| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: wi郾ie

poniedzia貫k, 12 grudnia 2016
Cha逕owiec bez pieczenia

Poniedzia貫k postanowi豉m poskromi s這dko軼iami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na ciasto. Cha逕owiec jest elegancki, zaskakuj帷y i smaczny. Do嗆 s這dki, wi璚 po ma造m kawa貫czku ma si do嗆 na d逝go. Po陰czenie cha逕y z wi郾iami sprawdzi豉m ju wcze郾iej (KLIK) i wiedzia豉m, 瞠 b璠zie ono 鈍ietne. Je郵i te je lubicie, b璠ziecie zadowoleni, cho musz przyzna, 瞠 we wspomnianej wy瞠j propozycji smakowa這 mi ono nieco bardziej ni tutaj. Wi郾ie z kompotu fajnie prze豉mywa造 smak ca這軼i, konfitura wi郾iowa by豉 wg mnie ciut za s這dka. Rzecz, do kt鏎ej si musz przyczepi, by這 to, 瞠 ciasto wysz這 mi do嗆 niestabilne. Wyci庵ni皻e z lod闚ki do嗆 szybko si rozje盥瘸這, co niew徠pliwie jest minusem, je郵i planujecie postawi je na d逝瞠j na stole. Plus za to, 瞠 z cha逕owcem poradzi sobie ka盥y z Was, gdy nie wymaga on pieczenia i jest prosty w wykonaniu.

Przepis ze strony Zjem to.

cha逕owiec bez pieczenia

Sk豉dniki (blaszka 21 x 21 cm):

  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 250 g cha逕y
  • 5 鄴速ek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru (nast瘼nym razem da豉bym po這w)
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 造磬i likieru Amaretto (da豉m likier kawowy)

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy (s這dzonej lub nie, to zale篡 od Was)
  • 2 造磬i Amaretto (da豉m likier kawowy)

Dodatkowo:

  • herbatniki kakaowe (鈔ednie opakowanie ok. 250g)
  • opakowanie biszkopt闚 typu "kocie j瞛yczki"
  • p馧 s這iczka konfitury wi郾iowej (niskos這dzonej)

Wykonanie:

Szklank mleka zagotowa z cukrem. 草速ka zmiksowa dok豉dnie z cukrem waniliowym, m彗 i pozosta造m mlekiem. Do gotuj帷ego si mleka wla przygotowan mieszank. Zagotowa, ca造 czas mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty, a budy odpowiednio zg瘰tnieje. Gotowy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puch. Stopniowo dorzuca pokruszon lub start na tarce o du篡ch oczkach cha逕. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Wla likier, wymiesza.

Form do pieczenia wy這篡 papierem do pieczenia. Herbatniki kr鏒ko moczy w ponczu kawowym i wy這篡 nimi 軼i郵e dno formy. 3-4 造磬i masy od這篡, reszt podzieli na po這w. Pierwsz cz窷 masy rozsmarowa na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurza biszkopty i uk豉da jeden obok drugiego na masie, lekko wciskaj帷 je w krem. Wolne miejsca mi璠zy biszkoptami posmarowa konfitur wi郾iow. Wszystko przykry drug po這w masy. Na masie u這篡 warstw z zamoczonych w kawie herbatnik闚. Wierzch ciasta posmarowa od這穎n na pocz徠ku mas. Ciasto wstawi do lod闚ki na ca陰 noc. Smacznego :)

cha逕owiec bez pieczenia z wi郾iami


pi徠ek, 28 sierpnia 2015
Krucha tarta z wi郾iami i marcepanem

Sezon na wi郾ie ju definitywnie za nami. Kilka dni temu uda這 mi si, po przeszukaniu trzech warzywniak闚 w okolicy, kupi ich ostatni kilogram. A po co? Ano wymy郵i豉m sobie, 瞠 upiek tart. Przepis na ni wyrwa豉m dawno temu z jakiej kolorowej gazety. Niedawno podczas porz康k闚 wypad mi on z ksi捫ki. Na nowo zaciekawi i zaintrygowa. Nie zastanawia豉m si d逝go. Tarta wysz豉 bardzo smaczna. Kruche ciasto, kwa郾e wi郾ie i s這dka masa z marcepanem. Warto si skusi. B璠zie Wam smakowa, jestem tego jako dziwnie pewna :)

tarta z wi郾iami i marcepanem

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i
  • 60 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 2 造磬i cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Masa:

  • 150 g masy marcepanowej
  • gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
  • jajko

Dodatkowo:

  • 400 g 鈍ie篡ch, wydrylowanych wi郾i
  • 鄴速ko do posmarowania wierzchu
  • 2 造磬i cukru do posypania

Wykonanie:

Sk豉dniki na kruchy sp鏚 szybko zagnie嗆. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Pozosta貫 skrawki ciasta zlepi, uformowa z nich kul i ponownie w這篡 do lod闚ki. Na ciasto w formie wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 10 minut, ju bez obci捫enia. Wystudzi. 

Marcepan zetrze na tarce. Doda jajko i zmiksowa na krem. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Lekko je po豉ma i doda do masy marcepanowej. Na koniec wmiesza do niej wydrylowane wi郾ie. Gotow mas wy這篡 na podpieczone ciasto. Wyr闚na. Skrawki ciasta z lod闚ki rozwa趾owa, poci望 na kawa趾i i u這篡 w kratk na wierzchu tarty. Posmarowa j roztrzepanym 鄴速kiem i posypa cukrem. Gotow tart piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut. Smacznego :)

tarta z wi郾iami

tarta z wi郾iami i marcepanem z gory

tarta z wi郾iami4

krucha tarta z wisniami i marcepanem

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

poniedzia貫k, 03 sierpnia 2015
Czekoladowa owsianka zapiekana z wi郾iami, bananem i porzeczkami

Tak bardzo zasmakowa這 mi ostatnio po陰czenie banan-wi郾ie-kakao, kt鏎e wypr鏏owa豉m w tym pysznym koktajlu, 瞠 postanowi豉m p鎩嗆 o krok dalej i wykorzysta je do zdrowego i smacznego 郾iadania. Zapiekana owsianka ostatnio cz瘰to go軼i na moim stole, ale jeszcze nie mia豉m okazji zrobi jej zdj耩. W tej wersji wysz豉 jednak tak smacznie, 瞠 musia豉m si ni z Wami podzieli i zach璚i do jej zrobienia. Doda豉m jeszcze troch czerwonych porzeczek, bo akurat mia豉m je pod r瘯. Zdecydowanie jedno z najlepszych 郾iada, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Warto si skusi :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

Sk豉dniki (1 porcja):

  • niedu篡, mocno dojrza造 banan
  • gar嗆 wi郾i
  • gar嗆 czerwonych porzeczek
  • 5 造瞠k p豉tk闚 owsianych pe軟oziarnistych
  • p馧 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. mi鏚/cukier

Wykonanie:

Banana zmiksowa razem z mlekiem i kakao. Doda p豉tki owsiane, porzeczki i wydrylowane wi郾ie. Wymiesza. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Ca這嗆 prze這篡 do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

pieczona owsianka z wi郾iami1

pieczona owsianka z wi郾iami srodek

Letnie owoce

鈔oda, 29 lipca 2015
Czekoladowy koktajl z wi郾iami i bananem

Jeden z lepszych koktajli, jakie mia豉m okazj pi. Wi郾ie, banan, kakao - wszystkie te sk豉dniki pysznie si ze sob komponuj. Mocno polecam :)

Przepis znaleziony u Mirabelki.

koktajl wi郾ie banan1

Sk豉dniki:

  • 150g wi郾i
  • 1 du篡, mocno dojrza造 banan (lub dwa mniejsze)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 造瞠czka kakao
  • ew. cukier do smaku

Wykonanie:

Wi郾ie umy i wydrylowa. Umie軼i je w blenderze razem z pokrojonym bananem, kakao i mlekiem. Zmiksowa. W razie potrzeby dos這dzi do smaku. Smacznego :)

koktajl wi郾ie banan2

Letnie owoce

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

 
1 , 2 , 3