| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: seler

poniedzia³ek, 29 grudnia 2014
Sa³atka z kie³kami, selerem i ananasem

Smaczna sa³atka, która mo¿e byæ fajn± propozycj± na sylwestrowy stó³. Przepis na ni± mam w moim zeszycie od dobrych 10 lat. Szybka w wykonaniu i ciekawa w smaku: ³agodna, lekko s³odka i delikatna.

sa³atka z selerem i kie³kami

Sk³adniki:

  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 1 s³oiczek selera konserwowego
  • puszka kie³ków fasoli mung
  • puszka ananasa + kilka ³y¿eczek zalewa
  • 15 dkg szynki
  • 2-3 ³y¿ki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kie³ki, kukurydzê i ananasa ods±czyæ (zostawiæ kilka ³y¿eczek zalewy z ananasa). Plastry ananasa pokroiæ w kostkê. Selera dobrze odcisn±æ. Jajka ugotowaæ na twardo. Przestudziæ i pokroiæ w kostkê. Szynkê pokroiæ w paski. Wszystkie sk³adniki sa³atki po³±czyæ ze sob±. Majonez rozetrzeæ z zalew± z ananasa. Dodaæ do pozosta³ych sk³adników. Wszystko dok³adnie wymieszaæ. Doprawiæ do smaku. Odstawiæ na 2 godziny do lodówki. Smacznego :)

pi±tek, 18 maja 2012
Surówka z selera korzeniowego z ananasem i s³onecznikiem

Do wykonania tej surówki sk³oni³o mnie do¶æ nietypowe po³±czenie sk³adników. Dorota20w smak nie do koñca lubionego selera, urozmaici³a s³odkim ananasem, chrupi±cym s³onecznikiem i szczypt± ostrego chili. Ku mojemu zaskoczeniu wszystko do siebie ¶wietnie pasowa³o. Zjad³am t± surówkê ze smakiem. Mê¿owi smakowa³a chyba mniej, ale te¿ trochê jej skosztowa³. Zrezygnowa³am z sosu, gdy¿ star³am selera na tak drobnej tarce, ¿e ca³o¶æ wysz³a do¶æ mocno wilgotna i zbyteczny wydawa³ mi siê ju¿ dodatek majonezu i jogurtu.



Sk³adniki:
  • pó³ selera korzeniowego
  • pó³ ¶wie¿ego ananasa (da³am kilka plastrów ananasa z puszki)
  • 3-4 ³y¿ki ziaren s³onecznika
  • szczypta chili
  • 5 ³y¿ek jogurtu naturalnego (pominê³am)
  • 1-2 ³y¿ki majonezu (pominê³am)

Wykonanie:

Selera obraæ, umyæ i zetrzeæ na tarce jarzynowej o do¶æ drobnych oczkach. Ananasa pokroiæ w kosteczkê lub w cienkie s³upki.Ziarno s³onecznika upra¿yæ na suchej patelni. Wszystkie sk³adniki po³±czyæ razem, dodaæ chili i ew. jogurt z majonezem. Wymieszaæ. Smacznego :)

Ps.Przypominam, ¿e ju¿ w poniedzia³ek zaczynamy wspólne szpinakowe pichcenie! :) Nie mogê siê doczekaæ :))


pi±tek, 08 lipca 2011
Sa³atka z wêdzonym kurczakiem i ananasem

Sa³atka dla osób lubi±cych po³±czenie miêsa i owocowej s³odyczy. Przepis zna pewnie wiêkszo¶æ z Was, bo jest ona do¶æ popularna. Ja znalaz³am na ni± przepis u Abbry. Doda³am wszystkie wymienione sk³adniki i ju¿ wiem, ¿e nastêpnym razem obejdê siê bez selera i chyba dam jednak troszkê wiêcej ry¿u. Ogólnie by³o smacznie. Polecam wypróbowaæ :)
Na zdjêciu sa³atka przed dodaniem majonezu:



Sk³adniki:
  • ok.120 g ry¿u (da³am tylko jeden woreczek czyli 100g)
  • pó³ wêdzonej piersi kurczaka (da³am dwa udka)
  • 4 plastry ananasa (da³am pó³ puszki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ³y¿ki majonezu
  • pieprz , sól 
  • marynowany seler (da³am pó³ s³oiczka)
  • rodzynki (da³am gar¶æ)
  • orzechy (da³am kilka sztuk) 
Wykonanie:

