| < Pa寮ziernik 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ekstrakt waniliowy

pi徠ek, 19 lutego 2010
Ciasto czekoladowe z cukini

Na "Czekoladowy weekend", organizowany ponownie przez Be, czeka豉m d逝go i niecierpliwie. W g這wie uk豉da豉m, co przygotuj na t smaczn okazj. Los jednak okaza si przewrotny i skaza mnie na diet, na kt鏎ej o s這dko軼iach mog niestety zapomnie :( . My郵a豉m ju, 瞠 nie wezm udzia逝 w tej zabawie, ale przypomnia豉m sobie, 瞠 mam na dysku nieopublikowane jeszcze zdj璚ia pysznego czekoladowego ciasta z czas闚 przeddietowych :)) Mowo tu o cie軼ie, kt鏎e wypr鏏owa這 na blogach mn鏀two os鏏 i kt鏎e u ka盥ego wygl康a這 mega apetycznie, a mianowicie o czekoladowym cie軼ie z cukini. Dodatek cukinii wydawa mi si nieco dziwny, ale tak naprawd wcale w tym cie軼ie jej nie czu. By mo瞠 dzi瘯i niej jest ono tak pysznie wilgotne? Ciasto to jest rewelacyjne i polecam je ka盥emu wielbicielowi czekolady. Naprawd warto si skusi :)

Przepis na ciasto znalaz豉m u Dorotus, a ona zaczerpn窸a je z tej stronki.

Sk豉dniki:

- 115 g mi瘯kiego mas豉

- p馧 szklanki oleju

- 250 g cukru

- 300 g m彗i pszennej

- 2 du瞠 jajka

- p馧 szklanki kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany lub jogurtu naturalnego

- 2 szklanki cukini startej na tarce o du篡ch oczkach (oko這 340 g)

- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub gorzkich chips闚 czekoladowych)

- 60 g kakao

- 造瞠czka ekstraktu z wanilii

- 造瞠czka sody oczyszczonej

- p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- ewentualnie 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo na polew:

- 100 g gorzkiej czekolady

-40 g mas豉

Wykonanie:

Mas這 zmiksowa na jasn puszyst mas, stopniowowlewaj帷 olej. Do tak przygotowanej masy doda cukier, sod oczyszczon, proszek do pieczenia, s鏊i ekstrakt waniliowy. Zmiksowa. Doda jajka, a nast瘼nie na przemian m彗 ze 鄉ietan, ca造 czas miksuj帷.Dosypa kakao i kaw, a na ko鎍u doda start cukini i posiekan czekolad.Wszystko dok豉dniewymiesza. Ciasto prze這篡 doblaszkio wymiarach 22 x 33 cm (wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart). Piecw temperaturze 160ºC do tzw. suchego patyczka (u mnie oko這 godziny). Upieczone i ostudzone ciasto pola polew czekoladow (czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, doda mas這, wymiesza). Smacznego :)

pi徠ek, 15 stycznia 2010
Waniliowo

Co raz cz窷ciej w przepisach jako jeden zesk豉dnik闚 widnieje esktrakt z wanilii. Nigdy go nie mia豉m i zast瘼owa豉m tym, co by這 pod r瘯: aromatem lub cukrem waniliowym. Sam ekstrakt wydawa mi si zawsze ci篹ko dost瘼ny i zbyt drogi. Pewnego dnia znalaz豉m jednak przepis na ekstrakt przyrz康zonysamodzielnie i nie namy郵aj帷 si d逝go postanowi豉m go przygotowa. Laski wanilii (10 sztuk) zam闚i豉m na allegro (polecam ten spos鏏, bo wychodzi naprawd du穎 taniej ni w normalnym sklepie), kupi豉m w鏚k i po kilku dniach przygotowa豉m sw鎩 w豉sny ekstrakt. Przepis znalaz豉mna blogu "Gotuj, bo lubi", kt鏎ego autork jest kasiaaaa24. Na efekt ko鎍owy trzeba poczeka oko這 2 miesi璚y, bo wtedy ekstrakt uzyska po膨dany aromat.Zapewniam Was,瞠 naprawd warto... :)

Domowy ekstrakt waniliowy:

Sk豉dniki:

-500 ml w鏚ki

- 4 laski wanilii

Wykonanie:

Przekrojone wzd逝 laski wanilli(ale nie do samego ko鎍a, ko鎍闚ki powinny zosta z陰czone) umie軼i w butelce. Zala je w鏚k (ca貫 str彗i powinny by przykryte; mo積a je przeci望 na p馧, je郵i s zbyt d逝gie). Zakr璚on butelk odstawi w ciemne i ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki). Co kilka dni energicznie wstrz御a butelk. Ekstrakt najlepszy jest po minimum 2 miesi帷ach. Mo積ago bardzod逝go przechowywa w ch這dnym miejscu.Kiedyzu篡je si juwi瘯szo嗆, wystarczy te samestr彗i wanilli zala ponownie alkoholem i odczeka troch dowzmocnienia aromatu.

Jak ju wspomnia豉m wy瞠j, lasek wanilli zam闚i豉m 10, dodatkowo do ka盥ej dodawane s gratisowo dwa str彗i. Maj帷 tak ich ilo嗆, pokusi豉m si te, o zrobienie domowego cukru waniliowego. W sklepach znale潭 mo積a tylko cukier wanilinowy, kt鏎y z prawdziw wanili niewiele ma wsp鏊nego. Zrobiony w domowym zaciszu cukier waniliowy ma cudowny aromat, cho na pewno trzeba si do niego przyzwyczai, gdy pachnie troch inaczej ni jego znany sklepowy odpowiednik. W tym wypadku jednak "inaczej" znaczy "zdecydowanie lepiej". Polecam wypr鏏owanie i przekonanie si o tym na w豉snej sk鏎ze....:)

Przepis zaczerpn窸am od Dorotus.

Domowy cukier waniliowy

Sk豉dniki (robi豉m z podw鎩nej porcji):

- 2 szklanki drobnego cukru

- 1 laska wanilii

Wykonanie:

Cukier umie軼i w szklanym, szczelnym pojemniku.Laski wanilii przeci望 wzd逝, zeskroba nasionka iwymiesza je z cukrem. Puste laski wanilii przeci望 na 2 - 3 cz窷ci, zakopa je w cukrze. Zamkn望 pojemnik,wstrz御n望 kilkakrotnie. Cukier jest gotowy do u篡cia po oko這 1 - 2 tygodniach.

1 , 2