| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: szynka

鈔oda, 08 marca 2017
Najprostszy gulasz z szynki

Najbardziej podstawowa wersja gulaszu z mi瘰a wieprzowego. U篡豉m szynki, ale r闚nie dobrze sprawdzi si 這patka, schab czy biodr闚ka. Taki gulasz 鈍ietnie smakuje razem z kasz gryczan, buchtami czy ziemniaczanym puree. Wersja z kluskami 郵御kimi to ostatnio jedna z ulubionych potraw mojej c鏎ki.

Przepis od Margarytki.

gulasz z szynki

Sk豉dniki:

  • 600-700 g szynki wieprzowej
  • 2 du瞠 cebule
  • s鏊, pieprz (po 造瞠czce)
  • listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 造瞠czki s這dkiej papryki
  • ew. odrobina chilli
  • p馧 造瞠czki cukru
  • 2 造瞠czki sosu sojowego (to m鎩 dodatek)
  • 2 造磬i smalcu lub oleju do obsma瘸nia mi瘰a
  • 1-2 造磬i m彗i pszennej

Wykonanie:

Mi瘰o op逝ka, osuszy i pokroi w wi瘯sz kostk. Doda po 造瞠czce soli i pieprzu, 2 造瞠czki s這dkiej papryki i ew. odrobin chilli. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i odstawi do lod闚ki na kilka godzin. Zamarynowane mi瘰o obsma篡 na rozgrzanym t逝szczu na rumiano ze wszystkich stron. Doda posiekane cebule, listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 wszystko chwil, po czym zala ca這嗆 2-3 szklankami wody. Dusi pod przykryciem na ma造m ogniu ok. godziny. Gdy mi瘰o b璠zie mi瘯kie, doprawi ca這嗆 do smaku sol, pieprzem, sosem sojowym i odrobin cukru. M彗 rozrobi w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Do mieszaniny doda 2-3 造磬i gor帷ego sosu. Wymiesza. Rozrobion m彗 powoli wla do gulaszu. Zagotowa. Podawa z kluskami, ziemniakami lub kasz. Smacznego :)

鈔oda, 11 stycznia 2017
Nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Lubicie nale郾iki? U nas pojawiaj si one do嗆 cz瘰to, z racji tego, 瞠 c鏎cia jest ich wielk fank. Ja jadam je du穎 rzadziej, ze wzgl璠u na ich kaloryczno嗆, ale przyznaj, 瞠 czasami ci篹ko mi si oprze jednej sztuce z nutell i bananem. Tak, wiem, samo z這 i puste kalorie. Ale za to jakie dobre :)

Dzi jednak mam dla Was nale郾iki w wersji wytrawnej. Bardzo smaczne, oryginalne i 豉twe w wykonaniu. Po陰czenie duszonego pora i szynki parme雟kiej okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Warto wypr鏏owa :)

Przepis znalaz豉m na stronie Zjem to.

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

Sk豉dniki:

  • nale郾iki z ulubionego przepisu (u mnie nale郾iki cudawiankowe)
  • 2-3 du瞠 pory (tylko bia貫 cz窷ci)
  • opakowanie szynki parme雟kiej
  • parmezan
  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a oleju
  • s鏊, 鈍ie穎 mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pory dok豉dnie op逝ka, pokroi w p馧plasterki. Wrzuci je na patelni z rozgrzanym mas貫m i olejem. Sma篡 chwil na sporym ogniu, nast瘼nie zmniejszy ogie, przykry pokrywk i dusi ok. 8-10 minut. Doprawi sol i pieprzem.

