| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bekon

鈔oda, 10 lutego 2016
Pyszna brukselka z boczkiem i parmezanem

Po陰czenie brukselki z podsma穎nym boczkiem i parmezanem sprawdzi豉m ostatnio przy okazji przygotowywania tego makaronu. Trio to okaza這 si bardzo udane, dlatego te, nie waha豉m si ani minuty, aby wykorzysta je ponownie, jako dodatek do obiadu. Tym razem brukselka gotowana, nie sma穎na.Nie zniech璚ajcie si jednak: w takim towarzystwie smakuje bowiem wy鄉ienicie :) Do wrz徠ku, w kt鏎ym gotuj brukselk, dodaj odrobin cukru i mleka, co zmniejsza jej gorycz. Warto wypr鏏owa ten patent.

brukselka z boczkiem

Sk豉dniki:

  • 400 g brukselki
  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • parmezan
  • s鏊, odrobina cukru
  • p馧 szklanki mleka
  • 造磬a oliwy

Wykonanie:

Brukselk obra z wierzchnich li軼i i ka盥 sztuk od spodu naci望 na krzy. Tak przygotowane kapustki wrzuci do osolonego i lekko pos這dzonego wrz徠ku. Doda mleko. Gotowa brukselk ok. 8-10 minut, a b璠zie mi瘯ka, ale ci庵le j璠rna. Odcedzi. Prze這篡 do miski. W mi璠zyczasie boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni i prze這篡 do brukselki. Ca這嗆 posypa 鈍ie穎 startym parmezanem. Delikatnie wymiesza. Podawa jako dodatek np. do ziemniaczanego puree. Smacznego :)

brukselka z boczkiem i parmezanem

poniedzia貫k, 11 stycznia 2016
Makaron z brukselk i boczkiem - zadziwiaj帷o pyszny :)

Jeden z lepszych makaron闚, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Aksamitny sos, nawi您uj帷y do s造nnej carbonary - idealnie kremowy i przepyszny, z dodatkiem podsma穎nego bekonu i ....brukselki. To znienawidzone przez niekt鏎ych warzywo, po raz kolejny pokazuje swoje drugie oblicze. Tak jak w przypadku makaronu z migda豉mi i brukselk, kt鏎y pokazywa豉m Wam dwa late temu, tak i tu 鈍ietnie si sprawdza jako dodatek i smakuje ca趾iem inaczej ni w tradycyjnej, jarzynowej zupie. Bardzo Wam polecam to danie. My郵, 瞠 pozytywnie si zaskoczycie. Jedyny minus to kalorie...ale czasami naprawd warto o nich zapomnie :)

Przepis na to danie pochodzi z magazynu jednej z angielskich sieci handlowych.

makaron z brukselk i bekonem

Sk豉dniki:

  • 6 plastr闚 w璠zonego boczku
  • 300 g brukselki
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • ma豉 cebula
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30-36%
  • 3 鄴速ka
  • 50 g parmezanu
  • 造磬a oliwy z oliwek
  • p馧 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
  • s鏊, pieprz
  • 300 g makaronu (u mnie tagliatelle)

Wykonanie:

Boczek pokroi w centymetrowe paski. Wrzuci go na rozgrzan oliw i sma篡 5-6 minut, ci庵le mieszaj帷. Zdj望 z patelni. Na pozosta造m t逝szczu zeszkli posiekan cebulk, a nast瘼nie doda obran z wierzchnich li軼i i poszatkowan brukselk. Sma篡 ok. 5 minut. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz boczek. Wymiesza i zdj望 z ognia. W osobnym naczyniu wymiesza dok豉dnie krem闚k z 鄴速kami, ga趾 muszkato這w, 3/4 startego parmezanu oraz pieprzem. W mi璠zyczasie ugotowa makaron. Patelni z brukselk i boczkiem ponownie postawi na minimalnym ogniu. Wla do niej 2-3 造磬i wody z gotowania makaronu oraz krem闚k z 鄴速kami. Doda odcedzony makaron. Ca這嗆 szybko wymiesza i zdj望 z gazu (nie nale篡 zbyt d逝go podgrzewa, aby 鄴速ka si nie 軼i窸y). Na talerzach posypa reszt parmezanu. Smacznego :)

