| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: botwinka

poniedzia貫k, 25 lipca 2016
Ch這dnik litewski z botwink

Zupa idealna na upa造, kt鏎ych mamy do鈍iadczy w najbli窺zych dniach. Z ulubion botwink, pe軟a chrupi帷ych, 鈍ie篡ch warzyw i pachn帷ego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie r騜owa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpni皻y z bloga Kuchnia Agaty.

ch這dnik litewski

Sk豉dniki:

  • p璚zek botwinki z buraczkami
  • p璚zek rzodkiewek
  • kilka og鏎k闚 gruntowych
  • p璚zek 鈍ie瞠go koperku
  • szczypiorek
  • du瞠 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml ma郵anki/kefiru
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obra i zetrze na tarce o grubych oczkach lub pokroi w ma陰 kostk. Zala niedu膨 ilo軼i wody, tak aby je przykry豉, i gotowa pod przykryciem ok. 10 minut. Doda drobno pokrojone 這dygi botwinki oraz cz窷 posiekanych li軼i. Gotowa kilka minut. Zakwasi sokiem z cytryny. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z ma郵ank i jogurtem naturalnym. Doda obrane i pokrojone w kostk og鏎ki, rzodkiewki, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce. Podawa z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)

ch這dniki litewski z botwinka

ch這dnik z botwink


poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
P璚zotto z botwink

Potrawa, kt鏎a powsta豉 troch na zasadzie czyszczenia lod闚ki ;) Mia豉m p璚zak i botwink. Dorzuci豉m cebul, m這d marchew, kie豚as i du穎 鈍ie瞠go koperku. Do tego mas這 i parmezan. Wysz這 smacznie i bardzo syc帷o. Moje kaszotto poda豉m ze szparagami zapiekanymi w szynce parme雟kiej. Chyba ostatnimi w tym sezonie. Warto si skusi :)

p璚zotto z botwink

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • p璚zek botwinki
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 m這de marchewki
  • du瘸 cebula
  • kawa貫k kie豚asy
  • 2-3 造磬i mas豉
  • 2 造磬i parmezanu
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠go kopru
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Botwink przebra i dok豉dnie umy. Buraki obra i pokroi w cienkie plasterki, li軼ie pokroi w paski, a 這dygi drobno posieka. Marchew oraz kie豚as pokroi w p馧plasterki. Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebul. Doda buraki i marchew. Sma篡 razem przez 3-4 minuty. Doda 這dygi botwinki. Sma篡 razem jeszcze 2 minuty. Doda kasz. Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami bulionu i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka. Pod koniec gotowania doda podsma穎n na osobnej patelni. Gotowa ca這嗆 jeszcze przez kilka minut, dolewaj帷 w dalszym ci庵u bulion. Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda posiekany koperek, przyprawy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)

p璚zotto z botwink

p璚zotto z botwink

Letnie oczyszczenie

Zainspiruj si kasz! III edycja

鈔oda, 12 czerwca 2013
Tarta botwinikowo-szpinakowa

Na tart z botwink mia豉m ochot ju jaki czas, ale ba豉m si jej smaku. Niedawno zobaczy豉m tak u Majanki. Mocno j zachwala豉 i sprawi豉, 瞠 zn闚 mia豉m ochot zaeksperymentowa. Kilka dni p騧niej zakupi豉m gazet "Moje smaki 篡cia". Przekartkowa豉m j do嗆 szybko, zatrzymuj帷 si z u鄉iechem na przepisie na tart botwinkowo-szpinakow. Wiedzia豉m ju, 瞠 na pewno j zrobi, bo kusi豉 mnie ogromnie, no i idealnie pasowa豉 do mojej szpinakowej akcji. Od siebie zmieni豉m tylko tyle, 瞠 doda豉m do ciasta m彗i razowej, aby by豉 cho troch zdrowsze i dorzuci豉m kawa貫k fety, kt鏎 znalaz豉m w lod闚ce, a kt鏎a przecie idealnie pasuje i do szpinaku i buraczk闚. Ca這嗆 poda豉m z sosem czosnkowym. Jak smakowa豉? Hmmm...By這 dobra. I takiego smaku pewnie si spodziewa豉m. Ale serca mojego nie podbi豉. Ciesz si jednak, 瞠 da豉m jej szans, bo pewnie zn闚 瘸這wa豉bym tego, gdy sezon na botwink dobieg豚y ko鎍a :)



