| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: bia趾a

poniedzia貫k, 19 sierpnia 2013
Bia豉 Pavlova

Kusi豉 mnie odk康 pami皻am, ale wydawa這 mi si, 瞠 to nie moja liga i pozostaje mi tylko 郵inienie si na jej widok, kiedy tylko zobacz ja na czyim blogu. Kt鏎ego dnia pocz瘰towa豉 mnie ni moja kuzynka. Pami皻am, 瞠 bardzo mnie zaskoczy豉. Jej beza by豉 pi瘯na: idealna i bardzo smaczna. Wzi窸am od niej przepis, uzbiera豉m potrzebn ilo嗆 bia貫k i spr鏏owa豉m powt鏎zy jej sukces. Zrobi豉m wszystko zgodnie z przepisem: beza 豉dnie wyros豉, lekko si zarumieni豉 i wzorcowo pop瘯a豉. Niestety, po jej przekrojeniu okaza這 si, 瞠 w 鈔odku by豉 kompletnie wyschni皻a. Wiedzia豉m ju, 瞠 musz piec j zdecydowanie kr鏂ej. Odczeka豉m jaki czas, zn闚 nazbiera豉m zamro穎nych bia貫k i przyst徙i豉m do kolejnej pr鏏y. Tym razem piek豉m bez z 5 bia貫k, a czas pieczenia skr鏂i豉m do godziny. I wysz這 鈍ietnie. Prezentowa豉 si 豉dnie zar闚no z wierzchu, jak i po przekrojeniu. My郵, 瞠 z ka盥ym kolejnym razem b璠zie ju 豉twiej :)

W przepisie od mojej kuzynki nie by這 m彗i ziemniaczanej. Ja j doda豉m, bo widzia豉m j w wielu przepisach na Pavlov, m.in. u Dorotus.

W pieczeniu bezy wa積a jest znajomo嗆 w豉snego piekarnika. U jednych os鏏 podany czas lub temperatura mog by za wysokie lub za niskie i trzeba wtedy dostosowa je odpowiednio do w豉snego sprz皻u.



Sk豉dniki:
  • 6 bia貫k (da豉m 5)
  • 300g cukru (da豉m 250g)
  • 造磬a octu winnego
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 500 ml krem闚ki
  • 2 造磬i cukru pudru
  • owoce (u mnie 鈍ie瞠 maliny i bor闚ki)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Na koniec doda 造磬 octu winnego i m彗 ziemniaczan. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa okr庵 (鈔ednica ok. 24-26 cm). Na narysowany okr庵 wy這篡 ubite bia趾a. Tak przygotowan blaszk w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bez przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (wg przepisu mojej kuzynki, beza z 6 bia貫k powinna by pieczona 1h i 15 minut, u Dorotus: 1,5 h - parametry te trzeba dostosowa do mo磧iwo軼i w豉snego piekarnika). Gotow bez studzi w uchylonym piekarniku.
Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem. Gotow bit 鄉ietan wy這篡 na upieczon bez, tu przed samym podaniem. Udekorowa owocami i ew. posypa start gorzk czekolad. Smacznego :)

Zdj璚ie przekroju nie zachwyca, ale robi豉m je w po酥iechu, bo nie mogli鄉y doczeka si degustacji ;)