± one mi ca³kiem obce. Zaczê³am przegl±daæ przepisy wyciête przeze mnie kiedy¶ z kolorowych gazet i w ten oto sposób znalaz³am prosty i szybki przepis na zupê tajsk±, któr± dzi¶ chcia³am przedstawiæ. Nie wiem co prawda, ile wspólnego ta zupa ma z prawdziwymi zupami tajskimi i czy w ogóle takie przypomina. Nam smakowa³a, chocia¿ trzeba przyznaæ, ¿e smak jej jest do¶æ specyficzny :) Pikantna, lekko kwa¶na, z nutk± kokosow±. Nie da siê tego ³atwo opisaæ. Ps. Przepis pochodzi z miesiêcznika "Claudia" bodaj¿e :) Sk³adniki: - cebula - ma³y z±bek czosnku - kawa³ek imbiru (0.5 cm) - pier¶ kurczaka (ok.200g) - litr bulionu z drobiu lub warzyw - 200ml mleczka kokosowego - 1/4 ³y¿eczki zielonej pasty curry (da³am prawie 3/4 ³y¿eczki, bo lubiê ostre, zdecydowane smaki) - sok z cytryny (do smaku; da³am chyba z dwie ³y¿ki) - sos rybny (pominê³am, bo nie mia³am) - olej do sma¿enia - sól, pieprz Dodatkowo: - 100g makaronu sojowego (zast±pi³am go makaronem ry¿owym, bo sojowego nigdzie nie mog³am znale¼æ, a do centrum nie chcia³o mi siê jechaæ :)) - pomidor - dymka - ¶wie¿a kolendra (której nie doda³am z tego samego powodu co makaronu sojowego: za daleko do centrum; a szkoda, piêknie podkre¶la³aby smak zupy, przynajmniej tak mi siê wydaje ) Wykonanie: Cebulê i czosnek obraæ i drobno posiekaæ. Imbir oskrobaæ, posiekaæ lub zetrzeæ na tarce. Kurczaka pokroiæ w kostkê. Na patelni rozgrzaæ olej, podsma¿yæ na nim cebulê i czosnek. Dodaæ kurczaka i dalej sma¿yæ. Po paru minutach ca³o¶æ prze³o¿yæ do garnka z bulionem. Dodaæ mleczko kokosowe, imbir i pastê curry. Chwilê dusiæ. Doprawiæ sol±, sokiem z cytryny i paroma kroplami sosu rybnego. Pomidor i dymkê drobno pokroiæ. Gotow± zupê podawaæ z makaronem, posypan± pomidorami, dymk± i posiekan± kolendr±. Smacznego :) Ps. Zupê mo¿na ponoæ zmodyfikowaæ dodaj±c zamiast kurczaka krewetki, ale to ju¿ wy¿sza szko³a jazdy, no i ja osobi¶cie nie zmusi³abym siê chyba do zjedzenia krewetek. Dodatek trawy cytrynowej te¿ móg³by byæ jak najbardziej na miejscu. :)
poniedzia³ek, 15 grudnia 2008
Schab po kowalsku
Z t± potraw± spotka³am siê ostatnio na kilku blogach. Po raz pierwszy widzia³am j± u Ireny i Andrzeja, nastêpnie u Edysi, a ostatnio u Kachny. Za ka¿dym razem opinie o niej by³y jak najbardziej pozytywne, dlatego te¿ ja równie¿ postanowi³am przygotowaæ schab w³a¶nie w ten sposób. Wyszed³ z tego smaczny obiad, z którego by³am zadowolona. Nastêpnym razem dam jednak trochê mniej sosu, bo teraz by³o go wg mnie za du¿o i trochê przyt³umi³ mi smak ca³o¶ci...poza tym niezbyt fajnie prezentuje siê na zdjêciu. My¶lê te¿, ¿e powinnam by³a post±piæ tak, jak uczynili to Irena i Andrzej czyli najpierw daæ sos, a na koñcu ser. Ciekawa jestem, jaki wtedy by³by efekt smakowy. Zdjêcie nieciekawe, wiem o tym, ale robione by³o wieczorem i w