| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pieczarki

wtorek, 31 stycznia 2017
Siekane kotlety z kurczaka z papryk i pieczarkami

Dzi mam dla Was przepis na szybkie i smaczne drobiowe kotleciki, w kt鏎ych z powodzeniem mo瞠cie przemyci r騜ne warzywa. U mnie s to papryka i pieczarki, ale spokojnie mo積a doda cukini czy kukurydz. Co tylko podpowie Wam wyobra幡ia. Kotleciki s mi瘯kie, soczyste i bardzo podzielne. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 wychodzi ich naprawd sporo. Dobrze smakuj na ciep這, jak i na zimno.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kotlety siekane z kurczaka z papryk

Sk豉dniki:

  • dwa du瞠 filety z kurczaka (ok. 0,5 kg)
  • 2 r騜nokolorowe papryki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera 鄴速ego
  • 2 jajka
  • 2-3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety umy, osuszy i pokroi w ma陰 kostk. Pieczarki oraz ser 鄴速y zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Papryk pozbawi gniazd nasiennych i pokroi w kostk. Wszystkie pokrojone sk豉dniki wymiesza ze sob. Doda jajka, m彗 i przyprawy. Wymiesza ca這嗆 delikatnie. Na patelni rozgrza olej. ㄊ磬 nak豉da na niego mas, formuj帷 kotleciki. Sma篡 z obu stron do zrumienienia. Ods帷zy na r璚zniku papierowym z nadmiaru t逝szczu. Smacznego :)

drobiowe kotlety z papryk i pieczarkami

drobiowe kotlety z papryk





czwartek, 10 marca 2016
Puszysty omlet z pieczarkami

Dzisiejszy omlet to jedno z lepszych 郾iada, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Puszysty, delikatny i bardzo smaczny. Bardzo syc帷y - po zjedzeniu po這wy, nie mia豉m ju miejsca na wi璚ej. Poda豉m go z pomidorami i rukol. Taki omlet z pewno軼i 鈍ietnie sprawdzi si jako weekendowe 郾iadanie lub kolacja. Polecam.

Przepis od Mirabelki.

omlet z pieczarkami

Sk豉dniki:

  • 2 jajka
  • 150g pieczarek
  • ma豉 cebula
  • 2 造磬i startego 鄴速ego sera
  • 2 p豉skie 造磬i m彗i
  • 造磬a mleka
  • 造磬a mas豉
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki pokroi w kostk. Cebul posieka. Podsma篡 warzywa na ma郵e, a odparuje p造n z pieczarek. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Delikatnie wymiesza z rozm帷onymi 鄴速kami. Doda mleko i m彗, ponownie delikatnie wymiesza 造磬 lub trzepaczk. Na patelni z podsma穎nymi pieczarkami wyla mas jajeczn. Ca這嗆 przykry i sma篡 na ma造m ogniu przez kilka minut. Gdy masa z g鏎y zacznie si 軼ina, zsun望 omlet na talerz, przykry go patelni i ca這嗆 szybko odwr鏂i. Omlet posypa startym serem, ponownie przykry i sma篡 jeszcze 2 minuty. Podawa np. posypany szczypiorkiem lub z dodatkiem pomidor闚 i rukoli. Smacznego :)

omlet pieczarki

omlet z pieczarkami kawa貫k

puszysty omlet z pieczarkami

czwartek, 04 grudnia 2014
Sos pieczarkowy

D逝go si zastanawia豉m, czy dodawa przepis na co tak prostego jak sos pieczarkowy. Ale dosz豉m do wniosku, 瞠 mo瞠 znajdzie si kto, kto nie wie jak go przyrz康zi. Mo瞠 komu przyda si taka informacja, zw豉szcza teraz, przed wigili. Zwykle podaje si w t wyj徠kow noc sos z suszonych grzyb闚, ale my郵, 瞠 je郵i kto nie ma do nich dost瘼u, to pieczarki mog by spokojnie ich zamiennikiem. Ten sos przygotowuj do嗆 cz瘰to: 鈍ietnie smakuje z makaronem (wtedy zdecydowanie z du膨 ilo軼i posiekanej natki pietruszki), jako dodatek do kopytek, pierog闚 czy kotlet闚 ziemniaczanych. Prosty i smaczny :)

sos pieczarkowy

Sk豉dniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • odrobina sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • olej lub mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Cebule drobno posieka i zeszkli na ma郵e/oleju. Doda pokrojone w plasterki pieczarki, posoli i dusi ca這嗆 pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie doda bulion i gotowa ca這嗆 kilka minut. Zaprawi 鄉ietan wymieszan z m彗. Zagotowa. Doprawi do smaku sol, pieprzem, papryk i sosem sojowym. Doda posiekan natk. Podawa np. z makaronem. Smacznego :)

sos pieczarkowy

sos pieczarkowy

czwartek, 21 sierpnia 2014
Cukinia faszerowana mi瘰em mielonym

Nie wiem jakim cudem nie ma na blogu jeszcze tego przepisu. Cukini tak robi cz瘰to, zw豉szcza latem. Jest smaczna, szybka i nietuzinkowa. Polecam :)



Sk豉dniki:
  • 3-4 niedu瞠 cukinie
  • 300 g mi瘰a mielonego
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • du瘸 cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • kilka du篡ch pieczarek
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • 鈍ie瘸 natka pietruszki
  • starty 鄴速y ser
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy, wytrze, przekroi wzd逝 na p馧 i za pomoc 造瞠czki wydr捫y delikatnie 鈔odek. Cebule obra, drobno posieka. Papryk i pieczarki pokroi w kostk, czosnek przecisn望 przez prask. Na oliwie podsma篡 mi瘰o mielone z cebul i czosnkiem. Po kilku minutach doda papryk i pieczarki. Sma篡 razem przez chwil. Doda przecier pomidorowy i przyprawy. Dusi razem przez 5-10 minut, a sos mocno zg瘰tnieje. Na koniec doda posiekan natk pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzi, po czym nape軟i nim wydr捫one cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia. Posypa starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (piek cukini na blasze od piekarnika, przykryt foli aluminiow - na ostatnie 10 minut foli zdejmuj). Smacznego :)


Faszerujemy 2014!
鈔oda, 14 maja 2014
Klopsy indycze zapiekane w warzywach

Odk康 znalaz豉m ten przepis u Kasi, robi豉m to danie ju kilkakrotnie. Same klopsy s bardzo smaczne, ale jak dla mnie najlepszy jest tu pyszny, warzywny sos. Ca這嗆 鈍ietnie si ze sob komponuje i dobrze smakuje z ry瞠m lub kasz. Danie szybko si przygotowuje, jest bardzo syte, a taka porcja starcza nam zawsze na dwa dni. Polecam :)



Sk豉dniki:

Klopsy:
  • 500 g mielonego mi瘰a indyczego
  • 1 kajzerka (namoczona uprzednio w mleku, odci郾i皻a)
  • 1 du瞠 jajko
  • 2-3 造磬i kaszy manny
  • 1 ma豉, drobno posiekana cebula
  • 2 rozgniecione z帳ki czosnku
  • 1/2 造瞠czki zi馧 prowansalskich
  • 2/3 造瞠czki soli
  • 2 spore szczypty pieprzu

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki (najlepiej ka盥a w innym kolorze: czerwona, 鄴速a i zielona)
  • 2 ma貫, cienkie marchewki
  • 4 造磬i mro穎nego groszku
  • 1 du瘸 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidor闚
  • 2 z帳ki czosnku
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 3 造磬i oliwy
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • s鏊 i pieprz do smaku
Wykonanie:

Sos:

Papryki i cebul pokroi w paseczki, pieczarki w 鏀emki, a marchewki w cienkie plasterki. W garnku rozgrza oliw i podsma篡 na niej przez kilka minut pokrojone warzywa. Posypa sol. Gdy pieczarki puszcz wod, doda drobno posiekany czosnek i mro穎ny groszek. Dusi ca這嗆 oko這 10 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Nast瘼nie doda pomidory, krem闚k, pieprz i s這dk papryk. Gotowa 2-3 minuty. Zdj望 z ognia i prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego, w kt鏎ym b璠ziemy ca這嗆 zapieka.

Klopsy:

Mi瘰o po陰czy z pozosta造mi sk豉dnikami. Dok豉dnie wyrobi r瘯. Z gotowej masy uformowa klopsy (ja zwykle robi 8-10 klops闚) i u這篡 je na wierzchu sosu, lekko wciskaj帷 je w warzywa. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko這 40-45 minut (pierwsze 20-25 minut piec pod przykryciem, potem bez). Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6