Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: makrela
¶roda, 14 stycznia 2015
Pasta kanapkowa z makrel±, jajkami i kiszonym ogórkiem
Bardzo smaczna pasta z makreli, z dodatkiem ogórków kiszonych i ugotowanych na twardo jajek. Pewnie wiêkszo¶æ z Was od dawna j± zna. Polecam, zarówno na ¶niadanie, jak i kolacjê. Pasta jest zgodna z metod± Montignaca - posi³ek t³uszczowy (je¶li u¿yjemy odpowiedniego majonezu). Sk³adniki:
Wykonanie: Makrelê obraæ ze skóry, pozbawiæ o¶ci i rozdrobniæ j± widelcem. Ugotowane na twardo jajka, cebulê oraz szczypiorek/natkê posiekaæ. Ogórki obraæ ze skórki i pokroiæ w drobn± kostkê. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z majonezem, doprawiæ pieprzem i sol±. Przed podaniem najlepiej sch³odziæ w lodówce. Smacznego ;)
poniedzia³ek, 28 pa¼dziernika 2013
Pasta curry z wêdzon± ryb±
Rewelacyjna pasta na kanapki. Jedna z lepszych jakie jad³am ostatnimi czasy, a jad³am ich wiele, bo uwielbiam takie dodatki do pieczywa. Przepis znalaz³am na blogu Kornik w kuchni. Z pewno¶ci± jeszcze nieraz do niego siêgnê :)
Sk³adniki:
Wykonanie: Makrelê oczy¶ciæ z o¶ci i skóry. Cebulê i ogórki obraæ, pokroiæ w kostkê. Wszystko sk³adniki umie¶ciæ w blenderze i zmiksowaæ na g³adk± masê. Doprawiæ do smaku pieprzem i papryk± i ponownie zmiksowaæ. Smacznego :)
sobota, 06 listopada 2010
Domowy paprykarz szczeciñski
Kiedy zastanawia³am siê wcze¶niej jakie potrawy przygotowaæ w ramach "Gotujemy po polsku", nie przypuszcza³am, ¿e paprykarz bêdzie jedn± z nich :) Pomys³ podsun±³ mi mój m±¿, kiedy kilka dni temu przeje¿d¿ali¶my t± sam± co zwykle szczeciñsk± Tras± Zamkow±. Stwierdzi³am, ¿e pomys³ nie jest g³upi i jeszcze tego samego wieczora poszpera³am w necie w poszukiwaniu jakiego¶ fajnego przepisu. Znalaz³am taki u gospodarzy naszej zabawy czyli Ireny i Andrzeja. Ju¿ na samym starcie zaliczy³am wpadkê, bo tak zagada³am siê z kole¿ank±, ¿e trochê rozgotowa³am ry¿ :) By³a to ostatania torebka, a ¿e pora by³a pó¼na, nie mia³am jak pój¶æ po nastêpn± paczkê. Musia³am wiêc u¿yæ ten rozgotowany, co na pewno wp³ynê³o trochê na konsystencjê paprykarzu. Sam± pastê oceniam jako smaczn±. Podobn± do kupnego paprykarzu, choæ na pewno nie identyczn±. Zmieni³am trochê proporcje pod siebie. My¶lê, ¿e nastêpnym razem, da³abym jeszcze mniej przecieru, bo paprykarz wyszed³ jak dla mnie trochê za pomidorowy. Du¿ym plusem jest to, ¿e wiem co jem. ¯adnych niespodzianek, jakie nie raz zdarzaj± siê w kupnym papprykarzu. No i jak powiedzia³ mój m±¿: "To jest prawdizwy paprykarz szczeciñski, bo zrobiony w Szczecinie, nie to co inne kupne paprykarze". Nie sposób z nim siê nie zgodziæ :)) Paprykarz przygotowa³am w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoT³oczenia.pl. Sk³adniki: - du¿a wêdzona makrela (da³am jedn± makrelê o wadze ok. 250g) - 100 g ry¿u d³ugoziarnistego (da³am pó³ woreczka czyli ok.50g) - 1 cebula - 3-4 ³y¿ki oliwy z oliwek - 200 g przecieru pomidorowego (da³am dwie ³y¿ki przecieru) - sól, pieprz, ew. chilli Wykonanie: Ry¿ ugotowaæ, przestudziæ. Makrelê obraæ i pozbawiæ o¶ci. Cebulê posiekaæ i podsma¿yæ na oliwie do zeszklenia. Dodaæ przecier pomidorowy i wymieszaæ z ry¿em i makrel±. Doprawiæ do smaku i dodaæ 2-3 ³y¿ki oliwy. Gotowy paprykarz przechowywaæ w lodówce przez 2 tygodnie, je¶li prze³o¿ymy go do s³oiczków, a na wierzchu wylejemy ³y¿kê oliwy. Smacznego :)
pi±tek, 22 stycznia 2010
Pasta z wêdzonej makreli
Bardzo lubimy z mê¿em ró¿nego rodzaju pasty kanapkowe. Kiedy tylko czas nam pozwala, a bywa tak zw³aszcza w weekendy, przyrz±dzamy sobie jakie¶ nowe, znalezione najczê¶ciej w internecie. Pysznie smakuj± ze ¶wie¿ym pieczywem i s± ciekawym urozmaiceniem nudnej zwykle kanapki. W poprzedni± sobotê przygotowali¶my pastê z wêdzonej makreli, znalezion± na blogu Kulinarna pasja Hani-Kasi. Bardzo nam smakowa³o to po³±czenie makreli z jajkami i selerem naciowym. Z podanych sk³adników wychodzi naprawdê sporo pasty, wiêc je¶li kto¶, tak jak my, planuje j± zje¶æ tylko we dwoje, to proponujê przyrz±dziæ j± z po³owy porcji. Polecam ;) Pastê umieszczam w kategorii "Hazbenda gotowanie", bo to On j± przyrz±dzi³. Ja tylko podawa³am kolejne sk³adniki ;)) Zdjêcie nieciekawe, ale tak to zwykle bywa przy pastach :) Sk³adniki: - makrela wêdzona - 4 jajka - kawa³ek ¿ó³tego sera ¿ó³tego (10-15 dag) - pêczek szczypiorku - czerwona cebula - 2 ³odygi selera naciowego (da³am 3) - kilka ³y¿ek majonezu (da³am 3) - pieprz (do¶æ du¿o), ew. sól do smaku Wykonanie: Makrelê obraæ ze skóry, pozbawiæ o¶ci i rozdrobniæ j± widelcem. Ugotowane na twardo jajka i szczypiorek drobno posiekaæ. Selera naciowego i cebulê pokroiæ w kostkê, ser ¿ó³ty zetrzeæ na grubych oczkach tarki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z majonezem, doprawiæ pieprzem i sol± (soli nie za du¿o, bo makrela jest s³ona). Przed podaniem najlepiej sch³odziæ w lodówce. Smacznego ;) |