| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cappuccino

poniedzia貫k, 31 marca 2014
Kostka Cappuccino

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotus. Robi豉m je ju dwukrotnie i za ka盥ym razem spotyka這 si z przychyln opini. Mi r闚nie bardzo ono smakuje, mimo, 瞠 nie lubi kawy :) Ciasto czekoladowe w tym wypieku jest troch ci篹sze ni tradycyjny biszkopt, a zarazem l瞠jsze ni brownie. Wilgotne, esencjonalne, mocno czekoladowe. Pyszne :) Piek豉m dwa osobne blaty wg zalece, ale i tak lekko mi pop瘯a造. Masa na bazie serka mascarpone i krem闚ki. Tego typu masy s aktualnie moimi ulubionymi: mo積a z nich stworzy naprawd rozmaite wariacje i wg mnie s du穎 smaczniejsze ni masy bazuj帷e na ma郵e. Ca貫 ciasto wbrew pozorom bardzo dobrze si kroi這. Wygl康a elegancko i z pewno軼i b璠zie 鈍ietnie si prezentowa np. na 鈍i徠ecznym stole :) Gor帷o polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Ciasto:
  • 8 du篡ch jajek
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 190 g mi瘯kiego mas豉
  • 2,5 造磬i kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 230 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 190 g m彗i pszennej
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka macarpone
  • 350 g 鄉ietany krem闚ki
  • 90 g kawy cappuccino (proszku) - u mnie orzechowe
  • 5 造瞠k drobnego cukru do wypiek闚 (lub wi璚ej/mniej - zale篡 to od cappuccino
  • 4,5 造瞠czki 瞠latyny (ja zamiast niej da豉m 2 鄉ietan-fixy)

Wierzch:

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 1,5 造磬i drobnego cukru do wypiek闚 (da豉m 2 造磬i cukru pudru)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)
  • 30 g kawy cappuccino (u mnie zamiast kawy kilka kostek gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze do bia這軼i. Doda roztopion i lekko przestudzon czekolad, zmiksowa. Kaw rozpu軼i w 2 造磬ach gor帷ej wody, wmiesza do masy. Nast瘼nie doda cukier. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Po kolei do masy czekoladowej wbija 鄴速ka, miksuj帷 po ka盥ym dodaniu. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Doda do masy i zmiksowa. Bia趾a ubi na sztywn pian, delikatnie wymiesza z mas czekoladow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Ka盥 cz窷 prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 piec ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto dok豉dnie wystudzi.

Krem:

Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie z cappuccino. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier i 鄉ietan-fixy (lub przestudzon 瞠latyn, rozpuszczon w 0,5 szklanki gor帷ej wody). Ubit 鄉ietan doda do serka. Kr鏒ko wymiesza.

Gotow mas wy這篡 na jeden z blat闚 ciasta. Przykry drugim blatem. Na wierzch wy這篡 krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz 鄉ietan-fixem. Ca這嗆 posypa cappuccino lub start gorzk czekolad. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)



pi徠ek, 21 marca 2014
Urodzinowy tort z brzoskwiniami

Jaki czas temu upiek豉m na urodziny mojej babci tort. Babcia ko鎍zy豉 88 lat i pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie to taki fajny dodatek do prezentu. Tort zebra pochlebne opinie, by smaczny i mimo, 瞠 nie prezentowa si mo瞠 najlepiej, jestem z niego zadowolona. Biszkopt, jak zwykle z niezawodnego przepisu Dorotus, wyszed wysoki i puszysty. Masy na bazie mascarpone: jedna o smaku cappuccino, druga z pokrojonymi brzoskwiniami i start gorzk czekolad. Ca這嗆 obsypana pra穎nymi migda豉mi.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Poncz:

  • s這dka herbata z cytryn i odrobin alkoholu

Krem- baza:

  • 800-1000 g serka mascarpone
  • 300 ml krem闚ki 30%
  • 150 g cukru
  • ew. 鄉ietan-fix

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwi
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 50-60 g cappuccino (proszku)
  • p豉tki migda這we do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem - baza:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem). Gotowy krem podzieli na trzy cz窷ci:

  • Do pierwszej cz窷ci kremu doda p馧 puszki pokrojonych w kostk i dobrze ods帷zonych brzoskwi oraz kilka kostek startej gorzkiej czekolady. Wymiesza.
  • Do drugiej cz窷ci kremu doda proszek cappuccino. Wymiesza (mo積a ewentualnie dos這dzi jeszcze do smaku - wszystko zale篡 od u篡tej kawy).
  • Trzeci cz窷 kremu pozostawi bez dodatk闚.

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 ponczu. Wy這篡 na niego mas z brzoskwiniami i czekolad. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego mas z cappuccino. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu - bez dodatk闚. Na wierzchu u這篡 pokrojone brzoskwinie. Boki tortu obsypa pra穎nymi migda豉mi. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

Zdj璚iu przekroju (fatalne, ale robi豉m je, kiedy po torcie pozosta這 prawie wspomnienie - to ostatni, ma這 fotogeniczny kawa貫k):