| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: makrela

鈔oda, 14 stycznia 2015
Pasta kanapkowa z makrel, jajkami i kiszonym og鏎kiem

Bardzo smaczna pasta z makreli, z dodatkiem og鏎k闚 kiszonych i ugotowanych na twardo jajek. Pewnie wi瘯szo嗆 z Was od dawna j zna. Polecam, zar闚no na 郾iadanie, jak i kolacj.

Pasta jest zgodna z metod Montignaca - posi貫k t逝szczowy (je郵i u篡jemy odpowiedniego majonezu).

pasta z makreli

Sk豉dniki:

  • w璠zona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kiszone og鏎ki
  • niedu瘸 cebula
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Makrel obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem.Ugotowane na twardo jajka, cebul oraz szczypiorek/natk posieka. Og鏎ki obra ze sk鏎ki i pokroi w drobn kostk. Wszystkie sk豉dniki wymiesza z majonezem, doprawi pieprzem i sol. Przed podaniem najlepiej sch這dzi w lod闚ce. Smacznego ;)

pasta z makreli

poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013
Pasta curry z w璠zon ryb

Rewelacyjna pasta na kanapki. Jedna z lepszych jakie jad豉m ostatnimi czasy, a jad豉m ich wiele, bo uwielbiam takie dodatki do pieczywa. Przepis znalaz豉m na blogu Kornik w kuchni. Z pewno軼i jeszcze nieraz do niego si璕n :)



Sk豉dniki:
  • 150 g w璠zonej makreli w璠zonej
  • 70 g serka kremowego naturalnego
  • 1,5 造瞠czki musztardy
  • p馧 cebuli
  • 2 du瞠 og鏎ki kiszone
  • 2 造瞠czki curry
  • pieprz czarny, papryka ostra

Wykonanie:

Makrel oczy軼i z o軼i i sk鏎y. Cebul i og鏎ki obra, pokroi w kostk. Wszystko sk豉dniki umie軼i w blenderze i zmiksowa na g豉dk mas. Doprawi do smaku pieprzem i papryk i ponownie zmiksowa. Smacznego :)


sobota, 06 listopada 2010
Domowy paprykarz szczeci雟ki

Kiedy zastanawia豉m si wcze郾iej jakie potrawy przygotowa w ramach "Gotujemy po polsku", nie przypuszcza豉m, 瞠 paprykarz b璠zie jedn z nich :) Pomys podsun掖 mi m鎩 m捫, kiedy kilka dni temuprzeje盥瘸li鄉y t sam co zwykle szczeci雟k Tras Zamkow.Stwierdzi豉m, 瞠 pomys nie jest g逝pi i jeszcze tego samego wieczora poszpera豉m w necie w poszukiwaniu jakiego fajnego przepisu. Znalaz豉m taki u gospodarzy naszej zabawy czyli Ireny i Andrzeja.

Ju na samym starcie zaliczy豉m wpadk, bo tak zagada豉m si z kole瘸nk, 瞠 trochrozgotowa豉m ry :) By豉 to ostatania torebka, a 瞠 pora by豉 p騧na, nie mia豉m jak p鎩嗆 po nast瘼n paczk.Musia豉m wi璚u篡 ten rozgotowany, co na pewno wp造n窸o troch na konsystencj paprykarzu. Sam past oceniam jako smaczn.Podobn do kupnego paprykarzu,cho na pewnonie identyczn. Zmieni豉m troch proporcje pod siebie. My郵, 瞠 nast瘼nym razem, da豉bym jeszcze mniej przecieru, bo paprykarz wyszed jak dla mnie troch za pomidorowy. Du篡m plusem jest to, 瞠 wiem co jem. 畝dnych niespodzianek, jakie nie raz zdarzaj si w kupnym papprykarzu. No i jak powiedzia m鎩 m捫: "To jest prawdizwy paprykarz szczeci雟ki, bo zrobiony w Szczecinie, nie to co inne kupne paprykarze". Nie spos鏏 z nim si nie zgodzi :))

Paprykarz przygotowa豉m w ramach akcji Gotujemy po polsku!, kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.

Sk豉dniki:

-du瘸 w璠zona makrela (da豉m jedn makrel o wadze ok. 250g)

- 100 g ry簑 d逝goziarnistego (da豉m p馧 woreczka czyli ok.50g)

- 1 cebula

- 3-4 造磬i oliwy z oliwek

- 200 g przecieru pomidorowego (da豉m dwie 造磬i przecieru)

- s鏊, pieprz,ew. chilli

Wykonanie:

Ry ugotowa, przestudzi. Makrel obra i pozbawi o軼i.Cebul posieka i podsma篡 na oliwie do zeszklenia. Doda przecier pomidorowy iwymiesza z ry瞠m i makrel. Doprawi do smaku i doda 2-3 造磬i oliwy. Gotowy paprykarz przechowywa w lod闚ce przez 2 tygodnie, je郵i prze這篡my go do s這iczk闚, a na wierzchu wylejemy 造磬 oliwy. Smacznego :)

Gotujemy po polsku!

pi徠ek, 22 stycznia 2010
Pasta z w璠zonej makreli

Bardzo lubimy z m篹em r騜nego rodzaju pasty kanapkowe. Kiedy tylko czas nam pozwala, a bywa tak zw豉szcza w weekendy, przyrz康zamy sobie jakie nowe, znalezione najcz窷ciej w internecie. Pysznie smakuj ze 鈍ie篡m pieczywem i s ciekawym urozmaiceniem nudnej zwykle kanapki. W poprzedni sobotprzygotowali鄉y past z w璠zonej makreli, znalezion na blogu Kulinarna pasja Hani-Kasi. Bardzo nam smakowa這 to po陰czenie makreli z jajkami i selerem naciowym. Z podanych sk豉dnik闚 wychodzi naprawd sporo pasty, wi璚 je郵i kto, tak jak my, planuje j zje嗆 tylko we dwoje, to proponuj przyrz康zi j z po這wy porcji. Polecam ;)

Past umieszczam w kategorii "Hazbenda gotowanie", bo to On j przyrz康zi. Ja tylko podawa豉m kolejne sk豉dniki ;))

Zdj璚ie nieciekawe, ale tak to zwykle bywa przy pastach :)

Sk豉dniki:

- makrela w璠zona

- 4 jajka

-kawa貫k 鄴速egosera 鄴速ego (10-15 dag)

- p璚zek szczypiorku

- czerwona cebula

- 2 這dygi selera naciowego (da豉m 3)

- kilka 造瞠k majonezu (da豉m 3)

- pieprz (do嗆 du穎), ew. s鏊 do smaku

Wykonanie:

Makrel obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem.Ugotowane na twardo jajkai szczypiorek drobno posieka. Selera naciowegoi cebul pokroiw kostk, ser 鄴速y zetrze na grubych oczkach tarki. Wszystkie sk豉dniki wymiesza z majonezem, doprawi pieprzem i sol (soli nie za du穎, bo makrela jest s這na). Przed podaniem najlepiej sch這dzi w lod闚ce. Smacznego ;)