po¶piechu. Poza tym, jak wspomnia³am ju¿ wy¿ej, zbyt du¿a ilo¶æ sosu popsu³a trochê ca³kowity efekt wizualny. Sk³adniki (ilo¶æ podajê za Iren± i Andrzejem; ja robi³am z oko³o 1/3 porcji): - 1 kg schabu bez ko¶ci - 3 jajka - 10 dag sera ¿ó³tego - 2 cebule - pó³ szklanki ketchupu - pó³ szklanki majonezu - pó³ ³y¿eczki curry - bu³ka tarta - olej - sól, pieprz Wykonanie: Rozbite na cienkie kotlety miêso posoliæ i obtoczyæ w roztrzepanych jajkach i bu³ce tartej. Sma¿yæ na rozgrzanym oleju na z³oty kolor. Cebule posiekaæ i zeszkliæ na t³uszczu od sma¿enia kotletów. Nastêpnie oprószyæ je curry, sol± oraz pieprzem i dusiæ jeszcze oko³o trzech minut. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce z ma³ymi otworami. Ka¿dy kotlet posmarowaæ otrzyman± mas± cebulow± i posypaæ serem. Na wierzchu po³o¿yæ po ³y¿eczce ketchupu i majonezu (ja wymiesza³am ketchup i majonez na pocz±tku). Tak przygotowane kotlety piec piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, a¿ ser siê roztopi (mo¿na to zrobiæ równie¿ na przykrytej patelni). Smacznego :)
poniedzia³ek, 08 grudnia 2008
Gulasz bananowy
Bardzo lubimy z mê¿em banany, dlatego te¿ z chêci± przy³±czy³am siê do wspólnego gotowania w ramach "Bananowej kuchni" zorganizowanej przez Myszê Klapsiarê. Pocz±tkowo my¶la³am o jakim¶ cie¶cie, mo¿e muffinkach..ale pomy¶la³am sobie, ¿e mo¿e byæ to doskona³y czas na poznanie innych potraw z tym owocem w roli g³ównej, niekoniecznie s³odkich. I tak powsta³ w³a¶nie ten gulasz. Przepis na ten gulasz znalaz³am TUTAJ. Podchodzi³am do niego z du¿± doz± niepewno¶ci. Ba³am siê zw³aszcza reakcji mê¿a na tak niecodzienne po³±czenie smaków. Okaza³o siê, ¿e niepotrzebnie, bo mê¿owi ten gulasz smakowa³ nawet bardziej ni¿ mi. Nie potrafiê opisaæ smaku tej potrawy. Niecodzienna, lekko pikantna, z nutk± pomidorow± i zaledwie lekko wyczuwalnym s³odkim smaku bananów. Mê¿owi skojrzy³o siê to danie z kuchni± indyjsk±..i w sumie co¶ w tym jest. Sk³adniki: - 2 filety z kurczaka (do¶æ spore) - 3 banany - 2 cebule (w oryginale by³a jedna) - ³y¿ka przecieru pomidorowego - ³y¿ka curry - szklanka bulionu - sól, pieprz, papryka s³odka i ostra - olej do sma¿enia Wykonanie: Umyte filety pokroiæ w kostkê, oprószyæ sol±, pieprzem oraz s³odk± papryk± i rumieniæ je na rozgrzanej patelni. Nastêpnie prze³o¿yæ je do garnka, zalaæ bulionem i dusiæ pod przykryciem oko³o 10 minut. Osobno podsma¿yæ drobno posiekane cebule. Dodaæ je do miêsa. Banany pokroiæ w kostkê, podsma¿yæ je na czystej patelni. Gdy lekko siê rozgotuj±, dodaæ do nich curry, szczyptê ostrej papryki oraz przecier pomidorowy. Ca³o¶æ razem sma¿yæ jeszcze przez moment, po czym prze³o¿yæ banany do miêsa.Gotowe danie dusiæ pod przykryciem przez kilka minut. Podawaæ z ry¿em. Mo¿na posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Smacznego.
|