| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: schab

鈔oda, 09 listopada 2016
Wieprzowina po chi雟ku w sosie curry

Przepis na to danie znalaz豉m dobrych kilka lat temu w jakiej kolorowej gazetce. Od tamtego czasu robi豉m je ju wielokrotnie i za ka盥ym razem smakowa這 nam tak samo dobrze. Polecam nie tylko wielbicielom egzotycznej kuchni ;)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

wieprzowina w sosie curry

Sk豉dniki:

  • 500 g wieprzowiny (schab, 這patka)
  • 2 du瞠 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • marchewka
  • 3-4 pieczarki
  • 1-2 造磬i mieszanki curry
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • s鏊, pieprz
  • 4 造磬i oleju
  • spora gar嗆 orzech闚 nerkowca
  • ew. 造磬a m彗i pszennej
  • do podania: posiekany szczypiorek

Wykonanie:

Cebule pokroi w pi鏎ka. Zeszkli j na 2 造磬ach oleju. Pieczarki pokroi w p馧plasterki, marchew w paski, papryk w kostk. Warzywa dodawa kolejno do cebuli. Sma篡 ca這嗆 kilka minut. Zdj望 warzywa z patelni. Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Obsma篡 je ze wszystkich stron na dw鏂h 造磬ach oleju. Doda curry i kurkum, wymiesza. Nast瘼nie dola 2-3 szklanki wody, przykry i dusi na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i mi瘰a. Pod koniec gotowania doda podsma穎ne warzywa oraz orzechy nerkowca. Gotowa razem ca這嗆 przez ok. 10-15 minut. Doprawi do smaku sol i pieprzem. W razie potrzeby mo積a sos zag窷ci 造磬 m彗i. Podawa z ry瞠m, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)


schab curry orzechy

czwartek, 17 marca 2016
Zaskakuj帷e roladki schabowe z chrzanem i orzechami

Dzi polecam Wam oryginalne, zaskakuj帷e po陰czeniem orzech闚 z chrzanem roladki schabowe, kt鏎e z powodzeniem mo積a zaserwowa na 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 zadowol nawet najbardziej gryma郾e osoby.

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

schab z orzechami i chrzanem

Sk豉dniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 50g orzech闚 w這skich
  • 1-2 造磬i tartego chrzanu (do smaku: ja da豉m dwie 造磬i)
  • 1 鄴速ko
  • 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • s鏊, pieprz
  • jajko
  • bu趾a tarta do panierowania
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Orzechy zmieli w blenderze. Po陰czy je z mi瘯kim mas貫m, 鄴速kiem i chrzanem. Dobrze wymiesza. Kotlety schabowe cienko rozbi, opr鏀zy sol i pieprzem. Na ka盥ym kotlecie rozsmarowa po 造盧e masy orzechowej. Zwin望 zgrabne roladki (w razie potrzeby mo積a spi望 je wyka豉czkami). Panierowa je w roztrzepanym jajku i bu販e tartej. Sma篡 na rozgrzanym oleju na z這ty kolor ze wszystkich stron. Podsma穎ne roladki prze這篡 do naczynia 瘸roodpornego i wstawi do piekarnika, nagrzanego wcze郾iej do 200 stopni, na ok. 15-20 minut, aby roladki „dosz造” w 鈔odku. Smacznego :)

鈔oda, 14 pa寮ziernika 2015
Wieprzowina duszona w cydrze

Ca趾iem przyjemna potrawa, kt鏎a wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom po陰cze mi瘰a z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewaj帷a - idealnie pasuje na obiad w ch這dne, jesienne dni. Dodatek jab貫k i cydru sprawia, 瞠 ca這嗆 ma s這dko-kwa郾y smak. Poda豉m danie z kopytkami oraz duszonymi jab趾ami, jak zaleca豉 autorka. Fajnie i nietuzinkowo.

Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.

schab w cydrze

Sk豉dniki:

  • 80 dkg 這patki wieprzowej (ja zamieni豉m 這patk na schab)
  • 2 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 1 du瘸 cebula
  • 5 z帳k闚 czosnku
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok. 350 ml buliony
  • 造磬a musztardy Dijon
  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造磬a octu jab趾owego
  • ga陰zka tymianku (da豉m suszony)
  • s鏊, pieprz
  • 1-2 造磬i br您owego cukru
  • 4 造磬i m彗i (od obtoczenia mi瘰a)
  • olej do sma瞠nia

Dodatkowo:

  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造瞠czka octu jab趾owego
  • 造磬a br您owego cukru
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Zamarynowa w 造盧e musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi z帳kami czosnku i szczypt pieprzu (minimum 3 godziny - ja przygotowa豉m mi瘰o wieczorem). Zamarynowane mi瘰o obtoczy w m帷e i obsma篡 na oliwie na rumiano z ka盥ej strony. Prze這篡 je do garnka, zala szklank cydru i dusi na 鈔ednim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszkli drobno posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask z帳ek czosnku, pokrojonego w p馧plasterki pora oraz 造磬 octu jab趾owego. Sma篡 razem przez 2-3 minuty, po czym prze這篡 do garnka z mi瘰em. Doda bulion, pozosta造 cydr, dwa obrane i pokrojone w kostk jab趾a, tymianek i przyprawy. Ca這嗆 dusi pod przykryciem na ma造m ogniu, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie (ok. 40-50 minut).

