| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: likier kawowy

wtorek, 16 wrze郾ia 2014
Sernik tiramisu

Jedno z ciast, kt鏎e upiek豉m na urodziny mojej c鏎ki. Zebra這 bardzo pozytywne recenzje, z czego si nie dziwi, bo jest naprawd pyszne. Idealne po陰czenie sernika i tiramisu. Je郵i lubisz oba te ciasta - zakochasz si w tym wypieku. Przepis znalaz豉m u Viridianki, a ona posi趾owa豉 si przepisem Asi z Kwestii Smaku. Sernik ten jest do嗆 pracoch這nny, ale z ca陰 pewno軼i warto si troch pom璚zy. Nietypowy spos鏏 pieczenia: najpierw chwil w wy窺zej temperaturze, potem 1,5 h w zaledwie 120 stopniach sprawia, 瞠 sernik nie opada, jest stabilny i r闚ny. Dodatek mascarpone i krem闚ki do zwyk貫go twarogu nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest cudownie kremowy, wilgotny i lekki. Przez wszystkie warstwy przebija si smak kawowego likieru, kt鏎y sprawia, 瞠 ca這嗆 jest sp鎩na i idealnie si ze sob komponuje. Ogromnie polecam :)



Sk豉dniki: (tortownica o 鈔ednicy 23-25 cm):

Sp鏚:
  • 65g gorzkiej czekolady
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)
  • 65g mi瘯kiego mas豉
  • 50g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40g m彗i
  • kilkana軼ie pod逝積ych biszkopt闚 (tzw. kocich j瞛yczk闚)

Do nas帷zenie biszkopt闚:

  • 1 p豉ska 造瞠czka 瞠latyny w proszku
  • 25ml wody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 造磬a likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Masa serowa:

  • 750g sera 鄉ietankowego na serniki zmielonego trzykrotnie
  • 250g sera mascarpone
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej (da豉m 4)
  • 5 jajek
  • p馧 szklanki 鄉ietanki kremowej 30% lub 36%
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Polewa:

  • 300g g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i drobnego cukru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 造磬i likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Sp鏚:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys, ostudzi. Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem przez oko這 7 minut, a b璠zie puszyste. W innej miseczce ubija jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera po陰czy utarte mas這 z ostudzon czekolad, nast瘼nie z przesian m彗, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczon kaw. G豉dk mas prze這篡 do przygotowanej formy, wysmarowanej mas貫m, wyr闚na powierzchni i u這篡 biszkopty, wciskaj帷 je do po這wy w mas.



Wstawi do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 8 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odczeka, aby sp鏚 zastyg.

Nas帷zenie biszkopt闚:

疾latyn zala 1 造磬 ch這dnej wody i odstawi na 5 minut. W rondelku zagotowa 25 ml wody i rozpu軼i w niej kaw, zdj望 z ognia, doda 瞠latyn i miesza, a 瞠latyna ca趾owicie si rozpu軼i. Wymiesza z likierem, ostudzi i odczeka oko這 15 minut, a troszk zg瘰tnieje. Przygotowan mieszank nas帷zy biszkopty (dzi瘯i 瞠latynie nie przemoczy ona ca造ch biszkopt闚, stworzy tylko zewn皻rzn pow這k).

Masa serowa:

Twar鏬 uciera przez 3-4 minuty z serem mascarpone i m彗, a masa b璠zie g豉dka. Stopniowo dodawa cukier, ca造 czas miksuj帷 na ma造ch obrotach miksera. Wbija kolejno po jednym jajku, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu przez oko這 30 sekund. Na koniec zmiksowa z krem闚k, ekstraktem z wanilii i likierem Baileys. Mas delikatnie wyla na sp鏚 (b璠zie bardzo p造nna), wyr闚na powierzchni. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 175 stopni, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu a masa serowa si zetnie (鈔odek mo瞠 pozosta nieco lu幡iejszy).

Polewa:

妃ietan 18% wymiesza z cukrem. Kaw rozpu軼i w gor帷ym likierze Baileys i ostudzi. Pozostawi oko這 2 造瞠czki kawy do zrobienia wzork闚, reszt wymiesza ze 鄉ietan. Sernik wyj望 z piekarnika i rozprowadzi na nim 鄉ietan r闚n warstw, na這篡 造瞠czk od這穎n kaw i rozsmarowa j na powierzchni 鄉ietany tworz帷 fantazyjny wz鏎.



Wstawi z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie gotowy sernik wyj望 z piekarnika, ostudzi. Gdy b璠zie ca趾owicie zimny, prze這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego :)