| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: banany

poniedzia貫k, 23 pa寮ziernika 2017
Domowe owsiane batoniki z bananem i mas貫m orzechowym

Je郵i szukacie jakiej smacznej przek御ki, kt鏎 b璠ziecie mogli bez problemu zabra ze sob do szko造, pracy czy na wycieczk, to koniecznie musicie wypr鏏owa te batoniki. S pyszne, zdrowe i bardzo 豉twe w wykonaniu. Nie ma w nich 瘸dnych podejrzanych sk豉dnik闚: p豉tki owsiane, banany, mas這 orzechowe i bakalie - tylko i a tyle :) Dodadz energetycznego kopa i poprawi humor. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuj :)

batony owsiane

Sk豉dniki (na ok. 12-14 batonik闚):

  • 200 g p豉tk闚 owsianych
  • 3 wi瘯sze, mocno dojrza貫 banany
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 2 造磬i miodu (lub wi璚ej, je郵i wolicie s這dsze batony)
  • 50 g suszonej 簑rawiny
  • 50 g rodzynk闚
  • dowolne orzechy: u mnie szklanka wymieszanych nerkowc闚, orzech闚 piniowych oraz pistacji
  • 100 g dowolnych nasion: u mnie sezam, s這necznik i chia
  • gar嗆 pestek dyni
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Pokrojone banany, mas這 orzechowe oraz mi鏚 zmiksowa na g豉dkie puree. Po這w p豉tk闚 owsianych lekko zmieli. Drug po這w pozostawi w normalnej postaci. Orzechy lekko posieka. Po陰czy z nasionami, pestkami dyni, 簑rawin i rodzynkami. Doda obie cz窷ci p豉tk闚 i mas bananow. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.Powsta陰 mas prze這篡 do formy (u mnie prostok徠na o wymiarach ok. 30x20 cm), wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Wyr闚na wierzch przy pomocy 造磬i. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 25 minut (wierzch powinien by twardy, brzegi lekko zarumienione, ale nie przypalone).

owsiane batoniki masa

Upieczon mas lekko przestudzi, a nast瘼nie pokroi na r闚nej wielko軼i prostok徠y. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ozdobi ni gotowe batoniki. Smacznego :)

domowe owsiane batoniki z mas貫m orzechowym

domowe energetyczne batoniki owsiane

domowe owsiane batoniki do szko造

pi徠ek, 10 lutego 2017
Czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Ciasto z fasoli mia豉m na swojej li軼ie "TO DO" od bardzo dawna. Za ka盥ym razem jednak, gdy chcia豉m je upiec, traci豉m zapa. Wydawa這 mi si, 瞠 zmarnuj sk豉dniki i nikt poza mn nie b璠zie chcia go tkn望. Kiedy jednak na blogu Kasi znalaz豉m ten przepis, stwierdzi豉m, 瞠 pora si skusi. Upiek豉m je ca趾iem niedawno. I wiecie co? Smakowa這 mi. M捫 r闚nie stwierdzi, 瞠 jest ca趾iem smaczne, a to ju spory sukces. Pocz瘰towa豉m nim tak瞠 rodzic闚. Zjedli, raczej z grzeczno軼i i na si喚. Mam dziwne wra瞠nie, 瞠 wi璚ej na takie eksperymenty si nie dadz nam闚i. Zw豉szcza moja mama ;) Ciasto jest intensywne w smaku - mocno kakaowe, z lekkim posmakiem banan闚. Mo瞠 troch za ma這 s這dkie, ale to tylko moje odczucie. Konsystencj przypomina brownie: ci篹kie, mokre, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Smak fasoli dla mnie niewyczuwalny, cho moja mama twierdzi豉 wr璚z przeciwnie. By mo瞠 zadzia豉豉 si豉 perswazji i gdybym powiedzia豉 jej, 瞠 to ciasto z fasoli, dopiero po degustacji, nie wyczu豉 by jej smaku. My郵, 瞠 jeszcze kiedy wr鏂 do tego wypieku. Troch zdrowsza wersja czekoladowego ciasta, bezglutenowa i nie odk豉daj帷a si w biodrach ;)

czekoladowe ciasto z fasoli i banan闚

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 15x25 cm)

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 do嗆 mocno dojrza貫 banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy; ciasto by這 ma這 s這dkie, wi璚 mo積a zwi瘯szy troch jego ilo嗆, je郵i kto nie przepada za mocno intensywnymi, czekoladowymi wypiekami)
  • ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 造瞠czki cukru z prawdziw wanili)
  • 4 jajka
  • 4 czubate 造磬i kakao
  • 3 造磬i oleju kokosowego
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Fasol przep逝ka na sicie pod silnym strumieniem wody. Wszystkie sk豉dniki ciasta umieszczamy w blenderze. Miksowa na wysokich obrotach przez kilka minut, a masa b璠zie g豉dka i jednolita, bez wyczuwalnych kawa趾闚 fasoli. Gotowe ciasto prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Moje ciasto podczas pieczenia 鄉iesznie wyros這 ponad blaszk i p瘯這, ale po ostudzeniu w miar si wyr闚na這. Gotowe mo積a dowolnie udekorowa. Ja pola豉m je rozpuszczon gorzk czekolad i posypa豉m cukrowymi gwiazdkami. Smacznego :)

ciasto z fasoli

ciasto z czerwonej fasoli

ciasto fasolowe z bananami

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

pi徠ek, 25 listopada 2016
Bananowy sernik Nigelli

Dzi zapraszam na ciasto, kt鏎e przypadnie do gustu zw豉szcza wielbicielom banan闚. Sernik z dodatkiem tych owoc闚 upiek豉m ju jaki czas temu, ale dopiero teraz doczeka si on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem dojrza造ch banan闚, posmakuje z pewno軼i wielu z Was. Ca這嗆 wie鎍zy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wyko鎍zony by mas toffi, ale postanowi豉m nieco zmieni jego wygl康 i smak. My郵, 瞠 ta zamiana wcale mu nie zaszkodzi豉. Sernik pieczony jest w k徙ieli wodnej, ale je郵i Was to przera瘸, mo瞠cie upiec go w tradycyjny spos鏏 - b璠zie wtedy mniej kremowy, ale z pewno軼i r闚nie smaczny.

Przepis na to cudo znalaz豉m tutaj. W oryginale jego autork jest Nigella Lawson.

sernik bananowy

Sk豉dniki: (tortownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 lub ciastek digestive
  • 70 g mas豉

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (u篡豉m ser z wiaderka)
  • 6 ca造ch jaj
  • 4 bardzo dojrza貫 banany
  • sok z po這wy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k masy kajmakowej

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dok豉dnie rozgnie嗆 widelcem. Wymiesza z sokiem z cytryny. Ser zmiksowa kr鏒ko z cukrem i jajkami. Wmiesza banany. G豉dk, jednolit mas serow wyla delikatnie na ciasteczkowy sp鏚. Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Przed podaniem wierzch udekorowa mas kajmakow. Smacznego :)

bananowy sernik nigelli

sernik banany kajmak

wtorek, 26 kwietnia 2016
R騜owy pudding z chia, bananem i ..burakiem :)

好iadanie dla prawdziwych ksi篹niczek: zdrowe, smaczne i w ulubionym kolorze wszystkich kilkulatek. Moja c鏎ka zjad豉 taki pudding ze smakiem i jestem w 100% przekonana, 瞠 przyczyni si do tego w豉郾ie bij帷y po oczach r騜. Gdyby wiedzia豉, 瞠 w 鈔odku tkwi pieczony burak, z pewno軼i mia豉by opory przed spr鏏owaniem. Ale czego oczy nie widz.. ;) Ma造m podst瘼em uda這 si przemyci c鏎ce jogurt naturalny, banana, chia i buraka. Pe貫n sukces! Mo瞠 i Wasze dzieci si przekonaj? :)

Przepis bardzo lu幡o inspirowany pomys貫m Agaty.

pudding z chia i burakiem

Sk豉dniki:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 造磬i nasion chia
  • ma造 burak
  • mocno dojrza造 banan
  • ew. mi鏚 do smaku
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Nasiona chia wymiesza wieczorem z jogurtem. Odstawi na noc do lod闚ki. Buraka umy i zawin望 w foli aluminiow. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do momentu, a b璠zie mi瘯ki - najlepiej przy okazji pieczenia innych rzeczy (czas zale積y od wielko軼i buraka; ja piek豉m troch ponad godzin). Upieczonego, zimnego buraka obra ze sk鏎ki, pokroi na kawa趾i i zmiksowa z bananem na g豉dkie puree. Wymiesza je z jogurtem z chia. Ca這嗆 mo積a dos這dzi do smaku miodem. Udekorowa owocami. Smacznego :)

chia buraki banan



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10