| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kuchnia w這ska

poniedzia貫k, 11 stycznia 2016
Makaron z brukselk i boczkiem - zadziwiaj帷o pyszny :)

Jeden z lepszych makaron闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Aksamitny sos, nawi您uj帷y do s造nnej carbonary - idealnie kremowy i przepyszny, z dodatkiem podsma穎nego bekonu i ....brukselki. To znienawidzone przez niekt鏎ych warzywo, po raz kolejny pokazuje swoje drugie oblicze. Tak jak w przypadku makaronu z migda豉mi i brukselk, kt鏎y pokazywa豉m Wam dwa late temu, tak i tu 鈍ietnie si sprawdza jako dodatek i smakuje ca趾iem inaczej ni w tradycyjnej, jarzynowej zupie. Bardzo Wam polecam to danie. My郵, 瞠 pozytywnie si zaskoczycie. Jedyny minus to kalorie...ale czasami naprawd warto o nich zapomnie :)

Przepis na to danie pochodzi z magazynu jednej z angielskich sieci handlowych.

makaron z brukselk i bekonem

Sk豉dniki:

  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • 300 g brukselki
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ma豉 cebula
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30-36%
  • 3 鄴速ka
  • 50 g parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • s鏊, pieprz
  • 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)

Wykonanie:

Boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli posiekan cebulk, a nast瘼nie doda obran z wierzchnich li軼i i poszatkowan brukselk. Sma篡 ok. 5 minut. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz boczek. Wymiesza i zdj望 z ognia. W osobnym naczyniu wymiesza dok豉dnie krem闚k z 鄴速kami, ga趾 muszkato這w, 3/4 startego parmezanu oraz pieprzem. W mi璠zyczasie ugotowa makaron. Patelni z brukselk i boczkiem ponownie postawi na minimalnym ogniu. Wla do niej 2-3 造磬i wody z gotowania makaronu oraz krem闚k z 鄴速kami. Doda odcedzony makaron. Ca這嗆 szybko wymiesza i zdj望 z gazu (nie nale篡 zbyt d逝go podgrzewa, aby 鄴速ka si nie 軼i窸y). Na talerzach posypa reszt parmezanu. Smacznego :)

makaron z brukselk i boczkiem

Discomfort food

niedziela, 25 pa寮ziernika 2015
Penne alla Norma

Dzi obchodzimy 安iatowy Dzie Makaronu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i na przyrz康zenie takiego dania nigdy nie trzeba mnie d逝go namawia. Pasta alla Norma, na kt鏎 Was dzi zapraszam, to tradycyjne sycylijskie danie. Makaron - u mnie penne - podaje si z sosem, w sk豉d kt鏎ego wchodz pomidory, bak豉瘸n, ricotta, parmezan i bazylia. Pyszne, syc帷e danie, kt鏎e poprawi nam humor na bardzo d逝go.

Przepis pochodzi z ksi捫ki "Dania pikantne".

pasta alla norma

Sk豉dniki:

  • 2 puszki pomidor闚 (ka盥a po 400g)
  • 1 du篡 bak豉瘸n
  • 60 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty, do嗆 ci篹ko dost瘼na w naszym kraju; w ksi捫ce napisano, 瞠 w ostateczno軼i mo積a zamieni j na 豉godn fet)
  • 45g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 szklanki listk闚 bazylii
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, cukier, oregano
  • 400 g makaronu

Wykonanie:

Cebul posieka i podsma篡 na dw鏂h 造磬ach oliwy. Po ok. 3 minutach doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wymiesza. Doda pomidory. Dusi ca這嗆 ok. 20-25 minut, a sos zg瘰tnieje i cz窷ciowo odparuje. Doprawi sol, szczypt cukru i oregano. Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Zdj望 z patelni i os帷zy na papierowym r璚zniku. Doda go do gotuj帷ego si sosu, wraz z 3/4 ricotty i startego parmezanu. Dosypa listki bazylii. Doprawi do smaku.

Makaron ugotowa al dente. Wymiesza go dok豉dnie z sosem. Podawa od razu po przygotowaniu, posypany pozosta造m serem, listkami bazylii i skropiony oliw. Smacznego :)

penne alla norma

安iatowy Dzie Makaronu 2015

pi徠ek, 31 lipca 2015
Pulpety drobiowe w 鄉ietanowym sosie z pesto

Przepis na to danie znalaz豉m w gazetce promocyjnej dyskontu. Spodoba mi si pomys na sos z wykorzystaniem bazyliowego pesto. Okaza si on bardzo ciekawym i aromatycznym dodatkiem. Z pulpecikami komponowa si idealnie. Ca這嗆 poda豉m z makaronem. Wysz這 smacznie - zajada豉 si nawet moja c鏎ka, co w przypadku nowych potraw, zdarza si bardzo rzadko.

pulpety pesto

Sk豉dniki:

Pulpety:

