| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: wieprzowina

pi徠ek, 07 stycznia 2011
Ogie smoka - Long Huo (z Syczuanu)

Po europejskich i ameryka雟kich woja瘸ch, Irena i Andrzej zapraszaj nas w ca這roczn podr騜 po Azji. Lubi poznawa nowe smaki, wi璚 z ch璚i przy陰czam si do tej zabawy :)

Moj pierwsz propozycj jest potrawa znaleziona jaki czas temu na blogu "Zapiski kuchenne Peli". Spodoba豉 mi si jej nazwa - Ogie smoka. Lubi wyra幡e, pikantne potrawy i dlatego te bez wi瘯szego wahania si na ni skusi豉m. Wyszed z tego bardzo smaczny obiadek. M捫 zachwycony i zadowolony, zjad a dwie dok豉dki :) My郵, 瞠 innej rekomendacji nie potrzeba :) Troszk zmieni豉m przepis pod siebie, gdy nie mia豉m niekt鏎ych sk豉dnik闚. Je郵i uda mi si je znale潭 w jakich marketach, na pewno spr鏏uj przygotowa t potraw zgodnie z oryginalnym przepisem, kt鏎y pochodzi z ksi捫ki "Kuchnia chi雟ka" R.Buttner, Qiu Chengzhong.



Sk豉dniki:
  • p馧 kg kark闚ki lub szynki wieprzowej (u mnie szynka wieprzowa)
  • 2 cebule
  • po 2 czerwone i zielone papryki (da豉m tylko dwie, bardzo du瞠 czerwone papryki)
  • 20 dkg szalotek
  • 1 鈔edni ananas (da豉m puszk ananasa)
  • 25 dkg ma造ch pieczarek
  • 2 造磬i oleju sojowego
  • 150 ml roso逝 z kury
  • 4 造瞠czki przecieru pomidorowego (da豉m trzy 造瞠czki)
  • 5 造瞠k sosu chili (pomin窸am)
  • 2 造瞠czki czerwonej ostrej papryki w proszku (zamiast niej da豉m suszone ostre papryczki chili)
  • p馧 造瞠czki przyprawy chili
  • 1 造瞠czka przyprawy chi雟kiej (Pela podaje, 瞠 jest to czerwona mieszanka przyprawowa o s這dkawym, ostrym smaku; sk豉da si g堯wnie z curry, ppapryki, mielonego imbiru i r騜nych gatunk闚 pieprzu)
  • 1 造瞠czka sosu tabasco
  • 100 ml wina ry穎wego lub sherry amontillado (pomin窸am)
Wykonanie:

Mi瘰o pokroi w kostk ok 1,5 cm.Cebule obra i grubo posieka. Papryki umy, oczy軼i, pokroi na 獞iartki, a te w w御kie paski.Szalotki obra. Ananasa pokroi na kawa趾i, a pieczarki oczy軼i i umy (ja je przekroi豉m na 獞iartki). Na rozgrzanym oleju podsma篡 mi瘰o. Doda posiekan cebul i papryk. Sma篡 dalej razem z mi瘰em przez chwil. Kolejno dodawa: pieczarki, szalotki i kawa趾i ananasa (ananasa z puszki doda豉m pod koniec duszenia, gdy nie chcia豉m, aby dodany za szybko rozpad si). Zala wszystko bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Sos doprawi sosem chili, papryk, chili w proszku, przypraw chi雟k i tabasco. Ca這嗆 dusi przez kilkana軼ie minut pod przykryciem na ma造m ogniu, cz瘰to mieszaj帷. Na koniec doprawi winem ry穎wym. Podawa na gor帷o, np. z ry瞠m. Smacznego :)