| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kasza manna

pi±tek, 08 wrze¶nia 2017
Ciasto ze ¶liwkami i kasz± mann±

To maksymalnie owocowe ciasto kusi³o mnie od dawna, ale obawia³am siê, co z niego wyjdzie. Nie potrafi³am jako¶ wyobraziæ sobie smaku wypieku, którego g³ównymi sk³adnikami s± ¶liwki i kasza manna. Ba³am siê, ¿e bêdzie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza³o siê jednak, ¿e to ciasto jest ca³kiem smaczne. Mocno owocowe - moje ¶liwki by³y ¶rednio dojrza³e, przez co wysz³o nieco zbyt kwa¶ne, ale nie przeszkadza³o mi to za bardzo. Je¶li kto¶ chce, mo¿e dodaæ odrobinê wiêcej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by³a jak najbardziej udana - nic siê nie rozwala³o, ciasto spokojnie wytrzymywa³o d³u¿szy czas poza lodówk±. Je¶li lubicie wypieki ze ¶liwkami w roli g³ównej, koniecznie siê sku¶cie :)

Przepis zaczerpnê³am st±d

ciasto z kasz± mann± i ¶liwkami

Sk³adniki (blaszka o wymiarach 31x24):

Spód:

  • 300 g herbatników
  • 200 g mas³a

Masa ¶liwkowa:

  • 1,5 kg ¶liwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 ³y¿eczki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m±ki
  • szklanka cukru
  • 60 g mas³a

Wykonanie:

Spód:

Herbatniki zmieliæ na py³. Dodaæ ciep³e, stopione mas³o. Wymieszaæ. Gotow± mas± ciasteczkow± roz³o¿yæ na spodzie blaszki, wy³o¿onej papierem do pieczenia. Wyrównaæ. Sch³odziæ w lodówce. 

Masa ¶liwkowa:

¦liwki wypestkowaæ i umie¶ciæ w garnku. Zalaæ wod±, dodaæ cukier i cynamon. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, co jaki¶ czas mieszaj±c, aby ¶liwki siê nie przypali³y. Kiedy owoce bêd± ju¿ rozgotowane, dodaæ serek waniliowy.  Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie powoli wsypywaæ kaszê, energicznie mieszaj±c, aby nie powsta³y grudki. Ca³o¶æ gotowaæ przez kilka minut do zgêstnienia. Masê ¶liwkow± wylaæ na sch³odzony spód. 

Wszystkie sk³adniki kruszonki dok³adnie wyrobiæ palcami. Kruszonk± posypaæ wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :) 

pi±tek, 17 czerwca 2016
Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pe³ni, dlatego te¿ zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoców. Przepis na nie znalaz³am u Kasi. Piêknie prezentowa³o siê na stole: eleganckie i kolorowe, namawia³o do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powali³o. Najlepsza wg mnie by³a czê¶æ z kasz± manna i nutell±, najs³absza- warstwa jogurtowa: ma³o s³odka i raczej nijaka. Dodatkowo mia³am problem z tym, ¿e od³±cza³a siê ona od reszty ciasta. Ca³o¶æ przygotowywa³o siê ³atwo i bez problemu - jedynym mankamentem by³ czas oczekiwania na odpowiednie stê¿enia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Mo¿e u Was zyska wiêcej punktów, kto wie? :)

ciasto grysikowo-truskawkowe

Sk³adniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatników ma¶lanych  

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g mas³a
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 ³y¿ki cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (da³am 150 g)
  • 90 g m±ki ziemniaczanej

 Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego    
  • 200 ml ¶mietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 ³y¿ki musu truskawkowego
  • 4 ³y¿ki cukru pudru (da³am 6 ³y¿ek)
  • 25 g ¿elatyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszkê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. Na nim u³o¿yæ warstwê herbatników.

Masa grysikowa:

Mleko zagotowaæ razem z mas³em, cukrem i Nutell±. Powoli, cienkim strumieniem wsypywaæ kaszê, ca³y czas mieszaj±c trzepaczk±, aby nie porobi³y siê grudki. Gotowaæ na ma³ym ogniu przez kilka minut do zgêstnienia, ca³y czas mieszaj±c. Gor±c± masê grysikow± wylaæ ostro¿nie na herbatniki. Wyrównaæ. Przykryæ od razy kolejn± warstw± herbatników. Odstawiæ do przestygniêcia na oko³o godzinê.

Masa truskawkowa:

100 ml wody po³±czyæ dok³adnie z m±k± ziemniaczan±. Zmiksowane truskawki zagotowaæ z 350 ml wody i cukrem. Dodaæ rozrobion± m±kê. Ca³o¶æ szybko i energicznie wymieszaæ. Gotowaæ ok. minuty. Gor±c± masê truskawkow± wylaæ na herbatniki i odstawiæ do przestygniêcia.

