| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kuskus

poniedzia貫k, 16 listopada 2015
Sa豉tka z kuskusem, gruszk i granatem

Kuskus, feta, gruszka i granat po陰czone ze sob w smacznej sa豉tce. Ca這嗆 zwie鎍zona pysznym miodowym winegretem. Idealna propozycja na lekk, jesienn kolacj.

Lu幡a inspiracja przepisem st康.

sa豉tka z kuskusem gruszk i granatem

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki kaszy kuskus
  • p馧 szklanki wrz帷ego bulionu
  • 2 gruszki
  • 100 g sera feta
  • p馧 granatu
  • 4 造磬i nasion s這neczniku
  • kilka 造瞠czek startego parmezanu
  • 造磬a posiekanej natki pietruszki
  • 造磬a posiekanej bazylii
  • s鏊, pieprz

Miodowy winegret:

  • 3-4 造磬i oliwy
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造磬a mi鏚
  • p馧 z帳ka czosnku
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Przygotowa sos: czosnek rozetrze z sol i miodem. Doda sok z cytryny i olej. Doprawi pieprzem i ew. sol. Dok豉dnie wymiesza. 

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu: zala gor帷ym bulionem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem. Doda do niej umyte i pokrojone gruszki, skropione sokiem z cytryny, pestki granatu oraz pokrojon fet i 鈍ie瞠, posiekane zio豉. Dosypa podpra穎ny na patelni s這necznik. Pola przygotowanym wcze郾iej sosem. Delikatnie wymiesza. Posypa z wierzchu startym parmezanem. Smacznego :)

kuskus feta gruszka granat


Sa豉tki na jesienne wieczory

wtorek, 01 wrze郾ia 2015
Kotleciki z cukini, kuskusem i oliwkami

Po篡wne kotleciki, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Katerina&Kuchnia. Nie by造 to mo瞠 najlepsze placki z cukinii, jakie mia豉m okazj je嗆, ale z sosem czosnkowym dawa造 rad. Co dziwne, du穎 bardziej smakowa造 mi na zimno, ni ciep這.

kotlety z cukinii i kuskusu

Sk豉dniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 鈔ednie cukinie
  • 2 jajka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • kilkana軼ie czarnych oliwek
  • p馧 p璚zka natki pietruszki
  • plaster sera feta
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem). Wystudzi. Cukinie umy, osuszy i zetrze na tartce o grubych oczkach. Posoli je i odstawi na p馧 godziny. Po tym czasie cukinie bardzo dok豉dnie odcisn望 i prze這篡 do miski. Doda posiekane oliwki oraz natk, przestudzony kuskus, obie m彗i, pokruszon fet i jajka. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i doprawi do smaku. Sma篡 kotlety z obu stron na z這ty kolor. Nadmiar t逝szczu ods帷zy na papierowym r璚zniku. Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

kotlety z cukinii i kuskusu

鈔oda, 10 czerwca 2015
Tabbouleh

Tabbouleh to sa豉tka maj帷a korzenie w krajach arabskich. Jej g堯wnymi sk豉dnikami s kuskus (lub kasza bulgur), pomidory, og鏎ki oraz du瘸 ilo嗆 posiekanych 鈍ie篡ch zi馧: natki pietruszki i mi皻y. Aromatyczna i smaczna propozycja, nie wymagaj帷a zbyt wiele czasu i umiej皻no軼i. Idealna jako lekki obiadem w gor帷e dni lub dodatek np. do grillowanych potraw. Przepis闚 na t sa豉tk jest mn鏀two. Kuskus do niej u篡ty mo積a przygotowa w dwojaki spos鏏: tradycyjnie zala go wod i odczeka kilka minut lub wsypa suchy do pokrojonych warzyw i poczeka, a zmi瘯nie od ich soku. Ja podaj Wam wersj, kt鏎a najcz窷ciej go軼i u mnie w domu.

