| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ry

pi徠ek, 14 pa寮ziernika 2016
Jambalaya z kurczakiem i chorizo

安ietny pomys na pyszne, jednogarnkowe danie z ry瞠m w roli g堯wnej. Rozgrzewaj帷a i syc帷a jambalaya wywodzi si z kuchni kreolskiej. To wyraziste i aromatyczne danie du穎 zyskuje dzi瘯i przyprawie cajun, kt鏎 mo瞠cie bez problemu przygotowa w domu. Do tego pyszne chorizo, kurczak i warzywa...palce liza :)

Przepis znalaz豉m na blogu Grumkolandia.

jambalaya z chorizo

Sk豉dniki:

Domowa przyprawa cajun:

  • 2 造瞠czki soli
  • 2 造瞠czki czosnku w proszku
  • 2 i p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • 1 造瞠czka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 造瞠czka cebuli w proszku (pomin窸am)
  • 1 造瞠czka pieprzu cayenne
  • 1 i 1/4 造瞠czki suszonego oregano
  • 1 i 1/4 造瞠czki suszonego tymianku
  • p馧 造瞠czki p豉tk闚 czerwonej papryki

Ponadto:

  • 2 filety z kurczaka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 造磬a oliwy
  • 2 z帳ki czosnku
  • 75 g chorizo
  • 1 造磬a przyprawy cajun
  • 250 g d逝goziarnistego ry簑 (da豉m 200)
  • 400 g pomidor闚 郵iwkowych
  • 350 ml bulionu z kurczaka

Wykonanie:

Przygotowa przypraw cajun poprzez zmiksowanie wszystkich jej sk豉dnik闚. Gotow przechowywa w szczelnie zamkni皻ym s這iczku.

Pokrojonego w kostk kurczaka podsma篡 na oliwie na z這ty kolor. Prze這篡 na talerz. Na patelni wrzuci posiekan cebul, po czym doda pokrojon w cienkie plasterki papryk, przeci郾i皻y przez prask czosnek, plasterki chorizo i przypraw cajun. Sma篡 ca這嗆 przez 5 minut. Doda podsma穎nego kurczaka i ry, a nast瘼nie pokrojone pomidory. Wla bulion. Przykry i gotowa przez 20-25 minut, do mi瘯ko軼i ry簑. Smacznego :)

czwartek, 09 czerwca 2016
Sushi ze szpinakiem

M鎩 m捫 od jakiego czasu jest wielkim fanem sushi. Uda這 mu si przekona do niego r闚nie i mnie :) W豉snor璚znie nigdy wcze郾iej go nie przygotowywa豉m. Wydawa這 mi si to strasznie trudne i pracoch這nne. Ostatnio mia豉m jednak okazj podejrze, jak przyrz康za je moja szwagierka. Stwierdzi豉m, 瞠 nie taki diabe straszny i postanowi豉m, 瞠 za jaki czas na pewno sama spr鏏uj je zrobi. Okazja nadarzy豉 si niedawno. 安i皻owali鄉y z m篹em nasz ma陰 rocznic i uzna豉m, 瞠 domowe sushi b璠zie idealnym prezentem dla ma鹵onka. A poniewa ci庵le trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do 鈔odka moich ry穎wych rolek doda豉m 鈍ie瞠 listki szpinaku. Ca這嗆 wysz豉 pyszna. Nad wygl康em trzeba jeszcze popracowa, ale my郵, 瞠 jak na pierwszy raz, nie jest 幢e. Jest to oczywi軼ie moja lu幡a wariacja na temat prawdziwego, japo雟kiego sushi, prosz wi璚 o wyrozumia這嗆 ;)

Wskaz闚ki potrzebne do przyrz康zenia sushi znalaz豉m na blogu Filozofia Smaku.

sushi

Sk豉dniki (na 4 rolki):

  • 250 g ry簑 do sushi
  • 4 p豉ty nori

Zaprawa do ry簑:

  • 4,5 造磬i octu ry穎wego
  • 3/4 造瞠czki soli
  • 3 造瞠czki cukru

Dodatkowo:

