| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kumin

pi徠ek, 06 listopada 2015
Harira - wega雟ka zupa z Maroka

Harira to tradycyjna maroka雟ka zupa pe軟a str帷zk闚, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewaj帷a i tre軼iwa. W wi瘯szo軼i przepis闚 dodaje si do niej mi瘰o. Ja mia豉m ochot na l瞠jszy obiad, dlatego skusi豉m si na wega雟k wersj tej zupy, znalezion na blogu Jad這nomia. Przyznam si, 瞠 zaraz po przygotowaniu smakowa豉 mi 鈔ednio. Nie by這 efektu "wow". Zwyk豉 zupa, z du膨 ilo軼i warzyw, lekko pikantna, smaczna, ale bez sza逝. Drugiego dnia jednak by這 o niebo lepsza. Zjad豉m dwie miseczki i zrozumia豉m, sk康 bior si te zachwyty nad harir. Ilo嗆 przypraw mo積a regulowa zgodnie z w豉snym smakiem - ja dawa豉m ich troch wi璚ej, bo lubi wyra幡e smaki. Warto si skusi na t zup, naprawd. Wszyscy, kt鏎zy lubi dania ze str帷zkami, powinni by zadowoleni :)

harira

Sk豉dniki:

  • szklanka ciecierzycy z puszki lub p馧 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do mi瘯ko軼i
  • p馧 szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka zielonej lub br您owej soczewicy
  • szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (u mnie passata)
  • puszka krojonych pomidor闚
  • cebula (da豉m dwie)
  • ma豉 marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 造瞠czki kuminu
  • 造瞠czka sproszkowanego imbiru
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka ostrej papryki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • p璚zek kolendry (ok. p馧 szklanki poci皻ych li軼i i 這dy瞠k kolendry)
  • kilka ga陰zek natki pietruszki
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz

Dodatkowo:

  • do podania: kilka 獞iartek limonki lub cytryny i daktyle (daktyle pomin窸am)

Wykonanie:

Cebule pokroi w kostk, marchewk w p馧plasterki. Warzywa podsma篡 w du篡m garnku na oleju. Doda wszystkie przyprawy, wymiesza i podsma瘸 razem przez oko這 5 minut na niewielkim ogniu. Nast瘼nie doda krojone pomidory razem z passat. Sma篡 kolejne 5 minut. Doda dwa rodzaje soczewicy i wod. Doda 2 造瞠czki soli, posiekan natk pietruszki oraz kolendr. Przykry i gotowa oko這 20-30 minut od momentu zagotowania si wody (czerwona soczewica powinna si rozpa嗆, a zielona wci捫 by w ca造ch ziarenkach). Doda ciecierzyc i gotowa kolejne 2-3 minuty. Doprawi do smaku sol. Podawa gor帷. Przed podaniem skropi limonk. Zup mo積a je嗆 przegryzaj帷 daktylami. Smacznego :)

maroka雟ka harira

Jesienne zupy

poniedzia貫k, 18 marca 2013
Pasztet z czerwonej soczewicy

Smaczny, zdrowy i oryginalny pasztet z orientaln nut. Przepis na niego znalaz豉m u Edysi79. Wyszed mi do嗆 pikantny, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem curry. Najlepiej smakuje mi na kanapce z pomidorkiem i cebulk. My郵, 瞠 mo瞠 z powodzeniem pojawi si na 鈍i徠ecznym stole, stanowi帷 konkurencj dla typowego pasztetu z mi瘰a.
Jest to moja pierwsza propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelk.



Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 25x12 cm):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 200 g)
  • 4 鈔ednie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3 du瞠 z帳ki)
  • 3 jajka (roztrzepane)
  • olej do sma瞠nia (ok. 16 造瞠k)

Przyprawy:

  • 3 go寮ziki
  • 1 造瞠czka soli
  • 1 li嗆 laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ma豉 ostra papryczka (da豉m suszon)
  • 1/2 造瞠czki kminu rzymskiego
  • 1/2 造瞠czki pieprzu syczua雟kiego (pomin窸am)
  • 1/2 造磬i 豉godnego curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/2 造瞠czki soli morskiej
  • 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotowa 2 szklanki wody. Wsypa op逝kan na sitku soczewic, doda go寮ziki, li軼ie laurowe, ziele angielskie i 造瞠czk soli. Gotowa bez przykrycia od czasu do czasu mieszaj帷, a soczewica zacznie si rozpada i powstanie g瘰ta papka (ok. 15-20 minut). Wyj望 przyprawy i przestudzi. Marchewki obra, umy i zetrze na tarce o ma造ch oczkach. Cebul i czosnek pokroi w drobn kostk. Na g喚bokiej patelni rozgrza 8 造瞠k oleju, wsypa wymieszane w miseczce przyprawy (kmin lub kminek, pieprz syczua雟ki, curry oraz imbir) i sma篡 przez kilka sekund, a uwolni si z nich aromat. Na patelni wsypa cebul z czosnkiem i drobno pokrojon papryczk (pozbawion nasion). Zeszkli. Dola reszt oleju, wsypa tart marchewk i sma篡, mieszaj帷, a zmi瘯nie (w razie potrzeby doda jeszcze troch oleju - marchewka powinna by wilgotna). Zdj望 z ognia i przestudzi. Na patelni prze這篡 soczewic, wymiesza. Doprawi do嗆 mocno sol morsk i pieprzem. Doda jajka i dobrze wymiesza. Mas prze這篡 do keks闚ki wy這穎nej papierem do pieczenia i kilkakrotnie stukn望 ni o blat, 瞠by pozby si p璚herzyk闚 powietrza. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 50-60 minut (do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni si na z這to, a przy potrz捷ni璚iu foremk masa nie b璠zie si rusza). Ostudzi. Przechowywa w lod闚ce.Smacznego :)

niedziela, 15 kwietnia 2012
Pikantny gulasz z kurczaka z chorizo i ciecierzyc
To by這 moje pierwsze spotkanie z hiszpa雟k kie豚as chorizo i co mi si wydaje, 瞠 nie ostatnie :) Kupi豉m kiedy z ciekawo軼i jej kawa貫k i szczerze m闚i帷 nie wiedzia豉m, jak ja spo篡tkowa. Poszpera豉m w necie w poszukiwaniu przepisu na danie obiadowe..widzia豉m mn鏀two makaron闚, pizz, omlety..ale to ci庵le nie by這 to, na co mia豉m ochot. W ko鎍u na stronie Pobite gary znalaz豉m ciekaw receptur na gulasz. Pogoda za oknem by豉 kiepska i taki ciep造 i rozgrzewaj帷y posi貫k by strza貫m w dziesi徠k. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. T逝szcz wytopiony z chorizo nada potrawie ciekawej nuty, kumin i papryka te zrobi造 swoje. Sos w smaku przypomina mi troch leczo. Nie mia豉m w璠zonej papryki, a zamiast mieszanki przyprawowej chili doda豉m za rad autorki: kumin, s這dk papryk i chili. Gulasz poda豉m z kuskusem, ale my郵, 瞠 b璠zie te dobrze smakowa z ry瞠m lub po prostu z chrupi帷 bagietk. Zdj璚ia mo瞠 i nieciekawe, ale wiecie, 瞠 trudno zrobi 豉dne i apetyczne zdj璚ia nieciekawemu gulaszowi, prawda? ;)



Sk豉dniki:
  • 造磬a oliwy
  • 200 g chorizo
  • 500 g udek kurczaka (da豉m 2 filety z kurczaka)
  • cebula (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 造瞠czki 豉godnej mieszanki przyprawowej chili (nie mia豉m, da豉m wi璚 zamiast niej: 2 造瞠czki kuminu, 1 造瞠czk s這dkiej papryki i 1/2 造瞠czki kruszonego chilli)
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki
  • 1/2 造瞠czki w璠zonej papryki (pomin窸am)
  • puszka krojonych pomidor闚
  • 300 ml roso逝 z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • s鏊, pieprz (u mnie dodatkowo suszona kolendra)

Wykonanie:

Chorizo pokroi w plasterki, kurczaka na ma貫 kawa趾i, papryk w paski, cebule w pi鏎ka, a czosnek drobno posieka. Na rozgrzanej oliwie przesma篡 kie豚as, a wytopi si z niej t逝szcz. Doda kurczaka i obsma篡 na sporym ogniu. Zmniejszy ogie i dorzuci cebul, papryk i czosnek. Sma篡 razem 10 minut na ma造m ogniu, do momentu, a cebula zmi瘯nie. Nast瘼nie wsypa przyprawy i posma篡 razem jeszcze przez minut. Pod koniec doda pomidory, ros馧 i ciecierzyc os帷zon z zalewy. Gotowa ca這嗆 na niewielkim ogniu bez przykrycia oko這 30 minut, a sos zg瘰tnieje. Doprawi do smaku. Smacznego :)



