| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: groch

wtorek, 19 stycznia 2016
Groch闚ka

To jedna z tych zup, kt鏎ych nie cierpia豉m jako dziecko, a kt鏎e teraz bardzo mi smakuj. No, mo瞠 zim troch bardziej ni latem ;) G瘰ta, po篡wna, rozgrzewaj帷a i mocno pachn帷a majerankiem. Moje dziecko, nie przepadaj帷e za zupami, zjad這 ca陰 misk tej groch闚ki, po czym stwierdzi這 z u鄉iechem: "Tylko moja mama robi takie najpyszniejsze zupki". Czy potrzeba Wam lepszej rekomendacji? :)

groch闚ka

Sk豉dniki:

  • 400 g 瞠berek (mog by w璠zone - ja nie przepadam za w璠zonk, wi璚 u mnie zwyk貫, ale wiem, 瞠 wiele os鏏 nie wyobra瘸 sobie groch闚ki bez w璠zonki; mo積a r闚nie doda kawa貫k w璠zonego boczku)
  • 300 g 逝skanego grochu (po堯wek)
  • w這szczyzna (marchew, seler, por, pietruszka)
  • 5-6 du篡ch ziemniak闚
  • 2 p皻ka kie豚asy
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • cebula
  • li嗆 laurowy, ziele angielskie
  • 1-2 造磬i suszonego majeranku
  • s鏊, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

疾berka dok豉dnie wyp逝ka. Zala 2-2,5 litrami zimnej wody. Zagotowa, odszumowa. Doda przep逝kany na sicie groch, oczyszczonego pora, li軼ie laurowe oraz ziele angielskie. Po ok. 20 minutach dorzuci pokrojone w kostk ziemniaki oraz starte na tarce marchewki, seler i pietruszk. Gotowa ca這嗆 do mi瘯ko軼i warzyw i grochu (groch mo瞠 cz窷ciowo si rozpada - dzi瘯i temu zupa b璠zie bardziej g瘰ta). W mi璠zyczasie na oleju podsma篡 posiekan cebul oraz pokrojon w kostk kie豚as. Doda podsma穎ne sk豉dniki do zupy. Ca這嗆 wymiesza. Gotow zup doprawi sol, pieprzem, przeci郾i皻ymi przez prask z帳kami czosnku oraz majerankiem. Posypa posiekan natk. Podawa gor帷. Smacznego :)

zupa grochowa

pi徠ek, 12 grudnia 2014
Wigilijna kapusta z grochem

W mojej rodzinie nie ma tradycji podawania podczas wieczerzy wigilijnej kapusty z grochem. Nigdy wcze郾iej jej nie pr鏏owa豉m i tak do ko鎍a nie potrafi豉m zrozumie p造n帷ych zewsz康 zachwyt闚 nad tym daniem. No bo przecie o co tyle ha豉su: zwyk豉 kiszona kapusta, groch i cebula. Postanowi豉m jednak przyrz康zi t potraw, aby wiedzie, z czym mam do czynienia. I wiecie co? To jest co wspania貫go! Nie na darmo cz瘰to m闚i si, 瞠 w prostocie tkwi si豉. Te niewyszukane sk豉dniki razem tworz niesamowite trio. Nie przesadzam. Ca這嗆 smakowa豉 mi tak bardzo, 瞠 wi瘯szo嗆 jej zjad豉m sama. Dobra zar闚no na ciep這, jak i zimno. Polecam, nie tylko od 鈍i皻a :)

Przepis w豉sny, na podstawie wielu prze郵edzonych receptur.

kapusta z grochem

Sk豉dniki:

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 350 g 逝skanego grochu
  • 2 du瞠 cebule
  • 2 造磬i mas豉
  • li嗆 laurowy, 3 ziela angielskie
  • 造瞠czka cukru
  • 造瞠czka majeranku
  • s鏊, pieprz do smaku

Wykonanie:

Groch zala zimn wod i odstawi na noc. Rano wyla wod, zala groch 鈍ie膨 (2-3 cm nad powierzchni grochu) i ugotowa go do mi瘯ko軼i, uwa瘸j帷 pod koniec gotowania, by si nie przypali (najlepiej gdy cz窷 ziarenek si rozpadnie, a cz窷 zostanie w ca這軼i). Kapust dok豉dnie odcisn望 (je郵i jest zbyt kwa郾a, mo積a j te przep逝ka pod wod). Drobno j poszatkowa. Prze這篡 do du瞠go garnka, zala niepe軟 szklank wody. Doda ziele angielskie i li嗆 laurowy. Gotowa pod przykryciem do momentu, a kapusta zmi瘯nie (w razie potrzeby dola wody). Cebule posieka i podsma篡 na 造盧e mas豉. Do mi瘯kiej kapusty doda ugotowany groch, podsma穎n cebul i dodatkow 造磬 mas豉. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i majerankiem. Gotowa ca這嗆 jeszcze 5-10 minut, ca造 czas mieszaj帷 i uwa瘸j帷, by potrawa si nie przypali豉. Smacznego :)