Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: seler
poniedzia³ek, 29 grudnia 2014
Sa³atka z kie³kami, selerem i ananasem
Smaczna sa³atka, która mo¿e byæ fajn± propozycj± na sylwestrowy stó³. Przepis na ni± mam w moim zeszycie od dobrych 10 lat. Szybka w wykonaniu i ciekawa w smaku: ³agodna, lekko s³odka i delikatna. Sk³adniki:
Wykonanie: Kie³ki, kukurydzê i ananasa ods±czyæ (zostawiæ kilka ³y¿eczek zalewy z ananasa). Plastry ananasa pokroiæ w kostkê. Selera dobrze odcisn±æ. Jajka ugotowaæ na twardo. Przestudziæ i pokroiæ w kostkê. Szynkê pokroiæ w paski. Wszystkie sk³adniki sa³atki po³±czyæ ze sob±. Majonez rozetrzeæ z zalew± z ananasa. Dodaæ do pozosta³ych sk³adników. Wszystko dok³adnie wymieszaæ. Doprawiæ do smaku. Odstawiæ na 2 godziny do lodówki. Smacznego :)
pi±tek, 18 maja 2012
Surówka z selera korzeniowego z ananasem i s³onecznikiem
Do wykonania tej surówki sk³oni³o mnie do¶æ nietypowe po³±czenie sk³adników. Dorota20w smak nie do koñca lubionego selera, urozmaici³a s³odkim ananasem, chrupi±cym s³onecznikiem i szczypt± ostrego chili. Ku mojemu zaskoczeniu wszystko do siebie ¶wietnie pasowa³o. Zjad³am t± surówkê ze smakiem. Mê¿owi smakowa³a chyba mniej, ale te¿ trochê jej skosztowa³. Zrezygnowa³am z sosu, gdy¿ star³am selera na tak drobnej tarce, ¿e ca³o¶æ wysz³a do¶æ mocno wilgotna i zbyteczny wydawa³ mi siê ju¿ dodatek majonezu i jogurtu. Sk³adniki:
Wykonanie: Selera obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce jarzynowej o do¶æ drobnych oczkach. Ananasa pokroiæ w kosteczkê lub w cienkie s³upki.Ziarno s³onecznika upra¿yæ na suchej patelni. Wszystkie sk³adniki po³±czyæ razem, dodaæ chili i ew. jogurt z majonezem. Wymieszaæ. Smacznego :) Ps.Przypominam, ¿e ju¿ w poniedzia³ek zaczynamy wspólne szpinakowe pichcenie! :) Nie mogê siê doczekaæ :))
pi±tek, 08 lipca 2011
Sa³atka z wêdzonym kurczakiem i ananasem
Sa³atka dla osób lubi±cych po³±czenie miêsa i owocowej s³odyczy. Przepis zna pewnie wiêkszo¶æ z Was, bo jest ona do¶æ popularna. Ja znalaz³am na ni± przepis u Abbry. Doda³am wszystkie wymienione sk³adniki i ju¿ wiem, ¿e nastêpnym razem obejdê siê bez selera i chyba dam jednak troszkê wiêcej ry¿u. Ogólnie by³o smacznie. Polecam wypróbowaæ :) Na zdjêciu sa³atka przed dodaniem majonezu: Sk³adniki:
Ry¿ ugotowaæ w lekko osolonej wodzie. Przestudziæ. Miêso z kurczaka i ananasy pokroiæ w kostkê. Rodzynki sparzyæ wrz±tkiem, seler i kukurydzê dok³adnie ods±czyæ. W misce po³±czyæ ry¿ z kurczakiem, ananasem, kukurydz± i selerem. Dodaæ majonez, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaæ i doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Podawaæ sch³odzon±. Smacznego :)
¶roda, 02 marca 2011
Zupa pomidorowa z cieciork±
Pyszna, pe³na zdrowych warzyw, rozgrzewaj±ca zupa, na któr± przepis znalaz³am na blogu Kornik w kuchni. Nie zmieni³am prawie nic, poza tym, ¿e makaron poda³am osobno i nie gotowa³am go w zupie. Polecam :) Zupa ta nadaje siê tak¿e dla osób bêd±cych na diecie Montignaca, je¶li u¿yjemy makaronu z m±ki z pe³nego przemia³u. Sk³adniki:
Marchew, cebulê oraz seler drobno pokroiæ i podsma¿yæ w garnku na oliwie. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek i podsma¿aæ kolejn± minutê. Nastêpnie wlaæ pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Zagotowaæ, zmniejszyæ gaz i gotowaæ pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodaæ ods±czon± cieciorkê. Ca³o¶æ gotowaæ jeszcze przez 5 minut, doprawiæ sol±, pieprzem i papryk±. Podawaæ z ugotowanym makaronem. Smacznego :)
¶roda, 05 stycznia 2011
Placek pasterza
Pyszne danie, idealne na zimow± porê. Rogrzewa i naprawdê dobrze smakuje. Ziemniaki wymieszane z musztard± francusk± podpasowa³y nam tak bardzo, ¿e nieraz nawet przyrz±dzam je jako samodzielny dodatek do obiadu. To po³±czenie jest idealne. Naprawdê polecam! Przepis znalaz³am u niezast±pionej Cuda.wianki, a wywodzi siê on z kuchni brytyjskiej. Sk³adniki:
Ziemniaki ugotowaæ do miêkko¶ci, dodaæ mas³o i musztardê. Wymieszaæ na g³adkie puree. Odstawiæ. Cebule drobno posiekaæ, selera naciowego pokroiæ w cienkie talarki, marchew zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach. Oba rodzaje miêsa mielonego przesma¿yæ na oleju. Dodaæ pokrojone warzywa. Ca³o¶æ sma¿yæ razem, mieszaj±c od czasu do czasu, do momentu, a¿ warzywa zmiêkn±. Dodaæ koncentrat pomidorowy, wymieszaæ. Dolaæ bulion i dusiæ wszystko (najlepiej pod przykryciem) ok. 20-30 minut (woda powinna odparowaæ, a sos zgêstnieæ). Pod koniec duszenia dodaæ przyprawy oraz sos sojowy. W przygotowanym naczyniu ¿aroodpornym roz³o¿yæ sos miêsno-warzywyny, a na niego ziemniaczane puree. Widelcem porobiæ delikatne fale. Na wierchu roz³o¿yæ pokrojony w cienkie platerki kawa³ek mas³a. Piec ok.30-40 minut w 180 stopniach. Podawaæ gor±ce. Smacznego :) |