| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: czere郾ie

鈔oda, 07 lipca 2010
Clafoutis z czere郾iami i migda豉mi

Clafoutis to tradycyjny francuski deserz owocami, wywodz帷y siz Limousin, regionu 鈔odkowej Francji. Ju dawno chcia豉m go zrobi, ale zawszeco sta這 na przeszkodzie. W tym roku postanowi豉m, 瞠 jak tylko dorw wi郾ie, to na pewnogo wykonam. Wi郾i jeszczeco prawda u nas nie ma, ale s czere郾ie, kt鏎e godnie jep鏦i co zast瘼uj. Przepis na to konkretne clafoutis znalaz豉m na blogu Eli.Robi si je bardzo szybko (je郵i pominiemy etap drylowania czere郾i...ale do tego mo積a wykorzysta osobistego m篹czyzn, tak jak ja to uczyni豉m :)), i poradzi sobie z nim ka盥y, nawet osobypocz徠kuj帷e w kuchni. Je郵i chodzi o smak..no c騜, troszk si zawiod豉m. Spodziewa豉m si naprawd czego wspania貫go, po tylu zachwytach z wielu stron, a okaza這 si, 瞠 jak dla mnie deser jest co najwy瞠j dobry. Nie ma na co narzeka, ale na kolana mnie nie powali. Pewnie po torszku dlatego, 瞠 czere郾ie najlepiej smakuj mi nieprzetworzone. Clafoutis najlepiej smakowa這 namna ciep這, z ga趾 lod闚 waniliowych. D逝窺ze przechowywanie raczej mu nie s逝篡. Nast瘼nym razem dodam te chyba troch wi璚ej cukru, bo jak dla mnie by za ma這 s這dki. Wielbicielom owoc闚 polecam jako ciekawostk i okazj do poznawania francuskich smak闚 :)

Sk豉dniki:

- 100g m彗i

- 1½ 造瞠czki proszku do pieczenia

- 3 jajka

- 50g cukru (nast瘼nym razem dam troch wi璚ej)

- 200ml 鄉ietanki (u mnie 30%)

- 100ml mleka

- szczypta soli

- 40g p豉tk闚 migda這wych

- wydrylowane czere郾ie (oko這. 600g)

- mas這 do wysmarowania formy

- ew. cukier puder do dekoracji (ja zapomnia豉m, co wida na zdj璚iach :))

Wykonanie:

Wydrylowane czere郾ieu這篡w nasmarowanej mas貫mformie do pieczenia (kilka owoc闚 zostawi na wierzch do dekoracji). M彗 z proszkiem do pieczeniaprzesia, doda do niej cukier, jajka, mleko, 鄉ietanki s鏊. Wszystko dok豉dniewymiesza trzepaczkna g豉dk mas (u篡豉m miksera).Gotowym ciastem zala owoce. Ca這嗆posypa p豉tkami migda這wymi. Na wierzchu u這篡pozostawione do dekoracjiczere郾ie. Piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni przez ok. 40 minut. Po lekkimwystudzeniu mo積aposypa cukrem pudrem. Smacznego :)