| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: sos sojowy

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

poniedzia貫k, 03 lipca 2017
Kurczak z fasolk szparagow i sezamem

Sezon na fasolk szparagow w pe軟i, dlatego mam dzi dla Was propozycj pysznego obiadu z dodatkiem w豉郾ie tego warzywa. Ekspresowa i 豉twa w wykonaniu potrawka, opr鏀zona sezamem, 鈍ietnie b璠zie smakowa豉 z ry瞠m lub kasz. Marynata na bazie sosu sojowego i miodu nadaje kurczakowi interesuj帷ego smaku i przywo逝je klimat kuchni azjatyckiej. My郵, 瞠 nie b璠ziecie zawiedzeni.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

kurczak z fasolk szparagow

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 z帳ki czosnku
  • du瘸 cebula
  • s鏊, pieprz
  • sezam
  • olej do sma瞠nia
  • natka pietruszki lub kolendra

Marynata:

  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • sok z po這wy limonki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • szczypta p豉tk闚 chili
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • 1/3 造瞠czki sproszkowanego imbiru
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej umytego i pokrojonego w kostk kurczaka. Odstawi na minimum godzin w ch這dne miejsce. Fasolk wrzuci do wrz徠ku i gotowa ok. 3-4 minut. Odcedzi. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda posiekany czosnek. Po chwili dorzuci mi瘰o os帷zone z marynaty. Gdy b璠zie rumiane, doda fasolk oraz pozosta陰 marynat. Sma篡 razem przez kilka minut. Pod koniec doprawi do smaku, doda posiekan natk oraz sezam. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

kurczak fasolka sezam

pi徠ek, 23 wrze郾ia 2016
Kurczak w sosie 郵iwkowym

Pozosta闓y na chwil przy 郵iwkach. Wczoraj mia豉m dla Was przepyszne 郾iadanie z dodatkiem tych owoc闚, dzi zapraszam na nie mniej smaczne danie g堯wne. Filet z kurczaka duszony w sosie z w璕ierek, podany z br您owym ry瞠m, to 鈍ietny pomys na obiad. Inspirowany kuchni azjatyck, posmakuje z pewno軼i niejednej osobie. Ja do這篡豉m do niego jeszcze pieczone 郵iwki. Pysznie by這, :)

Przepis znalaz豉m na blogu Smaki Alzacji.

kurczak w sosie 郵iwkowym

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 12 郵iwek w璕ierek (da豉m wi璚ej, ok. 20 郵iwek)
  • 4 造瞠czki cukru (da豉m 3 p豉skie 造瞠czki)
  • 4 造瞠czki sosu sojowego
  • du瘸 cebula
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • 造磬a oleju
  • 造磬a sosu hoisin (pomin窸am)
  • odrobina m彗i
  • 造磬a sezamu (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Wypestkowane 郵iwki zala ok. 1/4-1/2 szklanki wody. Gotowa kilkana軼ie minut, a zmi瘯n. Nast瘼nie przetrze je przez sitko. Doda cukier i sos sojowy. Doprowadzi do wrzenia i gotowa ok. 15 minut. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz pokrojone w kostk filety z kurczaka, lekko opr鏀zone m彗. Sma篡 do zrumienienia mi瘰a. Na patelni wla gotowy sos 郵iwkowy. Wymiesza ca這嗆 i dusi razem ok. 10 minut. Pod koniec posypa ziarnami sezamu. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

czwartek, 30 czerwca 2016
Pieczony dorsz z truskawkow sals

Po陰czenie ryby z owocami zawsze mnie intrygowa這. Mia豉m okazj je嗆 ju 郵edzie z brzoskwiniami, 簑rawina te bywa豉 z nimi cz瘰to w parze. Tym razem pad這 jednak na truskawki, a mianowicie na wytrawn sals z ich udzia貫m. Pierwszy raz chyba mia豉m okazj je嗆 te owoce z pieprzem i sosem sojowym i powiem Wam, 瞠 to po陰czenie jest godne uwagi. Salsa by豉 dodatkiem do smacznego dorsza, pieczonego wg przepisu znalezionego tutaj. Ryba wysz豉 bardzo delikatna, cho ciut za ma這 wyrazista. Jest to jednak tylko moje zdanie - m捫 si zajada i prosi o dok豉dk.

Pomys na sals pochodzi z tego bloga. Troszk zmieni豉m go pod siebie.

dorsz z sals truskawkow

Sk豉dniki:

  • 4 pol璠wiczki z dorsza
  • ok. 2 cm 鈍ie瞠go imbiru
  • 2 造磬i miodu
  • 4 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i oleju

Salsa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1/4 ma貫j czerwonej papryki
  • 造磬a miodu
  • 造磬a octu balsamicznego
  • 造磬a sosu sojowego
  • 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Pol璠wiczki op逝ka i osuszy. Drobno posiekany imbir wymiesza z miodem, sosem sojowym i olejem. Do tak przygotowanej marynaty w這篡 ryb. Odstawi na kwadrans. W mi璠zyczasie przygotowa sals. Truskawki oraz papryk pokroi w kostk. Wymiesza z miodem, sosem sojowym i octem balsamicznym. Doprawi 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Odstawi, by smaki dobrze si ze sob po陰czy造. Ryb wyj望 z marynaty, prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego. Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawa z truskawkow sals. Smacznego :)

pieczony dorsz z truskawkami

pol璠wiczki z dorsza

Truskawkowe szale雟two 2016

wtorek, 19 kwietnia 2016
Kurczak Genera豉 Tso

Dzi zapraszam na przepysznego kurczaka, kt鏎y z pewno軼i podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, kt鏎ej wielbicielem jest m鎩 m捫, go軼i u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co u鈍iadamiam sobie zawsze, gdy jadam takie pyszne dania jak to dzisiejsze. Kurczak Genera豉 Tso jest naprawd rewelacyjny - soczysty, wyra幡y i sk徙any w cudownie aromatycznym sosie. Jedyn jego wad jest chyba kaloryczno嗆 - kurczak obtaczany jest w panierce z m彗i kukurydzianej, a nast瘼nie sma穎ny w g喚bokim oleju - ale raz na jaki czas mo積a sobie pozwoli na takie szale雟twa.

Przepis na to danie znalaz豉m u Mirabelki. Czasami modyfikuj je, dodaj帷 jeszcze broku豉 oraz pra穎ne ziarna sezamu. Zwi瘯szam r闚nie troch ilo嗆 sosu. Bardzo Wam polecam wypr鏏owanie i takiej wersji. U mnie za ka盥ym razem kurczak ten znika w oka mgnieniu :)

kurczak genera豉 tso

Sk豉dniki:

  • 600-700g mi瘰a z udek lub piersi kurczaka

Ciasto:

  • 1/2 szklanki m彗i kukurydzianej
  • 1 du瞠 jajko
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • Ew. 1-2 造磬i wody (gdyby ciasto by豉 za g瘰te)

Sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3 造磬i sosu sojowego
  • 3 造磬i cukru
  • 3 造磬i octu ry穎wego
  • 2-3 du瞠 z帳ki czosnku
  • 1,5 造磬i startego imbiru
  • 1,5 czubatej 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • ew. p馧 broku豉, pra穎ne ziarna sezamu
  • ok. 200 ml oleju do sma瞠nia

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. M彗 kukurydzian wymiesza z jajkiem i sosem sojowym (i ew. wod, je郵i ciasto wyjdzie zbyt g瘰te). W powsta造m cie軼ie obtoczy dok豉dnie kurczaka. Sma篡 go partiami w woku na rozgrzanym oleju, a zaczn robi si z這ciste (kawa趾i mi瘰a wk豉da na olej pojedynczo, 瞠by nie skleja造 si ze sob). Wyj望 造磬 cedzakow i ods帷zy na papierowych r璚znikach.

Przygotowa sos: bulion wymiesza z sosem sojowym, cukrem, octem ry穎wym, posiekanym drobno czosnkiem i startym imbirem.

Broku豉 podzieli na niewielkie r騜yczki i ugotowa w osolonym wrz徠ku na p馧 twardo.

Z woka zla prawie ca造 olej. Przesma篡 kr鏒ko drobno posiekane dymki i papryczk chili (bez pestek). Doda sos. Zagotowa. M彗 ziemniaczan wymiesza z odrobin zimnej wody i wla do gotuj帷ego si bulionu. Gdy sos zg瘰tnieje, doda kurczaka. Delikatnie wymiesza ca這嗆, tak aby sos dok豉dnie oblepi mi瘰o. Chwil podgrzewa wszystko razem. Przed podaniem mo積a posypa pra穎nymi ziarnami sezamu. Smacznego :)

kurczak genera豉 tso

 
1 , 2