| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ekstrakt waniliowy

poniedzia貫k, 28 stycznia 2013
G鏎y na talerzu czyli moja pierwsza karpatka

Wszystko zacz窸o si od zdj璚ia karpatki, kt鏎e zobaczy豉m na profilu spo貫czno軼iowym u jednej znajomej. U鈍iadomi豉m sobie wtedy, 瞠 nie jad豉m takiego ciasta dobrych kilka lat. Przy okazji dowiedzia豉m si te, 瞠 m鎩 m捫 bardzo lubi karpatk. Nie mia豉m o tym zielonego poj璚ia. Par dni p騧niej ma鹵onek wyjecha na kilka dni, a ja jako dobra 穎na postanowi豉m przygotowa co smacznego z okazji jego powrotu do domu. Pad這 w豉郾ie na karpatk, o kt鏎ej jako nie mog豉m przesta my郵e. O przepis spyta豉m kole瘸nk, ale nie umia豉 mi ona pom鏂, m闚i帷, 瞠 karpatk piecze, ale u篡waj帷 do tego gotowego produktu ze sklepu. Poradzi豉 mi zrobi to samo. B璠帷 na zakupach, w這篡豉m wi璚 do koszyka gotowe ciasto w pude趾u. Przynios豉m je do domu, w這篡豉m do szafki, 瞠by by這 tam w razie mojego niepowodzenia i...zacz窸am szuka w necie przepisu na karpatk wykonan w豉snor璚znie. Najbardziej przekona mnie ten znaleziony na blogu Domowe-Wypieki.pl. Ciasto parzone przyrz康za這 si bardzo prosto. Nie mia豉m te 瘸dnego problemu z rozsmarowaniem go w blaszce i wyj璚iem upieczonego blatu. Zmieni豉m spos鏏 pieczenia: pierwsze 15 minut piek豉m w temperaturze 200 stopni, a dopiero na kolejne 15 minut zmniejszy豉m temperatur do 180. Czytaj帷 komentarze pod tym przepisem, znalaz豉m rad, aby przed pieczeniem ciasto skropi wod, co mia這 zapewni 豉dne fale. Tak te zrobi豉m i faktycznie, fale si pojawi造 ;) Z kremem r闚nie nie mia豉m 瘸dnego problemu. Zmniejszy豉m ilo嗆 mas豉 do 200g, i wg mnie jest to maksimum. Wi瘯sza jego ilo嗆 sprawi豉by, 瞠 masa by豉by zbyt ma郵ana. Zastanawiam si nawet, czy nie zmniejszy tej ilo軼i o kolejne 50g. Nie wiem tylko, czy nie wp造n窸oby to znacz帷o na g瘰to嗆 kremu. Teraz jego konsystencja jest idealna. Nie wyp造wa z ciasta ani przy krojeniu, ani przy jedzeniu. Sam budy waniliowy wykonany od podstaw by rewelacyjny. Chyba najlepszy jaki jad豉m w 篡ciu. Doda豉m od siebie jeszcze troch domowego ekstraktu waniliowego. Je郵i kto nie chce si bawi w przygotowywanie domowego budyniu, mo瞠 oczywi軼ie kupi gotowy i ugotowa go w mniejszej ilo軼i mleka ni podano na opakowaniu lub pokusi si nawet o kupienie gotowej masy karpatkowej, kt鏎 z pewno軼i mo積a znale潭 w ka盥ym markecie. Ja jednak polecam przygotowa j w豉snor璚znie. Satysfakcja i smak nie do podrobienia :) Ciasto bardzo polecam...m捫 by zachwycony ;)

Ps. Ciasto dedykuj mojej sis, kt鏎a wiem, 瞠 ch皻nie sama zjad豉 by teraz taki kawa貫k ;)



Sk豉dniki (na blaszk o wymiarach 35x 24cm)


Ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 300g mas豉 (da豉m tylko 200g i wg mnie jest to maksimum)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 4 造磬i (80g) m彗i pszennej
  • 4 造磬i (80g) m彗i ziemniaczanej
  • 2 鄴速ka
  • 造磬a ekstraktu waniliowego (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Ciasto:

Wod zagotowa z margaryn. Garnek 軼i庵n望 z ognia i doda m彗, ca造 czas mieszaj帷 przy tym energicznie drewnian 造磬. Nast瘼nie garnek postawi z powrotem na palniku i gotowa na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷, ok. 2-3 minut. Gotowe ciasto powinno by jednolite i 豉dnie odchodzi od garnka. Pozostawi je na chwil do ostygni璚ia. Do lekko ciep貫go lub zimnego ciasta, doda po jednym jajku, szczypt soli i proszek do pieczenia, ca造 czas miksuj帷 wszystko dok豉dnie mikserem. Tak przygotowane ciasto podzieli na 2 cz窷ci. Po這w ciasta rozprowadzi 造磬 w formie wysmarowanej dok豉dnie margaryn i wysypanej m彗. Wierzch skropi lekko wod. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na z這ty kolor przez ok. 30 minut (ja piek豉m przez pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, a dopiero na kolejne 15 minut zmniejszy豉m temperatur do 180). W ten sam spos鏏 upiec drug po這w ciasta.