  • 500 g drobiowego mi瘰a mielonego
  • jajko
  • 1-2 造磬i bu趾i tartej
  • z帳ek czosnku
  • 2 造磬i posiekanej natki pietruszki
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 3 造磬i pesto z bazylii
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i parmezanu
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Mi瘰o wymiesza z jajkiem, bu趾 tart, czosnkiem, posiekan natk i sokiem z cytryny. Doprawi sol i pieprzem. Dobrze wyrobi. D這闓i zwil穎nymi wod, formowa ma貫 kulki (na jeden k瘰). Sma篡 na rozgrzanej oliwie przez 5-6 minut, na 鈔ednim ogniu, co chwil potrz御aj帷 patelni. Gotowe pulpety prze這篡 na talerz. Na tej samej patelni, rozgrza ponownie 造磬 oliwy. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Sma篡 kr鏒k chwil. Wla 鄉ietan. Gdy zacznie si gotowa, doda pesto oraz podsma穎ne wcze郾iej pulpety. Po 2-3 minutach doda parmezan. Ca這嗆 wymiesza, doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z makaronem, posypane parmezanem. Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Smacznego :)

pulpety pesto 2

poniedzia貫k, 01 czerwca 2015
Risotto ze szparagami

Risotto to bardzo wdzi璚zne danie. Mo積a je przyrz康zi na wiele sposob闚, z r騜nymi dodatkami, jakie tylko przyjd nam do g這wy. Ja najbardziej lubi jego warzywne wariacje. Wiosn idealnym pomys貫m b璠zie risotto ze szparagami. Bardzo delikatne, eleganckie i smaczne.

Inspirowane przepisem znalezionym u Kabamaigi.

Zerknijcie r闚nie na inne propozycja risotta:

- risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

- risotto ze szpinakiem

- risotto z cukini i marchewk

I co na s這dko:

- czekoladowe risotto z malinami

risotto ze szparagami

Sk豉dniki:

  • p璚zek zielonych szparag闚
  • 250 g ry簑 arborio
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 2 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Gdy b璠 ju prawie mi瘯kie, dorzuci g堯wki. Ugotowa do mi瘯ko軼i. Za pomoc 造磬i cedzakowej wyj望 gotowe szparagi (bulion z gotowania zachowa!). G堯wki od這篡 do dekoracji, a reszt zmiksowa na puree. Cebul drobno posieka. Zeszkli na 造盧e mas豉. Nast瘼nie doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Podla dwoma chochelkami bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚, i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy ry b璠zie mi瘯ki (bulion powinien ca造 czas by gor帷y). Pod koniec gotowania doda zmiksowane szparagi. Wymiesza. Przyprawi do smaku. Na koniec doda g堯wki szparag闚, parmezan i pozosta貫 mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane z wierzchu parmezanem. Smacznego :) 

Szparagowe<3Love

poniedzia貫k, 20 pa寮ziernika 2014
Risotto z dyni, curry, kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne risotto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Ma貪osi. Od siebie doda豉m troch kurczaka, by by這 bardziej syc帷e, ale my郵, 瞠 bez niego te by這by pysznie. Dorzuci豉m te parmezan i mas這, bo bez nich nie wyobra瘸m sobie dobrego risotta. To naprawd 鈍ietna propozycja na pa寮ziernikowy obiad :) Polecam :)

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Festiwalu Dyni" prowadzonego przez Be.

A mo瞠 macie ochot na risotto z innymi sk豉dnikami? Na moim blogu znajdziecie jeszcze takie przepisy na to pyszne w這skie danie:

- risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem
- risotto z cukini i marchewk




Sk豉dniki:
  • 300 g dyni pokrojonej w grub kostk
  • p馧 造瞠czki garam masala
  • 1/4 造瞠czki zmia盥穎nych ziarenek kardamonu
  • 2 造瞠czki curry
  • 1 造磬a oliwy
  • 3 造磬i mas豉
  • 1 cebula
  • szklanka ry簑 arborio
  • ma造 filet z kurczaka
  • ok. 100 ml bia貫go wytrawnego wina
  • gor帷y bulion warzywny (ok. 400-500 ml)
  • du瘸 gar嗆 zielonego groszku (mo瞠 by mro穎ny)
  • 2 造磬i parmezanu (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

W miseczce wymiesza 造磬 oliwy, curry, kardamon i garam masal. Do przygotowanej mieszanki wrzuci pokrojon w kostk dynie. Dok豉dnie j w niej obtoczy, po czym umie軼i na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, a dynia zmi瘯nie.

W garnku o grubym dnie rozgrza 2 造磬i mas豉. Zeszkli na nim posiekan drobno cebul. Doda surowy ry i sma篡 do momentu, a b璠zie szklisty. Wla do garnka bia貫 wino. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y przez ry, dolewa stopniowo po jednej chochelce gor帷ego wywaru, za ka盥ym razem czekaj帷, a ca造 p造n zostanie wch這ni皻y. Na osobnej patelni podsma篡 kurczaka, pokrojonego w kostk i opr鏀zonego sol, pieprzem i curry. Doda go do ry簑, wraz z groszkiem i ostatni chochelk wywaru, gdy ry b璠zie ju niemal mi瘯ki. Na chwil przed zdj璚iem z ognia – doda upieczon dyni. Doda przyprawy, parmezan i 造磬 mas豉. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)






 
1 , 2 , 3 , 4 , 5