| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mleko

鈔oda, 01 marca 2017
Koktajl z granatem i bananami

Pyszny i zdrowy koktajl owocowy, sk豉daj帷y si z pestek cierpkiego granatu, s這dkiego banana, soczystych mandarynek i mleka. Idealny spos鏏 na mi貫 rozpocz璚ia nowego dnia.

koktajl banan granat mandarynki

Sk豉dniki:

  • granat
  • du篡 banan
  • 2 mandarynki
  • szklanka mleka
  • ew. mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Pestki granatu umie軼i w blenderze razem z pokrojonym bananem i mandarynkami. Doda mleko. Wszystko dok豉dnie zmiksowa. Mo積a dos這dzi do smaku miodem. Smacznego :)

czwartek, 09 lipca 2015
Koktajl z czerwonymi porzeczkami, truskawkami i bananem

Pyszny, syc帷y, mocno owocowy. Chyba nie musz nikogo namawia na takie koktajle, prawda? :) Latem to idealny pomys na drugie 郾iadanie.

koktajl z porzeczek

Sk豉dniki:

  • 1-2 szklanki zimnego mleka/ma郵anki
  • kilka truskawek
  • banan
  • dwie gar軼i czerwonej porzeczki
  • ewentualnie mi鏚/cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko razem z owocami umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. W razie potrzeby dos這dzi do smaku. Podawa sch這dzony. Smacznego :)

pi徠ek, 12 czerwca 2015
Shake truskawkowo-bananowy

Idealna propozycja na upalne dni. Gasi pragnienie, ch這dzi, 鈍ietnie smakuje i poprawia humor. Do tego przygotowuje si go w przys這wiowe pi耩 minut. Sku軼ie si. B璠ziecie zadowoleni :)

shake truskawkowy

Sk豉dniki:

  • kilkana軼ie du篡ch truskawek
  • banan
  • szklanka mleka
  • dwie ga趾i lod闚 waniliowych lub truskawkowych

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. Przela do szklanki. Smacznego :)

shake truskawkowy


Milion Smak闚 Truskawek - druga edycja

czwartek, 02 kwietnia 2015
Pascha

Z pasch nie mia豉m nigdy wcze郾iej do czynienia. Nie robi豉m jej, nie pr鏏owa豉m. Wiedzia豉m, 瞠 taki deser istnieje, 瞠 robi si go z twarogu oraz bakalii i serwuje na Wielkanoc. To tyle teorii. W tym roku postanowi豉m jednak sprawdzi, jak b璠zie z praktyk. Planowa豉m kupi dobry, t逝sty twar鏬 i na jego bazie przygotowa pasch. Niestety, w moim ulubionym sklepie go nie by這. Nie chcia這 mi si je寮zi dalej, wi璚 po kr鏒kim namy郵e kupi豉m mleko i 鄉ietan i postanowi豉m przygotowa pasch z sera zrobionego od pocz徠ku do ko鎍a w domu. Nie wiedzia豉m, czy wyjdzie, ale wszystko posz這 g豉dko: ser 豉dnie oddzieli si od serwatki, po nocy w lod闚ce by sypki i ca趾iem smaczny. Lekko s這dki - w smaku przypomina serki typu w這skiego, kt鏎e mo積a kupi w sklepach. Po陰czy豉m go z mas貫m, cukrem i bakaliami, odstawi豉m do st篹enia i otrzyma豉m pasch. Jaka wysz豉? Pyszna :) Kremowa, delikatna, s這dka, ale nie przesadnie. Z du膨 ilo軼i bakalii. Naprawd bardzo mi smakowa豉. 畝逝j, 瞠 tak p騧no j odkry豉m. Pascha jest do嗆 syta: z 豉komstwa zjad豉m dwa kawa趾i, takie jak na ostatnim zdj璚iu, i by豉m ca趾iem najedzona. Je郵i tak jak ja, nigdy nie pr鏏owali軼ie paschy, zach璚am Was zdecydowanie do jej zrobienia. Warto :)

Posi趾owa豉m si przepisem znalezionym u Dorotus.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

pascha

Sk豉dniki:

  • 2 litry mleka (da豉m mleko 3,2 %)
  • laska wanilii
  • 500 ml kwa郾ej 鄉ietany (18%)
  • 6 jajek
  • 250 g mas豉, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie (u mnie suszona 簑rawina, rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa i suszone morele do dekoracji)

Wykonanie:

Mleko zagotowa z rozci皻 lask wanilii. Do wrz帷ego powoli wlewa jaja roztrzepane ze 鄉ietan. Gotowa, mieszaj帷 co jaki czas, a ca造 p造n w garnku podzieli si na ser i serwatk (ja gotowa豉m na bardzo ma造m ogniu przez ok. 30-40 minut - po tym czasie na 鈔odku garnka wytworzy豉 mi si spora g鏎ka sera).

Pod koniec gotowania ca這嗆 wygl康a豉 u mnie tak:

Ca這嗆 ostudzi, usun望 wanili. Durszlak wy這篡 podw鎩n warstw gazy i odcedzi ser. Maksymalnie go odcisn望, najlepiej zostawi na noc na cedzaku, a rano docisn望.

Ser po nocy sp璠zonej w lod闚ce:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem. Do makutry wrzuci ser, stopniowo dodawa mas這 i uciera, a powstanie sp鎩ny krem (ja to zrobi豉m przy pomocy miksera). Doda posiekane bakalie do masy. Wy這穎n gaz misk nape軟i kremem i wstawi do lod闚ki. Kiedy st篹eje, przewr鏂i na talerz do g鏎y dnem, zdj望 gaz i udekorowa. Smacznego :)

pascha

pascha

pascha

pi徠ek, 20 lutego 2015
Czekoladowe risotto z malinami

Mia豉m na nie ochot, od kiedy zobaczy豉m jak w jednym z program闚 telewizyjnych przygotowuje je Andrzej Polan. Zapisa豉m sobie wtedy przepis i czeka豉m na odpowiedni moment, by go wykorzysta. Danie wysz這 smaczne: bardzo kremowe, delikatne i mocno czekoladowe. Przygotowa豉m je z po這wy porcji i zamieni豉m wi郾ie na maliny. Danie szumnie nazwano risottem, ale to przecie nic innego jak troch bardziej podkr璚ony nasz poczciwy ry na mleku. Idealny jako deser lub drugie 郾iadanie. My郵, 瞠 posmakuje wielu z Was :)

Jest to moja propozycja w ramach "Czekoladowego Tygodnia" prowadzonego przez Atink.

czekoladowe risotto

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 250 g ry簑 arborio
  • 200 g wi郾i mro穎nych (zamieni豉m na maliny)
  • 1 l mleka
  • 100 g mas豉 klarowanego
  • 2 op. cukru waniliowego (da豉m domowy cukier z wanili)
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka kostek bia貫j czekolady

Wykonanie:

Mas這 rozpu軼i na patelni, doda suchy ry i przesma篡 go przez 1-2 minuty. Mleko zagotowa z cukrem waniliowym. Gor帷e dodawa partiami do ry簑. Kiedy ry b璠zie ju mi瘯ki, doda serek mascarpone i start czekolad deserow. Na sam koniec doda mro穎ne maliny. Delikatnie wymiesza. Podawa najlepiej od razu (cho sch這dzone te smakuje dobrze). Przed podaniem posypa start bia陰 czekolad. Smacznego :)


czekoladowe risotto

 
1 , 2 , 3