Ry¿ ugotowaæ w lekko osolonej wodzie. Przestudziæ. Miêso z kurczaka i ananasy pokroiæ w kostkê. Rodzynki sparzyæ wrz±tkiem, seler i kukurydzê dok³adnie ods±czyæ. W misce po³±czyæ ry¿ z kurczakiem, ananasem, kukurydz± i selerem. Dodaæ majonez, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaæ i doprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Podawaæ sch³odzon±. Smacznego :)
¶roda, 02 marca 2011
Zupa pomidorowa z cieciork±

Pyszna, pe³na zdrowych warzyw, rozgrzewaj±ca zupa, na któr± przepis znalaz³am na blogu Kornik w kuchni. Nie zmieni³am prawie nic, poza tym, ¿e makaron poda³am osobno i nie gotowa³am go w zupie. Polecam :)

Zupa ta nadaje siê tak¿e dla osób bêd±cych na diecie Montignaca, je¶li u¿yjemy makaronu z m±ki z pe³nego przemia³u.



Sk³adniki:
  • 1 ¶redniej wielko¶ci cebula
  • 2 ³odygi selera naciowego
  • 1 ma³a marchewka (da³am dwie)
  • 2 z±bki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka cieciorki
  • sól i pieprz oraz papryka do smaku
  • oliwa do sma¿enia
  •  makaron np. typu ¶widerki
Wykonanie:

Marchew, cebulê oraz seler drobno pokroiæ i podsma¿yæ w garnku na oliwie. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek i podsma¿aæ kolejn± minutê. Nastêpnie wlaæ pokrojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion. Zagotowaæ, zmniejszyæ gaz i  gotowaæ pod przykryciem  ok. 20 minut. Po tym czasie dodaæ ods±czon± cieciorkê. Ca³o¶æ gotowaæ jeszcze przez 5 minut, doprawiæ sol±, pieprzem i papryk±. Podawaæ z ugotowanym makaronem. Smacznego :)
¶roda, 05 stycznia 2011
Placek pasterza
Pyszne danie, idealne na zimow± porê. Rogrzewa i naprawdê dobrze smakuje. Ziemniaki wymieszane z musztard± francusk± podpasowa³y nam tak bardzo, ¿e nieraz nawet przyrz±dzam je jako samodzielny dodatek do obiadu. To po³±czenie jest idealne. Naprawdê polecam!

Przepis znalaz³am u niezast±pionej Cuda.wianki, a wywodzi siê on z kuchni brytyjskiej.



Sk³adniki:

  • 250g miêsa mielonego indyczego lub kurzêcego
  • 250g miêsa mielonego wo³owego
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 ¶redniej wielko¶ci cebule
  • 3 ¶redniej wielko¶ci marchewki
  • 1 galazka selera naciowego
  • 3 ³y¿eczki koncentratu pomidorowego
  • 750ml bulionu
  • 2 ³y¿eczki musztardy francuskiej (z ziarnkami gorczycy)
  • sól, pieprz, ziola prowansalskie, natka pietruszki, odrobina sosu sojowego
Dodatkowo:
  • olej do sma¿enia
  • mas³o do puree + kawa³ek mas³a na wierzch
Wykonanie:

Ziemniaki ugotowaæ do miêkko¶ci, dodaæ mas³o i musztardê. Wymieszaæ na g³adkie puree. Odstawiæ. Cebule drobno posiekaæ,  selera naciowego pokroiæ w cienkie talarki, marchew zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach. Oba rodzaje miêsa mielonego  przesma¿yæ na oleju.  Dodaæ pokrojone warzywa.  Ca³o¶æ sma¿yæ razem, mieszaj±c od czasu do czasu, do momentu, a¿ warzywa zmiêkn±. Dodaæ koncentrat pomidorowy, wymieszaæ. Dolaæ bulion i dusiæ wszystko (najlepiej pod przykryciem) ok. 20-30 minut (woda powinna  odparowaæ, a sos zgêstnieæ). Pod koniec duszenia dodaæ przyprawy oraz sos sojowy. W przygotowanym  naczyniu ¿aroodpornym roz³o¿yæ sos miêsno-warzywyny, a na niego ziemniaczane puree. Widelcem porobiæ delikatne fale. Na wierchu roz³o¿yæ pokrojony w cienkie platerki kawa³ek mas³a. Piec ok.30-40 minut w 180 stopniach. Podawaæ gor±ce. Smacznego :)





 
1 , 2 , 3