Na patelni rozpu軼i mas這. Doda obrane i pokrojone w "鏀emki" jab趾a, 造磬 br您owego cukru i 造瞠czk octu jab趾owego. Ca這嗆 sma篡 do momentu, gdy jab趾a b璠 mi瘯kie i lekko si zrumieni. Podawa je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego :)


schab w cydrze2

schab w cydrze3

wtorek, 26 maja 2015
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lubi po陰czenie szpinaku z suszonymi pomidorami. Z makaronem, w tarcie, potrawce..duet ten wsz璠zie sprawdza si znakomicie. Nie inaczej jest z proponowanymi dzi przeze mnie roladkami. Ciekawie wygl康aj i fajnie smakuj. Idealnie nadaj si r闚nie na ten bardziej od鈍i皻ny obiad.

roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 5 plastr闚 schabu
  • 200-300 g mro穎nego szpinaku (najlepiej ca貫 li軼ie)
  • kilka suszonych pomidor闚
  • bu趾a tarta
  • 造磬a mas豉
  • olej do sma瞠nia
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • jajko
  • s鏊, pieprz, s這dka papryka, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Szpinak umie軼i na patelni z rozpuszczon 造磬 mas豉. Dusi do momentu, a odparuje z niego woda. Doprawi do smaku sol, pieprzem, ga趾 muszkato這w i przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Wystudzi. Suszone pomidory pokroi w kostk. Schab umy, cienko rozbi, opr鏀zy sol, pieprzem i s這dk papryk. Posmarowa je z jednej strony szpinakiem. Na nim roz這篡 pokrojone pomidory. Mi瘰o zawin望 ciasno w roladki. Panierowa kolejno w rozm帷onym jajku i bu販e tartej. Sma篡 na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na z這ty kolor. Nast瘼nie prze這篡 roladki do naczynia 瘸roodpornego i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Czas na szpinak!

wtorek, 31 marca 2015
Schab gotowany (5-minutowy)

Ten schab w blogosferze swego czasu robi ogromn karier. Widzia豉m go na wi瘯szo軼i obserwowanych przeze mnie blog闚. Podchodzi豉m do niego jednak jak pies do je瘸. No bo jak to? Gotowa tylko 5 minut? Odstawi na ca陰 noc w tej dziwnej zalewie z majonezem? Na drugi dzie zn闚 gotowa tylko przez 5 minut? Czy to ma szans powodzenia?? Okazuje si, 瞠 ma. Ba, powiem wi璚ej. Schab przygotowany w ten spos鏏 jest naprawd bardzo smaczny: soczysty, mi瘯ki, bardzo dobrze si kroi i przede wszystkim: nie jest naszpikowany r騜nego rodzaju specyfikami, kt鏎e znajdziemy w kupnych w璠linach. Polecam jako ciekawostk :)

Przepis na niego wyszpera豉m u Mirabelki i jest to moja kolejna propozycja w ramach jej zabawy "Wielkanocne smaki" .

schab 5 minutowy

Sk豉dniki:

  • ok. 1,2kg schabu
  • 2 litry wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 2 造磬i majonezu
  • 1 造磬a cukru
  • 1 造瞠czka mielonego pieprzu
  • 1 造磬a zi馧 prowansalskich
  • 4 z帳ki czosnku
  • 3 li軼ie laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Wod wymiesza dok豉dnie z majonezem i przyprawami. Powinna powsta jednolita zawiesina (ja wymiesza豉m ca這嗆 r霩g kuchenn). Do przygotowanej zalewy w這篡 schab i ca這嗆 zagotowa pod przykryciem. Gotowa przez 5 minut od momentu zawrzenia, nast瘼nie zdj望 garnek z ognia i zostawi do ostudzenia na ca陰 noc. Nast瘼nego dnia ca這嗆 ponownie zagotowa i gotowa 5 minut, tak jak poprzednio. Pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy. Przechowywa w lod闚ce :)


schab 5 minutowy

schab 5 minutowy

 
1 , 2 , 3