| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: wi郾ie

pi徠ek, 07 lipca 2017
Sernik z wi郾iami i czekolad (Sernik Black Forest)

Dzi zapraszam Was na elegancki, sezonowy sernik z dodatkiem wi郾i i gorzkiej czekolady. Smakami nawi您uje on do znanego na ca造m 鈍iecie tortu szwarcwaldzkiego. Sernik ten jest raczej z tych ci篹szych sernik闚. Masa w nim jest do嗆 zbita. Wi郾ie fajnie wsp馧graj ze start czekolad. Ca這嗆 豉dnie si prezentuje, ale przyznam, 瞠 wypiek ten nie b璠zie nale瘸 do moich ulubionych. Ot, przyzwoity, dobry sernik - do perfekcji mu jednak daleko.

Przepis od Dorotki.

sernik z wi郾iami i czekolad

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 21 cm):

Sp鏚:

  • 200 g ciastek pe軟oziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego mas豉

Masa serowa:

  • 700 g twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 125 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 200 g wi郾i (鈍ie篡ch lub mro穎nych)
  • 70 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce- do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciasteczka pokruszy. Doda stopione mas這. Ugniata razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotow mas ciasteczkow wysypa na dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Wy這篡 ni r闚nie boki blaszki (do po這wy ich wysoko軼i).Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko na g豉dk mas z dwoma jajkami, 鄴速kami, m彗 ziemniaczan, cukrem i 鄉ietan. wrzuci do misy miksera i zmiksowa na g豉dk mas.Na sch這dzony sp鏚 wyla 1/4 masy serowej. U這篡 na niej cz窷 wi郾i i opr鏀zy cz窷ci czekolady. Nast瘼nie wyla kolejne 1/4 masy serowej, ponownie wy這篡 cz窷 wi郾i i opr鏀zy czekolad. Post瘼owa tak do wyczerpania sk豉dnik闚 (ostatni warstw mog by wi郾ie lub ser). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do150 stopni. Piec przez oko這 90 minut. Gotowy sernik powinien by 軼i皻y i spr篹ysty na wierzchu. Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce przez oko這 12 godzin.Przed podaniem opr鏀zy start czekolad. Smacznego :)

poniedzia貫k, 12 grudnia 2016
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


pi徠ek, 28 sierpnia 2015
Krucha tarta z wi郾iami i marcepanem

Sezon na wi郾ie ju definitywnie za nami. Kilka dni temu uda這 mi si, po przeszukaniu trzech warzywniak闚 w okolicy, kupi ich ostatni kilogram. A po co? Ano wymy郵i豉m sobie, 瞠 upiek tart. Przepis na ni wyrwa豉m dawno temu z jakiej kolorowej gazety. Niedawno podczas porz康k闚 wypad mi on z ksi捫ki. Na nowo zaciekawi i zaintrygowa. Nie zastanawia豉m si d逝go. Tarta wysz豉 bardzo smaczna. Kruche ciasto, kwa郾e wi郾ie i s這dka masa z marcepanem. Warto si skusi. B璠zie Wam smakowa, jestem tego jako dziwnie pewna :)

tarta z wi郾iami i marcepanem

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i
  • 60 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 2 造磬i cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 150 g masy marcepanowej
  • gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
  • jajko

Dodatkowo:

  • 400 g 鈍ie篡ch, wydrylowanych wi郾i
  • 鄴速ko do posmarowania wierzchu
  • 2 造磬i cukru do posypania

Wykonanie:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Pozosta貫 skrawki ciasta zlepi, uformowa z nich kul i ponownie w這篡 do lod闚ki. Na ciasto w formie wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 10 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi. 

Marcepan zetrze na tarce. Doda jajko i zmiksowa na krem. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Lekko je po豉ma i doda do masy marcepanowej. Na koniec wmiesza do niej wydrylowane wi郾ie. Gotow mas wy這篡 na podpieczone ciasto. Wyr闚na. Skrawki ciasta z lod闚ki rozwa趾owa, poci望 na kawa趾i i u這篡 w kratk na wierzchu tarty. Posmarowa j roztrzepanym 鄴速kiem i posypa cukrem. Gotow tart piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Smacznego :)

tarta z wi郾iami

tarta z wi郾iami i marcepanem z gory

tarta z wi郾iami4

krucha tarta z wisniami i marcepanem

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

poniedzia貫k, 03 sierpnia 2015
Czekoladowa owsianka zapiekana z wi郾iami, bananem i porzeczkami

Tak bardzo zasmakowa這 mi ostatnio po陰czenie banan-wi郾ie-kakao, kt鏎e wypr鏏owa豉m w tym pysznym koktajlu, 瞠 postanowi豉m p鎩嗆 o krok dalej i wykorzysta je do zdrowego i smacznego 郾iadania. Zapiekana owsianka ostatnio cz瘰to go軼i na moim stole, ale jeszcze nie mia豉m okazji zrobi jej zdj耩. W tej wersji wysz豉 jednak tak smacznie, 瞠 musia豉m si ni z Wami podzieli i zach璚i do jej zrobienia. Doda豉m jeszcze troch czerwonych porzeczek, bo akurat mia豉m je pod r瘯. Zdecydowanie jedno z najlepszych 郾iada, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Warto si skusi :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

Sk豉dniki (1 porcja):

  • niedu篡, mocno dojrza造 banan
  • gar嗆 wi郾i
  • gar嗆 czerwonych porzeczek
  • 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych pe軟oziarnistych
  • p馧 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. mi鏚/cukier

Wykonanie:

Banana zmiksowa razem z mlekiem i kakao. Doda p豉tki owsiane, porzeczki i wydrylowane wi郾ie. Wymiesza. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Ca這嗆 prze這篡 do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

pieczona owsianka z wi郾iami srodek

Letnie owoce

 
1 , 2 , 3 , 4