wtorek, 24 stycznia 2012
Curry z ciecierzycy i marchewki
Bardzo smaczne curry, na kt鏎e przepis znalaz豉m na tym blogu. Smakowa這 nam, cho my郵, 瞠 nast瘼nym razem zamiast jogurtu naturalnego dodam mleczko kokosowe. B璠zie jeszcze wyra幡iejsze :) Zag窷ci豉m te sos 造磬 m彗i ziemniaczanej, bo by dla mnie troch za rzadki. Curry poda豉m z br您owym ry瞠m i gotowanymi warzywami. Potrawa ta nie nadaje si za bardzo dla os鏏 na Montignacu, ze wzgl璠u na wysoki IG gotowanej marchewki.

I jeszcze kilka s堯w z tzw. innej beczki. Ostatnio jako嗆 moich zdj耩 mocno si pogorszy豉, za co bardzo chcia豉m przeprosi. Wini za to por roku (brak s這鎍a popo逝dniow por uniemo磧iwia zrobienie dobrze do鈍ietlonego zdj璚ia moim amatorskim pstrykade趾iem) oraz notoryczny brak czasu. Przy mojej ma貫j, strasznie niecierpliwej, c鏎eczce, kt鏎a w ci庵u dnia 酥i raptem oko這 godziny, a przez pozosta造 czas domaga si nieustannej mojej obecno軼i obok siebie, ledwo nad捫am z gotowaniem obiadu i nie mam czasu na d逝gie ustawianie i fotografowanie potraw. Mam nadziej, 瞠 mi wybaczycie :)



Sk豉dniki:
  • 400g marchwi
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidor闚 z sokiem
  • cebula (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku
  • ma造 jogurt naturalny (da豉m trzy 造磬i, a nast瘼nym razem zamieni na mleczko kokosowe)
  • przyprawy: kumin, kolendra, curry, kurkuma, pieprz, s鏊 (pomin窸am kurkum, da豉m dodatkowo garam masal)
  • 造瞠czka pasty chilli (pomin窸am)
  • natka kolendry (zamieni豉m na natk pietruszki)
  • ew. 造磬a m彗i ziemniaczanej do zag瘰zczenia sosu (to m鎩 dodatek)
  • olej do sma瞠nia
Wykonanie:

Cebul pokroi w pi鏎ka, czosnek w plasterki, marchew w wi瘯sz kostk. Na 造盧e oleju podsma篡 cebul z czosnkiem. Po chwili dorzuci marchew i przyprawy. Doda pomidory z zalew oraz szklank wody. Dusi pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doda ciecierzyc i posiekan natk. Gotowy sos mo積a zag窷ci m彗. Po zestawieniu z gazu, wmiesza jogurt naturalny. Smacznego :)
pi徠ek, 14 stycznia 2011
Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewaj帷a zupa, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Okre郵enie "dal" (czasami mo積a spotka r闚nie nazw "dhal") wywodzi si z Indii i stosuje si je og鏊nie do produkt闚 z rodziny grochowatych, jak r闚nie do potraw z nich przyrz康zonych. Sama zupa jest do嗆 smaczna, cho zapewne nie ka盥emu takie smaki przypadn do gustu. Od siebie doda豉m 造磬 przecieru pomidorowego, a 鈍ie膨 kolendr zamieni豉m na suszon. Jest to r闚nie dobra propozycja dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Dal dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1 du篡 pomidor
  • 1 造磬a klarowanego mas豉 lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka kuminu
  • 1 p豉ska 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki pieprzu cayenne
  • p馧 造瞠czki kurkumy (da豉m prawie ca陰 p豉sk 造瞠czk)
  • posiekana 鈍ie瘸 kolendra (da豉m suszon kolendr)
  • od siebie doda豉m 造瞠czk przecieru pomidorowego
Wykonanie:

Posiekan cebul zeszkli na oleju lub ma郵e. Doda posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masal, pieprz cayenne oraz kurkum. Sma篡 razem przez chwil, ca造 czas mieszaj帷. Doda op逝kan na sitku czerwon soczewic. Zala wszystko bulionem i gotowa, a soczewica b璠zie mi瘯ka i zacznie si rozpada (oko這 30-35 minut). W po這wie gotowania doda sparzonego pomidora, bez sk鏎ki i pestek, pokrojonego w kostk oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa kolendr. Smacznego :)




 
1 , 2