| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mi瘰o mielone

pi徠ek, 31 lipca 2015
Pulpety drobiowe w 鄉ietanowym sosie z pesto

Przepis na to danie znalaz豉m w gazetce promocyjnej dyskontu. Spodoba mi si pomys na sos z wykorzystaniem bazyliowego pesto. Okaza si on bardzo ciekawym i aromatycznym dodatkiem. Z pulpecikami komponowa si idealnie. Ca這嗆 poda豉m z makaronem. Wysz這 smacznie - zajada豉 si nawet moja c鏎ka, co w przypadku nowych potraw, zdarza si bardzo rzadko.

pulpety pesto

Sk豉dniki:

Pulpety:

  • 500 g drobiowego mi瘰a mielonego
  • jajko
  • 1-2 造磬i bu趾i tartej
  • z帳ek czosnku
  • 2 造磬i posiekanej natki pietruszki
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 3 造磬i pesto z bazylii
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i parmezanu
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Mi瘰o wymiesza z jajkiem, bu趾 tart, czosnkiem, posiekan natk i sokiem z cytryny. Doprawi sol i pieprzem. Dobrze wyrobi. D這闓i zwil穎nymi wod, formowa ma貫 kulki (na jeden k瘰). Sma篡 na rozgrzanej oliwie przez 5-6 minut, na 鈔ednim ogniu, co chwil potrz御aj帷 patelni. Gotowe pulpety prze這篡 na talerz. Na tej samej patelni, rozgrza ponownie 造磬 oliwy. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Sma篡 kr鏒k chwil. Wla 鄉ietan. Gdy zacznie si gotowa, doda pesto oraz podsma穎ne wcze郾iej pulpety. Po 2-3 minutach doda parmezan. Ca這嗆 wymiesza, doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z makaronem, posypane parmezanem. Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Smacznego :)

pulpety pesto 2

poniedzia貫k, 29 czerwca 2015
Pulpeciki duszone w m這dej kapu軼ie

安ietny pomys na smaczny, letni obiad. Pomys na niego znalaz豉m na blogu Moje pasje, a jego autorka inspirowa豉 si przepisem Margarytki. Tak przygotowane pulpeciki mo積a podawa jako samodzielne danie, z chlebem lub dodatkiem ziemniak闚. Ja postawi豉m na t drug opcj. M捫 si zajada, ja r闚nie zjad豉m ca這嗆 z prawdziw przyjemno軼i i co czuj, 瞠 jeszcze niejeden raz wr鏂 do tej potrawy. Polecam :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie

Sk豉dniki:

Pulpety:

  • 500g mi瘰a mielonego (u mnie mi瘰o z 這patki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sucha bu趾a kajzerka
  • 2 czubate 造磬i kaszy manny (zamiast niej da豉m dwie 造磬i bu趾i tartej)
  • 1/4 szklanki wody (da豉m troch mniej)
  • z帳ek czosnku (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz, suszony majeranek
  • bu趾a tarta do obtoczenia
  • olej do sma瞠nia

Kapusta:

  • g堯wka m這dej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • p璚zek koperku
  • li嗆 laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i mas豉

Wykonanie:

Pulpety:

Such bu趾 namoczy w wodzie. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, pokrojon w kostk i podsma穎n na oleju cebul, jajko, 2 造磬i bu趾i tartej i wod. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i majerankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Formowa pulpeciki, obtacza je w bu販e tartej i obsma篡 lekko na rozgrzanym t逝szczu. Od這篡.

Kapusta:

Kapust drobno poszatkowa. Marchew obra i zetrze na tarce. Cebul pokroi w kostk i podsma篡 j na rozgrzanym ma郵e. Pod koniec podsma瘸nia dorzuci marchewk. Nast瘼nie doda posiekan kapust i przyprawy. Wymiesza i zala ca這嗆 bulionem. Dusi pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie do這篡 pulpety: nakry je kapust i dusi ponownie ca這嗆 pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec doda posiekany koperek i delikatnie ca這嗆 wymiesza. Smacznego :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie2


鈔oda, 19 listopada 2014
Faszerowana papryka zapiekana z mozzarell

Na moim blogu mo瞠cie ju znale潭 jedn wersj faszerowanej papryki. Dzisiejsza propozycja jest nieco inna. Smaczny farsz z br您owego ry簑 i mi瘰a mielonego, z dodatkiem czerwonej fasoli i du瞠j ilo軼i posiekanej natki ukrywa si pod plastrem roztopionej mozzarelli. Naprawd fajny pomys na obiad.


Przepis na ni znalaz豉m tutaj.


