| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: curry

wtorek, 25 kwietnia 2017
Currywurst

Dzi mam dla Was przepis na s造nny, niemiecki fast food. Kie豚aski z sosem curry u naszych zachodnich s御iad闚 spotka mo積a w wielu miejscach i warto przynajmniej raz w 篡ciu si na nie skusi. Nie jest to mo瞠 jakie wykwintne, eleganckie danie, ale z ca陰 pewno軼i posmakuje wi瘯szo軼i z Was. Kie豚aski w mojej wersji s pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami b璠 鈍ietnym pomys貫m na obiad, za kt鏎y wasze drugie po堯wki z pewno軼i Wam podzi瘯uj :)

Przepis na currywurst znalaz豉m na blogu Rado嗆 jedzenia.

currywurst

Sk豉dniki:

  • kilka cienkich kie豚asek (u mnie bia貫)

Sos:

  • puszka krojonych pomidor闚 (400 g)
  • 造磬a miodu
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • 4 造磬i sosu Worcestershire
  • 4 造瞠czki s這dkiej papryki
  • 3 造瞠czki curry w proszku
  • 造瞠czka cukru
  • 2 造磬i przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Kie豚aski usma篡 na grillu, patelni lub upiec w piekarniku, a b璠 rumiane (200 stopni, ok. 15-20 minut).

Przygotowa sos: w garnku wymiesza ze sob pomidory,mi鏚, ocet balsamiczny, sos Worcestershire, s這dk papryk i curry w proszku. Ca這嗆 doprowadzi do wrzenia, a nast瘼nie zmniejszy ogie i gotowa na ma造m ogniu przez ok. 20 minut, a sos zg瘰tnieje. Pod koniec doda cukier i przecier pomidorowy. Dok豉dnie wymiesza i zagotowa. Ca這嗆 zmiksowa za pomoc blendera na g豉dk mas.

Gotowym, ciep造m sosem pola pokrojone, upieczone kie豚aski. Ca這嗆 opr鏀zy curry. Podawa z frytkami. Smacznego :)

currywurst

currywurst

鈔oda, 09 listopada 2016
Wieprzowina po chi雟ku w sosie curry

Przepis na to danie znalaz豉m dobrych kilka lat temu w jakiej kolorowej gazetce. Od tamtego czasu robi豉m je ju wielokrotnie i za ka盥ym razem smakowa這 nam tak samo dobrze. Polecam nie tylko wielbicielom egzotycznej kuchni ;)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

wieprzowina w sosie curry

Sk豉dniki:

  • 500 g wieprzowiny (schab, 這patka)
  • 2 du瞠 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • 3-4 pieczarki
  • 1-2 造磬i mieszanki curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 4 造磬i oleju
  • spora gar嗆 orzech闚 nerkowca
  • ew. 造磬a m彗i pszennej
  • do podania: posiekany szczypiorek

Wykonanie:

Cebule pokroi w pi鏎ka. Zeszkli j na 2 造磬ach oleju. Pieczarki pokroi w p馧plasterki, marchew w paski, papryk w kostk. Warzywa dodawa kolejno do cebuli. Sma篡 ca這嗆 kilka minut. Zdj望 warzywa z patelni. Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Obsma篡 je ze wszystkich stron na dw鏂h 造磬ach oleju. Doda curry i kurkum, wymiesza. Nast瘼nie dola 2-3 szklanki wody, przykry i dusi na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i mi瘰a. Pod koniec gotowania doda podsma穎ne warzywa oraz orzechy nerkowca. Gotowa razem ca這嗆 przez ok. 10-15 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem. W razie potrzeby mo積a sos zag窷ci 造磬 m彗i. Podawa z ry瞠m, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)


schab curry orzechy

czwartek, 11 lutego 2016
Pasztet z soczewic i szpinakiem

Pyszny warzywny pasztet z czerwonej soczewicy, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidor闚 i czarnuszki. Wyra幡y w smaku, lekko pikantny i troch orientalny. B璠zie smakowa nie tylko wegetarianom.

Jest to zmodyfikowana wersja tego przepisu.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 25x12 cm):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 鈔ednie marchewki
  • 1 du瘸 cebula
  • 3 z帳ki czosnku
  • 3 jajka
  • 2-3 gar軼i 鈍ie瞠go szpinaku
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 16 造瞠k oleju do sma瞠nia (ok. 16 造瞠k)

Przyprawy:

  • 3 go寮ziki
  • 1 造瞠czka soli
  • li嗆 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 造瞠czka kminu rzymskiego
  • 1/2 造瞠czki pieprzu cayenne
  • 1/2 造磬i curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 鈍ie穎 mielony czarny pieprz
  • 造瞠czka czarnuszki + troch do posypania z wierzchu
  • sezam do posypania wierzchu

Wykonanie:

Soczewic przep逝ka. Wsypa do garnka z 3 szklankami wrz徠ku. Doda go寮ziki, li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia, od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy i przestudzi. Marchewki obra, umy i zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Cebul i czosnek pokroi w drobn kostk. Na g喚bokiej patelni rozgrza 8 造瞠k oleju, wsypa wymieszane w miseczce przyprawy (kumin, pieprz cayenne, curry oraz imbir) i sma篡 przez kilka sekund, a uwolni si z nich aromat. Na patelni doda cebul z czosnkiem. Zeszkli. Dola reszt oleju, wsypa start marchewk i sma篡, mieszaj帷, a zmi瘯nie. Zdj望 z ognia i przestudzi. Szpinak przebra, dok豉dnie wyp逝ka i zblanszowa. Odcisn望 dobrze z nadmiaru wody i drobno posieka. Suszone pomidory pokroi na kawa趾i. Do przestudzonej soczewicy doda podsma穎ne marchewki z przyprawami, szpinak, suszone pomidory i czarnuszk. Doprawi ca這嗆 do嗆 mocno sol i pieprzem. Doda jajka i dobrze wymiesza. Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wierzch posypa czarnuszk i sezamem.

pasztet z soczewicy i szpinaku

Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

soczewicowy pasztet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

wtorek, 20 stycznia 2015
Ry z soczewic po indyjsku

Przepis na to danie znalaz豉m ju dawno w jakim kolorowym magazynie. Wyci窸am go wtedy i schowa豉m do zeszytu. Jak to zwykle bywa, przele瘸 tam do嗆 d逝go. Kilka dni temu postanowi豉m jednak go wypr鏏owa i 瘸逝j, 瞠 czeka豉m z tym tak d逝go. Wysz這 pysznie. Danie to mo瞠 by samodzielnym, lekkim posi趾iem, jak i dodatkiem do mi瘰a czy warzyw. Dodatek indyjskich potraw sprawia, 瞠 ca這嗆 jest niesamowicie aromatyczna.

ryz z soczewica

Sk豉dniki:

  • 20 dag ry簑 (u mnie basmati)
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • du瘸 cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ostra papryczka
  • czubata 造瞠czka curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • p馧 造瞠czki kuminu
  • 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 6 造瞠k oliwy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cebul i ostr papryczk pokroi w kostk, czosnek drobno posieka. Soczewic dok豉dnie wyp逝ka. Na patelni rozgrza oliw. Zeszkli na niej cebul i czosnek. Doda curry, kumin i kurkum. Sma篡 razem chwil. Nast瘼nie wsypa ry i sma篡 wszystko razem, ca造 czas mieszaj帷, przez ok. 2 minuty. Doda przep逝kan soczewic i bulion. Przykry i gotowa na wolny ogniu przez kilkana軼ie minut, a ry i soczewica wch這n ca造 p造n (w razie potrzeby dola bulionu). Wymiesza, doprawi do smaku. Najlepiej smakuje podane od razu. Smacznego :)

poniedzia貫k, 20 pa寮ziernika 2014
Risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne risotto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Ma貪osi. Od siebie doda豉m troch kurczaka, by by這 bardziej syc帷e, ale my郵, 瞠 bez niego te by這by pysznie. Dorzuci豉m te parmezan i mas這, bo bez nich nie wyobra瘸m sobie dobrego risotta. To naprawd 鈍ietna propozycja na pa寮ziernikowy obiad :) Polecam :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.

A mo瞠 macie ochot na risotto z innymi sk豉dnikami? Na moim blogu znajdziecie jeszcze takie przepisy na to pyszne w這skie danie:

- risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
- risotto z cukini i marchewk




Sk豉dniki:
  • 300 g dyni pokrojonej w grub kostk
  • p馧 造瞠czki garam masala
  • 1/4 造瞠czki zmia盥穎nych ziarenek kardamonu
  • 2 造瞠czki curry
  • 1 造磬a oliwy
  • 3 造磬i mas豉
  • 1 cebula
  • szklanka ry簑 arborio
  • ma造 filet z kurczaka
  • ok. 100 ml bia貫go wytrawnego wina
  • gor帷y bulion warzywny (ok. 400-500 ml)
  • du瘸 gar嗆 zielonego groszku (mo瞠 by mro穎ny)
  • 2 造磬i parmezanu (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

W miseczce wymiesza 造磬 oliwy, curry, kardamon i garam masal. Do przygotowanej mieszanki wrzuci pokrojon w kostk dynie. Dok豉dnie j w niej obtoczy, po czym umie軼i na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, a dynia zmi瘯nie.

W garnku o grubym dnie rozgrza 2 造磬i mas豉. Zeszkli na nim posiekan drobno cebul. Doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Wla do garnka bia貫 wino. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y przez ry, dolewa stopniowo po jednej chochelce gor帷ego wywaru, za ka盥ym razem czekaj帷, a ca造 p造n zostanie wch這ni皻y. Na osobnej patelni podsma篡 kurczaka, pokrojonego w kostk i opr鏀zonego sol, pieprzem i curry. Doda go do ry簑, wraz z groszkiem i ostatni chochelk wywaru, gdy ry b璠zie ju niemal mi瘯ki. Na chwil przed zdj璚iem z ognia – doda upieczon dyni. Doda przyprawy, parmezan i 造磬 mas豉. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)






 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6