tabbouleh

Sk豉dniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 2 du瞠 pomidory
  • p馧 du瞠go og鏎ka
  • cebula
  • p馧 czerwonej papryki
  • du篡 p璚zek natki pietruszki
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠j mi皻y
  • 3-4 造磬i oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • s鏊

Wykonanie:

Kasz kuskus przygotowa zgodnie z instrukcj na opakowaniu (zala wrz徠kiem i odstawi pod przykryciem na kilka minut, po czym przemiesza ca這嗆 widelcem). Obranego og鏎ka, pomidory oraz papryk pokroi w kostk podobnej wielko軼i. Cebul, natk pietruszki i mi皻 posieka. Czosnek przecisn望 przez prask. Wszystkie te sk豉dniki wymiesza i doda do ugotowanej i przestudzonej kaszy. Doda oliw i sok z cytryny. Doprawi do smaku sol. Wg mnie najlepiej smakuje sch這dzona. Smacznego :)

Nowalijki w kuchni

pi徠ek, 03 grudnia 2010
Sa豉tka z kuskusem, fet i suszonymi pomidorami

Dzi sa豉tka, kt鏎a jako nie za bardzo przypad豉 nam do gustu.Dodaj j, gdy jak g這si tytu mojego bloga, prezentuj tu nie tylko moje wzloty, ale i upadki ;) Znalaz豉m j gdzie na zdj璚iu w necie i spontanicznie postanowi豉m j wypr鏏owa. Wszystkie sk豉dnikimi pasowa造... fet i suszone pomidory wr璚z uwielbiam, kuskus i oliwki lubi. Spodziewa豉m si mega pyszno軼i.A wysz這 przeci皻nie. I nawet nie wiem czemu. W sumie, jak si tak teraz zastanowi, to chyba by豉 to wina kuskusu. Wyszed mi on troch za bardzo kleisty i chyba w tym by najwi瘯szy problem. Gdyby by bardziej sypki, by這by mo瞠 lepiej (smaczniej?). Zreszt niewa積e. Zosta豉 zjedzona, ale powtarzana raczej nie b璠zie ;) Dodaj j do akcji Edysi, cho w sumie troch wstyd mi j tam umieszcza ;)


Sk豉dniki (ilo嗆 wg upodoba):

  • kuskus
  • bulion
  • suszone pomidory
  • feta
  • czarne oliwki
  • posiekana natka pietruszki lub bazylia
  • ew. oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kuskus zala gor帷ym bulionem. Zostawi pod przykryciem na pi耩 minut. Po tym czasie rozmiesza go dok豉dnie widelcem. Doda pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, fet i posiekan natk. Doprawi do smaku sol, pieprzem. Mo積adoda 造磬 oliwy z oliwek. Smacznego :)

sobota, 14 sierpnia 2010
Prosta sa豉tka z kuskusem

Prosty, szybki i smaczny spos鏏 na podanie kuskusu. Przepis znalaz豉m w ksi捫ce "Inspiracje kulinarne - Inspiruj帷e pomys造 na dania z zio豉mi i przyprawami". Od siebie doda豉m tylko posiekan natk pietruszki i zwi瘯szy豉m ilo嗆 oliwy i soku z cytryny. Tak przygotowany kuskus by dodatkiem do ryby, o kt鏎ejw nast瘼nym po軼ie.

Sk豉dniki:

- 1 i 1/2 szklanki kuskusu

- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- 20 dkg fasolki szparagowej

- czerwona cebula, pokrojona w plastry

- posiekana natka pietruszki

- 造磬a oliwy extra vergine (da豉m dwie)

- 2 造磬i soku z cytryny (da豉m 3)

Wykonanie:

Kuskus zala gor帷ym bulionem. Zostawi pod przykryciem na pi耩 minut. Po tym czasie rozmiesza go dok豉dnie widelcem. Fasolk szparagow lekko podgotowa (nie mo瞠 by zbyt mi瘯ka), doda do kuskusu razem z pokrojon cebul i natk pietruszki. Ca這嗆 pola oliw wymieszan z sokiem z cytryny. Wymiesza. Smacznego :)

 
1 , 2