| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 郵iwki

pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

pi徠ek, 01 wrze郾ia 2017
Kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Wrzesie witam plackiem ze 郵iwkami. Banalnie prostym w wykonaniu - nie ma w nim nic skomplikowanego. Trzy r騜ne warstwy nadaj mu ciekawego wygl康u. ζdnie wygl康a na stole i naprawd nie幢e smakuje. Idealnie pasuje do popo逝dniowej herbaty.

Przepis od Edysi.

kolorowe ciasto ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔 22-24 cm):

  • 125 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru pudru
  • 6 造瞠k oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku wi郾iowym
  • czubata 造磬a ciemnego kakao
  • 400 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 zmiksowa z cukrem pudrem na g豉dk, puszyst mas. Dodawa na przemian po jednym 鄴速ku oraz 造盧e oleju. Ca造 czas miksuj帷, dosypywa partiami przesian m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Na koniec do gotowej masy wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i ubit na sztywno pian z bia貫k. Ciasto podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Do jednej z nich doda proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzeci zostawi bez dodatk闚. Do nat逝szczonej tortownicy wy這篡 kolejno: ciasto bia貫, ciasto r騜owe i ciemne. Na wierzchu u這篡 przekrojone na p馧 郵iwki (sk鏎k do do逝). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto mo積a polukrowa lub posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto ze 郵iwkami

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

wtorek, 11 pa寮ziernika 2016
Muffinki dyniowo-pomara鎍zowe

Na straganach zrobi這 si pomara鎍zowo, co oznacza, 瞠 sezon na dynie w pe軟i. Mam dzi dla Was przepis na pyszne muffinki z jej dodatkiem. Wypatrzy豉m je niedawno na blogu Kwestia Smaku. Poza dyni, do ich wykonania u篡豉m soku oraz sk鏎ki z pomara鎍zy oraz 郵iwkowych powide, kt鏎e 鈍ietnie doda造 im przys這wiowego kopa. Postanowi豉m te wyko鎍zy je bit 鄉ietan. W lod闚ce mia豉m jeszcze kilka 造瞠k dyniowego puree, doda豉m wi璚 go do kremu, zyskuj帷 w ten spos鏏 pyszn, dyniow ko責erk na babeczkach. Ca這嗆 smakowa豉 pysznie. Bez przesady powiem, 瞠 by造 to jedne z lepszych babeczek, jakie mia豉m okazj je嗆 ostatnimi czasy.

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Sk豉dniki:

  • 300 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 1 pomara鎍za
  • 100 ml mleka
  • 100 g mas豉
  • 2 jajka
  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • p馧 s這iczka powide 郵iwkowych

Dodatkowo:

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a puree z dyni
  • 造磬a cukru pudru

Wykonanie:

Z pomara鎍zy zetrze sk鏎k i wycisn望 sok (odmierzy 50 ml soku). Puree z dyni zmiksowa blenderem z mlekiem i sokiem z pomara鎍zy na g豉dki mus. Mas這 roztopi, przestudzi i po陰czy z jajkami oraz sk鏎k z pomara鎍zy. Doda mus dyniowy. Wymiesza. W drugim naczyniu wymiesza przesian m彗, proszek do pieczenia, s鏊, cukier i proszek budyniowy. Do suchych sk豉dnik闚 doda mokre. Ca這嗆 delikatnie wymiesza 造磬, tylko do po陰czenia si zawarto軼i obu naczy. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe. Na 鈔odku ka盥ej babeczki po這篡 pe軟 造瞠czk powide, cz窷ciowo zag喚biaj帷 造瞠czk w mas. Rozprowadzi powid豉 w fantazyjny wzorek przy pomocy wyka豉czki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Sch這dzon krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno. Doda puree z dyni. Wymiesza. Gotowy krem prze這篡 do worka cukierniczego i ozdobi nim wystudzone muffinki. Smacznego :)

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Tak prezentowa造 si muffinki przed dekoracj kremem:

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

A mi璠zy zdj璚iami by這 tak:

pi徠ek, 23 wrze郾ia 2016
Kurczak w sosie 郵iwkowym

Pozosta闓y na chwil przy 郵iwkach. Wczoraj mia豉m dla Was przepyszne 郾iadanie z dodatkiem tych owoc闚, dzi zapraszam na nie mniej smaczne danie g堯wne. Filet z kurczaka duszony w sosie z w璕ierek, podany z br您owym ry瞠m, to 鈍ietny pomys na obiad. Inspirowany kuchni azjatyck, posmakuje z pewno軼i niejednej osobie. Ja do這篡豉m do niego jeszcze pieczone 郵iwki. Pysznie by這, :)

Przepis znalaz豉m na blogu Smaki Alzacji.

kurczak w sosie 郵iwkowym

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 12 郵iwek w璕ierek (da豉m wi璚ej, ok. 20 郵iwek)
  • 4 造瞠czki cukru (da豉m 3 p豉skie 造瞠czki)
  • 4 造瞠czki sosu sojowego
  • du瘸 cebula
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • 造磬a oleju
  • 造磬a sosu hoisin (pomin窸am)
  • odrobina m彗i
  • 造磬a sezamu (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Wypestkowane 郵iwki zala ok. 1/4-1/2 szklanki wody. Gotowa kilkana軼ie minut, a zmi瘯n. Nast瘼nie przetrze je przez sitko. Doda cukier i sos sojowy. Doprowadzi do wrzenia i gotowa ok. 15 minut. Na rozgrzanym oleju zeszkli pokrojon w pi鏎ka cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz pokrojone w kostk filety z kurczaka, lekko opr鏀zone m彗. Sma篡 do zrumienienia mi瘰a. Na patelni wla gotowy sos 郵iwkowy. Wymiesza ca這嗆 i dusi razem ok. 10 minut. Pod koniec posypa ziarnami sezamu. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5