| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: rum

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


鈔oda, 17 wrze郾ia 2014
Suflet czekoladowy

Szuka豉m jakiego fajnego deseru na nasz, 8 ju, rocznic 郵ubu. Przypomnia這 mi si, 瞠 kole瘸nka poleca豉 jaki czas temu ten czekoladowy suflet. Postanowi豉m si z nim zmierzy. Efekt? W pierwszej wersji, po 15 minutach pieczenia, wyr鏀 pi瘯nie, ale p瘯 na wierzchu. By do tego te ciut za bardzo przepieczony. W drugiej wersji skr鏂i豉m czas pieczenia o 2 minuty. Suflet wyszed mo瞠 nie tak spektakularnie wysoki jak poprzednio, ale r闚ny i bez p瘯ni璚ia. Do foremki nala豉m troch mniej masy ni poprzednio i ca這嗆 czeka豉 oko這 30 minut, zanim uda這 mi si j w這篡 do piekarnika, co na pewno te mia這 jaki wp造w, bo suflety to kapry郾e desery. W 鈔odku by za to idealny: delikatna, rozp造waj帷a si w ustach pianka. Smakowo obie wersje pyszne. Mo瞠 za trzecim razem uda si jeszcze lepiej? :)
Suflety maj to do siebie, 瞠 po kilku minutach naturalnie opadaj. Na poni窺zym zdj璚iu mo瞠cie zaobserwowa ten efekt: r騜nica mi璠zy fotkami to jakie 3-4 minuty.



Sk豉dniki (3-4 suflety):
  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 90 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2,5 造磬i cukru
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 造磬a rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ramekiny (pojemno嗆 ok. 180 ml ka盥y) wysmarowa w 鈔odku dok豉dnie mas貫m (po same g鏎ne brzegi). Wysypa je drobnym lub granulowanym cukrem. Nadmiar cukru strzepa. Od這篡.

W garnku zagotowa krem闚k z cukrem i rumem. Zdj望 z ognia, doda od razu po豉man na kawa趾i czekolad. Odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza 造磬, do otrzymania g豉dkiego sosu czekoladowego (czekolada powinna si ca趾owicie roztopi). Wystudzi do letniej temperatury. Doda 鄴速ka i wymiesza do po陰czenia r霩g kuchenn. Bia趾a ubi ze szczypt soli do otrzymania prawie sztywnej konsystencji (powinny uformowa mi瘯kie wierzcho趾i -'soft peaks' czyli po podniesieniu ubijaczek miksera do g鏎y powinny tworzy opadaj帷e mi瘯kie wierzcho趾i. 1/3 ubitych bia貫k wmiesza do sosu czekoladowego, by go rozrzedzi. Nast瘼nie doda do niego reszt bia貫k i delikatnie wymiesza szpatu趾, by po陰czy造 si z mas (nie miesza zbyt d逝go, by nie zniszczy p璚herzyk闚 powietrza, dzi瘯i kt鏎ym suflet ro郾ie). Przygotowan mas sufletow przela do ramekin闚, nape軟iaj帷 je ca趾owicie (2-3 mm od g鏎nej kraw璠zi ramekina). W這篡 do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 sekundach obni篡 temperatur do 180 stopni. Piec oko這 13-16 minut (temperatura zale篡 do piekarnika). Gor帷e suflety wyj望 z piekarnika, opr鏀zy pudrem i natychmiast podawa (po kilku minutach suflety naturalnie opadaj). Smacznego :)






I m鎩 suflet po 15 minutach: du穎 lepiej wyro郾i皻y, ale p瘯ni皻y i lekko przesuszony:


czwartek, 20 grudnia 2012
Rodzynkowiec

Ciasto, do kt鏎ego zabiera豉m si ju od d逝窺zego czasu, ale ci庵le co sta這 mi na przeszkodzie, aby je upiec. W ko鎍u si jednak zmobilizowa豉m, zakupi豉m rum, sporo rodzynek i przyst徙i豉m do pieczenie. Nie oby這 si jednak bez ma造ch problem闚. Biszkopt 鈔ednio mi wyr鏀, krem lekko si zwa篡, a rodzynki, moczone przez dwa dni w rumie, wysz造 troszk zbyt pijane..Ale nie zrazi這 mnie to i zawioz豉m gotowe ciasto do mojej mamy oraz te軼iowej. Spodziewa豉m si s堯w krytyki, us造sza豉m jednak same pochwa造. Ciasto smakowa這 do tego stopnia, 瞠 mama poprosi豉 mnie, bym upiek豉 je zn闚 na 鈍i皻a..Z przyjemno軼i to zrobi :) Biszkopt upiek jednak ze swojego sprawdzonego przepisu, a rodzynki b璠 moczy tylko jeden dzie..wydaje mi si, 瞠 wtedy b璠 odpowiednio mocne :)

Przepis na to smaczne ciasto znalaz豉m u Edysi :)

Ps. Je郵i kto ma jakie wskaz闚ki, co zrobi, aby krem budyniowy si nie zwa篡, to b璠 bardzo wdzi璚zna :)



Sk豉dniki:

Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem
  • 1/2 kostki mas豉
  • 1/2 kostki margaryny

Krem rodzynkowy:

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1/2 kostki mas豉 (margaryny)
  • 400 g rodzynek
  • szklanka rumu lub w鏚ki (u mnie rum)

Dodatkowo:

  • s這iczek d瞠mu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Dwa dni przed pieczeniem ciasta nale篡 namoczy 400 g rodzynek w 1 szklance w鏚ki lub rumu. Kilka razy dziennie rodzynki przemiesza, 瞠by wszystkie mog造 wch這n望 alkohol. Po dw鏂h dniach rodzynki os帷zy z nadmiaru p造nu i odstawi na bok.