makaron z brukselk i boczkiem

Discomfort food

poniedzia貫k, 06 wrze郾ia 2010
Cobb Salad

Zainteresowa豉m si t sa豉tk po obejrzeniu filmu "Julie & Julia". G堯wna bohaterka umawia si w nim z trzema przyjaci馧kami na cotygodniowe lunche z sa豉tk cobb w roli g堯wnej w豉郾ie. Ka盥a zamawia inn wersj, pozbawion poszczeg鏊nych sk豉dnik闚: jest cobb salad bez jajek, bez sera, bez bekonu... Zaciekawi豉 mnie mnogo嗆 wersji tej sa豉tki i postanowi豉m troszk o niej poczyta. Okazuje si, 瞠 sa豉tka ta powsta豉 w 1930 roku w Los Angeles wrestauracji Brown Derby i zosta豉 tak nazwana na cze嗆 jej w豉軼iciela: Roberta Howarda Cobba. G堯wnymi jej sk豉dnikami s m.in. mieszanka sa豉t, awokado, pomidory, bekon, jajka, ser Roquefort. Przepis na t konkretn wersj znalaz豉m na stronie Simply Recipes. Skusi豉m si na ni mimo, 瞠 nieprzepadam zaawokado ani zaple郾iowymi serami. Smakowa豉 mi, cho chyba bardziej przypad豉 do gustu mojemu m篹owi.Nast瘼nym razem popracowa豉bym troch nassosem, bo nie do ko鎍a mi odpowiada.Niez造 pomys natomiast z bekonem, kt鏎y fajnie chrupa podczas jedzenia :) Polecam jako ciekawostk.

Sa豉tk t dodaj do akcji "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk豉dniki:

- mieszanka r騜nych sa豉t (autorka poleca m.in. sa豉t rzymsk, fris嶪 czy rze簑ch)

- 6 plasterk闚 bekonu

- 2 awokado (da豉m jedn sztuk)

- filet z kurczaka

- pomidor

- 2 jajka, ugotowane na twardo

- 2 造磬i posiekanego szczypiorku

Sos:

- 1/3 szklanki octu winnego (nast瘼nym razem dam mniej)

- 1 造磬a musztardy Dijon

- 1-2 造瞠czki cukru

- 2/3 szklanki oliwy z oliwek

- 1/2 szklanki startego sera Roquefort

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Sa豉ty umy, wyszuszy, porwa na kawa趾i i u這篡 w misce. Bekon sma篡 na rumiano z obu stron, a b璠zie chrupi帷y. Zdj望 z patelni, ostudzi. Pokruszy na drobne kawa趾i. Kurczaka ugotowa i podzieli na mniejsze kawa趾i. Jajka posieka, awokodo obra i pokroi na kawa趾i.

Na sa豉cie uk豉da obok siebie awokado, bekon, kurczaka, pomidora i jajka.

Przygotowa sos. Ubi ocet razem z musztard, sol i pieprzem. Stopniowo wlewa oliw, ca造 czas ubijaj帷, a do uzyskania emulsji. Doda ser i cukier. Wymiesza. Jau篡豉m do tego blendera, cho nie wiem, czy powinno si go tu u篡wa. Powsta mi aksamitny serowy sos.Podawa nale篡 goosobno lub pola nim po sa豉tce. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

wtorek, 05 stycznia 2010
BLT Sandwich

Dzisiaj notka kr鏒ka, ale za to bardzo smaczna. W grudniuspr鏏owa豉m tej kanapki po raz pierwszy i od razusta豉 si ona jednym z moich 郾iadaniowych faworyt闚. BLT, bo o niej mowa, to s造nna ameryka雟ka kanapka, w kt鏎ej g堯wnymi sk豉dnikami s chrupi帷y bekon, sa豉ta oraz pomidor(Becon, Lettuce, Tomato). Dodatkowo mo積a stosowa r騜ne sk豉dniki: cebul, og鏎ka, past z awokado itp. Ja doda豉m tylkomajonez, bo mia豉m ochot na podstawow wersj. Na kolejny raz z BLT musz czeka do momentu, a moja kochana sis, zn闚 obdaruje mnie pysznym angielskim bekonem. No ale c騜, warto czeka na takie smaki :))

Sk豉dniki:

- dwie kromki pe軟oziarnistego chleba

- kilka plasterk闚 bekonu

- kilka plasterk闚 pomidora

- kilka li軼i sa豉ty

- majonez

Wykonanie:

Kromki chleba zrumieni w tosterze. Bekon sma篡 na suchej patelni. Na posmarowanym majonezem to軼ie uk豉da kolejno sa豉t, pomidora i bekon. Przykry drugim tostem. Smacznego :)

Dopisane:

Po czasie u鈍iadomi豉m sobie, 瞠 skoro to s造nna ameryka雟ka kanapka, to idealnie pasuje ona przeciedo zabawyIreny i Andrzeja. No c騜, lepiej p騧no, ni wcale :P

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk