| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kie趾i

poniedzia貫k, 29 grudnia 2014
Sa豉tka z kie趾ami, selerem i ananasem

Smaczna sa豉tka, kt鏎a mo瞠 by fajn propozycj na sylwestrowy st馧. Przepis na ni mam w moim zeszycie od dobrych 10 lat. Szybka w wykonaniu i ciekawa w smaku: 豉godna, lekko s這dka i delikatna.

sa豉tka z selerem i kie趾ami

Sk豉dniki:

  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 s這iczek selera konserwowego
  • puszka kie趾闚 fasoli mung
  • puszka ananasa + kilka 造瞠czek zalewa
  • 15 dkg szynki
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Kie趾i, kukurydz i ananasa ods帷zy (zostawi kilka 造瞠czek zalewy z ananasa). Plastry ananasa pokroi w kostk. Selera dobrze odcisn望. Jajka ugotowa na twardo. Przestudzi i pokroi w kostk. Szynk pokroi w paski. Wszystkie sk豉dniki sa豉tki po陰czy ze sob. Majonez rozetrze z zalew z ananasa. Doda do pozosta造ch sk豉dnik闚. Wszystko dok豉dnie wymiesza. Doprawi do smaku. Odstawi na 2 godziny do lod闚ki. Smacznego :)

鈔oda, 25 wrze郾ia 2013
Sur闚ka z m這dej kapusty z marchewk i cukini

Kolejna zdrowa i ciekawa sur闚ka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi豉m j jeszcze latem, ale dopiero teraz znalaz豉m jej zdj璚ie. Nie pobi豉 mojej ulubionej sur闚ki z kalarepk, ale r闚nie by豉 smaczna :)



Sk豉dniki:
  • p馧 g堯wki m這dej kapusty
  • marchewka (da豉m dwie)
  • ma豉 cukinia
  • gar嗆 kie趾闚 broku豉
  • 2 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 造瞠czka oleju lnianego – opcjonalnie (pomin窸am)

Sos:

  • 3 造磬i g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 1 造磬a majonezu
  • szczypta pieprzu i pieprzu
  • doda豉m z帳ek czosnku
Wykonanie:

Kapust drobno poszatkowa, opr鏀zy sol i odstawi na kilka minut. Marchew obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Cukini umy, pokroi w zapa趾 i sparzy wrz徠kiem. Kie趾i wyp逝ka i dobrze odcisn望 z wody. Wszystkie warzywa wymiesza z posiekanym szczypiorkiem i lnianym olejem. Pola sosem. Smacznego :)
czwartek, 31 marca 2011
Kurczak chop suey

Wczorajszy nasz obiad mo瞠 i nie wygl康a najciekawiej, ale za to jaki by pyszny..Jeszcze dzi na jego wspomnienie oblizuj si ze smakiem. O czym mowa? O chi雟kim kurczaku chop suey, na kt鏎ego przepis znalaz豉m u Mirabelki. W oryginale pochodzi on z ksi捫eczki "Kuchnia chi雟ka" z serii "Z kuchennej p馧eczki". Skusi豉m si na niego, gdy szuka豉m jakiego ekspresowego przepisu, do kt鏎ego mia豉bym w domu prawie wszystkie potrzebne sk豉dniki. Brakowa這 mi tylko kie趾闚, ale uda這 mi si je dosta w sklepie pod blokiem. Co prawda, jedyne obecne tam 鈍ie瞠 kie趾i wygl康a造, powiedzmy delikatnie, na lekko przywi璠貫, dlatego te skusi豉m si tym razem na kie趾i ze s這ika. Nast瘼nym razem, a b璠zie taki na pewno, dodam na pewno 鈍ie瞠. Gor帷o polecam :)

Kurczaka chop suey dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:
  • 500g filet闚 z piersi kurczaka
  • 300g kie趾闚 fasoli mung
  • 2 ma貫 cebule, pokrojone w 鏀emki
  • 2 z帳ki posiekanego czosnku, (da豉m 4)
  • 4 造磬i jasnego sosu sojowego
  • 2 造瞠czki jasnego br您owego cukru
  • 350ml bulionu z kurczaka (da豉m troch mniej, ok.300 ml)
  • 1 造磬a m彗i kukurydzianej
  • 3 造瞠czki oleju sezamowego
  • 3 造磬i oleju ro郵innego do sma瞠nia
  • poszatkowany por do przybrania

Wykonanie:

Filety umy i pokroi w cienkie paseczki. Z sosu sojowego i cukry przygotowa marynat. Zala ni kurczaka i odstawi do lod闚ki na minimum 20 minut. W woku, na mocno rozgrzanym oleju, sma篡 na du篡m ogniu kurczaka przez 2-3 minuty. Doda cebule oraz czosnek i sma篡 kolejne 2 minuty. Nast瘼nie dorzuci kie趾i fasoli i sma篡 dalsze 4-5 minut. Doda olej sezamowy i bulion, zagotowa. M彗 kukurydzian rozrobi w 3 造磬ach zimnej wody, doda do sosu i gotowa razem przez chwil, a ca這嗆 zg瘰tnieje. Podawa od razu. Gotowe danie przybra poszatkowanym porem. Podawa z ry瞠m lub makaronem sojowym. Smacznego :)