| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: kminek

pi±tek, 06 lipca 2018
Chleb litewski (na zakwasie)

Wczoraj odkry³am, ¿e mój zakwas umar³ ¶mierci± naturaln±. Ostatnio rzadko na nim piek³am i kiedy wyjê³am go wczoraj z lodówki, aby go dokarmiæ, zauwa¿y³am, ¿e ca³y pokry³ siê ple¶ni±. Ciê¿ko by³o mi siê z nim rozstaæ, no ale có¿, taka kolej rzeczy. Trzeba koniecznie szybko przygotowaæ kolejny. Na pocieszenie zosta³y mi zdjêcia pysznego chleba, upieczonego na tym w³a¶nie zakwasie, którymi nie zd±¿y³am siê z wami jeszcze podzieliæ. Przepis na chleb litewski znalaz³am na blogu Liski. Skusi³am siê na niego po tym, jak m±¿ przywióz³ z Wilna przepyszne bochenki chleba, lekko s³odkawe, z dodatkiem kminku. Smakowa³ nam on tak bardzo, ¿e szybko postanowi³am upiec go w domu. Chleb z poni¿szego przepisu mo¿e nie smakowa³ w 100% jak oryginalnie litewski, ale by³ wystarczaj±co zbli¿ony. Chrupi±ca skórka, aromatyczny i wilgotny ¶rodek. Piek³am go ju¿ kilkakrotnie i za ka¿dym razem by³ tak samo smaczny. Polecam.

chleb litewski

Sk³adniki: (2 bochenki):

  • 500 g zaczynu z m±ki ¿ytniej chlebowej (przepis poni¿ej)
  • 100 g otrêbów
  • 200 g wrz±cej wody
  • 2 ³y¿ki kminku
  • 325 g m±ki ¿ytniej razowej + 25 g do upra¿enia
  • 150 g m±ki ¿ytniej chlebowej
  • 300 g wody letniej
  • 1-2 ³y¿ki melasy (da³am 3 du¿e ³y¿ki)
  • ³y¿ka soli

Zaczyn:

  • 50 g p³ynnego aktywnego zakwasu
  • 130 g + 90 g  m±ki ¿ytniej razowej 
  • 120 g + 110 g wody

Wykonanie:

Rano, dzieñ przed pieczeniem:

Dokarmiæ zakwas - je¶li nie jest aktywny.

Wieczorem, dzieñ przed pieczeniem:

Przygotowaæ zaczyn:

50 g aktywnego zakwasu ¿ytniego wymieszaæ z 130 g m±ki ¿ytniej razowej i 120 g letniej wody. Odstawiæ na noc. 

100 g otrêbów zalaæ 200 g wrz±cej wody. Dodaæ 2 ³y¿ki lekko zmia¿d¿onego kminku. Wymieszaæ i odstawiæ.

Rano, w dniu pieczenia:

Do zaczynu dodaæ 90 g m±ki ¿ytniej i 110 g letniej wody. Wymieszaæ. Odstawiæ na 3-4 godziny. Gdy zaczyn siê podniesie, mo¿na u¿yæ go do pieczenia.

25 g m±ki razowej upra¿yæ na suchej patelni, a¿ nabierze br±zowego koloru (uwa¿aæ, by nie przypaliæ).

W du¿ej misce wymieszaæ zaczyn z namoczonymi otrêbami, obiema m±kami, letni± wod± i melas±. Sól rozpu¶ciæ w odrobinie wody i równie¿ dodaæ do ciasta. Nie wyrabiaæ za d³ugo, ciasto powinno mieæ lu¼n± konsystencjê. Nape³niæ nim do po³owy wysoko¶ci dwie formy do pieczenia chleba, wysypane otrêbami. Wyg³adziæ powierzchniê i posmarowaæ wod±. Odstawiæ w ciep³e miejsce do podwojenia objêto¶ci (ok. 3-4 h). Po wyro¶niêciu raz jeszcze posmarowaæ wierzch bochenków wod±.

Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z termoobiegiem (piek³am bez termoobiegu). Nastêpnie zmniejszyæ temperaturê do 200 stopni i piec kolejne 30 min, bez termoobiegu. Na koniec zmniejszyæ temperaturê do 180 stopni i dopiekaæ ok. 25 minut (je¶li bêdzie za mocno przyrumieniony, przykryæ foli± aluminiow±).  

Po upieczeniu chleb wyj±æ z foremki, odwróciæ i wystudziæ. Chleb nadaje siê do jedzenia dopiero nastêpnego dnia. Smacznego :) 

chleb na zakwasie

chleb litewski na zakwasie