| < Maj 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kurkuma

鈔oda, 29 kwietnia 2015
Cytrynowa kasza manna

Dzi zapraszam Was na 郾iadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci najwi瘯szych niejadk闚. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowan kasz zajada豉m si ze smakiem ju kilkakrotnie. No i ten kolor - zachwyca i sprawia, 瞠 dzie staje si pi瘯niejszy. Polecam bardzo :)

Przepis od Mirabelki. 

cytrynowa kasza manna

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 czubate 造磬i kaszy manny
  • 3 造瞠czki cukru (ilo嗆 wg uznania)
  • 3 造磬i soku z cytryny
  • 1 造瞠czka sk鏎ki otartej z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • dodatkowo: p豉tki migda這we, czekoladowe groszki, mak

Wykonanie:

Mleko zagotowa z cukrem. Wsypa kasz mann, ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk, 瞠by nie porobi造 si grudki. Doda kurkum, sok i sk鏎k z cytryny. Gotowa kilka minut, a kaszka zg瘰tnieje (je郵i b璠zie zbyt g瘰ta - dola mleka). Ugotowan kaszk przela do miseczek i udekorowa wg uznania. Smacznego :)

鈔oda, 01 pa寮ziernika 2014
Sa豉tka z cukinii, papryki i cebuli z kurkum

Przepis na t sa豉tk dosta豉m od mojej te軼iowej. Jest naprawd bardzo smaczna - wszyscy si ni zajadamy. Zim b璠zie idealnym dodatkiem do obiadu :)

Sk豉dniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2-3 鈍ie瞠 papryki
  • 4-5 cebuli
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i gorczycy

Zalewa:

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 p豉ski 造瞠czki soli
  • 1 opakowanie kurkumy

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy. Je郵i maj du穎 pestek, usun望 je. Reszt pokroi w kostk. Papryk pozbawi gniazd nasiennych i r闚nie pokroi w kostk, cebul - w p馧plasterki. Wszystkie warzywa wymiesza, doda posiekany czosnek i gorczyc. Sk豉dniki zalewy umie軼i w garnku. Zagotowa. Gor帷ym p造nem zala pokrojone warzywa. Odstawi na noc. Na drugi dzie gotow sa豉tk nape軟i s這iki. Zala j sokiem, kt鏎y si wytworzy, podczas stania. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 10 minut. Smacznego :)

sa豉tka z cukinii

pi徠ek, 14 stycznia 2011
Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewaj帷a zupa, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Okre郵enie "dal" (czasami mo積a spotka r闚nie nazw "dhal") wywodzi si z Indii i stosuje si je og鏊nie do produkt闚 z rodziny grochowatych, jak r闚nie do potraw z nich przyrz康zonych. Sama zupa jest do嗆 smaczna, cho zapewne nie ka盥emu takie smaki przypadn do gustu. Od siebie doda豉m 造磬 przecieru pomidorowego, a 鈍ie膨 kolendr zamieni豉m na suszon. Jest to r闚nie dobra propozycja dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Dal dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1 du篡 pomidor
  • 1 造磬a klarowanego mas豉 lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka kuminu
  • 1 p豉ska 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki pieprzu cayenne
  • p馧 造瞠czki kurkumy (da豉m prawie ca陰 p豉sk 造瞠czk)
  • posiekana 鈍ie瘸 kolendra (da豉m suszon kolendr)
  • od siebie doda豉m 造瞠czk przecieru pomidorowego
Wykonanie:

Posiekan cebul zeszkli na oleju lub ma郵e. Doda posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masal, pieprz cayenne oraz kurkum. Sma篡 razem przez chwil, ca造 czas mieszaj帷. Doda op逝kan na sitku czerwon soczewic. Zala wszystko bulionem i gotowa, a soczewica b璠zie mi瘯ka i zacznie si rozpada (oko這 30-35 minut). W po這wie gotowania doda sparzonego pomidora, bez sk鏎ki i pestek, pokrojonego w kostk oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa kolendr. Smacznego :)