| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: chili

pi徠ek, 18 pa寮ziernika 2013
Makaron ze sma穎n brukselk i migda豉mi. Rewelacyjny! :)

Ostatnio broku造, dzi brukselka ;) Pozostaj chwilowo przy barwie zielonej...tak bardzo dzia豉j帷ej na zmys造..sprawiaj帷ej, 瞠 oczami duszy wyobra瘸m sobie za oknem pi瘯n wiosn, a nie deszczow jesie. Daj帷ej nadziej :)
Kiedy znalaz豉m ten przepis u Pinkcake wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej u mnie zago軼i. Bardzo lubi brukselk i jesieni oraz zim jadam jej w domu bardzo du穎. Ale nie pr鏏owa豉m jej jeszcze w takiej formie czyli poszatkowanej i przesma穎nej. A to, moi drodzy, zupe軟ie nowe doznanie. Tak przygotowana brukselka.....smakuje prawie jak nie brukselka, co mo瞠 by zach皻 dla os鏏 nie przepadaj帷ych za tym zielonym warzywem. Dodatek migda堯w i czosnku by tu fenomenalnym posuni璚iem. I szczypta chili, kt鏎a daje ca貫j potrawie "kopa". Wszytko to wymieszane razem z makaronem by這 jednym z najlepszych posi趾闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Polecam z ca貫go serca :) Ja na pewno jeszcze nieraz do tej potrawy wr鏂, bo poza rewelacyjnym smakiem, przygotowuje si j dos這wnie w 15 minut, co przy ma造m dziecku jest naprawd du篡m plusem :)



Sk豉dniki:
  • 300 g brukselki
  • 40 g zmielonych migda堯w
  • 1 z帳ek czosnku (da豉m dwa z帳ki)
  • oliwa do sma瞠nia
  • s鏊
  • vegeta bez glutaminianu (pomin窸am)
  • chili
  • ewentualnie oliwa extra vergine
  • makaron (ok. 250 g)

Wykonanie:

Brukselk poszatkowa na plasterki, a nast瘼nie podsma篡 j na oliwie. Doda zmielone migda造 oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wszystko razem sma篡 przez chwil. Doprawi sol i chili. Doda ugotowany i odcedzony makaron. Mo積a pola oliw extra vergine. Smacznego :)

pi徠ek, 19 kwietnia 2013
Pikantne spaghetti

Smaczny pomys na w璕lowodanowy posi貫k na diecie Montignaca. Do嗆 wyra幡y, pikantny smak sosu b璠zie pasowa te z pewno軼i osobom, kt鏎e nie musz martwi si o zb璠ne kilogramy. Przepis znalaz豉m w jakiej gazecie dawno temu, wyci窸am, schowa豉m i dopiero teraz z niego skorzysta豉m po raz pierwszy. Niestety nie potrafi w zwi您ku z tym poda jego 廝鏚豉. Troszk go zmieni豉m pod siebie: w oryginale by造 pomidorki koktajlowe oraz koncentrat, ja da豉m pomidory z puszki oraz troch przecieru.



Sk豉dniki:
  • kilka 這dyg selera naciowego
  • 4-5 marchewki
  • p馧 czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 3 z帳ki czosnku
  • papryczka chilli (u mnie suszona)
  • puszka pomidor闚
  • p馧 szklanki przecieru pomidorowego
  • p馧 szklanki bulionu warzywnego
  • oliwa do sma瞠nia (je郵i danie b璠zie dla osoby na diecie MM, nale篡 doda naprawd minimaln ilo嗆 oleju)
  • s鏊, pieprz
  • 鈍ie瘸 bazylia (u mnie jej zabrak這 niestety - da豉m suszon)
  • makaron (na MM makaron 100% durum lub razowy)

Wykonanie:

Marchewk, papryk i seler umy i pokroi w ma陰 kostk. Cebul i czosnek posieka. Chili przekroi wzd逝, dok豉dnie usun望 nasionka i pokroi na ma貫 kawa貫czki. W garnku rozgrza olej i podsma篡 na nim czosnek i cebul. Doda pokrojone warzywa, kr鏒ko razem poddusi. Posoli i podla bulionem. Doda pomidory w puszce, przecier i chili. Wymiesza. Gotowa pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Doda posiekan bazyli. Gotowy sos wymiesza z gor帷ym makaronem. Smacznego :)

pi徠ek, 11 stycznia 2013
Zapiekany camembert

Dosta豉m kiedy w prezencie ser camembert..przyjecha do nas prosto z Francji. Problem w tym, 瞠 nie przepadamy z m篹em za takimi serami. Spr鏏owali鄉y po kawa趾u, zawin瘭i鄉y ponownie w papierek i le瘸 tak sobie biedaczek w lod闚ce jaki czas. W jeden z weekend闚 postanowi豉m si nad nim zlitowa Przeszuka豉m net, znalaz豉m ciekaw opcj na blogu Sztuka gotowania wg Samiry i przyrz康zi豉m go na 郾iadanie. I wiecie co Wam powiem? Pieczony camembert to ca趾iem inna bajka :) By naprawd smaczny..jedzony z chrupi帷, 鈍ie膨 bagietk pozwoli nam naprawd mi這 rozpocz望 dzie :)



Sk豉dniki:
  • 1 kr捫ek sera Camembert
  • grubo mielona papryczka chili
  • grubo zmielony 鈍ie篡 pieprz
  • szczypta czosnku suszonego
  • suszony tymianek
  • 造磬a oliwy extra vergine

