| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: t逝sty czwartek

poniedzia貫k, 13 lutego 2017
Przepisy na T逝sty Czwartek

Za nieca貫 dwa tygodnie b璠ziemy obchodzi T逝sty Czwartek. Je郵i je郵i nie wiecie, co przygotowa tego dnia dla swoich bliskich, mam dla Was kilkana軼ie przepis闚, kt鏎e z pewno軼i si Wam przydadz. P帷zki, rogaliki, faworki, oponki..same pyszno軼i. Czy jest tu kto, to potrafi si im oprze? :)

Przepisy na T逝sty Czwartek

P帷zki

P帷zki luksusowe


P帷zki hiszpa雟kie (gniazdka)


P帷zki z serkiem homogenizowanym


Pieczone p帷zki z cynamonow posypk


Pieczone p帷zki z kajmakiem i wi郾iami


Rogaliki

Dro盥穎we rogaliki


Ekspresowe rogaliki krucho-dro盥穎we


Vanilkowe rohlicky


Inne

Faworki


Hiszpa雟kie churros z czekolad


Oponki serowe


Racuchy dro盥穎we


Serowe usteczka z jab趾ami


R騜e karnawa這we



czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

wtorek, 02 lutego 2016
Hiszpa雟kie churros z czekolad

Dzi zapraszam na pyszne s這dko軼i rodem z Hiszpanii. Churros, bo o nich mowa, przygotowywane s z ciasta parzonego, podobnie jak znane i lubiane gniazdka (p帷zki hiszpa雟kie). Wyciskane na rozgrzany olej, przybieraj pod逝積y kszta速 o przekroju w kszta販ie gwiazdki (je郵i u篡jemy odpowiedniej ko鎍闚ki oczywi軼ie). Posypane cukrem i podane z rozpuszczon czekolad staj si 鈍ietnym deserem, zw豉szcza w karnawale. Mam nadziej, 瞠 kiedy uda mi si ich spr鏏owa w ich ojczy幡ie :) Churros najlepiej smakuj zaraz po usma瞠niu. Polecam.

Przepis z bloga Moje Wypieki.

churros

Sk豉dniki (z podanej ilo軼i otrzyma豉m spory talerz churros):

  • 240 ml wody
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka cynamonu + ewentualnie do opr鏀zenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka, 鈔edniej wielko軼i

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia
  • drobny cukier do opr鏀zenia (ja posypa豉m cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem)
  • do podania: rozpuszczona czekolada (u mnie sos z tego przepisu), dulce de leche

Wykonanie:

Zagotowa wod z mas貫m, cukrem i sol (do rozpuszczenia mas豉 i cukru). Do wrz徠ku wsypa m彗 wymieszan z cynamonem i ekstrakt z wanilii. Zdj望 z palnika i energicznie uciera ca這嗆 drewnian 造磬, a ciasto b璠zie odstawa od brzeg闚 naczynia. Ostudzi. Do wystudzonej masy wbija po jednym jajku, miksuj帷 dok豉dnie po ka盥ym dodaniu. Ciasto powinno by g豉dkie i g瘰te. Gotowe ciasto prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie g喚boko wci皻ej gwiazdki. Olej rozgrza do temperatury 175 stopni. Na olej wyciska churros d逝go軼i oko這 10-12 cm. Sma篡 po 2 minuty z ka盥ej strony, a b璠 z這ciste. Os帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowy, opr鏀zy cukrem. Podawa z sosem czekoladowym lub z gor帷ym dulce de leche. Smacznego :)

hiszpa雟kie churros


hiszpa雟kie churros z czekolada


churros con chocolate

hiszpa雟kie churros

wtorek, 17 lutego 2015
Ostatkowe p帷zki hiszpa雟kie (gniazdka)

Gniazdka, inaczej zwane p帷zkami hiszpa雟kimi, to obowi您kowa pozycja, kt鏎ej zawsze szukam w odwiedzanych cukierniach. Z ciasta parzonego (takiego samego jak przy karpatce czy eklerkach), delikatne i mi瘯kie, rozp造waj si w ustach. Uwielbiam je. Bij wg mnie na g這w zwyk貫 p帷zki, faworki czy wszystkie inne dro盥鄴wki. Zawsze brakowa這 mi odwagi, aby samej przygotowa je w domu. W tym roku si przemog豉m i karnawa 瞠gnam w豉郾ie tymi pysznymi s這dko軼iami. Przepis na nie znalaz豉m u Dorotus. Wysz造 idealne. Nic bym w nich nie zmieni豉. No, mo瞠 poza wygl康em. Nie posiadam p鏦i co worka cukierniczego i musia豉m radzi sobie u篡waj帷 zwyk貫go strunowego woreczka. Da rad, cho 豉two nie by這 :) Przez to p帷zki straci造 sw鎩 rozpoznawalny kszta速. Smak jednak pozosta. Gor帷o Wam je polecam :)

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

Sk豉dniki:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 2-3 造磬i gor帷ej wody

Dodatkowo:

  • olej do g喚bokiego sma瞠nia

Wykonanie:

Zagotowa szklank wody z mas貫m i szczypt soli. Zmniejszy ogie i na wrz徠ek jednym ruchem wsypa przesian m彗, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Uciera ciasto, a b璠zie g豉dkie i zacznie odstawa od 軼ianek garnka. Ostudzi. Zimne ciasto zmiksowa z wbijanymi kolejno jajkami.