Krem budyniowy:

W garnku zagotowa 2 szklanki mleka z cukrem. Pozosta貫 mleko (1 szklank) wymiesza dok豉dnie z 鄴速kami, cukrem waniliowym, ekstraktem oraz m彗ami i doda je do gotuj帷ego si mleka, szybko mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Gotowa ok. 1 minuty. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 utrze mikserem na puszyst mas. Dalej miksuj帷, dodawa stopniowo zimny budy.

Gotow mas rozsmarowa na jednym blacie ciasta. Przykry drugim blatem. Ciasto wstawi do lod闚ki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypa cukrem pudrem. Smacznego :)



wtorek, 21 lutego 2012
Czekoladowy serek vel krem, zgodny z Montignaciem (prawie jak Nutella :))

Uwielbiam nale郾iki z nutell oraz wszelkimi czekoladowymi kremami. Szuka豉m jej zamiennika, kt鏎ego mog豉bym bez problemu u篡wa na diecie. Zrobiona latem nutella ze 郵iwek jest smaczna, ale troszk si ju mi przejad豉. Poszpera豉m troszk w sieci i znalaz豉m to cudo. Czekoladowy serek wg przepisu podanego przez Reve82 jest przepyszny :) Reve82 znalaz豉 przepis na forum Zuzla, a tam z kolei jako 廝鏚這 podaj TEN blog. Krem pasuje idealnie do wspomnianych ju nale郾ik闚, ale dobrze smakuje te na kanapce.



Sk豉dniki:
  • 100g serka bia貫go homogenizowanego (0% t逝szczu)
  • 5 - 6 造瞠k odt逝szczonego mleka w proszku
  • 1 造磬a kakao
  • 1 造磬a fruktozy (lub syrop z agawe do smaku)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 造磬i mleka chudego (dodawa partiami - ja ca趾iem pomin窸am)
Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki dobrze wymiesza. P造nne mleko dodawa partiami na ko鎍u, tak aby otrzyma po膨dan konsystencj serka. Ilo嗆 fruktozy oraz kakao r闚nie mo積a zmieni pod siebie. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Smacznego :)


czwartek, 21 lipca 2011
Ciasto dro盥穎we z wi郾iami

Przepis na to ciasto ju kiedy podawa豉m, ale my郵, 瞠 jest na tyle dobre, 瞠 mog spokojnie przytoczy go jeszcze raz. Poprzednia wersja by豉 z truskawkami, dzi propozycja z wi郾iami. Jest to idealny przepis na ciasto dro盥穎we dla wszystkich, kt鏎zy nie maj du穎 czasu i ochoty na zagniatanie ciasta i czekanie, a wyro郾ie. Je郵i macie maszyn do pieczenia chleba, zrobienia prawdziwego dro盥穎wego ciasto to piku. Wszystko polega na wrzucenia sk豉dnik闚 do maszyny i poczekaniu ok. 1,5 godziny, a ciasto b璠zie gotowe i b璠zie mo積a wstawi je do piekarnika :)

Przepis znalaz豉m u Dorotus. Dodaj go do akcji Mirabelki "W wi郾iowym sadzie".



Sk豉dniki:
  • 4 造瞠czki suchych dro盥篡 (16 g)
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 i 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 kostki rozpuszczonego mas豉
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • sk鏎ka otarta z po這wy cytryny (pomin窸am tym razem)
  • szczypta soli
  • wydrylowane wi郾ie (u mnie ok. 1 kg)
Kruszonka:
  • 180 g m彗i
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16
  • p馧 kostki roztopionego mas豉
  • 1/4 造瞠czki cynamonu (pomin窸am tym razem)

Wykonanie:


Wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: p造nne, sypkie, na ko鎍u dro盥瞠. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). W mi璠zyczasie przygotowa kruszonk. Wymiesza sypkie produkty i zala je gor帷ym i roztopionym mas貫m.Dok豉dnie po陰czy i wyrobi palcami na kruszonk.

Po sko鎍zeniu programu ciasto wyj望 z maszyny ikr鏒ko wyrobi. U這篡 je w blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia lub wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Na cie軼ie u這篡 do嗆 g瘰to wi郾ie, posypa kruszonk. Odstawina p馧 godziny do wyro郾i璚ia. Piec w temperaturze 180蚓 przez oko這 45 minut, do tzw. suchego patyczka (u mnie piek這 si oko這 godziny). Smacznego :)

sobota, 11 grudnia 2010
Muffinki brownies

Im zimniej jest na zewn徠rz, tym wi瘯sz mam ochot na czekolad. Dziwne, prawda? Dlatego dzi zn闚 brownies, tylko tym razem upieczone w formie muffinkowej. Przepis znalaz豉m u Cuda.wianki. Bardzo s這dkie i bardzo smaczne. Zamiast nutelli u mnie polewa czekoladowa i pokruszone p豉tki migda這we. Pychotka :)

Takie muffinki mog by 鈍ietnym prezentem dla 豉such闚, dlatego te dodaj je do zabawy "安i徠eczne prezenty" zorganizowanej przez wspomnian ju Cuda.wianki.



Sk豉dniki:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 115 g mas豉
  • p馧 szklanki cukru
  • 2 nakr皻ki ekstratu z wanilii
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki m彗i
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa i posiekane p豉tki migda這we do dekoracji (w oryginale polecana jest nutella)
Wykonanie:

Mas這 z czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Ostudzi. Do ch這dnej masy doda cukier. Zmiksowa. Kolejno dodawa ekstrakt i jajka. Na samym ko鎍u wmiesza m彗. Gotowa mas nape軟ia papilotki na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Gdy ostygn, udekorowa polew czekoladow i posiekanymi p豉tkami migda這wymi (lub kleksami nutelli). Smacznego :)



鈔oda, 19 maja 2010
Ciasto budyniowe z rabarbarem

Dla tego ciasta zrezygnowa豉m na kilka chwil z diety. Warto by這, oj warto :) Naprawd bardzo smaczny wypiek, na kt鏎y przepis znalaz豉m na blogu Zebrry, ona za wyszpera豉 go u niezast徙ionej Dorotus.Ciastoby這 idealnym dodatkiem do popo逝dniowej herbaty.Mia豉m tylko jeden ma造 problem przy jego przygotowywaniu: do嗆 trudno rozsmarowywa這 mi si g瘰te ciasto na budyniu. Potrzeba by這 do tego naprawddu穎 cierpliwo軼i. Ale kto wie,mo瞠 Wam nie przysporzy to takich problem闚 jak mi ;) W przepisie zmieni豉m tylko ilo嗆 mas豉; zmniejszy豉m j do 150 g. Z czystym sumieniem polecamto ciastowszystkim zwolennikom rabarbaru, kt鏎zy ci庵le zastanawiaj si, czy w tym sezonie si na nie skusi. Jest przy nim co prawdatroszk zabawy, ale naprawd warto si "pom璚zy" :)

Sk豉dniki:

- 200 g mi瘯kiego mas豉 (da豉m 150 g)

- 110 g (p馧 szklanki) cukru

- 2 jajka

- 185 g m彗i pszennej

- p馧 造瞠czki sody oczyszczonej

- 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia

- 40 g proszku budyniowego, waniliowego lub 鄉ietankowego (tyle ma standardowa torebka budyniu)

- 350 g obranego i pokrojonego na kawa趾i rabarbaru

- kilka 造瞠k cukru demerara - do posypania

Budy:

- 2 p豉skie 造磬i (pojemno嗆 15ml)proszku budyniowego, waniliowego lub 鄉ietankowego

- 2-3 造磬i cukru

- 250 ml (1 szklanka) mleka

- 造磬a mas豉

- 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Budy: Nale篡 go przygotowajako pierwszy,gdy musi wystygn望. Proszek budyniowy oraz cukierrozrobi w ok. 1/4 szklanki mleka, reszt zagotowa. Rozrobiony budywla do wrz帷ego mleka, zagotowa, mieszaj帷 tak,by nie zrobi造 si grudki. Gor帷y budy zdj望 z palnika, doda do niego mas這 i ekstrakt waniliowy. Dok豉dniewymiesza. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia.

Ciasto: Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Doda cukier,a nast瘼nie jajka, jedno po drugim, ca造 czas miksuj帷. Wymiesza przesian m彗, sod oczyszczon, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Doda sypkie produktydo masy ma郵anej, kr鏒ko zmiksowa (do po陰czenia si sk豉dnik闚). Podzieliciasto na dwie cz窷ci.

Blaszkwy這篡 papierem do pieczenia (ja wysmarowa豉m j mas貫m i wysypa豉m bu趾 tart). U篡豉m blaszki o wymiarach 23x23 cm.Na dno formywy這篡 po這w ciasta,a na niostudzony budy. Wyr闚na. Nabudy 造磬 wy這篡 drug po這w ciasta (powinno ono ca趾owicie pokry budy). Na wierzch ciasta u這篡 pokrojony rabarbar, posypa kilkoma 造磬ami cukru demerara.Piec w piekarniku nagrzanym do170 stopniprzez ok.1 godzin i 15 minut. Ostudzone ciasto mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

 
1 , 2