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 200g m彗i (u mnie 100g m彗i tortowej i 100 g m彗i graham typ 1850)
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 造瞠czka cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i bardzo zimnej wody

Farsz:

  • 2 p璚zki botwinki z buraczkami
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • ga陰zka 鈍ie瞠go rozmarynu (pomin窸am)
  • 2-3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz

Baza jajeczna:

  • 2 jajka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 30 g twardego sera d逝go dojrzewaj帷ego (np. parmezanu)
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kawa貫k fety (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 wymiesza z sol i cukrem. Doda zimne mas這 i posieka no瞠m. Doda 鄴速ko i wod. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Po tym czasie rozwa趾owa je do 鈔ednicy 26-27 cm i wy這篡 nim form do tarty (o 鈔. 23-24 cm), uprzednio wysmarowan mas貫m. Nak逝 ciasto widelcem. Podpiec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Farsz:

Botwink i szpinak przebra i dok豉dnie umy (kilka listk闚 od這篡 do ozdoby). Li軼ie pokroi w paseczki, a buraki w s逝pki. Czosnek i rozmaryn posieka. Botwink z buraczkami podsma篡 przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dorzuci szpinak, po chwili czosnek i rozmaryn. Sma篡 kolejne 2-3 minuty. Doprawi sol.

Baza jajeczna:

Wymiesza jajka, 鄉ietan, tarty ser i pieprz.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 farsz botwinkowo- szpinakowy. Posypa po這w fety. Zala jajeczn mieszank i przemiesza widelcem. Na wierzchu roz這篡 reszt fety i li軼ie botwinki i szpinaku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)


Czas na szpinak!
sobota, 23 maja 2009
Botwinka

Widzia豉m j ostatnio na wielu blogach,w ko鎍u skusi豉m si na ni i ja :) Botwinka, bo o niej mowa, zalicza si do zup, kt鏎e nie ka盥emu smakuj. Znam wiele os鏏, kt鏎ym w og鏊e nie pasuje jej smak, przeszkadzaj p造waj帷e w zupie li軼ie itp.Ja zaliczam si do jej zwolennik闚. Bardzo lubi jej kwa郾y, buraczany smak. No i ten pi瘯ny, ciemny kolor. Koniecznie z du膨 ilo軼i koperku. Koniecznie z ziemniaczkami. Wczoraj po raz pierwszy wypr鏏owa豉m te wersj z jajkiem na twardo - jest to r闚nie wersja udana.

Jest to moja pierwsza botwinka w 篡ciu, wi璚 jeszcze paru poprawek potrzebuje. Ale z豉 nie by豉 :) Zrobi豉m j na podstawie przepisu podanego przez Majank, bo to jej "botwinkowy wpis" wywo豉 u mnie wielk ochot na t zupk. Ten sam przepis znajduje si r闚nie積a blogu "Czym pachnie u 瘸k闚".

Sk豉dniki:

- du篡 p璚zek botwiny (ja da豉m jeden p璚zekdu篡 i jeden mniejszy; je郵i buraczki przy botwinie s zbyt ma貫, mo積a dodadodatkowo jednego buraka)

-1,5-2 litry bulionu

- sok z po這wy cytryny

- 2 z帳ki czosnku

- 200 ml 鄉ietany (da豉m tylko 3 造磬i)

- 造瞠czka cukru (da豉m dwie)

- s鏊, pieprz

- koperek

Wykonanie:

Botwink przebra i dok豉dnie wyp逝ka. Buraczki obra i pokroi w kostk lub plasterki. Li軼ie i 這dygi drobno posieka. Buraczki wrzuci do bulionu i gotowa oko這 15 minut. Po tym czasie doda 這dygi i li軼ie. Czosnek posieka i dorzuci do zupy wraz z sokiem z cytryny. Doprawi do smaku cukrem, sol i pieprzem. Na ko鎍u doda koperek i 鄉ietan (wymieszan z gor帷 zup, 瞠by si nie zwa篡豉). Podawa z ziemniakami lub/i jajkiem na twardo. Smacznego :)