  • d逝gi og鏎ek
  • plastry w璠zonego 這sosia
  • paluszki krabowe
  • 鈍ie瘸 marchewka
  • serek kremowy (typu philadelphia)
  • pasta wasabi
  • 鈍ie篡 szpinak
  • szczypiorek
  • ew. sezam
  • do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir

Wykonanie:

Przygotowanie ry簑:

Ry zala zimn wod. Dok豉dnie wymiesza kolistymi ruchami. Wod wyla, nala 鈍ie瞠j i ponownie wyp逝ka ry. Ca陰 czynno嗆 powt鏎zy 4-5 razy, do momentu, a woda b璠zie przezroczysta. Nast瘼nie zala ry czyst wod (tak aby ca趾iem go zakry豉) i odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie ry odcedzi i umie軼i w garnku z grubym dnem. Dola zimnej wody: na 1 szklank suchego ry簑 - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykry pokrywk. Zagotowa, po czym zmniejszy ogie i gotowa (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca造 p造n zostanie wch這ni皻y, skr璚i gaz i zostawi ry pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa zapraw: wymiesza wszystkie jej sk豉dniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo積a ca這嗆 lekko podgrza i przestudzi.

Ry prze這篡 do szerokiej miski. W御k 這patk miesza ry, dolewaj帷 powoli zapraw. Gotowy ry przykry wilgotn 軼iereczk.

Na bambusowej macie u這篡 p豉t nori (b造szcz帷 stron do do逝). Palcami zwil穎nymi wod, roz這篡 na nim 1/4 ugotowanego ry簑, pozostawiaj帷 wolne 2-3 cm u g鏎y. Na 鈔odku ry簑 zrobi lekkie wg喚bienie wzd逝 ca貫go p豉tu. Palcem rozsmarowa w nim odrobin pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u這篡 li軼ie szpinaku, pokrojonego w paski 這sosia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d逝gie paski og鏎ka i marchewk.

sushi zawijanie

Przy pomocy maty zrolowa ca這嗆 w zgrabn rolk. Wolny koniec p豉tu lekko zwil篡 wod i dok豉dnie sklei ca這嗆. Ostrym no瞠m pokroi rolk na zgrabne kawa趾i (po ka盥ym przekrojeniu najlepiej przemywa n騜 zimn wod). Mo積a posypa sezamem. W ten spos鏏 przygotowa trzy pozosta貫 p豉ty nori. Gotowe sushi podawa z sosem sojowym, past wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

sushi ze szpinakiem

domowe sushi

sushi ze szpinakiem


wtorek, 23 lutego 2016
Placki ry穎we

Zostaje Wam nieraz ry z obiadu? Je郵i tak i nie wiecie co z nim zrobi, proponuj wykorzysta go do przygotowania smacznych i syc帷ych plack闚. Na 郾iadanie czy kolacj b璠 jak znalaz. Do 鈔odka mo積a doda np. starte jab趾o lub gruszk oraz dos這dzi do smaku - b璠 wtedy jeszcze smaczniejsze. Najlepsze z dodatkiem konfitury lub owoc闚 i bitej 鄉ietany.

Przepis znaleziony u Madzi.

placki ry穎we

Sk豉dniki:

  • 100 g ugotowanego ry簑
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki m彗i (lub ew. troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie za rzadkie)
  • 1 jajko
  • 5 造瞠czek mas豉
  • p馧 造瞠czki soli
  • 1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • ewentualnie: starte na tarce jab趾o

Wykonanie:

Mleko wymiesza z m彗, sol i proszkiem do pieczenia. Gdy sk豉dniki dok豉dnie si po陰cz, doda ugotowany ry i jajko. Delikatnie wymiesza. Na ko鎍u doda roztopione mas這. Wymiesza. Mo積a dos這dzi do smaku lub doda starte jab趾o. Bez tych dodatk闚 placuszki b璠 do嗆 wytrawne. Sma篡 je na rozgrzanym oleju, z obu stron na z這ty kolor. Smacznego :)

Wegetaria雟ki obiad VI

poniedzia貫k, 01 czerwca 2015
Risotto ze szparagami

Risotto to bardzo wdzi璚zne danie. Mo積a je przyrz康zi na wiele sposob闚, z r騜nymi dodatkami, jakie tylko przyjd nam do g這wy. Ja najbardziej lubi jego warzywne wariacje. Wiosn idealnym pomys貫m b璠zie risotto ze szparagami. Bardzo delikatne, eleganckie i smaczne.

Inspirowane przepisem znalezionym u Kabamaigi.

Zerknijcie r闚nie na inne propozycja risotta:

- risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

- risotto ze szpinakiem

- risotto z cukini i marchewk

I co na s這dko:

- czekoladowe risotto z malinami

risotto ze szparagami

Sk豉dniki:

  • p璚zek zielonych szparag闚
  • 250 g ry簑 arborio
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 2 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Gdy b璠 ju prawie mi瘯kie, dorzuci g堯wki. Ugotowa do mi瘯ko軼i. Za pomoc 造磬i cedzakowej wyj望 gotowe szparagi (bulion z gotowania zachowa!). G堯wki od這篡 do dekoracji, a reszt zmiksowa na puree. Cebul drobno posieka. Zeszkli na 造盧e mas豉. Nast瘼nie doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Podla dwoma chochelkami bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚, i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy ry b璠zie mi瘯ki (bulion powinien ca造 czas by gor帷y). Pod koniec gotowania doda zmiksowane szparagi. Wymiesza. Przyprawi do smaku. Na koniec doda g堯wki szparag闚, parmezan i pozosta貫 mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego :) 

Szparagowe<3Love

pi徠ek, 13 marca 2015
Ry z jab趾ami

Ry z jab趾ami pami皻am z dzieci雟twa. Robi造 go moja babcia i mama. Zjada豉m go ch皻nie, cho nie by豉 to jedna z moich ulubionych potraw. Du穎 bardziej smakowa造 mi ruskie pierogi, racuchy z jab趾ami czy ciasto dro盥穎we z ogromn ilo軼i kruszonki. W moim domu, ju po 郵ubie, nigdy tego dania sama nie robi豉m. Ostatnio jednak moja c鏎ka po powrocie z przedszkola oznajmi豉 mi, 瞠 na obiad jad豉 tam "bardzo pyszny ry z jab逝szkami i tak bia陰 鄉ietan obok". Pomy郵a豉m sobie, 瞠 skoro tak bardzo jej smakowa, to koniecznie musz przygotowa go te i u nas. Zrobi豉m, poda豉m ma貫j i ....us造sza豉m, 瞠 niedobre :)) Pono w przedszkolu smakowa這 inaczej, inaczej wygl康a這 i w og鏊e by這 du穎 lepsze.

C騜, mama vs przedszkolna kuchnia: 0:1:)

M捫 zjad, cho bez wi瘯szych zachwyt闚. Ja za stwierdzi豉m, 瞠 du穎 bardziej smakuje mi na zimno, ni na ciep這. Ci篹ko nam ostatnio dogodzi ;)

ry z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 300 g ry簑
  • kilka du篡ch jab貫k
  • 100 ml 鄉ietany 36%
  • cynamon
  • cukier do smaku
  • 3-4 造磬i mas豉

Wykonanie:

Jab趾a ubra. Usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi w plasterki. Podsma瘸 przez kilka minut na 造盧e mas豉. Doda cukier oraz cynamon do smaku. Wymiesza i zdj望 z ognia. Jab趾a maj by lekko mi瘯kie, ale nie powinny si rozpada. Ry ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do jeszcze ciep貫go doda 鄉ietank i 2-3 造磬i cukru. Wymiesza. W wysmarowanej mas貫m tortownicy lub naczyniu 瘸roodpornym uk豉da warstwami ry oraz jab趾a (pierwsz i ostatni warstw ma stanowi ry). Na wierzchu u這篡 wi鏎ki mas豉. Zapieka ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez cz窷 tego czasu mo積a przykry naczynie). Podawa lekko ostudzony, opr鏀zony cynamonem, z dodatkiem bitej 鄉ietany lub np. kwa郾ej 鄉ietany wymieszanej z cukrem. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5