| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: brzoskwinie

poniedzia貫k, 11 lipca 2016
Warstwowy deser z owocami

Lekki, zdrowy i bardzo smaczny deser, kt鏎y z powodzeniem mo瞠cie zaserwowa na przyj璚iu dla dzieci. Przypadnie on jednak r闚nie do gustu doros造m - sprawdzone: u nas by niespodziank z okazji Dnia Ojca i wszyscy si nim zajadali鄉y.

warstwowy deser z owocami

Sk豉dniki (3 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 4 kiwi, jak najbardziej dojrza貫
  • 5 brzoskwi
  • 3 morele
  • jogurt grecki lub serek waniliowy
  • ew. cukier/mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Wszystkie owoce zmiksowa na mus: truskawki, kiwi oraz morele razem z brzoskwiniami. Mo積a dos這dzi do smaku, je郵i s zbyt kwa郾e - zw豉szcza mus z kiwi. Uk豉da w pucharku warstwami: mus z kiwi, mus z truskawek, jogurt naturalny lub serek i na wierzch mus brzoskwiniowo-morelowy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

deser owoce truskawki kiwi brzoskwinie

Desery FIT

Letnie owoce 2

pi徠ek, 18 grudnia 2015
Sernik z brzoskwiniami

Ten sernik ju zawsze b璠zie kojarzy mi si z moim dzieci雟twem. Piek豉 go cz瘰to moja mama i pami皻am, 瞠 bardzo go lubi豉m. Klasyczny, tradycyjny sernik, na cienkim spodzie, z dodatkiem brzoskwi, ukrytych pod lekk piank i kruszonk. To nie mo瞠 nie smakowa, zapewniam Was.

Przepis z zeszytu mojej mamy.

sernik z brzoskwiniami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Sp鏚:

  • 3 szklanki m彗i
  • 4 鄴速ka
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 125 g mas豉
  • 1 jajko
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • p馧 szklanki cukru

Beza:

  • 4 bia趾a
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwi w syropie

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka no瞠m razem z mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚necz窷ci(1/3 i 2/3), zawin望 w foli. Wi瘯sz cz窷 ciastasch這dzi w lod闚ce przez p馧 godziny, mniejsz umie軼i w zamra瘸lniku. Po p馧 godzinie rozwa趾owa ciasto z lod闚ki. Wy這篡 nim wysmarowan mas貫m lub wy這穎n papierem do pieczenia blaszk. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.

Masa serowa:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, twarogiem, jajkiem i budyniem. Gotow mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Na wierzchu u這篡 pokrojone w kostk i dobrze ods帷zone brzoskwinie. 4 bia趾a ubi na sztywno z cukrem pudrem. Pian wy這篡 na brzoskwinie. Ca這嗆 przykry startym ciastem z zamra瘸lnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzin. Ostudzi. Posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

sernik brzoskwinie

sernik z brzoskwiniami2



poniedzia貫k, 07 wrze郾ia 2015
Crumble z jagodami i brzoskwini

Crumble ju kilkakrotnie go軼i這 na moim blogu (crumble z rabarbarem, crumble z truskawkami i bia陰 czekolad). Dzi zapraszam Was na jego jagodowo-brzoskwiniow ods這n. Ciep貫 crumble, z dodatkiem zimnych waniliowych lod闚, b璠zie naprawd smacznym deserem i urozmaiceniem ka盥ego posi趾u.

crumble z jagodami

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 50 g mas豉
  • 200 g jag鏚
  • 1-2 brzoskwinie

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze palcami z cukrem i m彗, przygotowuj帷 w ten spos鏏 kruszonk. Jagody umy, osuszy. Brzoskwinie pokroi w kostk. Owoce umie軼i w czterech ramekinach i posypa je z wierzchu obficie kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu a kruszonka si zarumieni. Po tym czasie wyj望 z piekarnika, odstawi na kilka minut do przestygni璚ia i podawa. 安ietnie smakuj z lodami. Smacznego!

czwartek, 20 sierpnia 2015
Domowa mro穎na herbata brzoskwiniowa

Nie pami皻am tak upalnego sierpnia. Pogoda ca造 czas dopisuje, temperatury ci庵le oscyluj wok馧 30 stopni. Tak jakby lato chcia這 nam pokaza, 瞠 jeszcze trwa..umili ko鎍闚k wakacji...poprawi humory :) Czy mu si to udaje? Musz przyzna, 瞠 tak.