Z papieru pergaminowego wyci望 kwadraty o boku oko這 10 cm, posmarowa je olejem. Gotowe ciasto prze這篡 do szprycy cukierniczej (ja u篡豉m worka strunowego z odci皻ym rogiem). Na ka盥y kwadrat wycisn望 k馧ka ciasta o 鈔ednicy 6-7 cm.

W szerokim rondlu lub frytkownicy rozgrza olej do temperatury 180 stopni. Partiami wk豉da p帷zki (papierem do g鏎y, a po 1 minucie go usun望 - lekko odchodzi). Sma篡 po 4-5 minut z ka盥ej strony. Wyj望, ods帷zy na bibule. Od這篡 do ostudzenia.

Przygotowa lukier: cukier puder utrze z 2-3 造磬ami wrz徠ku i sokiem z cytryny. Udekorowa nim ciep貫 p帷zki. Smacznego :)

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

czwartek, 12 lutego 2015
Pieczone p帷zki z kajmakiem oraz wi郾iami

W zesz造m roku po raz pierwszy wypr鏏owa豉m p帷zki pieczone, zamiast tych tradycyjnych, sma穎nych w g喚bokim oleju. By造 smaczne, ale daleko im by這 do idea逝 i szczerze m闚i帷, my郵a豉m, 瞠 wi璚ej si na takie eksperymenty nie skusz. Ostatnio jednak ci庵le natyka豉m si na komentarze wychwalaj帷e p帷zki Asi z Kwestii Smaku. Na zdj璚iach wygl康a造 one tak kusz帷o, 瞠 da豉m si jednak nam闚i. Efekt mnie ca趾iem zadowoli. Nie smakuj jak p帷zki tradycyjne, nie oszukujmy si, ale s du穎 lepsze ni te zesz這roczne: puszyste, mi瘯kie i smaczne. Same w sobie nie s za bardzo s這dkie. Smaku dodaje nadzienie i polewa. Ja zrobi豉m dwa rodzaje p帷zk闚: z domow konfitur z wi郾i i lukrem oraz podw鎩nie kajmakowe (kajmak w 鈔odku oraz na wierzchu). Najlepsze zaraz po przygotowaniu, ale na drugi dzie te daj rad :)

pieczone p帷zki

Sk豉dniki (ok. 16 p帷zk闚):

Ciasto:

  • 100 ml ciep貫go mleka
  • 50 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 370 g m彗i pszennej (tortowej lub do wypiek闚 dro盥穎wych)
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 造瞠czki soli
  • jajko do posmarowania

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku + gar嗆 solonych orzeszk闚 ziemnych
  • konfitura wi郾iowa + kilka kandyzowanych wi郾i

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3-4 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Przygotowa rozczyn: wymiesza ciep貫 (nie gor帷e!) mleko, pokruszone dro盥瞠, 1 造瞠czk cukru i 1 造磬 m彗i. Odstawi, przykryty 軼iereczk, do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce na ok. 15 minut (rozczyn ma si do嗆 mocno spieni). Do du瞠j miski przesia m彗, doda cukier i s鏊. Nast瘼nie doda gotowy rozczyn i wymiesza ca這嗆 造磬. Dodawa kolejno jajka, mieszaj帷 sk豉dniki drewnian 造磬. Nast瘼nie wyrabia ciasto dok豉dnie r瘯 przez oko這 10 minut lub przez 7 minut za pomoc haka miksera (ciasto ma by g豉dkie). Po tym czasie dodawa po kawa貫czku mi瘯kie mas這, ca造 czas wyrabiaj帷 ciasto r瘯ami (oko這 10 minut) lub miksuj帷 hakiem (oko這 7 minut). Otrzymane ciasto powinno by elastyczne i b造szcz帷e. Przykry je 軼iereczk i odstawi na 1 godzin do wyro郾i璚ia (ciasto znacznie si napuszy i podwoi swoj obj皻o嗆).

Wyro郾i皻e ciasto uderzy pi窷ci i szybko zagnie嗆. Wy這篡 je na blat podsypany m彗, przewr鏂i na drug stron i obtoczy w m帷e. D這闓i rozp豉szczy ciasto na placek o grubo軼i oko這 1 cm (w razie potrzeby opr鏀zy blat i ciasto m彗, aby ciasto si nie klei這). Szklank lub obr璚z wyci望 k馧ka. Rozp豉szczy je nieco w d這ni i na 鈔odek po這篡 pe軟 造瞠czk nadzienia (kajmaku/konfitury). Z這篡 k馧ko na p馧, zlepi brzegi jak w pierogach, a nast瘼nie zebra 陰czenie w jednym miejscu. Ulepion w ten spos鏏 kulk w這篡 陰czeniem do do逝 do papilotki. Powt鏎zy z reszt ciasta.

Papilotki z p帷zkami uk豉da na blaszce z zachowaniem odst瘼闚. Odstawi je na p馧 godziny do podro郾i璚ia (ciasto mniej wi璚ej dwukrotnie zwi瘯szy obj皻o嗆). Wierzch p帷zk闚 posmarowa przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 13-15 minut. Studzi przez oko這 10 minut. P帷zki nadziane kajmakiem posmarowa nim r闚nie z wierzchu i posypa posiekanymi orzechami ziemnymi. P帷zki z konfitur wi郾iow pola lukrem i posypa posiekanymi kandyzowanymi wi郾iami. Smacznego :)

Lukier:

Cukier puder po陰czy z gor帷 wod. Dok豉dnie wymiesza. W razie potrzeby, w zale積o軼i od tego, jak g瘰ty lukier chcemy uzyska, dola lub zmniejszy ilo嗆 wody.

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

pieczone p帷zki

 
1 , 2 , 3