| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kasza manna

pi徠ek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoc闚. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Pi瘯nie prezentowa這 si na stole: eleganckie i kolorowe, namawia這 do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali這. Najlepsza wg mnie by豉 cz窷 z kasz manna i nutell, najs豉bsza- warstwa jogurtowa: ma這 s這dka i raczej nijaka. Dodatkowo mia豉m problem z tym, 瞠 od陰cza豉 si ona od reszty ciasta. Ca這嗆 przygotowywa這 si 豉two i bez problemu - jedynym mankamentem by czas oczekiwania na odpowiednie st篹enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo瞠 u Was zyska wi璚ej punkt闚, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk豉dniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatnik闚 ma郵anych

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas豉
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 造磬i cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da豉m 150 g)
  • 90 g m彗i ziemniaczanej

Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki (30% lub 36%)
  • 4 造磬i musu truskawkowego
  • 4 造磬i cukru pudru (da豉m 6 造瞠k)
  • 25 g 瞠latyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim u這篡 warstw herbatnik闚.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowa razem z mas貫m, cukrem i Nutell. Powoli, cienkim strumieniem wsypywa kasz, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, aby nie porobi造 si grudki. Gotowa na ma造m ogniu przez kilka minut do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷 mas grysikow wyla ostro積ie na herbatniki. Wyr闚na. Przykry od razy kolejn warstw herbatnik闚. Odstawi do przestygni璚ia na oko這 godzin.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po陰czy dok豉dnie z m彗 ziemniaczan. Zmiksowane truskawki zagotowa z 350 ml wody i cukrem. Doda rozrobion m彗. Ca這嗆 szybko i energicznie wymiesza. Gotowa ok. minuty. Gor帷 mas truskawkow wyla na herbatniki i odstawi do przestygni璚ia.

Masa jogurtowa:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!  Jogurt po陰czy dok豉dnie ze 鄉ietank, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec doda 瞠latyn. Wymiesza. Mas jogurtow wyla na przestudzon mas truskawkow. Wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)


ciasto z kasz mann i truskawkami

鈔oda, 17 czerwca 2015
Sernikowa pieczona kasza manna z truskawkami i rabarbarem

Ostatnio polubi豉m si z kasz mann. To naprawd wdzi璚zna propozycja na smaczne i syte 郾iadanie. Na blogu JustInka znalaz豉m ciekawy przepis na zapiekan kasz z dodatkiem twarogu i owoc闚. Mia豉m akurat w domu wszystkie sk豉dniki, wi璚 szybko zabra豉m si do jej przygotowania. Z efektu jestem zadowolona. Ca這嗆 wysz豉 smaczna i bardzo syc帷a. Tak przygotowana manna bez problemu si kroi豉, a w konsystencji i smaku przypomina豉 troch zwyczajne, ucierane ciasto z owocami. Bardzo smakowa豉 mojemu m篹owi i z pewno軼i jeszcze niejeden raz wr鏂 do tej receptury.

sernikowa manna z truskawkami

Sk豉dniki (blaszka 20x20 cm):

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 200 g zmielonego chudego sera (da豉m quark)
  • 2 du瞠 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru (zmniejszy豉bym nast瘼nym razem ilo嗆 do 3/4 szklanki)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 2 這dygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
  • kilkana軼ie 鈍ie篡ch truskawek, pokrojonych na 獞iartki

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem na puszyst mas. Po 3-4 minutach ubijania dodawa po 造盧e sera. Wla mleko, doda kasz i ekstrakt. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼niedelikatnie wsypa do masy po這w owoc闚 i umie軼i ca這嗆 w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kasz mann. Na wierzchu u這篡 pozosta貫 owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studzi w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Smacznego :)


sernikowa manna z rabarbarem i truskawkami

zapiekana manna z truskawkami

鈔oda, 29 kwietnia 2015
Cytrynowa kasza manna

Dzi zapraszam Was na 郾iadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci najwi瘯szych niejadk闚. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowan kasz zajada豉m si ze smakiem ju kilkakrotnie. No i ten kolor - zachwyca i sprawia, 瞠 dzie staje si pi瘯niejszy. Polecam bardzo :)

Przepis od Mirabelki. 

cytrynowa kasza manna

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 czubate 造磬i kaszy manny
  • 3 造瞠czki cukru (ilo嗆 wg uznania)
  • 3 造磬i soku z cytryny
  • 1 造瞠czka sk鏎ki otartej z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • dodatkowo: p豉tki migda這we, czekoladowe groszki, mak

Wykonanie:

Mleko zagotowa z cukrem. Wsypa kasz mann, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, 瞠by nie porobi造 si grudki. Doda kurkum, sok i sk鏎k z cytryny. Gotowa kilka minut, a kaszka zg瘰tnieje (je郵i b璠zie zbyt g瘰ta - dola mleka). Ugotowan kaszk przela do miseczek i udekorowa wg uznania. Smacznego :)

niedziela, 21 grudnia 2014
Wigilijna zupa migda這wa

To chyba najmniej popularna wigilijna zupa. Prym wiedzie zdecydowanie barszcz z uszkami, du穎 os鏏 jada w ten dzie zup grzybow, cz窷 zup rybn. O zupie migda這wej ma這 kto pami皻a. Zrobi這 mi si jej troch 瘸l, dlatego te postanowi豉m Wam j troch przybli篡. Przepis wpad mi w oko w jakiej kolorowej gazecie. Troch pozmienia豉m pod siebie jak zwykle. Wysz這 ca趾iem smacznie. Taka s這dka zupa to dla mnie ciekawa nowo嗆 i z pewno軼i jest to fajna propozycja np. na zimowe 郾iadanie. Ale jako mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostan jednak przy barszczu :)

A Wy? Mieli軼ie ju okazj pr鏏owa t zup? Co o niej s康zicie?

zupa migda這wa

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 600-700 ml mleka
  • 100 g migda堯w bez sk鏎ki
  • 2-3 造磬i miodu
  • 造瞠czka soku z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 4-5 造瞠k kaszy manny
  • 2-3 go寮ziki
  • p豉tki migda這we do dekoracji, cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Obrane ze sk鏎ki migda造 zmieli w blenderze. Zala je mlekiem, doda mi鏚, go寮ziki i cynamon. Gotowa na niewielkim ogniu przez kilkana軼ie minut. Nast瘼nie wsypa kasz i gotowa kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Doprawi do smaku sokiem z cytryny, ew. jeszcze dos這dzi. Udekorowa pra穎nymi p豉tkami migda這wymi, opr鏀zy cynamonem. Smacznego :)

wigilijna zupa migda這wa

czwartek, 12 grudnia 2013
Piernikowa kasza manna z daktylami, czekolad i 簑rawin

Fajny pomys na 郾iadanie w klimacie przed鈍i徠ecznym. Pomys znalaz豉m tutaj. Troszk pozmienia豉m: da豉m wi璚ej kaszy, opr鏂z daktyli dorzuci豉m 簑rawin, a czekolad da豉m r闚nie do 鈔odka, a nie tylko na wierzch. Wysz這 fajnie. Obie z c鏎ci zjad造鄉y j ze smakiem :)



Sk豉dniki (z podanej ilo軼i wysz造 mi dwie kokilki, takie ja na zdj璚iu):
  • 20 g kaszy manny (da豉m wi璚ej, bo wol bardziej g瘰t kasz)
  • 150 g (p馧 szklanki) mleka sojowego (da豉m zwyk貫 mleko)
  • 200 g wody
  • p豉ska 造瞠czka przyprawy piernikowej
  • p豉ska 造瞠czka kakao
  • p豉ska 造瞠czka budyniu (w proszku)
  • 6 daktyli
  • kostka czekolady gorzkiej (da豉m 3 kostki: dwie do 鈔odka i jedn na wierzch do dekoracji)
  • 2 造瞠czki syropu klonowego
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Mleko po陰czy z wod. 1/3 p造nu zala kasz mann wymieszan z budyniem. Pozosta陰 cz窷 p造nu zagotowa z kakao, przypraw piernikow, syropem klonowym oraz pokrojonymi w kostk daktylami. Doda kasz z budyniem w mleku, 簑rawin i dwie kostki czekolady. Gotowa przez 3 minuty, ci庵le mieszaj帷. Po tym czasie przela do miseczek. Udekorowa start czekolad i 簑rawin. Podawa najlepiej na ciep這. Smacznego :)

 
1 , 2