Sk豉dniki:
  • 4-5 czerwonych papryk
  • 1 torebka br您owego ry簑
  • 400 g mi瘰a mielonego
  • kulka sera mozzarella
  • 2 z帳ki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • p璚zek natki pietruszki
  • 1-2 造瞠czki majeranku
  • 造瞠czka mielonego chilii
  • s鏊, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

Umyte papryki u這篡 na blaszce od piekarnika, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec je ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a sk鏎a zacznie robi si czarna. Nast瘼nie gor帷e papryki w這篡 do torebki foliowej, szczelnie j zamkn望 i zostawi na 15 minut. Po tym czasie zdj望 z nich sk鏎k i usun望 gniazda nasienne. Przekroi je na p馧 i u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym.
Ry ugotowa al dente w osolonym wrz徠ku. Na rozgrzanej oliwie podsma篡 mi瘰o mielone. Doprawi je sol, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem i chilli. Podsma穎ne i przestudzone mi瘰o wymiesza z ugotowanym ry瞠m, fasol oraz posiekan natk pietruszki. Przygotowanym farszem nape軟i po堯wki papryki. Na wierzchu u這篡 kawa趾i mozzarelli. Zapieka w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut. Smacznego :)

pi徠ek, 05 wrze郾ia 2014
Zupa porowa z klopsikami

Przepis na t zup ju widnieje na moim blogu, z tym 瞠 w wersji z szynk i serem 鄴速ym. Dzi proponuj zamieni te dodatki na smaczne, malutkie klopsiki. Zupa dzi瘯i temu nabra豉 nowego wyrazu i sta豉 si jeszcze bardziej syc帷a. B璠zie idealnie nadawa豉 si na ch這dniejsze, jesienne i zimowe dni :)



Sk豉dniki:

Klopsiki:
  • 300-400 g mi瘰a mielonego
  • sucha, ma豉 kajzerka
  • cebula
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i bu趾i tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • s鏊, pieprz, odrobina suszonego tymianku lub majeranku

Zupa:

  • 3 du瞠 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 3-4 鈔edniej wielko軼i ziemniaki
  • 6 szklanek wywaru z warzyw
  • 10-15 dag serka topionego z szynk
  • s鏊, pieprz, li嗆 laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, tymianek
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Klopsiki:

Such bu趾 namoczy w wodzie lub mleku. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, podsma穎n na oliwie cebul, posiekan natk pietruszki i bu趾 tart. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i tymiankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Z gotowej masy formowa ma貫 kulki (wielko軼i orzecha w這skiego). Tak przygotowane klopsiki gotowa przez 15-20 minut w bulionie. Gotowe, od這篡 na bok.

Zupa:

Bia貫 cz窷ci por闚 dok豉dnie umy, a nast瘼nie pokroi w plasterki. Udusi je na ma郵e w do嗆 du篡m garnku. Doda do nich obrane i pokrojone w kostk ziemniaki oraz przyprawy. Ca這嗆 wymiesza i zala gor帷ym wywarem. Gotowa pod przykryciem do momentu, a ziemniaki b璠 mi瘯kie (oko這 20-30 minut). Po tym czasie cz窷 zupy (oko這 po這wy) przela do blendera, zmiksowa na g豉dki krem i wla z powrotem do zupy. W kolejnym kroku doda do niej serek topiony. Gotowa na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷, do momentu, a serek si rozpu軼i. Doprawi do smaku. Na ko鎍u doda wcze郾iej ugotowane klopsiki. Chwil razem podgrzewa, by nie by造 zimne. Smacznego :)



czwartek, 21 sierpnia 2014
Cukinia faszerowana mi瘰em mielonym

Nie wiem jakim cudem nie ma na blogu jeszcze tego przepisu. Cukini tak robi cz瘰to, zw豉szcza latem. Jest smaczna, szybka i nietuzinkowa. Polecam :)



Sk豉dniki:
  • 3-4 niedu瞠 cukinie
  • 300 g mi瘰a mielonego
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • du瘸 cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • kilka du篡ch pieczarek
  • 2 z帳ki czosnku
  • s鏊, pieprz, suszona bazylia i oregano
  • 鈍ie瘸 natka pietruszki
  • starty 鄴速y ser
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy, wytrze, przekroi wzd逝 na p馧 i za pomoc 造瞠czki wydr捫y delikatnie 鈔odek. Cebule obra, drobno posieka. Papryk i pieczarki pokroi w kostk, czosnek przecisn望 przez prask. Na oliwie podsma篡 mi瘰o mielone z cebul i czosnkiem. Po kilku minutach doda papryk i pieczarki. Sma篡 razem przez chwil. Doda przecier pomidorowy i przyprawy. Dusi razem przez 5-10 minut, a sos mocno zg瘰tnieje. Na koniec doda posiekan natk pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzi, po czym nape軟i nim wydr捫one cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia. Posypa starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (piek cukini na blasze od piekarnika, przykryt foli aluminiow - na ostatnie 10 minut foli zdejmuj). Smacznego :)


Faszerujemy 2014!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5