| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: sos sojowy

pi徠ek, 23 wrze郾ia 2016
Kurczak w sosie 郵iwkowym

Pozosta闓y na chwil przy 郵iwkach. Wczoraj mia豉m dla Was przepyszne 郾iadanie z dodatkiem tych owoc闚, dzi zapraszam na nie mniej smaczne danie g堯wne. Filet z kurczaka duszony w sosie z w璕ierek, podany z br您owym ry瞠m, to 鈍ietny pomys na obiad. Inspirowany kuchni azjatyck, posmakuje z pewno軼i niejednej osobie. Ja do這篡豉m do niego jeszcze pieczone 郵iwki. Pysznie by這, :)

Przepis znalaz豉m na blogu Smaki Alzacji.

kurczak w sosie 郵iwkowym

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 12 郵iwek w璕ierek (da豉m wi璚ej, ok. 20 郵iwek)
  • 4 造瞠czki cukru (da豉m 3 p豉skie 造瞠czki)
  • 4 造瞠czki sosu sojowego
  • du瘸 cebula
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • 造磬a oleju
  • 造磬a sosu hoisin (pomin窸am)
  • odrobina m彗i
  • 造磬a sezamu (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Wypestkowane 郵iwki zala ok. 1/4-1/2 szklanki wody. Gotowa kilkana軼ie minut, a zmi瘯n. Nast瘼nie przetrze je przez sitko. Doda cukier i sos sojowy. Doprowadzi do wrzenia i gotowa ok. 15 minut. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz pokrojone w kostk filety z kurczaka, lekko opr鏀zone m彗. Sma篡 do zrumienienia mi瘰a. Na patelni wla gotowy sos 郵iwkowy. Wymiesza ca這嗆 i dusi razem ok. 10 minut. Pod koniec posypa ziarnami sezamu. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

wtorek, 19 kwietnia 2016
Kurczak Genera豉 Tso

Dzi zapraszam na przepysznego kurczaka, kt鏎y z pewno軼i podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, kt鏎ej wielbicielem jest m鎩 m捫, go軼i u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co u鈍iadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Genera豉 Tso jest naprawd rewelacyjny - soczysty, wyra幡y i sk徙any w cudownie aromatycznym sosie. Jedyn jego wad jest chyba kaloryczno嗆 - kurczak obtaczany jest w panierce z m彗i kukurydzianej, a nast瘼nie sma穎ny w g喚bokim oleju - ale raz na jaki czas mo積a sobie pozwoli na takie szale雟twa.

Przepis na to danie znalaz豉m u Mirabelki. Czasami modyfikuj je, dodaj帷 jeszcze broku豉 oraz pra穎ne ziarna sezamu. Zwi瘯szam r闚nie troch ilo嗆 sosu. Bardzo Wam polecam wypr鏏owanie i takiej wersji. U mnie za ka盥ym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu :)

kurczak genera豉 tso

Sk豉dniki:

  • 600-700g mi瘰a z udek lub piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/2 szklanki m彗i kukurydzianej
  • 1 du瞠 jajko
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • Ew. 1-2 造磬i wody (gdyby ciasto by豉 za g瘰te)

Sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 3 造磬i cukru
  • 3 造磬i octu ry穎wego
  • 2-3 du瞠 z帳ki czosnku
  • 1,5 造磬i startego imbiru
  • 1,5 czubatej 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • ew. p馧 broku豉, pra穎ne ziarna sezamu
  • ok. 200 ml oleju do sma瞠nia

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. M彗 kukurydzian wymiesza z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wod, je郵i ciasto wyjdzie zbyt g瘰te). W powsta造m cie軼ie obtoczy dok豉dnie kurczaka. Sma篡 go partiami w woku na rozgrzanym oleju, a zaczn robi si z這ciste (kawa趾i mi瘰a wk豉da na olej pojedynczo, 瞠by nie skleja造 si ze sob). Wyj望 造磬 cedzakow i ods帷zy na papierowych r璚znikach.

Przygotowa sos: bulion wymiesza z sosem sojowym, cukrem, octem ry穎wym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem.

Broku豉 podzieli na niewielkie r騜yczki i ugotowa w osolonym wrz徠ku na p馧 twardo.

Z woka zla prawie ca造 olej. Przesma篡 kr鏒ko drobno posiekane dymki i papryczk chili (bez pestek). Doda sos. Zagotowa. M彗 ziemniaczan wymiesza z odrobin zimnej wody i wla do gotuj帷ego si bulionu. Gdy sos zg瘰tnieje, doda kurczaka. Delikatnie wymiesza ca這嗆, tak aby sos dok豉dnie oblepi mi瘰o. Chwil podgrzewa wszystko razem. Przed podaniem mo積a posypa pra穎nymi ziarnami sezamu. Smacznego :)

kurczak genera豉 tso

pi徠ek, 28 marca 2014
Pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek

Pasztet z soczewicy robi豉m po raz pierwszy rok temu. Zakocha豉m si wtedy w tego typu potrawach i do嗆 cz瘰to wypr鏏owywa豉m r騜ne ich wersja. Dzisiejszy przepis jest jednym z tych, na kt鏎e zdecydowanie warto zwr鏂i uwag. Zesz這roczny pasztet by bardzo dobry. Ten jest rewelacyjny. Nie przesadzam. Nie mogli鄉y si od niego oderwa. "Dla takich potraw, m鏬豚ym zosta wegetarianinem" - te s這wa mojego m篹a m闚i wszystko :) Na pewno nied逝go zn闚 wr鏂 do tego przepisu. By mo瞠 b璠zie to jedna z moich 鈍i徠ecznych propozycji? Kto wie :)

Przepis znalaz豉m na blogu Yummy Lifestyle i jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki:
  • 250 g + 1 gar嗆 czerwonej soczewicy
  • 1 niedu瘸 cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3 du瞠 z帳ki)
  • 2 鈔edniej wielko軼i marchewki
  • 2 jajka
  • 2-3 li軼ie laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 1 造磬a przyprawy do da indyjskich (pomin窸am)
  • 1 造瞠czka czerwonej pasty curry (da豉m zielon past)
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka curry (da豉m dwie 造瞠czki)
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • 1 造瞠czka p豉tk闚 ostrej papryki (da豉m p馧 造瞠czki)
  • 3 造磬i suszonych pomidor闚 w p豉tkach (pomin窸am; zamiast nich da豉m kilka sztuk posiekanych suszonych pomidor闚 ze s這ika)
  • s鏊, pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

W garnku zagotowa 3 szklanki wody. Wsypa op逝kan na sitku soczewic (250g), doda li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy, odcedzi ewentualny nadmiar wody i przestudzi. Cebul i czosnek obra, drobno posieka, zeszkli na rozgrzanym na patelni oleju (2-3 造磬i). Obrane pieczarki pokroi w plasterki, cukini (ze sk鏎k) i marchewki zetrze na tarce o grubych oczkach. Warzywa doda do cebuli z czosnkiem, chwil razem dusi, po czym prze這篡 je do ugotowanej soczewicy. Ca這嗆 delikatnie zmiksowa (masa nie powinna by jednolita, a mie wyczuwalne kawa趾i warzyw). Doda rozm帷one jajka, posiekane, suszone pomidory, pozosta陰 gar嗆 surowej soczewicy, sos sojowy i przyprawy (sporo, masa powinna by naprawd mocno doprawiona). Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)


鈔oda, 13 listopada 2013
Gulasz drobiowy z kapust peki雟k, marchewk i orzechami

Smaczny i nietuzinkowy pomys na obiad. Chyba pierwszy raz w 篡ciu odwa篡豉m si do dania obiadowego doda fistaszki. Eksperyment uwa瘸m za udany - doda造 one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta peki雟ka i marchew. Po陰czenie warte wypr鏏owania, kojarz帷e mi si z kuchni chi雟k, dlatego te poda豉m je u mnie z ry瞠m.
Przepis znalaz豉m na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i jest to moja kolejna propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.



Sk豉dniki:
  • dwa du瞠 filety z kurczaka (ok. 500g)
  • 2 marchewki (da豉m trzy)
  • p馧 g堯wki kapusty peki雟kiej
  • 2 cebule
  • 100g orzeszk闚 ziemnych
  • 250ml bulionu drobiowego (da豉m wi璚ej, ok. 400 ml)
  • 1 造瞠czka sosu sojowego (da豉m dwie 造瞠czki)
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka
  • olej do sma瞠nia
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Kurczaka umy i pokroi w kostk. Marchew i cebule obra. Pierwsz pokroi w s逝pki, drug w pi鏎ka. Z kapusty usun望 wierzchnie li軼ie i poszatkowa j. Na patelni podsma篡 mi瘰o. Pod koniec sma瞠nia posypa je przyprawami. Kolejno na patelni dodawa kapust, marchewk i cebul. Chwilk wszystko razem podsma篡, po czym dola gor帷ego bulionu. Doda orzeszki i dusi ca這嗆 pod przykryciem przez oko這 20 minut, a warzywa zmi瘯n. Pod koniec duszenia doda sos sojowy i doprawi ca這嗆 do smaku. Gulasz podawa posypany szczypiorkiem. Smacznego :)

Orzechowy Tydzie
 
1 , 2