Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: czere¶nie
¶roda, 07 lipca 2010
Clafoutis z czere¶niami i migda³ami
Clafoutis to tradycyjny francuski deser z owocami, wywodz±cy siê z Limousin, regionu ¶rodkowej Francji. Ju¿ dawno chcia³am go zrobiæ, ale zawsze co¶ sta³o na przeszkodzie. W tym roku postanowi³am, ¿e jak tylko dorwê wi¶nie, to na pewno go wykonam. Wi¶ni jeszcze co prawda u nas nie ma, ale s± czere¶nie, które godnie je póki co zastêpuj±. Przepis na to konkretne clafoutis znalaz³am na blogu Eli. Robi siê je bardzo szybko (je¶li pominiemy etap drylowania czere¶ni...ale do tego mo¿na wykorzystaæ osobistego mê¿czyznê, tak jak ja to uczyni³am :)), i poradzi sobie z nim ka¿dy, nawet osoby pocz±tkuj±ce w kuchni. Je¶li chodzi o smak..no có¿, troszkê siê zawiod³am. Spodziewa³am siê naprawdê czego¶ wspania³ego, po tylu zachwytach z wielu stron, a okaza³o siê, ¿e jak dla mnie deser jest co najwy¿ej dobry. Nie ma na co narzekaæ, ale na kolana mnie nie powali³. Pewnie po torszku dlatego, ¿e czere¶nie najlepiej smakuj± mi nieprzetworzone. Clafoutis najlepiej smakowa³o nam na ciep³o, z ga³k± lodów waniliowych. D³u¿sze przechowywanie raczej mu nie s³u¿y. Nastêpnym razem dodam te¿ chyba trochê wiêcej cukru, bo jak dla mnie by³ za ma³o s³odki. Wielbicielom owoców polecam jako ciekawostkê i okazjê do poznawania francuskich smaków :) Sk³adniki: - 100g m±ki - 1½ ³y¿eczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 50g cukru (nastêpnym razem dam trochê wiêcej) - 200ml ¶mietanki (u mnie 30%) - 100ml mleka - szczypta soli - 40g p³atków migda³owych - wydrylowane czere¶nie (oko³o. 600g) - mas³o do wysmarowania formy - ew. cukier puder do dekoracji (ja zapomnia³am, co widaæ na zdjêciach :)) Wykonanie: Wydrylowane czere¶nie u³o¿yæ w nasmarowanej mas³em formie do pieczenia (kilka owoców zostawiæ na wierzch do dekoracji). M±kê z proszkiem do pieczenia przesiaæ, dodaæ do niej cukier, jajka, mleko, ¶mietankê i sól. Wszystko dok³adnie wymieszaæ trzepaczk± na g³adk± masê (u¿y³am miksera). Gotowym ciastem zalaæ owoce. Ca³o¶æ posypaæ p³atkami migda³owymi. Na wierzchu u³o¿yæ pozostawione do dekoracji czere¶nie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Po lekkim wystudzeniu mo¿na posypaæ cukrem pudrem. Smacznego :) |