Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: kminek
pi±tek, 06 lipca 2018
Chleb litewski (na zakwasie)
Wczoraj odkry³am, ¿e mój zakwas umar³ ¶mierci± naturaln±. Ostatnio rzadko na nim piek³am i kiedy wyjê³am go wczoraj z lodówki, aby go dokarmiæ, zauwa¿y³am, ¿e ca³y pokry³ siê ple¶ni±. Ciê¿ko by³o mi siê z nim rozstaæ, no ale có¿, taka kolej rzeczy. Trzeba koniecznie szybko przygotowaæ kolejny. Na pocieszenie zosta³y mi zdjêcia pysznego chleba, upieczonego na tym w³a¶nie zakwasie, którymi nie zd±¿y³am siê z wami jeszcze podzieliæ. Przepis na chleb litewski znalaz³am na blogu Liski. Skusi³am siê na niego po tym, jak m±¿ przywióz³ z Wilna przepyszne bochenki chleba, lekko s³odkawe, z dodatkiem kminku. Smakowa³ nam on tak bardzo, ¿e szybko postanowi³am upiec go w domu. Chleb z poni¿szego przepisu mo¿e nie smakowa³ w 100% jak oryginalnie litewski, ale by³ wystarczaj±co zbli¿ony. Chrupi±ca skórka, aromatyczny i wilgotny ¶rodek. Piek³am go ju¿ kilkakrotnie i za ka¿dym razem by³ tak samo smaczny. Polecam. Sk³adniki: (2 bochenki):
Zaczyn:
Wykonanie: Rano, dzieñ przed pieczeniem: Dokarmiæ zakwas - je¶li nie jest aktywny. Wieczorem, dzieñ przed pieczeniem: Przygotowaæ zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu ¿ytniego wymieszaæ z 130 g m±ki ¿ytniej razowej i 120 g letniej wody. Odstawiæ na noc. 100 g otrêbów zalaæ 200 g wrz±cej wody. Dodaæ 2 ³y¿ki lekko zmia¿d¿onego kminku. Wymieszaæ i odstawiæ. Rano, w dniu pieczenia: Do zaczynu dodaæ 90 g m±ki ¿ytniej i 110 g letniej wody. Wymieszaæ. Odstawiæ na 3-4 godziny. Gdy zaczyn siê podniesie, mo¿na u¿yæ go do pieczenia. 25 g m±ki razowej upra¿yæ na suchej patelni, a¿ nabierze br±zowego koloru (uwa¿aæ, by nie przypaliæ). W du¿ej misce wymieszaæ zaczyn z namoczonymi otrêbami, obiema m±kami, letni± wod± i melas±. Sól rozpu¶ciæ w odrobinie wody i równie¿ dodaæ do ciasta. Nie wyrabiaæ za d³ugo, ciasto powinno mieæ lu¼n± konsystencjê. Nape³niæ nim do po³owy wysoko¶ci dwie formy do pieczenia chleba, wysypane otrêbami. Wyg³adziæ powierzchniê i posmarowaæ wod±. Odstawiæ w ciep³e miejsce do podwojenia objêto¶ci (ok. 3-4 h). Po wyro¶niêciu raz jeszcze posmarowaæ wierzch bochenków wod±. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z termoobiegiem (piek³am bez termoobiegu). Nastêpnie zmniejszyæ temperaturê do 200 stopni i piec kolejne 30 min, bez termoobiegu. Na koniec zmniejszyæ temperaturê do 180 stopni i dopiekaæ ok. 25 minut (je¶li bêdzie za mocno przyrumieniony, przykryæ foli± aluminiow±). Po upieczeniu chleb wyj±æ z foremki, odwróciæ i wystudziæ. Chleb nadaje siê do jedzenia dopiero nastêpnego dnia. Smacznego :) |