Proponuj Wam dzi dla och這dy domow mro穎n herbat. S這dka, cho nie przesadnie, z lekkim brzoskwiniowym posmakiem. Prosto z lod闚ki, z kostkami lodu idealnie gasi pragnienie.

Inspiracja

mro穎ne herbaty

Sk豉dniki:

  • 1,5 litra zaparzonej, niezbyt mocnej, ulubionej czarnej herbaty
  • 2 dojrza貫 brzoskwinie
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • sok i sk鏎ka z cytryny
  • ew. mi鏚 do smaku
  • kostki lodu

Wykonanie:

Herbat sch這dzi.

Przygotowa syrop owocowy:

Brzoskwinie pokroi w kawa趾i. Doda wod, cukier, troch startej sk鏎ki i soku z cytryny. Gotowa ca這嗆 kilka minut. Przestudzi, a nast瘼nie przecedzi przez sitko, dobrze dociskaj帷 owoce, aby odda造 jak najwi璚ej smaku. Gotowy syrop wlewa powoli do herbaty, mieszaj帷 i kontroluj帷 smak (dodatek ca這軼i syropu mo瞠 sprawi, 瞠 herbata b璠zie za s這dka). W zale積o軼i od upodoba, ca這嗆 mo積a jeszcze dos這dzi miodem lub doda do napoju soku z cytryny. Gotow herbat mocno sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin. Podawa z kostkami lodu. Smacznego :)

mro穎na herbata brzoskwiniowa

mro穎na herbata brzoskwiniowa3

mro穎na herbata brzoskwiniowa z g鏎y

Letnie owoce

pi徠ek, 29 sierpnia 2014
Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Za oknem pogoda bli窺za jesiennej, ni letniej, wspomnienie urlopu tak odleg貫, 瞠 czasami, a nie chce si wierzy, 瞠 min掖 dopiero miesi帷. Humor chwilowo fatalny... nie mam pomys逝 jak go naprawi. Ale zaraz...w lod闚ce stoi otwarta puszka brzoskwi, z ty逝 za ni troch sera..jest i ciasto francuskie. B璠 ciastka! Ten dzie jednak nie b璠zie tak do ko鎍a beznadziejny :))

Przepis znalaz豉m na blogu Kuchnia Agaty. Ciastka wysz造 przepyszne.M捫 poprosi o cz瘰te powt鏎ki. Jedno spojrzenie na nie od razu poprawia mi humor. S takie radosne i optymistyczne. Ma貫 s這鎍a..

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu na sernik (u mnie quark)
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 1 jajko
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • kilka po堯wek brzoskwi z puszki

Wykonanie:

W misce wymiesza twar鏬, jajko, cukier, m彗 i ekstrakt waniliowy. Brzoskwinie dobrze ods帷zy i pokroi na mniejsze kawa趾i. Ciasto francuskie rozwin望 (pozostawiaj帷 je na pergaminie, w kt鏎y by zawini皻y) i podzieli na 8 r闚nych prostok徠闚. Brzegi ka盥ego prostok徠a podwin望, tworz帷 wy窺zy brzeg ciastka. Na ka盥ym kawa趾u ciasta rozsmarowa mas twarogow. Na wierzchu roz這篡 kawa趾i brzoskwi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut (do zarumienienia brzeg闚). Smacznego :)







 
1 , 2 , 3