Masa jogurtowa:

¯elatynê zalaæ kilkoma ³y¿kami zimnej wody. Gdy napêcznieje, podgrzaæ j± lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowaæ!  Jogurt po³±czyæ dok³adnie ze ¶mietank±, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec dodaæ ¿elatynê. Wymieszaæ. Masê jogurtow± wylaæ na przestudzon± masê truskawkow±. Wstawiæ do lodówki na ca³± noc. Smacznego :)
 

ciasto z kasz± mann± i truskawkami

¶roda, 17 czerwca 2015
Sernikowa pieczona kasza manna z truskawkami i rabarbarem

Ostatnio polubi³am siê z kasz± mann±. To naprawdê wdziêczna propozycja na smaczne i syte ¶niadanie. Na blogu JustInka znalaz³am ciekawy przepis na zapiekan± kaszê z dodatkiem twarogu i owoców. Mia³am akurat w domu wszystkie sk³adniki, wiêc szybko zabra³am siê do jej przygotowania. Z efektu jestem zadowolona. Ca³o¶æ wysz³a smaczna i bardzo syc±ca. Tak przygotowana manna bez problemu siê kroi³a, a w konsystencji i smaku przypomina³a trochê zwyczajne, ucierane ciasto z owocami. Bardzo smakowa³a mojemu mê¿owi i z pewno¶ci± jeszcze niejeden raz wrócê do tej receptury.

sernikowa manna z truskawkami

Sk³adniki (blaszka 20x20 cm):

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 200 g zmielonego chudego sera (da³am quark)
  • 2 du¿e jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru (zmniejszy³abym nastêpnym razem ilo¶æ do 3/4 szklanki)
  • ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
  • 2 ³odygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
  • kilkana¶cie ¶wie¿ych truskawek, pokrojonych na æwiartki

Wykonanie:

Jajka ubiæ z cukrem na puszyst± masê. Po 3-4 minutach ubijania dodawaæ po ³y¿ce sera. Wlaæ mleko, dodaæ kaszê i ekstrakt. Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie delikatnie wsypaæ do masy po³owê owoców i umie¶ciæ ca³o¶æ w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kasz± mann±. Na wierzchu u³o¿yæ pozosta³e owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studziæ w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Smacznego :)


sernikowa manna z rabarbarem i truskawkami

zapiekana manna z truskawkami

¶roda, 29 kwietnia 2015
Cytrynowa kasza manna

Dzi¶ zapraszam Was na ¶niadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci najwiêkszych niejadków. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowan± kasz± zajada³am siê ze smakiem ju¿ kilkakrotnie. No i ten kolor - zachwyca i sprawia, ¿e dzieñ staje siê piêkniejszy. Polecam bardzo :)

Przepis od Mirabelki. 

cytrynowa kasza manna

Sk³adniki (2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 czubate ³y¿ki kaszy manny
  • 3 ³y¿eczki cukru (ilo¶æ wg uznania)
  • 3 ³y¿ki soku z cytryny
  • 1 ³y¿eczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • dodatkowo: p³atki migda³owe, czekoladowe groszki, mak

Wykonanie:

Mleko zagotowaæ z cukrem. Wsypaæ kaszê mannê, ca³y czas mieszaj±c trzepaczk±, ¿eby nie porobi³y siê grudki. Dodaæ kurkumê, sok i skórkê z cytryny. Gotowaæ kilka minut, a¿ kaszka zgêstnieje (je¶li bêdzie zbyt gêsta - dolaæ mleka).  Ugotowan± kaszkê przelaæ do miseczek i udekorowaæ wg uznania. Smacznego :)

niedziela, 21 grudnia 2014
Wigilijna zupa migda³owa

To chyba najmniej popularna wigilijna zupa. Prym wiedzie zdecydowanie barszcz z uszkami, du¿o osób jada w ten dzieñ zupê grzybow±, czê¶æ zupê rybn±. O zupie migda³owej ma³o kto pamiêta. Zrobi³o mi siê jej trochê ¿al, dlatego te¿ postanowi³am Wam j± trochê przybli¿yæ. Przepis wpad³ mi w oko w jakiej¶ kolorowej gazecie. Trochê pozmienia³am pod siebie jak zwykle. Wysz³o ca³kiem smacznie. Taka s³odka zupa to dla mnie ciekawa nowo¶æ i z pewno¶ci± jest to fajna propozycja np. na zimowe ¶niadanie. Ale jako¶ mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostanê jednak przy barszczu :)

A Wy? Mieli¶cie ju¿ okazjê próbowaæ tê zupê? Co o niej s±dzicie?

zupa migda³owa

Sk³adniki (2 porcje):

  • 600-700 ml mleka
  • 100 g migda³ów bez skórki
  • 2-3 ³y¿ki miodu
  • ³y¿eczka soku z cytryny
  • ³y¿eczka cynamonu
  • 4-5 ³y¿ek kaszy manny
  • 2-3 go¼dziki
  • p³atki migda³owe do dekoracji, cynamon do oprószenia

Wykonanie:

Obrane ze skórki migda³y zmieliæ w blenderze. Zalaæ je mlekiem, dodaæ miód, go¼dziki i cynamon. Gotowaæ na niewielkim ogniu przez kilkana¶cie minut. Nastêpnie wsypaæ kaszê i gotowaæ kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszaj±c. Doprawiæ do smaku sokiem z cytryny, ew. jeszcze dos³odziæ. Udekorowaæ pra¿onymi p³atkami migda³owymi, oprószyæ cynamonem. Smacznego :)

wigilijna zupa migda³owa

 
1 , 2