| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: og鏎ek

poniedzia貫k, 25 lipca 2016
Ch這dnik litewski z botwink

Zupa idealna na upa造, kt鏎ych mamy do鈍iadczy w najbli窺zych dniach. Z ulubion botwink, pe軟a chrupi帷ych, 鈍ie篡ch warzyw i pachn帷ego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie r騜owa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpni皻y z bloga Kuchnia Agaty.

ch這dnik litewski

Sk豉dniki:

  • p璚zek botwinki z buraczkami
  • p璚zek rzodkiewek
  • kilka og鏎k闚 gruntowych
  • p璚zek 鈍ie瞠go koperku
  • szczypiorek
  • du瞠 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml ma郵anki/kefiru
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obra i zetrze na tarce o grubych oczkach lub pokroi w ma陰 kostk. Zala niedu膨 ilo軼i wody, tak aby je przykry豉, i gotowa pod przykryciem ok. 10 minut. Doda drobno pokrojone 這dygi botwinki oraz cz窷 posiekanych li軼i. Gotowa kilka minut. Zakwasi sokiem z cytryny. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z ma郵ank i jogurtem naturalnym. Doda obrane i pokrojone w kostk og鏎ki, rzodkiewki, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce. Podawa z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)

ch這dniki litewski z botwinka

ch這dnik z botwink


wtorek, 29 grudnia 2015
Ryba po japo雟ku

Ten spos鏏 przygotowywania ryby rozpropagowa豉 w moim rodzinnym domu moja siostra. Przepis pochodzi z zeszytu jej te軼iowej. Ryba ta nie ma pewnie nic wsp鏊nego z Japoni, tak samo zreszt jak s造nna ryba po grecku, ale zapewniam Was, 瞠 jest bardzo smaczna. Z powodzeniem mo瞠 by serwowana zar闚no na 鈍i徠ecznym stole, jak i sylwestrowej imprezie. Ja przed sma瞠niem panierowa豉m ryb w jajku i m帷e, ale r闚nie dobrze mo積a do tego wykorzysta g瘰te ciasto nale郾ikowe.

ryba po japo雟ku

Sk豉dniki:

  • 0,5-1 kg filet闚 rybnych (tym razem da豉m 80 dkg filet闚 z dorsza)
  • s這ik papryki konserwowej
  • s這ik og鏎k闚 korniszon闚
  • 2 du瞠 cebule

Sos:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 1 ma貫 opakowanie koncentratu pomidorowego (da豉m 3 造磬i)
  • ewentualnie 1-2 造磬i ostrego ketchupu
  • 2-3 造磬i octu
  • 2 造磬i cukru
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ryb rozmrozi. Przyprawi sol i pieprzem (ew. pieprzem cytrynowym). Obtoczy w jajku i m帷e. Sma篡 na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Gotow ryb podzieli na mniejsze kawa趾i. Cebule obra i pokroi w pi鏎ka. Sparzy wrz徠kiem. Wymiesza z papryk, pokrojon w kostk oraz og鏎kami, pokrojonymi w p馧plasterki. W du篡m s這iku lub innym naczyniu uk豉da warstwami ryb i warzywa. W garnku wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki sosu. Zagotowa je. Gor帷ym p造nem zala ryb i warzywa. Odstawi na minimum kilka godzin do lod闚ki. Podawa na zimno. Smacznego :)

鈔oda, 05 sierpnia 2015
Mizeria

Czy znajdzie si kto, kto nie zna tego przepisu? My郵, 瞠 nie :) Mizeria go軼i u nas cz瘰to. Latem, kiedy na ogr鏚ku pojawiaj si og鏎ki, mo積a j przygotowa b造skawicznie. Robi j od zawsze tak, jak nauczy豉 mnie tego moja mama. Wiem, 瞠 niekt鏎zy jedz j w wersji s這dkiej - ja jednak wol jej s這ne oblicze. Obowi您kowo z du膨 ilo軼i szczypiorku :)

mizeria

Sk豉dniki:

  • 2 d逝gie og鏎ki szklarniowe lub kilka wi瘯szych og鏎k闚 gruntowych
  • 鄉ietana
  • szczypiorek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Og鏎ki obra ze sk鏎ki. Pokroi w plasterki. Posypa sol, wymiesza i odstawi na 10 minut. Zla powsta造 sok. Doda 鄉ietan i posiekany szczypiorek. Doprawi do smaku i odstawi na kwadrans. Smacznego :)

鈔oda, 10 czerwca 2015
Tabbouleh

Tabbouleh to sa豉tka maj帷a korzenie w krajach arabskich. Jej g堯wnymi sk豉dnikami s kuskus (lub kasza bulgur), pomidory, og鏎ki oraz du瘸 ilo嗆 posiekanych 鈍ie篡ch zi馧: natki pietruszki i mi皻y. Aromatyczna i smaczna propozycja, nie wymagaj帷a zbyt wiele czasu i umiej皻no軼i. Idealna jako lekki obiadem w gor帷e dni lub dodatek np. do grillowanych potraw. Przepis闚 na t sa豉tk jest mn鏀two. Kuskus do niej u篡ty mo積a przygotowa w dwojaki spos鏏: tradycyjnie zala go wod i odczeka kilka minut lub wsypa suchy do pokrojonych warzyw i poczeka, a zmi瘯nie od ich soku. Ja podaj Wam wersj, kt鏎a najcz窷ciej go軼i u mnie w domu.

tabbouleh

Sk豉dniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 2 du瞠 pomidory
  • p馧 du瞠go og鏎ka
  • cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • du篡 p璚zek natki pietruszki
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠j mi皻y
  • 3-4 造磬i oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • s鏊

Wykonanie:

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem). Obranego og鏎ka, pomidory oraz papryk pokroi w kostk podobnej wielko軼i. Cebul, natk pietruszki i mi皻 posieka. Czosnek przecisn望 przez prask. Wszystkie te sk豉dniki wymiesza i doda do ugotowanej i przestudzonej kaszy. Doda oliw i sok z cytryny. Doprawi do smaku sol. Wg mnie najlepiej smakuje sch這dzona. Smacznego :)

Nowalijki w kuchni

鈔oda, 14 stycznia 2015
Pasta kanapkowa z makrel, jajkami i kiszonym og鏎kiem

Bardzo smaczna pasta z makreli, z dodatkiem og鏎k闚 kiszonych i ugotowanych na twardo jajek. Pewnie wi瘯szo嗆 z Was od dawna j zna. Polecam, zar闚no na 郾iadanie, jak i kolacj.

Pasta jest zgodna z metod Montignaca - posi貫k t逝szczowy (je郵i u篡jemy odpowiedniego majonezu).

pasta z makreli

Sk豉dniki:

  • w璠zona makrela
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 kiszone og鏎ki
  • niedu瘸 cebula
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • 2-3 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Makrel obra ze sk鏎y, pozbawi o軼i i rozdrobni j widelcem.Ugotowane na twardo jajka, cebul oraz szczypiorek/natk posieka. Og鏎ki obra ze sk鏎ki i pokroi w drobn kostk. Wszystkie sk豉dniki wymiesza z majonezem, doprawi pieprzem i sol. Przed podaniem najlepiej sch這dzi w lod闚ce. Smacznego ;)

pasta z makreli

 
1 , 2 , 3 , 4