Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: kasza manna
pi±tek, 08 wrze¶nia 2017
Ciasto ze ¶liwkami i kasz± mann±
To maksymalnie owocowe ciasto kusi³o mnie od dawna, ale obawia³am siê, co z niego wyjdzie. Nie potrafi³am jako¶ wyobraziæ sobie smaku wypieku, którego g³ównymi sk³adnikami s± ¶liwki i kasza manna. Ba³am siê, ¿e bêdzie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza³o siê jednak, ¿e to ciasto jest ca³kiem smaczne. Mocno owocowe - moje ¶liwki by³y ¶rednio dojrza³e, przez co wysz³o nieco zbyt kwa¶ne, ale nie przeszkadza³o mi to za bardzo. Je¶li kto¶ chce, mo¿e dodaæ odrobinê wiêcej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by³a jak najbardziej udana - nic siê nie rozwala³o, ciasto spokojnie wytrzymywa³o d³u¿szy czas poza lodówk±. Je¶li lubicie wypieki ze ¶liwkami w roli g³ównej, koniecznie siê sku¶cie :) Przepis zaczerpnê³am st±d. Sk³adniki (blaszka o wymiarach 31x24): Spód:
Masa ¶liwkowa:
Kruszonka:
Wykonanie: Spód: Herbatniki zmieliæ na py³. Dodaæ ciep³e, stopione mas³o. Wymieszaæ. Gotow± mas± ciasteczkow± roz³o¿yæ na spodzie blaszki, wy³o¿onej papierem do pieczenia. Wyrównaæ. Sch³odziæ w lodówce. Masa ¶liwkowa: ¦liwki wypestkowaæ i umie¶ciæ w garnku. Zalaæ wod±, dodaæ cukier i cynamon. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, co jaki¶ czas mieszaj±c, aby ¶liwki siê nie przypali³y. Kiedy owoce bêd± ju¿ rozgotowane, dodaæ serek waniliowy. Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie powoli wsypywaæ kaszê, energicznie mieszaj±c, aby nie powsta³y grudki. Ca³o¶æ gotowaæ przez kilka minut do zgêstnienia. Masê ¶liwkow± wylaæ na sch³odzony spód. Wszystkie sk³adniki kruszonki dok³adnie wyrobiæ palcami. Kruszonk± posypaæ wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)
pi±tek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami
Sezon truskawkowy w pe³ni, dlatego te¿ zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoców. Przepis na nie znalaz³am u Kasi. Piêknie prezentowa³o siê na stole: eleganckie i kolorowe, namawia³o do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali³o. Najlepsza wg mnie by³a czê¶æ z kasz± manna i nutell±, najs³absza- warstwa jogurtowa: ma³o s³odka i raczej nijaka. Dodatkowo mia³am problem z tym, ¿e od³±cza³a siê ona od reszty ciasta. Ca³o¶æ przygotowywa³o siê ³atwo i bez problemu - jedynym mankamentem by³ czas oczekiwania na odpowiednie stê¿enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo¿e u Was zyska wiêcej punktów, kto wie? :) Sk³adniki (blaszka 25x30):
Masa grysikowa:
Masa truskawkowa:
Masa jogurtowa:
Wykonanie: Blaszkê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Na nim u³o¿yæ warstwê herbatników. Masa grysikowa: Mleko zagotowaæ razem z mas³em, cukrem i Nutell±. Powoli, cienkim strumieniem wsypywaæ kaszê, ca³y czas mieszaj±c trzepaczk±, aby nie porobi³y siê grudki. Gotowaæ na ma³ym ogniu przez kilka minut do zgêstnienia, ca³y czas mieszaj±c. Gor±c± masê grysikow± wylaæ ostro¿nie na herbatniki. Wyrównaæ. Przykryæ od razy kolejn± warstw± herbatników. Odstawiæ do przestygniêcia na oko³o godzinê. Masa truskawkowa: 100 ml wody po³±czyæ dok³adnie z m±k± ziemniaczan±. Zmiksowane truskawki zagotowaæ z 350 ml wody i cukrem. Dodaæ rozrobion± m±kê. Ca³o¶æ szybko i energicznie wymieszaæ. Gotowaæ ok. minuty. Gor±c± masê truskawkow± wylaæ na herbatniki i odstawiæ do przestygniêcia. Masa jogurtowa: ¯elatynê zalaæ kilkoma ³y¿kami zimnej wody. Gdy napêcznieje, podgrzaæ j± lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowaæ! Jogurt po³±czyæ dok³adnie ze ¶mietank±, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec dodaæ ¿elatynê. Wymieszaæ. Masê jogurtow± wylaæ na przestudzon± masê truskawkow±. Wstawiæ do lodówki na ca³± noc. Smacznego :)
¶roda, 17 czerwca 2015
Sernikowa pieczona kasza manna z truskawkami i rabarbarem
Ostatnio polubi³am siê z kasz± mann±. To naprawdê wdziêczna propozycja na smaczne i syte ¶niadanie. Na blogu JustInka znalaz³am ciekawy przepis na zapiekan± kaszê z dodatkiem twarogu i owoców. Mia³am akurat w domu wszystkie sk³adniki, wiêc szybko zabra³am siê do jej przygotowania. Z efektu jestem zadowolona. Ca³o¶æ wysz³a smaczna i bardzo syc±ca. Tak przygotowana manna bez problemu siê kroi³a, a w konsystencji i smaku przypomina³a trochê zwyczajne, ucierane ciasto z owocami. Bardzo smakowa³a mojemu mê¿owi i z pewno¶ci± jeszcze niejeden raz wrócê do tej receptury. Sk³adniki (blaszka 20x20 cm):
Wykonanie: Jajka ubiæ z cukrem na puszyst± masê. Po 3-4 minutach ubijania dodawaæ po ³y¿ce sera. Wlaæ mleko, dodaæ kaszê i ekstrakt. Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie delikatnie wsypaæ do masy po³owê owoców i umie¶ciæ ca³o¶æ w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kasz± mann±. Na wierzchu u³o¿yæ pozosta³e owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studziæ w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Smacznego :)
¶roda, 29 kwietnia 2015
Cytrynowa kasza manna
Dzi¶ zapraszam Was na ¶niadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci najwiêkszych niejadków. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowan± kasz± zajada³am siê ze smakiem ju¿ kilkakrotnie. No i ten kolor - zachwyca i sprawia, ¿e dzieñ staje siê piêkniejszy. Polecam bardzo :) Przepis od Mirabelki. Sk³adniki (2 porcje):
Wykonanie: Mleko zagotowaæ z cukrem. Wsypaæ kaszê mannê, ca³y czas mieszaj±c trzepaczk±, ¿eby nie porobi³y siê grudki. Dodaæ kurkumê, sok i skórkê z cytryny. Gotowaæ kilka minut, a¿ kaszka zgêstnieje (je¶li bêdzie zbyt gêsta - dolaæ mleka). Ugotowan± kaszkê przelaæ do miseczek i udekorowaæ wg uznania. Smacznego :)
niedziela, 21 grudnia 2014
Wigilijna zupa migda³owa
To chyba najmniej popularna wigilijna zupa. Prym wiedzie zdecydowanie barszcz z uszkami, du¿o osób jada w ten dzieñ zupê grzybow±, czê¶æ zupê rybn±. O zupie migda³owej ma³o kto pamiêta. Zrobi³o mi siê jej trochê ¿al, dlatego te¿ postanowi³am Wam j± trochê przybli¿yæ. Przepis wpad³ mi w oko w jakiej¶ kolorowej gazecie. Trochê pozmienia³am pod siebie jak zwykle. Wysz³o ca³kiem smacznie. Taka s³odka zupa to dla mnie ciekawa nowo¶æ i z pewno¶ci± jest to fajna propozycja np. na zimowe ¶niadanie. Ale jako¶ mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostanê jednak przy barszczu :) A Wy? Mieli¶cie ju¿ okazjê próbowaæ tê zupê? Co o niej s±dzicie? Sk³adniki (2 porcje):
Wykonanie: Obrane ze skórki migda³y zmieliæ w blenderze. Zalaæ je mlekiem, dodaæ miód, go¼dziki i cynamon. Gotowaæ na niewielkim ogniu przez kilkana¶cie minut. Nastêpnie wsypaæ kaszê i gotowaæ kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszaj±c. Doprawiæ do smaku sokiem z cytryny, ew. jeszcze dos³odziæ. Udekorowaæ pra¿onymi p³atkami migda³owymi, oprószyæ cynamonem. Smacznego :) |