Na ka盥ym nale郾iku rozsmarowa 1-2 造磬i duszonych por闚. Doda porwany na kawa趾i plaster szynki i kilka sporych wi鏎k闚 parmezanu. Ca這嗆 opr鏀zy 鈍ie穎 mielonym pieprzem.

nale郾iki z porem

Nale郾iki zwin望, z wierzchu posypa dodatkowo parmezanem. Zapieka w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez 10 minut. Smacznego :)

nale郾iki z porem i szynk parme雟k

nale郾iki por szynka parmezan

poniedzia貫k, 30 marca 2015
Sa豉tka jajeczna z chrzanem

Szybka i smaczna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Jej sk豉dniki s 豉two dost瘼ne, ma這 wyszukane i niezbyt drogie. Po陰czenie by這by mo瞠 ma這 zaskakuj帷e, gdyby nie dodatek chrzanu, kt鏎y nadaje sa豉tce charakteru i czyni j ciekawsz. Chrzan oraz jajka idealnie pasuje do Wielkanocy, wi璚 taka potrawa z pewno軼i b璠zie mile widziana na 鈍i徠ecznym stole.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

salatka z chrzanem

Sk豉dniki:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 3-4 造磬i kukurydzy z puszki
  • 3-4 造磬i groszku konserwowego
  • 100g szynki w kawa趾u
  • 3 鈔ednie konserwowe og鏎ki
  • p璚zek szczypiorku
  • 1,5 造磬i chrzanu ze s這iczka (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • 3 造磬i majonezu (da豉m dwie du瞠 造磬i)
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Jajka obra i pokroi w drobn kostk. W podobn kostk pokroi szynk i obrane og鏎ki. Kukurydz oraz groszek os帷zy na sitku. Szczypiorek posieka. Wszystko razem po陰czy w misce. Majonez wymiesza z chrzanem, doprawi sol i pieprzem. Doda do sa豉tki. Wymiesza i sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Smacznego :)


salatka z chrzanem

鈔oda, 07 stycznia 2015
Roladki z tortilli

Smaczna i szybka przek御ka, kt鏎a w tym roku go軼i豉 na naszym sylwestrowym stole. Z pewno軼i mo瞠 by ciekawym urozmaiceniem r騜nych imprez. Do jej przygotowania potrzebne s gotowe tortille, a reszta zale篡 tak naprawd od naszej pomys這wo軼i i zawarto軼i lod闚ki. U mnie by造 dwie wersje: pierwsza z serkiem kremowym, warzywami, szynk i serem 鄴速ym, a druga z past z fety i oliwek z dodatkami. Obie pyszne i smaczne.

roladki z tortilli

Sk豉dniki:

  • 4 tortille

Wersja I:

  • serek 鄉ietankowy
  • li軼ie sa豉ty
  • szynka
  • ser 鄴速y
  • czerwona papryka
  • szczypiorek

Wersja II:

Wykonanie:

Tortille posmarowa serkiem lub past. Roz這篡 na nich: w wersji I: li軼ie sa豉ty, plastry szynki i sera 鄴速ego, papryk pokrojon w cienkie paski oraz posiekany szczypiorek, w wersji II: li軼ie sa豉ty, plastry szynki, pokrojon cienko papryk i czarne oliwki. Tortille ciasno zwin望 w roladki. Zawin望 w foli spo篡wcz i umie軼i na 2-3 godziny w lod闚ce. Po tym czasie rozwin望 je i pokroi w plastry o grubo軼i ok. 2 cm. Nabi na wyka豉czki. Smacznego :)

roladki z tortilli

czwartek, 01 maja 2014
Pierwszy maja i pierwsze szparagi w tym roku

Pojawi造 si ju szparagi. W tym roku du穎 wcze郾iej ni zwykle..pewnie jest to zas逝ga 豉godnej zimy. Pierwsze w tym roku serwuj z szynk parme雟k. Klasyka. Bardzo smaczna, prosta i warta wypr鏏owania.



Sk豉dniki:
  • p璚zek szparag闚
  • szynka parme雟ka lub szwarcwaldzka

Wykonanie:

Szparagi op逝ka, od豉ma i odrzuci zdrewnia貫 twarde ko鎍e. Obgotowa je przez 5-7 minut we wrz帷ej, osolonej wodzie. Odcedzi, przela zimn wod. Podgotowane szparagi owija plasterkami szynki. Ja mia豉m bardzo cienkie szparagi i jednym plastrem owija豉m trzy sztuki. Je郵i szparagi s grubsze, mo積a ka盥y owin望 jednym plastrem szynki. Tak przygotowane warzywa u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym, wysmarowanym oliw. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, a szynka stanie si chrupi帷a. Podawa na ciep這. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3