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, pod koniec ubijania wsypywa stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku, mieszaj帷 do嗆 szybko, 瞠by 鄴速ka nie zd捫y造 opa嗆 na dno. Do ubitych jajek dosypywa powoli przesiane obydwa rodzaje m彗i i miesza delikatnie 造磬. Ciasto wyla do du瞠j prostok徠nej formy (40x25 cm) wysmarowanej t逝szczem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Odstawi do wystudzenia, nast瘼nie przekroi do wzd逝 na dwie cz窷ci.

Krem budyniowy:

Budy czekoladowy przygotowa wg przepisu na opakowaniu, u篡waj帷 do tego 600 ml mleka. Gor帷y budy zdj望 z palnika, dok豉dniewymiesza. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 i margaryn utrze na puch, a nast瘼nie dodawa do masy po 造盧e zimny budy. Wszystko razem dobrze utrze.

Krem rodzynkowy:

Obie czekolady po豉ma na kawa趾i i razem z mas貫m stopi w rondelku. Doda namoczone w alkoholu rodzynki, dobrze wymiesza i lekko przestudzi.

Z這瞠nie ciasta:

Na doln cz窷 biszkoptu wy這篡 d瞠m z czarnej porzeczki. Na nim rozsmarowa po這w kremu budyniowego i przykry drugim blatem biszkoptu. Rozsmarowa drug po這w kremu budyniowego, a na wierzch wy這篡 krem rodzynkowy (najlepiej nak豉da go na ciasto kiedy jest jeszcze letni). Ciasto sch這dzi w lod闚ce, ale przed pokrojeniem dobrze jest chwil wcze郾iej go wyci庵n望. Smacznego :)
wtorek, 18 grudnia 2012
Pijane 郵iwki z niespodziank w 鈔odku

Przepis na 郵iwki w czekoladzie z marcepanem znalaz豉m u Dorotus. Wysz造 przepyszne :) Zdecydowanie mog pe軟i rol smakowitego prezentu dla najbli窺zych...tym cenniejszego, 瞠 zrobionego w豉snor璚znie.

Jest to moja propozycja w ramach Cudawiankowej zabawy "安i徠eczne prezenty 2012".



Sk豉dniki:
  • 20 郵iwek kalifornijskich, mi瘯kich
  • 1/3 szklanki rumu lub brandy (u mnie rum)
  • 80 g masy marcepanowej
  • 130 g dobrej jako軼i gorzkiej czekolady

Wykonanie:

奸iwki wiecz鏎 wcze郾iej zala alkoholem, odstawi do nas帷zenia. Na drugi dzie ods帷zy je z nadmiaru p造nu i do 鈔odka ka盥ej ze 郵iwek w這篡 kawa貫k marcepanu, uformowanego na kszta速 wielkiej pestki. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ka盥 郵iwk po kolei obtacza w czekoladzie (pomocne jest nadzianie jej na patyczek do szasz造k闚). Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)




pi徠ek, 17 grudnia 2010
Czekoladowo-郵iwkowe kuleczki

Zostaj jeszcze przez chwil w klimacie s這dko軼i. Dzi propozycja dla prawidziwych czekoladoholik闚. Ma貫 s這dkie kuleczki, z dodatkiem 郵iwek i migda堯w, obtoczone w kakao lub wi鏎kach kokosowych. Przepis na nie znalaz豉m w ulotce jakiego supermarketu. S bardzo smaczne, ale podejrzewam, 瞠 nie ka盥emu b璠 smakowa. Du瘸 ilo嗆 gorzkiej czekolady sprawia, 瞠 jest to deser tylko dla wybranych. Tych, kt鏎zy gorzk czekolad kochaj i dla kt鏎ych nigdy nie ma jej za du穎 :) Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzie. Polecam wszystkim 豉suchom :)

Jest to moja druga propozycja w ramach akcji "安i徠eczne prezenty" zorganizowanej przez Cuda.wianki.



Sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag s這dkiej 鄉ietanki
  • 3 dag mas豉
  • 5 dag zmielonych migda堯w
  • 15 suszonych 郵iwek
  • alkohol do namoczenia 郵iwek (u mnie rum)
  • kakao i wi鏎ki kokosowe do obtaczania kulek
Wykonanie:

奸iwki zanurzy w podgrzanym alkoholu na min. 2 h. Po tym czasie os帷zy i pokroi je w drobn kostk. Zachowa 造磬 alkoholu z namaczania. 妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i doda posiekan czekolad. Gdy ju si rozpu軼i, doda mas這, pokrojone 郵iwki, zmielone migda造 oraz alkohol. Wszystko dok豉dnie wymiesza. Gotow mas wstawi do lod闚ki, 瞠by nieco st篹a豉, a nast瘼nie formowa z niej ma貫 kuleczki i obtacza je w kakao lub wi鏎kach kokosowych. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)




 
1 , 2