Wykonanie:

W serze ostrym no瞠m wyci望 g鏎n sk鏎k, pozostawiaj帷 ma造 zagi皻y rancik, aby roztopiony ser si nie wylewa. Posypa wn皻rze sera przyprawami. Umie軼i ser w naczyniu 瘸roodpornym*. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200 stopni przez ok. 15-20 minut. Podawa polany oliw, z chrupi帷 bagietk lub tostami jako dodatek. Smacznego :)


* Ser mo積a piec tak瞠 w drewnianym pude趾u, w kt鏎ym by zapakowany. Nale篡 wtedy wyj望 ser z pude趾a i zamoczyc sp鏚 opakowania w wodzie na kilka minut. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu sie drewna. Po przyprawieniu sera umie軼i go ponownie w namoczonym pude趾u, wy這穎nym papierem, w kt鏎y by zawini皻y. Nie zawija.


pi徠ek, 18 maja 2012
Sur闚ka z selera korzeniowego z ananasem i s這necznikiem

Do wykonania tej sur闚ki sk這ni這 mnie do嗆 nietypowe po陰czenie sk豉dnik闚. Dorota20w smak nie do ko鎍a lubionego selera, urozmaici豉 s這dkim ananasem, chrupi帷ym s這necznikiem i szczypt ostrego chili. Ku mojemu zaskoczeniu wszystko do siebie 鈍ietnie pasowa這. Zjad豉m t sur闚k ze smakiem. M篹owi smakowa豉 chyba mniej, ale te troch jej skosztowa. Zrezygnowa豉m z sosu, gdy star豉m selera na tak drobnej tarce, 瞠 ca這嗆 wysz豉 do嗆 mocno wilgotna i zbyteczny wydawa mi si ju dodatek majonezu i jogurtu.



Sk豉dniki:
  • p馧 selera korzeniowego
  • p馧 鈍ie瞠go ananasa (da豉m kilka plastr闚 ananasa z puszki)
  • 3-4 造磬i ziaren s這necznika
  • szczypta chili
  • 5 造瞠k jogurtu naturalnego (pomin窸am)
  • 1-2 造磬i majonezu (pomin窸am)

Wykonanie:

Selera obra, umy i zetrze na tarce jarzynowej o do嗆 drobnych oczkach. Ananasa pokroi w kosteczk lub w cienkie s逝pki.Ziarno s這necznika upra篡 na suchej patelni. Wszystkie sk豉dniki po陰czy razem, doda chili i ew. jogurt z majonezem. Wymiesza. Smacznego :)

Ps.Przypominam, 瞠 ju w poniedzia貫k zaczynamy wsp鏊ne szpinakowe pichcenie! :) Nie mog si doczeka :))


czwartek, 05 sierpnia 2010
Og鏎ki w chili

Nie robi za bardzo 瘸dnych przetwor闚 na zim, gdy nie mam gdzie ich sk豉dowa. Marzy mi si jednak du瘸 spi瘸rnia, gdzie w r闚nych rz璠ach sta造 by obok siebie r騜nego rodzaju d瞠my, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane w豉snor璚znie, bez sklepowej chemii...Mo瞠 kiedy si to uda :)

Obecnie przyrz康zam jedynie kilka s這iczk闚 og鏎k闚 kiszonych, z kt鏎ych zim b璠zie pyszna og鏎kowa. Tym razem, poniewa dosta豉m troch og鏎k闚 od taty, postanowi豉m zrobi te og鏎ki w chili. Bardzo mi smakowa造, kiedy robi豉 je moja mama. Niestety, zgubi豉 ona gdzie przepis, a sama nie pami皻a ju jak je przyrz康za豉. Poszpera豉m w necie i znalaz豉m przepis, kt鏎y chyba najbardziej przypomina ten maminy. Poda豉 go u siebie magda k. Og鏎ki wychodz z tego przepisu bardzo smaczne u pikantne. Idealne jako dodatek np. do potraw z grilla. Polecam :)

Og鏎ki dodaj do akcji "Przetwory" prowadzonej przez kasandree6.

Sk豉dniki (mi z tej ilo軼i wysz造 trzy 鈔ednie s這iczki):

- 2 kg og鏎k闚

- 4 造磬i soli

- 2 g堯wki czosnku (da豉m 1,5 g堯wki)

- 2,5 造瞠czki sproszkowanego chili (mo積a da mniej, bo og鏎ki wychodz naprawd ostre)

Zalewa:

- 1,5 szklanki octu

- 8 造瞠k oleju

- 25 dag cukru (ja da豉m dwie szklanki)

Wykonanie:

Og鏎kidok豉dnie umyi pokroi w plasterki. Posypa sol, wymieszai odstawi na 6 godzin (u mnie sta造 3 godziny). Po tym czasie odla z og鏎k闚 powsta陰 wod, doda czosnek (ja da豉m posiekany, bo nie zauwa篡豉m, 瞠 autorka sugeruje r闚nie pokroi go w plasterki) iposypa chili.Wszystko dok豉dnie wymiesza. Sk豉dniki zalewy zagotowa i gor帷 wla do og鏎k闚. Odstawi na 12 godzin (u mnie po這wa tego czasu). Og鏎ki prze這篡 do wyparzonych s這ik闚, ka盥y dope軟i zalew. Pasteryzowa. Smacznego :)

A tak og鏎ki le瘸kowa造 sobie w zalewie przez 6 godzin:

AKCJA PRZETWORY